Mineva 29 let od veleizdaje Slovenije, ko je Milan Kučan prvič tudi z dejanji dokazal, da samostojna Slovenija nikoli ni bila njegova najintimnejša opcija

Milan Kučan (Foto: STA)

16. maja 1990 se je, na isti dan, kot je bila ustoličena DEMOS-ova vlada, začel izvajati ukaz ostanka totalitarnih komunističnih oblasti za razorožitev slovenske Teritorialne obrambe (TO). Slednje je prvak SDS Janez Janša že večkrat označil za narodno veleizdajo, ki bi skoraj ogrozila osamosvojitev. Obenem je razorožitev pokazala tudi, da je takrat velika večina aktivnih oficirjev v višjih poveljniških strukturah TO, čeprav so bili po narodnosti Slovenci, slepo sledila ukazom iz Beograda. Brez razorožitve TO Jugoslovanska armada (JA) kasneje verjetno ne bi tvegala napada na Slovenijo. Posledično so tisti, ki so razorožili TO, neposredno odgovorni za žrtve, materialno škodo ter ogrožanje ključnega projekta v slovenski zgodovini.

V maju 1990 je potekala razorožitev Teritorialne obrambe (TO), po zaslugi katere je Slovenija ostala brez 80 odstotkov orožja, ki ga je sama kupila. Kljub temu smo Slovenci pod vodstvom sekretarja za ljudsko obrambo Janeza Janše in sekretarja za notranje zadeve Igorja Bavčarja vzpostavili učinkovito vojaško obrambo ter v vojni za Slovenijo, ki je sledila v letu 1991, zmagali.

Kučan se je mirno pretvarjal, da nima nobenih informacij
Ukaz za razorožitev TO je bil izdan 15. maja 1990. O njem je bil Milan Kučan obveščen še isti dan, že naslednji dan pa je bil informiran tudi o tem, da se razorožitev dejansko izvaja. Janša se spominja: “Kučan se je mirno delal, da nima nobenih informacij, že čez nekaj dni, ko so prišle dodatne informacije, se je ugotovilo, da je lagal.” Podrobnosti v povezavi z razorožitvijo razkriva tudi spletna stran Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve – VSO: “Priprave na to potuhnjeno zločinsko početje so potekale že mesece pred njegovo izvedbo, v času njegovega izvajanja pa naj ne bi reagirala niti tedanji predsednik predsedstva RS Janez Stanovnik niti predsednik skupščine Miran Potrč. Poleg tega so bile namere glede razorožitve skrbno zamolčane pred Slovenci in še zlasti pred Demosom. Maja 1990 je od okoli 100 tisoč kosov orožja v skladiščih porajajoče se slovenske vojske ostalo le še okoli 12 tisoč kosov strelnega orožja, predvsem pa zelo majhna količina streliva.” 

Janez Janša (Foto: SDS)

Manevrska struktura narodne zaščite kot odgovor na veleizdajo Slovenije
Kot organiziran odgovor na razorožitev TO in s tem jasno izraženo namero zveznih oblasti, da bodo z vojaško silo preprečile osamosvojitev Slovenije, so se v maju 1990 začele priprave za oboroženi odpor. Vzporedno z razorožitvijo TO je tako nujno potrebno omeniti projekta Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) in Specialne brigade MORiS ter s tem povezan nastanek Slovenske vojske (SV). Ob 29. obletnici ustanovitve MSNZ BgGen Anton Krkovič, sedanji predsednik Društva MORiS Kočevska Reka, poroča: “Inicializacija in poznejše formiranje oborožene organizacije je potekalo konspirativno, skozi več faz nastajanja in pod različnimi statusi legalitete glede na tedaj veljaven pravni sistem. Začetek priprav na organiziran oborožen odpor je v začetku potekal brez formalnega naziva, pozneje pa se je naziv oblikoval in spreminjal vse od “jeder odpora”, preko “Vojske Republike Slovenije”, do “Manevrske strukture narodne zaščite – MSNZ”. MSNZ je bila tandemsko vodena iz ravni republiških sekretarjev za obrambo in za notranje zadeve in je nastajala z nepogrešljivo pomočjo posameznikov in skupin, ki so sicer formalno delovali v strukturah tedanje Milice. Oktobra 1990 se je MSNZ preimenovala v TO RS, v bistvu pa gre sistemsko ves čas, vse do danes, za poslanstvo iste organizacije – Slovenske vojske.”

Pismo Antona Krkoviča ob 29. obletnici ustanovitve MSNZ

Ob obletnici razorožitve TO in ob osrednjem praznovanju 29. obletnice nastanka MSNZ Društvo MORiS Kočevska Reka vabi na predstavitev knjige z naslovom Kriminalni temelji Teritorialne obrambe in NLB. Dogodek bo v petek, 17. maja 2019, ob 18.00 uri v dvorani Turističnega kompleksa Jezero Kočevje. Uvodni govornik na dogodku bo Krkovič, knjigo pa bosta predstavila njena avtorja, mag. Igor Omerza, slovenski politik, publicist in ekonomist, ter mag. Rado Pezdir, slovenski ekonomist, publicist in aktivist. Kulturni program bo vodil dramski igralec Roman Končar. Vljudno vabljeni!

