fbpx

Levičarji pobesneli po Pahorjevi napovedi, da bo v predsedniški palači postavil jaslice!

Borut Pahor (Foto: STA)

Kako strpni so v resnici levičarji, lahko ponovno vidimo ob njihovih odzivih na napoved predsednika Slovenije Pahorja, da bo v predsedniški palači prvič v zgodovini postavil jaslice. Ob napovedi, da bodo jaslice, ki so sestavni del krščanske in slovenske kulture in, ki v prazničnem času krasijo marsikateri slovenski dom, prvič v zgodovini tudi v predsedniški palači, so dobesedno izgubili razum.

Predsednik Slovenije Borut Pahor je v petek, 28. decembra, obiskal Muzej jaslic Brezje, kjer je poudaril, da je božič krščanski in tudi družinski praznik, z njim pa so povezani tudi številni običaji, ki so del našega narodnega značaja. Prejel je glinene jaslice, ki jih bo razstavil v predsedniški palači, so sporočili iz Romarskega urada Brezje. Prenovljen muzej je 17. decembra praznoval drugo obletnico delovanja. V tem času ga je obiskalo 40 tisoč obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Predsednika so sprejeli rektor svetišča Marije Pomagaj Robert Bahčič, direktorica Romarskega urada Brezje Andreja Eržen Firšt in sobratje frančiškani. Naprej so si ogledali jaslice v baziliki Marije Pomagaj, nato pa so si ogledali še pisano paleto jaslic v muzeju, ki je edini daleč naokoli. “S svojim obiskom je našemu muzeju izkazal veliko priznanje in nam pomeni spodbudo za delo v prihodnje,” so zapisali v sporočilu.

Pahor je ocenil, da je postavitev impozantna in privlačna. Kot je še poročala Demokracija, je dejal, da to ni samo turistična atrakcija, pač pa tudi nesnovna kulturna dediščina. “Mislim, da ima s tega vidika to širši nacionalni pomen in sem zelo zadovoljen, da je arhitektu in vsem, ki so pri tem sodelovali, uspelo na tako zanimiv način postaviti muzej,” je takrat izpostavil. Poudaril je, da so z božičem povezani običaji del narodnega značaja. “Kolikor je seveda božič in vse, kar je z njim povezano, krščanski praznik, toliko je v slovenski tradiciji tudi na nek način družinski praznik. Z njim so povezani številni običaji, ki so del našega narodnega značaja,” je povedal predsednik. Pahorju so gostitelji podarili glinene jaslice Marka Fabianija, za katere je obljubil, da jih bo postavil v predsedniški palači.

Borut Pahor, jaslice (Foto: STA)

Nestrpnež Roni Kordiš na svojem blogu že dan po tem napadal Pahorja
S svojim skrajno nestrpnim zapisom na blogu Had je vzbudil pozornost znani nestrpnež Roni Kordiš, ki je uvodoma “precedniku” Pahorju očital, da skuša biti s postavitvijo jaslic všečen, opozoril pa je na 7. člen slovenske ustave, ki govori, da so držav in verske skupnosti ločene, ter da je njihovo delovanje svobodno. Tega “precednik” po njegovem mnenju naj ne bi razumel, prav tako pa se je v svojem zapisu spraševal, ali bo v primeru prejetja daril ostalih verskih skupnosti tudi ta razstavil v predsedniški palači in bo ta posledično postala zbirališče verskih predmetov. Ob tem je jasno izrazil željo, da jaslice ostanejo skrite po domovih, prav tako pa bi se mu zdelo sporno, če bi v pisarni katerega izmed državnih uradnikov viselo razpelo – kot, da smo še vedno v komunizmu?!

Foto: posnetek zaslona

Jaslice sicer res simbolizirajo rojstvo Jezusa ter so krščanskega izvora in prav kot take je njihovo postavljanje postalo del slovenske tradicije in kulture. Kordiš očitno ne razume koncepta sekularnosti države, ki pomeni zlasti neodvisnost delovanja države od verskih skupnosti, kot tudi obratno, nevmešavanje države v delovanje verskih skupnosti. Jaslice, ki prikazujejo rojstvo Jezusa so res krščanskega izvora in kot take so tudi del slovenske kulture, prav tako pa je njihovo postavljanje postalo del slovenske tradicije in prav je, da se končno pojavijo tudi v predsedniški palači. Tudi slovenska družba se v veliki meri identificira s krščansko kulturo, skrivanje jaslic po domovih pa bi pomenilo njeno zanikanje. S tem tako ne gre za “favoriziranje” vere ampak enostavno za izraz kulture in tradicije.

In kdo je Roni Kordiš? Gre za nekdanjega vidnega politika v stranki Zares Gregorja Golobiča. Nedavno smo poročali, da je Kordiš nekaj časa napol prikrito delal v časopisni hiši Delo v lasti tajkuna Stojana Petriča, ustanovnega člana Foruma 21, kjer je pisal za prilogo Svet kapitala. Novinar Bojan Požar se je takrat javno vprašal: “Kako gre skupaj navzven reklamirano neodvisno blogerstvo s poročanjem za časopis, ki je v rokah tajkuna Stojana Petriča, lastnika Kolektorja, lahko samo ugibamo?! Prihod Rona Kordiša na tabloid Slovenske novice pa je dodatno pomenljiv tudi zato, ker je Kordiš del svoje blogerske kariere gradil prav na javnemu odporu ter zgražanju nad tabloidnimi (rumenimi) mediji, zdaj pa je pristal znotraj uredništva prvega, največjega in tudi najbolj znanega slovenskega tabloida. Denar in politika očitno zmoreta vse. Temu sicer strokovno pravimo kadrovska konsolidacija medijev.” A po treh mesecih je tekom poletja že odšel, takrat je izpostavil, da verjame v to, da bi se dalo v svetu novinarstva še marsikaj postoriti, in zapisal zahvalo: “Zbogom in hvala za vse ribe, Svet kapitala, Delo in Slovenske novice. Bilo mi je v veselje. Predvsem pa mi je bilo poučno in zanimivo. Hvala za priložnost!”

Vidna članica SD podivjala na Twitterju
Znanstvena svetnica in profesorica na Fakulteti za zdravstvo Angele Boškin ter vidna članica Židanovih Socialnih demokratov dr. Brigita Skela Savič pa je zaradi jaslic uprizorila pravo histerijo in to kar na Twitterju, kjer je odločno podprla Kordiševa prizadevanja!

Foto: posnetek zaslona

Foto: posnetek zaslona

J. Ž.