Minister Pikalo prezira ustavni red, zavezujočo odločbo ustavnega sodišča prelaga na koalicijo!

Minister Jernej Pikalo (Foto: STA)

“V prvi vrsti je to politična odločitev, ki jo mora sprejeti koalicija, kako bo šla naprej. To ni neka tehnikalija. Je politična odločitev. Eden naslednjih vrhov koalicije se bo moral ukvarjati s to odločitvijo.”

Tako je minister za izobraževanje Jernej Pikalo (SD) pojasnil, da vladajoči ne nameravajo izvršiti odločitve ustavnega sodišča, po kateri bi morali že pred tremi leti zagotoviti enako financiranje osnovnega šolanja otrok iz pretežno katoliških družin v Osnovni šoli Alojzija Šuštarja. Stališče je predstavljal, ker opozicija v parlamentu razmišlja o tožbi zaradi kršitve ustave proti premierju Marjanu Šarcu. Pikalo prihaja iz stranke SD Dejana Židana, ki je že v prejšnjem mandatu najostreje nasprotovala uresničitvi sodbe ustavnega sodišča in v veliki meri tudi onemogočila, da bi probleme, ki so finančno za državo povsem obrobni, rešila prejšnja ministrica Maja Makovec Brenčič (SMC).

Kršitelji ustave, ki preganjajo sovražni govor
Takšno ravnanje, ko oblast ignorira sodbo ustavnega sodišča, je predsednica ustavnega sodišča Jadranka Sovdat v zadnjem letnem poročilu opisala z besedami: “groba kršitev načel pravne države in ločitve oblasti”. Podobno je ustavno sodišče opozorilo že večkrat prej. Da se požvižgajo na sodbe ustavnega sodišča, je vlada Marjana Šarca čisto uradno sporočila pred dvema tednoma. Takrat je odločila, da zavrača spremembo zakona, ki jo je predlagala opozicijska SDS Janeza Janše, da bi v DZ financiranje osnovnih šol le popravili tako, kot bi ga po zahtevi ustavnega sodišča morali že pred leti. Postopek, ki ga je sprožila SDS, omogoča, da bi bilo mogoče spoštovanje ustave zagotoviti na različne načine, če vladi morda rešitev SDS, ki v celoti odpravi diskriminacijo, ne bi bila všeč. Na levi že od objave sodbe ustavnega sodišča iščejo luknje, kako šoli v lasti katoliškega zavoda dati manj kot drugim. Denimo tako, da pa ne bi financirali vsebin, ki jih sodniki ne zahtevajo povsem direktno, denimo varstva majhnih otrok, ki jih država plačuje preostalim šolam. A vlada je zavrnila vse možnosti, s tem pa je za neposredno in direktno kršenje ustavne ureditve.

Kot je povzel Pikalo, se bodo politično odločali, ali bi sodbo ustavnega sodišča v prihodnje morda le upoštevali. Premier Marjan Šarec je s tem storil krepek korak nazaj v primerjavi z Mirom Cerarjem. Prejšnji premier je namreč pred leti obiskal šolo Alojzija Šuštarja in tam povedal, da je nesrečen, da sodba še ni uresničena, in da bo poskušal spremeniti stvari. A pozneje mu ni uspelo. Koalicijski poslanci so namreč zavrnili predlog svoje lastne vlade, ki jo je vodil, kako rešiti problem. Pri Šarcu ni opaziti, da bi sploh poskušal zagotoviti ravnanje v skladu z ustavno ureditvijo. Javno doslej ni nič takega pokazal. Namesto tega javno preganja domnevni sovražni govor v redkih opozicijskih medijih, ki kritizirajo vladno politiko. So veliko hujše stvari kot je tak sovražni govor: denimo, če oblast namerno krši ustavno ureditev. Oblast, ki jo vodi Marjan Šarec, to počne.

Napovedano neustavno ravnanje je najbrž razlog, da so iz opozicije (SDS, NSi, SNS) medije obvestili, da razmišljajo o ustavni obtožbi premierja. V državnem zboru opozicija ne more dobiti večine za obtožbo, ker bodo Šarca zanesljivo zaščitili koalicijski poslanci. A imela bo opozicija povsem prav, da premier in vladna večina namerno kršita ustavno ureditev. Ne bo jim treba drugega, kot prebirati, kaj pravi ustavno sodišče v letnih poročilih zadnja leta. Pikalo, ki je povedal, da “pričakuje naporno in dolgotrajno usklajevanje” koalicije, prihaja iz stranke SD Dejana Židana, ki je najostreje proti enakemu financiranju šolanja otrok v Osnovni šoli Alojzija Šuštarja, saj menijo, da bi to zrušilo javno šolstvo in da zaradi tega, če enako financirajo šolanje tem otrokom, ne bo vsem otrokom v državi zagotovljena enaka možnost, da se izobražujejo. Takoj ko je ustavno sodišče decembra 2014 odločilo, da drži točno obratna logika, so v tej stranki sprožili postopek spreminjanja ustave, da bi sodbo obšli, a jim je projekt zaradi pomanjkanja glasov propadel.

Treba je reševati in reševati …
Minister Pikalo je dodal, da je vsako odločbo ustavnega sodišča treba reševati in rešiti, to je osnova pravne države in pravne kulture in to je treba narediti, a pričakuje počasno in mukotrpno usklajevanje glede na razmerja sil v parlamentu in koaliciji. Opozoril je še, da je DZ zakonodajalec (in torej odgovoren) in da se mora koalicija dogovoriti.