Vabilo na predstavitev knjige z naslovom Kriminalni temelji Teritorialne obrambe in NLB

M. D.
 • Janez Kepic-Kern

  NE RAZUMEM-O,
  KAJ TU NI JASNO !
  Če je imela ex TITO KP, ZK YU
  BOBSTOP Z VOJSKO, Z JLA OBOROŽENIMI GRANIČARJI, – VAROVANE VSE MEJE !
  NAJ
  IMA
  NAŠA R. SLOVENIJA – Z OBOROŽENO SV- VOJSKO
  VAROVANO – VSAJ – JUŽNO – MEJO.
  Tamkajšnji prebivalci – IMAJO VSO PRAVICO
  DO NORMALNEGA, VARNEGA ŽIVLJENJA, Se razume. L.R. JANEZ K. KERN KOMEBDA

 • Dada

  KJE JE UREDNIK
  Ali gre za nov terorističen napad emigrantov, dajmo SDS.. A ne upate več, po tistem fiasku, AVTOBUS

  V križišču Kavčičeve in Zvezne ulice v Ljubljani je 31-letnik v sredo okoli 8. ure ženski zagrozil z nožem in ji ukradel osebno vozilo. Z njim se je odpeljal po Šmartinski cesti, nato pa v križišču z Davčno ulico povzročil prometno nesrečo, saj je trčil v drugo osebno vozilo, so danes sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

  • Andrej

   Da da da, da da da….

 • Dada

  PREDSTAVITE DVA , ki sta postavila meje s Hrvaško ob morju, takoj po odhodu JLA. Torej Janša kot šef tedanje vojske ter Bavčar šef tedanje milice, sta postavila mejo s Hrvaško, stran od dotedanje meje, ki je bila v SFRJ med Slovenijo in Hrvaško. Stran pomeni v notranjost Slovenije. Zelo enostavno je bilo, Hrvatom, ki so prazen prostor enostavno zasedli, ker so ga pustili Slovenci, Janša in Bavčar sta rekla, se bosta Slovenija in Hrvaška o mejo dogovorili kasneje. IN TAKO IMAMO MEJO, KJER JO IMAMO, ker Hrvati s podarjenega ozemlja niso šli stran, dogovora nikoli ni bilo, in nikoli ga ne bo. PODARJENEMU KONJU SE NE GLEDA V ZOBE, pravijo sosedje Hrvati……

  • Antonius

   Vam se pa očitno popolnoma nič ne sanja o tem, kako vlada deluje in sprejema odločitve.
   Predsednik vlade je bi Peterle, Janša je bil pa med vsemi ostalimi samo obrambni minister.
   Vi ste ena navadna tepka, hruška nima pa prav nič pri tem.

   • VERZIFIKATOR

    Dadoje Dadič

    NOVI SLOG

    Novi slog se zadnji čas pojavlja,
    v slogu je ta slog dojenčka z dudo,
    dal umetnosti bi slog spodbudo,
    je dokaz, da se zaman postavlja.

    Novi slog v resnici ni novina,
    z novim le imenom se naslavlja,
    svoje šibke sile slog zapravlja,
    zdavnaj je presežen, zgodovina.

    Pred očmi ti v svojem slogu mala,
    rad bi preslepíl te, te zaslépil,
    besen je, da vse bi jih oslépil,
    ki spoznali so, da slog je šala.

    Novi slog prišel je, ni cinizem,
    cinično se sicer malce sliši,
    je umetnost to za slepe miši,
    izrojeni v slogu DADAIZEM.

   • Dada

    Hruška je hruška, JAZ sem napisala izjavi dveh udeležencev, ki sta bila neposredno pri odločitvah. Tako sta Janša in Bavčar odločila, dogovarjali se bomo po vojni. Bog ve, kako je bilo s Peterletom. Prvič in zadnjič je videl vlado, itak ni bil sposoben vladati. Še enkrat zato imamo tam mejo, zato je Peterle tam, v tujini in čaka penzijo…

    • Antonius

     Ne nakladajte! Ko naj bi Janša in Bavčar povedala svoje je bil Peterle kje?
     A sta se sama menila ali je bilo še kaj vladnih ministrov zraven.
     Najbrž vam je vir, na katerega se sklicujete, tudi zaupal, kdo je Janšo ustavil, da ni šel s slovenskimi vojaki do nekoč slovenske Savudrije.
     Pa še kakšno o mejnih odločitvah veleizdajalca čivknite, ker imate imenitnega informatorja.

     • Dada

      Oh, aha, Janša je junak, se ne bi smelo povedati. Oh ušlo mi je. Kot je novinarjem ušlo, da so na MB letališču našli kontejnerje z neprodanim orožjem, last Janše. SAmo politika se je odločila ( pred. vlade Drnovšek enako), da je Janša junak in niso razčistili zadeve, zato se šteje za ” mater vseh nerazčiščenih afer v >Sloveniji” Zato imamo parlamentarne komisije, da se je “nič” ugotovilo. Edino Logar iz SDS je začel resno delati….

