fbpx

Lepljive lovke Hanove hobotnice segajo tudi v pravosodje!

Matjaž Han, Petra Giacomelli, Andreja Katič in Matej Accetto (Foto: STA / Siol.net)

Na Nova24TV smo že poročali o hobotnici poslanca Socialnih demokratov Matjaža Hana v družbi Radeče papir Nova, d.o.o in z njim povezanih pomagačih, a lovke njegove hobotnice segajo tudi v slovensko pravosodje. Okrožno sodišče v Celju pod vodstvom Petre Giacomelli namreč deluje skrajno nenavadno in sicer v prid družbam, povezanih s Hanom. Kot smo izvedeli je Giacomellijeva pred vstopom v sodniško službo opravljala odvetniške storitve za družbo Radeče papir (pred stečajem), in naj bi osebno poznala poslanca Hana – prav preko teh povezav naj bi poskrbela, da se je postopek prisilne poravnave, v kateri se je družba RPN znašla v vlogi dolžnika, premaknil na ustavno sodišče. Tam pa se zadeva vleče že več let, saj naj bi kompromitirani ustavni sodnik Matej Accetto namerno zavlačeval.

Na Nova24TV smo že poročali o hobotnici poslanca Socialnih demokratov Matjaža Hana v družbi Radeče papir Nova, d.o.o in z njim povezanih pomagačih (župan iz kvote SD in direktor Tomaž Režun, član uprave Leopold Povše, članica uprave in podjetnica Mateja Kajzba, finančna svetovalka ter nadzornica v Abanki Alenka Težak), ki so v letih 2016–2018, kot izhaja iz javno objavljenih podatkov (bilance AJPES) ter ugotovitve sodne izvedenke za ekonomijo – davke Gabrijele Petek na račune podjetje Emkaan Investments L.L.C. v Dubaju nakazali čez 2 milijona evrov. Pri tem pa je še posebej zanimivo, da je ista družba 1. avgusta 2018 začela postopek likvidacije. Primer smo predali v preiskavo Uradu za preprečevanje pranja denarja, kot kaže pa ima Hanova hobotnica svoje lepljive lovke tudi v pravosodju.

Okrožno sodišče v Celju pod vodstvom Petre Giacomelli deluje skrajno nenavadno
Veliko pozornosti tako vzbuja delo Okrožnega sodišča v Celju pod vodstvom predsednice Petre Giacomelli. Ta naj bi dala ukaz, da se primer prisilne poravnave treh podjetij proti Papirnici Radeče preda ustavnemu sodišču in tako zadrži izvršitev, medtem ko je v drugem podobnem primeru sodišče odločilo povsem drugače. Celjsko sodišče ima sicer že tako slab ugled zaradi strašanskih zamud in napak pri pregonu ene največjih korupcijskih afer pri nas, TEŠ 6, odmrznitve premoženja tranzicijskega odvetnika Mira Senice in obsodbe Janeza Janše na pogojno zaporno kazen zaradi banalnega tvita, čeprav se porotnika nista niti izjasnila o njegovi krivdi.

[Ekskluzivno] Novi dokazi o spornem delovanju celjskega sodišča, kjer je predsednica Petra Giacomelli! Njena poznanstva pa vodijo vse do poslanca Hana!

Dva primera, dve povsem drugačni odločitvi
Na Nova24TV smo tako že poročali o dveh podobnih primerih, v katerih je bilo popolnoma drugače odločeno. V roke smo namreč dobili dva sodna sklepa gospodarskega oddelka okrožnega sodišča v Celju, gre za tako imenovano prisilno poravnavo na predlog upnikov.

V prvem primeru so 9. marca 2017 predlog prisilne poravnave proti dolžniku Radeče Papir Nova d.o.o. vložile tri družbe: Interexpo Skupina, Strelski Gaj in Strelski Klub Central, vendar je sodišče ocenilo, da je zakonska ureditev instituta upniške prisilne poravnave neskladna z ustavo, saj naj bi ta zagotavljala nesorazmeren in nedopusten poseg v dolžnikov pravni položaj, zato so s sklepom postopek ustavili z zahtevo za oceno ustavnosti, dokler ne odloči ustavno sodišče. Upnik tako že več let trpi večjo gospodarsko in poslovno škodo.

