fbpx

Leta 1991 je Kučan odvzel pravico do mikrofona ob blagoslovu lipe ne le nadškofu Alojziju Šuštarju, pač pa tudi pastorju Ludviku Novaku!

26. junija 1991 je bila proslava ob razglasitvi samostojne Slovenije. Tako evangeličanski senior Ludvik Novak kot ljubljanski nadškof Alojzij Šuštar sta ostala brez mikrofona. (Foto: printscreen)

Nedavno izražena javna podpora Zoranu Jankoviću, ki jo je izrazil evangeličanski škof v Sloveniji Geza Filo (več o tem TUKAJ), je sprožila kar nekaj negativnih odzivov.

Že pred časom smo pisali o tem, da je Kučanova globoka država že zdavnaj ugrabila dan reformacije, ki ga vsako leto zlorablja za kulturni boj in utrjevanje svojih oblastnih pozicij. Pred kratkim smo tako pisali o tem, kako si je Dejan Židan priboril vlogo glavnega govorca na proslavi ob dnevu reformacije v Murski Soboti (več o tem TUKAJ).

A kot že rečeno: prav ob razglasitvi samostojne Slovenije je tedanji predsednik predsedstva RS Milan Kučan poskrbel za škandal, ko je v ozadju poskrbel za to, da tedanji ljubljanski nadškof Alojzij Šuštar ob blagoslovu lipe na Trgu republike ni dobil mikrofona, da bi lahko blagoslov slišali vsi ljudje, ki so bili tedaj zbrani na trgu. Manj znano pa je, da je bil ob nadškofu Šuštarju (poleg tajnika Antona Jamnika, sedanjega pomožnega škofa) tedaj tudi evangeličanski pastor in tedanji senior evangeličanske Cerkve Ludvik Novak, ki je tudi prebral blagoslovne besede nad lipo, vendar tudi on ni dobil mikrofona. Besede, ki jih je izgovarjal, so se slišale le preko neposrednega prenosa po televiziji in radiu. Kar pomeni, da je postal vsaj kolateralna žrtev Milana Kučana. Posnetek si lahko ogledate TUKAJ (okoli 29. minute).

Kot zanimivost pa naj omenimo, da je pastor Ludvik Novak teologijo študiral na Dunaju, pripadniki dunajske teološke evangeličanske šole pa naj bi veljali za bolj konservativne in manj naklonjene komunistični oblasti kot pripadniki t. i. bratislavske šole, kamor spada tudi Geza Filo. O tem je sicer nekaj besed zapisal tudi novinar Boris Cipot – več o tem si lahko preberete TUKAJ.

Geza Filo in nekdanji predsednik Milan Kučan. (Foto: STA)

Ob tem velja spomniti tudi na negativno vlogo Protestantskega društva Primož Trubar, ki ga sedaj vodi nekdanji komunistični funkcionar Viktor Žakelj. Mimogrede, do omenjenega društva je bil pred dvajsetimi leti v 206. številki Nove revije (Sproščena Slovenija) zelo kritičen tudi najbolj prevajanji slovenski pisatelj akademik Drago Jančar.

Kakorkoli že, za globoko državo in njene medije takšna neposredna podpora Jankoviću očitno ne bo sporna. Če pa bi kateri od katoliških škofov podprl kakšnega kandidata pomladnih strank, pa bi zagotovo nastal kraval …

Demokracija