     • Antonius

      Samo še tole, potem bom pa nehal.
      Zadnjo neumnost, ki mi jo je lansko jesen pri kofetu poizkušal udbovec podtakniti v lokalu pod Metalko je bila, da je Janša mariborski kontejner poln orožja v javnost odšpecal zato, ker mu niso izplačali njegovega deleža. Vprašal sem ga, če me ima za tako naivnega. Seveda je upokojenega udbovca odneslo, kot bi ga izstrelil.
      Kar se pa Drnovška tiče, je pa Mogetovo orožarsko komisijo ustavil tisti trenutek, ko je Janša na komisiji zahteval, da vodijo vlado in imajo vse pristojnosti, da z zaupnih dokumentov prekličejo zaupnost. Takrat je Drnovšek spoznal, da se Janša sploh ne more braniti zaradi zaupnih zapisnikov in podatkov. Če bi šla Mogetova komisija s svojo preiskavo naprej, bi na koncu vsekakor moralo priti do tega, da bi z zaupnih dokumentov morali preklicati stopnjo zaupnosti. Potem bi pa na videlo prišli tudi podatki, kdo nam je, navkljub v OZN sprejeti prepovedi prodaje orožja na prostore bivše Jugoslavije, orožje dobavljal.
      Drnovšek se je zavedal do česa ne sme priti. Če ne bi umaknil zaupnosti z dokumentov, bi resnico o orožju skrival on.
      In tako se Janši še vedno dogaja in podtika orožje, ker na resnici leži pečat stroge zaupnosti.

     • Dada

      >Ha,ha. Antonius, pomiri se. Samo moro imaš. Udbovcev že dolgo ni. Že dolgo so zaposleni na Sovi….

     • Antonius

      *seveda je upokojenega udbovca* sem zapisal.
      Upokojenih udbovcev je pa danes okoli nas še vedno polno. Kučan ima 79 let, udbovci so bili pa tudi bistveno mlajši od njega. Pa benifikacija jim je omogočila, da so šli bistveno prej v penzijo.
      Udbaš Sivo Gorenc še danes vleče penzijo, tisti one, ki je meni podtikal resnico o mariborskem kontejnerju, je bil pa kakšno leto mlajši od moje priletne malenkosti.
      *Pomiri se*?! Jaz sem že dolgo pomirjen in upokojen, samo ne dam se še. Na laž se še vedno odzovem.

     • Dada

      Udbovci sem, udbovci tja. To so mrtve ribe, potem, ko so zažgali arhive, pospravili pisarne, uničili računalnike, je kot da jih ni bilo. Če je Leljak delal za njih, potem si misliš kvaliteto informacij. Vedno manj so bili pomembni.v 90-ih so bili nule.Vedeli so kaj bo 1990 in 1991…>Sanjajo svojo pomembnost, SFRJ ni več……

     • Steiermark

      Antonius, takšnim bebavim provokatorjem je nepotrebno odgovarjati, ker so tako bebasti, da niti vprašanja ne znajo postaviti, seveda pa so vsi ali vsaj velika večina njih, prej in še danes delajo za udbo, z razliko, da so včasih vlekli velike denarce , kot plačo, zraven se pa ukvarjali z umazanimi posli, za katere so prejeli nagrado, za opravljeno, danes pa se tukaj na spletu pojavljajo po nalogu svojih udbovskih gazd, vendar “zaslužijo” le za kakšen “fraklček”, čeprav se trudijo in pljuvajo po poštenih Slovencih. Enostavno povedano, so bedna jugo udbovska navlaka, ki hoče greniti drugim življenja…… to so se naučili, to znajo in nič drugega.
      Antonius ti si pa cenjeni in veliki gospod, tvoje besede so dragocene, vendar jih uporabljati za njih, je kakor svinjam metati bisere…..

     • Antonius

      Hvala za dobronamerno priporočilo.
      Omenjena provokatorka res ni vredna našega truda a je vendarle prav, da se jo sem in tja z odgovorom na njene neumnosti izkoristi. Ljudje naše komentarje berejo in njim je namenjen moj trud in resnica. Brez skrbi, ljudje z zrnom v glavi razberejo smisel in ločijo resnico, zato verjamem da prepoznajo, kdo seje plevel.
      Zelo premišljeno se odločam, kdaj in komu je vredno replicirati. V splošnem se pa držim Vaših priporočil, ker velikokrat tudi sam priporočam sodelujočim komentatorjem razmislek, da naj ne delajo veselja provokatorjem.

  • Steiermark

   Demenca pri tebi je zelo napredovala. Vsi ki pa smo doživeli tudi takratno izdajo Slovencev in Slovenije, pa vemo, da je imel kučko kremplje vmes, tudi pri ukazu, ko se je morala Slo vojska umakniti iz prejšnje pozicije, v Piranskem zalivu…. Sicer pa kaj naj ti počneš z resnico, ki ti ni sprejemljiva….ostani še naprej zlonamerna in zaplankana in ponavljaj floskule in namigovanja lažnivih kratkonožnih izdajalcev, ki jim ne takrat, kot tudi danes, Slovenija ni intimna opcija in se z njo ne strinjajo – obvladujejo pa nas vseeno!