To isto sodišče je 4. septembra 2018 v zadevi prisilne poravnave zoper dolžnika Valji d.o.o. sklenilo povsem drugače. Na zahtevo predlagatelja prisilne poravnave, podjetja Elements Skladi d.o.o., je Okrožno sodišče v Celju sprejelo sklep o začetku postopka prisilne poravnave nad dolžnikom – in to z argumentacijo, da se je dolžnik strinjal z začetkom postopka.

Han naj bi Giacomellijevo dobro poznal
Han naj bi dobro poznal Giacomellijevo. Kot smo izvedeli je Giacomellijeva pred vstopom v sodniško službo opravljala odvetniške storitve za družbo Radeče papir (pred stečajem), in naj bi osebno poznala poslanca Hana in njegovo hobotnico, ki je uzurpirala družbo Radeče papir Nova d.o.o. Prav njeno posredovanje naj bi bilo ključno, da je sodišče z zahtevo za oceno ustavnosti ustavilo prisilno poravnavo zgoraj omenjenih družb.

V obdobju odločanja v navedenih zadevah je sicer celjsko sodišče večkrat obiskala takratna ministrica za pravosodje Andreja Katič. Gre za dolgoletno članico SD in sicer pripadnico razvpitega šaleškega lobija, ki je prav tako vpleten v že omenjeno afero TEŠ 6. Katičeva naj bi nadalje večkrat v času, ko je bila ministrica, obiskala tudi Hanov domač kraj in kraj sedeža RPN, Radeče.

Poslanec SD Matjaž Han (Foto: STA)

Accetto naj bi na Ustavnem sodišču zdaj namerno zavlačeval z zadevo
V uredništvu smo prejeli odgovore na urgence s strani ustavnega sodnika Mateja Accetta, ki je odvetniku družbe Strelski center Gaj že leta 2018 zagotovil, da bo ustavno sodišče zadevo obravnavalo po vrstnem redu absolutno prednostnih zadev, kljub temu, da se zdaj vleče že leta. Tako se je nadaljevalo tudi v letu 2019, ko je moral odvetnik na Ustavno sodišče poslati vsaj dve urgenci, v katerih Accetto zagotavlja enako. Kot so nas zdaj opozorili poznavalci, Accetto tako namerno zavlačuje v zadevi.

Močno kompromitirani Accetto je znani privrženec Milana Brgleza iz SD
Spomnimo, da je Accetto močno kompromitiran in se že dalj časa sooča s pritiski, da odstopi. Lansko leto je izbruhnila afera, v kateri je bila med drugim razkrita njegova korespondenca z radikalcem Milanom Brglezom. Accetto je sicer na samem začetku celo sodeloval pri pripravi programa SMC, kasneje je izstopil tudi Brglez. Slednji je zdaj član SD, z Brglezom pa je svojo strankarsko pripadnost najverjetneje tako zamenjal tudi Accetto.

Ta se med drugim ni izločil iz zadeve presoje novele zakona o tujcih, ki je bila vložena zaradi 10.b člena, ki je dopuščal možnost, da policija na meji zavrača vse prošnje za azil brez individualne obravnave, če državni zbor razglasi izredne razmere, česar glavni pobudnik je bil prav Brglez.

Nadalje se Accetto ni izločil iz zadeve Thompson. Zaradi zavlačevanja upravnega sodišča, ki je kasneje presodilo, da je šlo za nelegalno prepoved koncerta s strani UE Maribor pod vodstvom Ksenije Klampfer, se je organizator Milan Trol obrnil na Ustavno sodišče. Tričlanski senat ustavnega sodišča, ki sta ga poleg Accetta sestavljali še Špelca Mežnar in Jadranka Sovdat, je sprejel odločitev, da Trola zavrne in naj ta še kar čaka. Accetto si je za to prislužil ovadbo, kot je dobro znano pa je bil Brglez tudi v tem primeru eden glavnih pobudnikov prepovedi koncerta!

Rok Krajnc