fbpx

LMŠ v javnomnenjski raziskavi na prvem mestu, vlada z visoko podporo, ob tem, ko Slovenija popolnoma nepripravljena drvi v recesijo!

Foto: STA

Rezultati javnomnenjske raziskave, ki jo je za Nova24TV izvedla agencija Parsifal so pokazali, da med opredeljenimi volivci najvišjo podporo uživa stranka LMŠ, sledi pa ji opozicijska SDS. Pri tem je presenetljiva visoka podpora vladi, ki pa je po vsej verjetnosti rezultat bonbončkov, ki jih vlada deli volivcem, reform pa se izogiba. Takšna politika je že privedla do proračunskega primanjkljaja in sicer že v času, ko še vedno uživamo razmeroma visoko gospodarsko rast, ki pa se pospešeno ohlaja. V naslednjih četrtletjih nas po vsej verjetnosti čaka recesija, kamor pa Slovenija drvi popolnoma nepripravljena!

Če bi bile volitve to nedeljo, bi izmed največ, 33,1 odstotka opredeljenih anketirancev volilo Listo Marjana Šarca, z 19,7 odstotka pa ji sledi Slovenska demokratska stranka. Socialne demokrate bi volilo 12,3 odstotka opredeljenih vprašanih, Novo Slovenijo – krščanske demokrate 9,9 odstotka, skrajno Levico 8,2 odstotka takšnih vprašanih in Slovensko nacionalno stranko 5,9 odstotka.

Zanimivo je, da LMŠ kljub mnogim aferam še zmeraj uživa visoko podporo. Ne smemo pa pozabiti, da so do sedaj kljub visoki podpori na anketah, vse volitve prepričljivo izgubili.

Na robu preboja v parlament so se glede na podporo opredeljenih anketirancev znašle Stranka Alenke Bratušek, ki bi jo volilo 3,5 odstotka takšnih anketirancev, Slovenska ljudska stranka s 3,4 odstotka in DeSUS z 2,9 odstotka. Glede na podporo opredeljenih vprašanih se v parlament po vsej verjetnosti ne bi več uvrstila Stranka modernega centra, za katero se je opredelilo 1,2 odstotka anketirancev.

Izmed vseh vprašanih jih sicer 14,3 odstotka ne ve, katero stranko bi volili, 11,0 odstotka vprašanih ne bi volilo nobene stranke, 4,9 odstotka anketirancev sploh ne bi odšlo na volitve, 1,2 odstotka pa jih je podalo drug odgovor.

Vlada beleži visoko podporo
Zanimiva je tudi podpora vladi, ki jo glede na javnomnenjsko raziskavo podpira 62,4 odstotka vprašanih, ne podpira je 31,4 odstotka anketirancev, neodločenih pa je bilo 6,3 odstotka.

Javnomnenjsko raziskavo je za Nova24TV izvedla agencija Parsifal SC in sicer na vzorcu 906 anketiranih, ki so sodelovali po telefonu ali prek spleta med 2. in 5. septembrom.

Slovenija popolnoma nepripravljena drvi v recesijo, ob razmeroma visoki gospodarski rasti vlada ustvarila zajeten primanjkljaj
Takšna podpora vladi se sicer najlažje pojasni z bonbončki, ki jih volivcem deli vlada Marjana Šarca, namesto nujno potrebnih reform pa uvaja populistične ukrepe s čimer pa je v prvih sedmih mesecih letošnjega leta že pridelala za 28,5 milijona evrov primanjkljaja, ki je samo julija znašal 248 milijonov evrov. Za primerjavo, v enakem obdobju lanskega leta je proračun izkazoval presežek v višini 72,7 milijona evrov. To se dogaja ob razmeroma visoki gospodarski rasti, ki pa se že pospešeno ohlaja, slovenski bruto domači proizvod je bil v drugem četrtletju za 2,5 odstotka večji kot v enakem obdobju lani, medtem ko je v drugem četrtletju lani gospodarska rast dosegla 3,7 odstotka glede na enako obdobje predhodnega leta.

Foto: iStock

Nemčija se je sicer že znašla v tehnični recesiji, v kakršni se je nazadnje nahajala ob prehodu z leta 2012 na 2013, nemško gospodarstvo pa upočasnjujeta slabši izvoz in industrijska proizvodnja. Slovenijo tako v naslednjih četrtletjih po vsej verjetnosti čaka recesija, na katero pa je popolnoma nepripravljena!

Rok Krajnc