   • Dada

    Ko smo izvedeli vso moč Janše glede meje, je Janša kot v otroški pesmici……samo, da na koncu Janša (in Bavčar)ni junak, se pa podobno rima na AK….Kučan je lepo taktično nastopil, od ločitve SLO komunistov od SFRJ komunistov, dalje, do končnih pogajanj ob ločitvi Slovenije od SFRJ in mednarodno priznanje. Zelo taktično. Dobro, da se ni takrat vmešal kak bumbar iz DEMOSA ali SDS, ker bi mednarodna politika lahko ravnala drugače. Ljudje v >Slovemiji so prepoznali modrost in ga nagradili z dvema predsedniškima mandatoma…. Resnica je bila, da mnogim ni bila samost. Slovenija osebna opcija, ni bilo jasno kaj bo potem. . Nenazadnja sem pokazala kolegu iz ZDA svežo anketo iz 2005, ljudje so se izrazili, da je bilo bolje v SFRJ. DALJE VENDAR je bil referendum, ljudje so se odločili za sam. Slovenijo in to izpeljali, ne glede na osebne pomisleke. In spet je bila milica, ki je bila še kratko pred tem v večini s člani ZKS spet prva na liniji, ko je TO še sestankoval. Tudi tem bivšim članom ZKS ni bila ravno osebna opcija, a so se odločili ZA Slovenijo in bili potem dosledni za Slovenijo konca vojne. Veš nekateri so imeli pamet, ker so se zavedali takratne vojaške moči JLA, zato niso bezljali brez glave. Pomembna je bila modrost, nastop ob pravem času. Zato smo imeli tako kratko vojno z JLA in tako malo žrtev- Jasno , nedvomno, bodo člani in pripadniki SDS, Janša, Krkovič trdili, da so bili edini za Slovenijo in se bodo trkali.. Mi pa pravimo Slovenci s pravim vodstvom….

 • samotoje

  Kučanovi zločini so takšne vrste, da ne zastarajo. Bo prišel na vrsto.

  • anzek

   Po Leljakovih podatkih je dvignil roko za umor 53 nedolžnim osebam še v bivši jugi. Za to obstajajo papirj. Čeprav mislim, da je številka med tem časom že narasla na najmanj 54, k tej številki sem prištel tudi dobrotnika iz Negove, verjetno bo k tej števili potrebno prišteti tudi kakšnega, ki kar po tekočem traku padajo iz lestev, skačejo iz balkonov,….
   Prav gotovo se tudi on zaveda, da bi ga roka pravice v neodvisnem sodnem sistemu dosegla, zato pa nam je s svojo “globoko državo” ugrabil kar celo državo in ni in ni videti konca.

   Matilda pa še kar odlaša, še kremšnite nam ne pomagajo, no….

   • Steiermark

    Mislim, da nebi bilo pravično, da bi ga Matilda odnesla, preden bi bil za svoje zločine, proti Slovencem in Sloveniji, tudi procesiran in potem z sodbo sodišča, “predan” Matildi!

   • Dada

    Leljak je bivši obsojenec, doma ni nič delal pri očetu, službe ni imel, delal je za UDBO. Sedaj je bankrotirani župan. Delal pa ni nikoli, zato takega nebodigatreba ne primerjaj s KUčanom. OK. Laž na laž, ni nikoli postala resnica. Kapisch ? To samo v SDS mislijo, da bo laž nekoč res…

    • Antonius

     S Kučanom ni mogoče primerjati nikogar, če ni dal v svojem življenju vsaj enega umoriti. Je pa mogoče Kučana primerjati s Kardeljem, ki je zapovedal umor deset tisoče Slovencev.
     Dada, a si kruh služite z vašimi nesmisli in bedarijami?

     • Dada

      Kučan je še vedno gospod. Tudi sovražnik, menite v SDS, a tudi bog ve, da je rojen tako pozno, da mu nihče tudi teoretično ne more ničesar pripisati.
      Nenazadnje, poglejte Antonius, rezultate volitev, če bi bilo možno, bi še tretjič zmagal. Po drugi strani, pa je SDS dal svoje kandidate in kam so prišli. Sploh bi bili indikativno , zato vedno PRIPOROČAM, naj Janša postane kandidat za predsednika. Takrat mu bo krona z glave padla…..>>>Vendar nima jajc, tudi vlade ni upal sestaviti, a Slovenija čaka na lustracijo, ki jo je obljubil šef Demosa.

     • rdečicvet

      majhen, prefrigan pajac – ki mu sledijo do roba prepada ..zadnja srajca nima žepa !

     • Dada

      Me veseli, za dobrim konjem se vedno praši. Več kot 15 let so bile ženske glavne volivke in potem oboževalke Milana. Ženske vemo kdo je dober po srcu….

     • macon

      Ženske ste imele zmeraj rade lažnivce, v Sloveniji morajo biti še malo zadržani (= kulturni, nekonfliktni).

      Problem je, ker vas veliko ne razume, kaj je laž in naučena poza, ampak to je pač zaradi pomanjkanja sive mase.

      kučan ni naredil nič, ni bil za nobeno spremembo, ki je bila tebi ali meni v najmanjšo korist. Zakaj se torej praši za njim? Prosim, napiši, kaj dobrega je kučan storil tebi, meni in državi.

     • Dada

      Jaz imam redno službico IN NIMAM DOHODKOV IZ KOMENTURANJA za SDS na nora24TV.

   • tonite falco

    Ma treba ga je zjebati, tako ali drugače. Sicer pa še čuvamo orožje za vsaki slučaj, ki bo kmalu napočil. Saj smo iz dneva v dan zmeraj bolj izpostavljeni okupaciji ilegalnih migrantov. V boj za svobodno Slovenijo, da očistimo komunistično drhal, ki je v današnjem času sploh nebi smelo več biti oziroma obstojati !!!

  • Dada

   Malo, malo pred njim, pa lažnivci, tvoje vrste.

   • rdečicvet

    da, da , rada da…. -:)

  • rdečicvet

   ko pade v jamo –

   • samotoje

    Nisem imel tako elegantnega izhoda v mislih.

 • Antonius

  Kučana mora Slovenija počastiti s spomenikom veleizdajalca. V opomin in spomin bodočim rodovom, kdo nas je izdal, okradel in nam onemogočal svobodno življenje.

 • Kučko pod pručko

  Veleizdajalec in njegovi nasledniki

  Najnizkotnejše dejanje, veleizdaja svoje domovine, ki jo je izvedel murgelski kratkonogec, samostojna Slovenija ni bila sposobna obsoditi, saj je še vedno prestreljena s starimi komunističnimi sloji, katerim načeljuje prav Milan Kučan. Namesto, da bi ga takoj po veleizdaji strpali do konca življenja v zapor, je naivna slovenska javnost padla na njegove plave oči, s svojim nedolžnim pogledom pa je očaral prav stare ženice. To mu je uspelo s popolnim obvladovanjem medijev, ki so pritlikavega podleža prikazovali v najlepši luči.

  Kučan je veleizdajalec najvišjega kova in njemu podobnega v Sloveniji še ni bilo. Ker pa je hkrati tudi velik nasprotnik naše samostojne domovine, zaradi katere že od leta 1990 v sebi nosi gromozansko bolečino, je podlež podlegel tudi Sorosovemu denarju. Ne le, da je največjemu svetovnemu zločincu podelil državno odlikovanje, vzgojil je tudi naslednike, ki sledijo uničenju Evrope in z njo Slovenije.

  Da pa kdo ne bo mislil, da govorim nekaj brez veze, naj si ogleda pdf dokument Sorosovih plačancev, ki sedijo v Evropskem parlamentu. Na njem boste našli imeni Kučanovih ritolizcev, Tanje Fajon in Iva Vajgla.

  https://legacy.gscdn.nl/archives/images/soroskooptbrussel.pdf

 • VERZIFIKATOR

  Milček Intimšek

  INTIMNO V MIKROFON

  Nova stvar bil zanj je mikrofon,
  v novo prvič svojo sapo pihnil,
  deloval, kot da nam bo izdihnil,
  ropotal tresoč kot kakšen dron.

  Zdavnaj je bilo, ko pionirček
  prvič takšno stvar je bil ugledal,
  naučeno pesmico povedal,
  sporočilo dal je kot kurirček.

  Zdaj ga spomnijo na tiste čase,
  vprašajo, kako se je počutil,
  kaj intimno je pri sebi čutil,
  naj se spomni, poglobi se vase.

  Ni bil níkdar pionir intimno,
  to da so mu iz konteksta vzeli
  v drug kontekst, dejal, so stvar pripeli,
  bil je pionir le anonimno.

  To da je pri vsej zadevi glavno,
  v mikrofon spet puhlico je dihnil,
  z njo intimno v eter laž odpihnil,
  brez intime, le brezsramno javno.

  Se naučil je pač nove vloge,
  kakor vsake še doslej – zlagane,
  nauk je zgodbe te predobro znane,
  laž da poseduje kratke noge.

 • Kučko pod pručko

  Specialist za fizične likvidacije

  Kučan pa nima na vesti samo veleizdaje Slovenije, ko je pomagal JLA razoroževati Teritorialno obrambo, ampak je pozval tudi k diskreditaciji, če pa to ne bo pomagalo, še k fizični likvidaciji (Milan Kučan, februar 1994 v Novi Gorici).

  Po njegovih navodilih so tako padle nekatere žrtve v Sloveniji, med njimi tudi Kramberger, Slivnik in Jamnik.

  • Boris Zajc

   Si pa butelj in vlečeš iz konteksta njegovega govora samo zato, ker je JJ to čveknil ter njegove ovce to pridno ponavljate. Ne bo vam uspelo ljudje so vas spregledali.

 • VERZIFIKATOR

  Milko Križevčan

  DOVOLJENJE ZA SANJE
  ali
  NEINTIMNA OPCIJA

  »Danes so dovóljene vam sanje«,
  izdavil je, ko bil še ni nov dan,
  tedaj bil fant je jutru ves predan,
  sanje drugih so bile igranje.

  Igranje, ki ga drugi dan ustavi,
  odreši fanta nočne more silne,
  besede je zato izbral svarilne,
  menjalnik v vzvratni je imel prestavi.

  Nazaj da bi zapeljal stari voz,
  iz sanj v realnost sivo se prebúdil,
  vsaj pol življenja bi za to ponudil,
  da sanjskih teh bi rešil se nervoz.

  Sanje pa kot gmota so brezimna
  nanj prežale, ga v nemir peljale,
  fantu zadnje upanje jemale,
  to bila ni OPCIJA INTIMNA.

  Težke sanje tisti čas je sanjal,
  se intimno vozil v smeri vzvratni,
  zgražal se ob misli je odvratni,
  on da ta bi voz naprej poganjal.

  Če bi mogel, fant bi se potóžil,
  da slučajno v vlogi je voznika,
  saj INTIMNO ga vse drugo mika,
  voz da pravi čas je razoróžil.

  Mu potrgal vsa kolesa štiri
  in pri tem ravnal na moč fatalno,
  da ta voz se teritorialno,
  brez opreme, pravi čas iztiri.

  Ko nakana se mu je skazíla,
  fant igrati moral je voznika,
  tudi če intimno ga ne mika,
  da zadeva z vozom bi zvozila.

  Še poslednjo noč imel je sanje,
  preden le na videz je privolil,
  da speljati vozu bo dovolil,
  sanjal je, da vse je zgolj igranje.

  Bil še skoraj fant je tisti čas,
  ko z usodo se je poigraval,
  ko iz vzvratne v prosti tek menjaval,
  zdaj kot striček hodi mimo nas.

  V igri tej, ki vodi jo, zdaj stric,
  sanje so zgolj ena dimenzija,
  glavna je poanta mimikrija,
  da se dá igrati več resnic.

 • macon

  kučan in udbovci so razgradili Slovenijo še preden se je sploh postavila. Onemogočili so nastanek pravne države in delujočega tržnega gospodarstva, ker lahko uspevajo samo v podmiznem kriminalu. Gre za primitivne barabe, ki razen lagati ne znajo nič. Še to počnejo slabo, ker je očitno.

 • Janez Kepic-Kern

  TO JE PA JA VSAKOMUR RAZUMLJIVO !

  KAJ KOMPLICIRAJO
  S TEMI ILEGALNIMI AFROISLAM MIGRANTI ?

  MIGRANTI ?

  KOLIKO ILEGALNIH AFROISLAM
  MIGRANTOV
  BODO VZELI
  – V BIVANJE NA NJIH DOM ”
  TER NA
  STROŠKE
  – PREHRANE IN OSTALEGA:
  TANJA F.AJON, ,NJEN ŠEF D. ŽIDAN, LUKA MESEC, VIOLETA T. , I.JOVEVA, SAB MLINARJEVA itd.

  SPLOŠNO
  STALIŠČE NAS SLOVENCEV !

  GLEDE SV- VOJSKE NA MEJI ?

  NE RAZUMEM-O,
  KAJ TU NI JASNO ! ?

  Če je imela ex TITO KP, ZK YU
  NON-STOP Z VOJSKO, Z JLA OBOROŽENIMI GRANIČARJI, – VAROVANE VSE MEJE !
  NAJ
  IMA
  NAŠA R. SLOVENIJA – Z OBOROŽENO SV- VOJSKO VAROVANO – VSAJ – JUŽNO – MEJO.!

  Tamkajšnji prebivalci – IMAJO VSO PRAVICO
  DO NORMALNEGA, VARNEGA ŽIVLJENJA,

  Se razume. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • milanček

  Zavedni Slovenci-ke, kućan bi moral biti zaprt že 30let, za vso svinjarijo, ki jo je naredil domovini Sloveniji in slovenskemu narodu! Da pa to ni dejansko stanje smo krivi mi sami, enostavno, večina mora iti samo na volitve, s tem postaviti pravo vlado, ki bi počistila z vso golaznijo in na sodstvu in na tožilstvu itd! zelo hitro bi v Sloveniji zavladal red, saj bi se vsa ta lopovska mafija, tudi jugo z čefurjem jankovićem, za zapahi!

 • karlina
 • Valter BraniSlav

  Mineva 29 let od veleizdaje Slovenije, ko je Milan Kučan prvič tudi z dejanji dokazal, da samostojna Slovenija nikoli ni bila njegova najintimnejša opcija…
  IN KAJ STE VI USTVARILI V TEH 29 .LETIH???

 • Andrej

  Kučan nam je vsem lepo povedal, ampak smo bili prebutasti, da bi razumeli.
  “Danes so dovoljene sanje, jutri pa je nov dan”.
  Ta “jutri” traja že 29 let. In še bo trajal, ker se komunistov ne bomo nikoli znebili.

 • Janez Kepic-Kern

  KOLIKO
  ILEGALNIH AFROISLAM
  MIGRANTOV
  BODO VZELI
  – V BIVANJE NA NJIH DOM ”
  TER NA
  STROŠKE
  – PREHRANE IN OSTALEGA:
  NPR.
  – EX CKZK MILAN K.,
  – TA PF DR. M. CERAR,
  – TA KARL E.,
  – TANJA F.AJON, ,NJEN ŠEF D. ŽIDAN, LUKA MESEC, VIOLETA T. ,
  – I.JOVEVA, SAB MLINARJEVA itd.

  SPLOŠNO
  STALIŠČE NAS SLOVENCEV !

  GLEDE SV- VOJSKE NA MEJI ?

  NE RAZUMEM-O,
  KAJ TU NI JASNO ! ?

  Če je imela ex TITO KP, ZK YU
  NON-STOP Z VOJSKO, Z JLA OBOROŽENIMI GRANIČARJI, – VAROVANE VSE MEJE !
  NAJ
  IMA
  NAŠA R. SLOVENIJA – Z OBOROŽENO SV- VOJSKO VAROVANO – VSAJ – JUŽNO – MEJO.!

  Tamkajšnji prebivalci – IMAJO VSO PRAVICO
  DO NORMALNEGA, VARNEGA ŽIVLJENJA,

  Se razume. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

  •Edit•Reply•Share ›

  Avatar
  Janez Kepic-Kern Janez Kepic-Kern • a few seconds ago
  PRAV
  VSE VERJETNO EX KP, ZK PROVOKATORČKE OBVEŠČAM,
  DA
  JIH IMAM BLOKIRANE
  ,DA JIH TOREJ NE BEREM
  IN DA NAJ NE PRIČAKUJEJO ODGOVORA OD MENE.
  SKRATKA – NAJBOLJE
  ZA NJIH BO, ČE ODIDEJO S TEGA OK E- PORTALA NOVE24TV.
  VSEKAKOR
  PA
  ZA NJIHOVA PRAVA IMEBNA
  PRAV
  DOBRO VEDO – URADNI ORGANI R. SLOVENIJE.
  PA
  BODO ŽE NJIM POJASNILI
  NAMEN NJIH POČETJA
  – KDO JIH PLAČUJE ITD.
  Mene niti najmanj – ne zanimajo. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  ODGOVARJAM SAMO NORMALNIM POZITIVNIM KOMENTATORJEM.

 • xtc

  Pa dajmo že nekaj razpucat;Samostojna Slovenija ne more nikoli biti intimna opcija potomca Madžarskega Roma in njegove Madžaronskosti,kar je sedaj najbolj smešno ti se postavljajo nasproti Orbanu,za pos*** lažnivci.

 • Janez Kepic-Kern

  Toplo vabljeni k
  osebni seznanitvi z menoj.- Janez Kepic-Kernom !
  Imam
  namen s pozitivnimi – društvi “SLOVENIANA”
  OKREPITI
  TEMELJE
  SEDANJIH T.I. POMLADNIH STRANK.
  Podbno
  kot so npr.
  “ORLI” DR. J. E. KREKA, 1908-1940
  OPIRALI
  TEDANJO – LJUDSKO STRANKO !

  Oglasite se mi kaj.
  OK,ex “vztrajnik Odbora 2014” – sem. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

  PRILEPIM
  MOJE SPODNJE – VABILO,
  POD
  VAŠ E- POST,
  DA NE MOTIM VAŠEGA IN OSTALIH ZAPISOV. L.R JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA

  VABILO.
  K SODELOVANJU Z MENOJ – Janezom KEPIC-KERNOM !
  MOJE OSEBNO SPOROČILO VSEM BEROČIM !

  Jaz osebno nekaj
  zares dobrih sodelavcev zlasti
  – RAČUNALNIKARJEV
  in
  enega profesionalnega HERALDIKA – že imam.
  Za
  ustvarjanje moje mesečne revije “SLOVENIANA”

  Kot vidite
  tudi na tek OK E- PORTALU NOVE24TV
  tudi kar precej-
  – POLEMIZIRAM,
  – PIŠEM POLEMIČNE “ŠALE” ITD.

  VSI,
  KI BI SE MI RADI PRIDRUŽILI
  STE
  TOPLO VABLJENI:

  zlasti kakorkoli že uveljavljeni
  pisci
  s področij
  – raznih STROK ter kulture in politike.

  PONUJAM
  VAM MOŽNOST SODELOVANJA
  PRI MOJI “SLOVENIANA” reviji.
  ter na mojem e-portalu “SLOVENIANA”

  VSE MOJE
  AKTIVNOSTI SO USMERjENE
  V
  OPORO – POZITIVNIH POMLADNIH STRANK – SDS, SLS, DOM ,

  – NSI-JA
  POD VODSTVOM M. TONINA IN Z LJ. NOVAK – pa NE OPIRAM.
  Sem podpornik, nisem pa član SDS.

  VKLJUČITE SE
  VSI ZAINTERESIRANI, POZITIVNI LJUDJE
  S TEGA PORTALA ITD.

  Ko bivši, priznano OK KNJIŽNIČAR – JAZ – JANEZ KEPIC-KERN
  ZELO
  DOBRO POZNAM
  – ORGANIZACIJO – VSEH OBLIK ZDRUŽEVANJA,
  KI
  SO UREJENA – NA VČLANJEVANJE: društva, klubi, združenja itd.
  Tudi
  knjižnice – delujejjo – na – ČLANSTVO – PAČ, to vemo vsi.

  VABIM VAS – KOT SODELAVCE
  TUDI
  V MOJA ŽE OBSTOJEČA
  – RAČUNALNIŠKO DRUŠTVO IN KLUB “SLOVENIANA
  TER
  V
  SPODAJ
  ORISANA – NAČRTOVANA – DRUŠTVA
  v
  – “DOMOZNANSTVO “SLOVENIANA” : za pišoče, poznavalce naših slovenskih reči
  IN v
  – “DVOJINA” “SLOVENIANA” : društvo za korektno slovensko družabnost, prireditve, plese

  VSE TU
  BEROČE IN PIŠOČE
  POZITIVNE LJUDI
  NA TEM OK E-PORTALU NOVE24TV
  OBVEŠČAM,
  da jaz Janez Kepic-Kern, 67 let, nekaznovan, nealkoholik,s 4o let dela
  SEM
  ČLAN
  GZS,
  – imam tudi podjetje “SLOVENIANA” Janez Kepic-Kern LJ, d.o.o..
  – zmogljiv e- portal “SLOVENIANA”, NA: sloveniana.si
  in
  1. ŽE USTANOVLJENO RAČUNALNIŠKO DRUŠTVO “SLOVENIANA”
  IN
  2. RAČUNALNIKARSKI – KLUB- “SLOVENIANA”
  Moje
  podjetje
  TI DVE DRUŠTVI – OPIRA.
  3.
  V pripravi na registracijo imam
  tudi
  DRUŠTVO ZA KOREKTNO DRUŽABNOST, ZA kULTURNE, PLESNE PRIREDITVE ITD.
  “SLOVENIANA-DVOJINA”.

  VAM
  TU PIŠOĆIM IN BEROČIM
  PA
  ZNA BITI Z A N I M I V O –
  MOJE

  – D O M O Z N A N S K O, DOMAČNOSTNO društvo “SLOVENIIANA”,
  ki
  ga te tedne
  TUDI PRIPRAVLJAM – NA URADNO REGISTRACIJO.
  Namen
  in glavna dejavnost tega pripravljanega
  društva
  “DOMOZNANSTVO, DOMAČNOST – SLOVENIANA”
  bo
  PISANJE, TVORJENJE KOREKTNIH, KVALITETNIH POLJUDNO STROKOVNIH TEKSTOV, VIDEOV, PREDAVANJ ITD.
  Z
  DOMOZNANSKO, S SLOVENSKO DOMAČNOSTNO TEMATIKO.
  S
  področij – približno tako
  kot so na tem OK PORTALU NOVE23 TV:
  – starejša in novejša zgodovina nas SLOVENCEV,
  starejše in aktualnosti s področij strok in politike.

  Vse
  KONTAKTNE PODATKE Z MENOJ, Z Jnez Kepic-Kernom najdete na mojem
  e- portalu
  “SLOVENIANA”, NA:sloveniana.si.

  Vsi zainteresiirani – toplp vabljeni !
  Kar brez zadrege se mi s čistimi, s pozitivnimi nameni – javite !
  In
  se mi predstavite s pravimi osebnimi podatki,
  ki
  jih pri “SLOVENIANI” varujemo
  PO POSEBNEM ZELO STROGEM – PRAVILNIKU,
  KI
  JE OBJAVLJEN NA
  NASLOVNI STRANI
  MOJEGA E-PORTALA “SLOVENIANA”
  Kar
  BREZ ZADREGE
  SE MI JAVITE – NIČ SLABEGA VAS NE BO DOLETELO – Z MOJE STRANI.
  Po
  prvem, seznanitvenem srečanju – bž
  BOSTE SODELOVALI Z MENOJ
  V OKVIRU – VAŠIH MOŽNOSTI
  IN VAĐEGA INTERESA.
  Jaz Janez Kepic_kern – nekaj osnovnih sodelavcev – ŽE IMAM,

  DPBRODOŠLI
  PA MI BOSTE VSI,
  KI IMATE RES RADI NAŠ SLOVENSKI NAROD, SŽ
  NAŠE SLOVENSKE LJUDI
  IN
  NAŠO SLOVENIJO !

  Vaše sodelovanje,
  ki bo imelo značaj pravega DELA,
  BO TUDI KOREKTNO – PLAČANO. L.r. Janez Kepic- Kern KOMENDA
  P.S.
  e: [email protected], GSM 041/559-589 OD 10H-21H VSE DNI.
  ODGOVORIM S POVRATNIM KLICEM. Motenje prijavim organom MNZ.
  MOJ E- PORTAL “SLOVENIANA”
  https://sloveniana.si/

 • piko8

  Vele izdajalec Mafijski Boter milan kurčan, poosebljenje satanizma!!

 • MOSTISCAR

  Joj kako ste bolani na duši. Kako lahko živite s takim sovraštvom. Kam vas to pelje.In to gonijo bivši komunisti. Mi ki nismo bili v partiji, pa bi radi živeli v miru in slogi, pol nas pa stalno futrate s tem vašim revanšizmom.

 • Boris Zajc

  Res ste revčki pri Nova 24, vsi navedeni in prvi na vašem čelu. Ponavljate stvari do onemoglosti. Bruh, bruhhhhhh….

  • NoName

   Je zmanjkalo kot zgleda prostora takim mislecem kot si, pa si pristal v Sloveniji, kjer nekateri to še dopuščajo a ne? Ve se kdo je za kaj zaslužen v letu 91 in Kučan ravno ni eden teh, čeprav je bil poleg, njegove izrečene besede povedo marsikaj.