Spor, da so diskriminirani, ker morajo doplačevati za osnovno šolanje svojih otrok, so starši in katoliški zavod, ki je lastnik šole, dobili decembra 2014. Najpozneje v letu dni po sodbi ustavnega sodišča bi DZ moral za šolanje teh otrok zagotoviti več denarja, vlada pa več plačevati. Da bi dobili enako kot drugi. A po štirih letih politiki v DZ in vladi niso storili še ničesar. In še ne nameravajo. Predloge SDS, da bi ravnali, kot zahteva ustavno sodišče, so doslej zavrnili že (najmanj) trikrat, enkrat pa je ob koncu prejšnjega mandata padel celo predlog vlade, da bi financiranje osnovnih šol le popravili. Padel je, ker vladnih rešitev niso podprli vladni poslanci.

Osnovna šola Alojzija Šuštarja (Foto: STA)

Na posnetku je nevarna šola, kjer vladajoči koaliciji že spet močno drsi na temno stran, ko gre za spoštovanje temeljev pravne države.

Peter Jančič, Spletni časopis

 • samotoje

  Piccolo Pikalo stopi pred zrcalo in reče:”L’etat c’est moi.” Cerar zase misli enako, Šarec pa je prepričan, da je najlepši in najpametnejši (verjetno ima veliko zrcalo).Pri teh in takih Ustavno sodišče nima šanse.

 • sodnikisozločinci

  V državi, kjer se oblast poserje na odločitve ustavnega sodišča, ni vladavine prava, velja le zakon močnejšega, po katerem lahko vsak počne kar hoče. Naša pravica in dolžnost je, da kršimo zakone te đamahirije, paziti je treba le na to, da nas komunisti ne dobijo v svoje kremplje.

 • Antonius

  Ne delajmo si utvar. Če bi na Ustavnem sodišču delali tako, kot od njega pričakujemo, potem ddr. Jakliču in Šornu ne bi bilo treba pisati kritičnih ločenih mnenj.
  Predsednik Ustavnega sodišča dr. Petrič z najvišjo pravosodno funkcijo v državi je zapravljal ugled US takrat, ko je v prvi vrsti v Stožicah prepeval *avanti popolo bandera …*.
  Vloga politično pristranskega Ustavnega sodišča je tudi v tej sestavi zgolj ta, da pravosodne svinjarije ne uidejo na ESČP in zastarajo.
  Kučanove vlade imajo zasvinjane roke, Ustavno sodišče si pa domišlja, da ima roke čiste, ker uporablja rokavice.
  In še! Če bi bilo okoli US res vse tako pošteno, ko se delajo, bi bila dr.Verica Trstenjak brez enega zadržka sprejeta na Ustavno sodišče.
  Ustavno sodišče?! Bližje resnici smo, če mu rečemo Ustavno stranišče.
  Že zaradi Murglove, ker se je tako trudila.

 • janko

  Vse aktivne levuharje izgnati!! Zasečti vse nepremičnine in jih izplačati, pa trajno izgnati!

 • antimur

  Kam smo prišli, da lahko takšnole sranje kot je Pikalo, izigrava Ustavo RS. To je konec ne samo pravne, ampak kakršnekoli države.

 • VERZIFIKATOR

  Jure Orvelčič

  ŠOLNINA NA ŽIVALSKI FARMI

  Ni živalska farma zgodovina,
  spet živalskost se na njej dogaja,
  staro-novi se problem poraja,
  pravijo krivična mu šolnina.

  Šola je za čisto vse brezplačna,
  a je treba ene bremeniti,
  jih ponižati, do tal zabiti,
  misel stalna je in večno mlačna.

  Židane je volje pujs vodilni,
  ki šolnino najbolj sam podpira,
  šolska vrata ki ljudem zapira,
  kulta prascev eksponent servilni.

  Píkalo se bo naprej otroke,
  v pravo šolo ker jih niso dali,
  jih s šolnino starši kaznovali,
  pikanje bo stalno, na obroke.

  Prejšnji konj, ki bil konjič je vlečni,
  ni zadeve lotil se nikoli,
  tarnal le in jokal se je v šoli,
  da je osel brezročajni večni.

  Šarec konj, na farmi ki živalski,
  težka v tem trenutku je živina,
  ne pomisli, kaj je sploh šolnina,
  v kliki sam je namreč zatiralski.

  Sam šolnino še naprej podpira,
  ko pa je v nedeljo v prvi vrsti,
  v veri svoji neomajni, čvrsti
  še prispevke v pušico pobira.

  In glodavcev leglo v istem hlevu
  šoli a priori nasprotuje,
  leglu se polglasno pritrjuje,
  vse glasneje, že pri belem dnevu.

  Treba je šolnino reševati,
  se vodilnih prascev klika strinja,
  v mislih šole kajpak se ukinja,
  da ne bo jim treba nič dajati.

  Kaj na farmi sploh še preostane,
  da konča se to mizerno stanje?
  Saj se ve, šolnina težka zanje,
  lekcija za prasce in podgane.

 • Boy

  Državi, kjer sodišče ni pristojno za reševanje političnih problemov (po Pikoli), čeprav so ti problemi v navzkriźju z ustavo, pravimo diktatura! V Sloveniji imamo torej še vedno diktaturo proletariata, kar je sinonim za komunizem. Komunizem diktira sodiščem, medijem, šolstvu kot tudi policiji in vojski (zadnji dve imenovanji kažeta na to). Kdor ne uboga, mu leti glava. Najprej je izključen iz normalnega delovanja profesionalno in zasebno. Če to ni dovolj, ga likvidirajo. Zato tudi uvoz ilegalnih migrantov, ki si bodo za minimalno plačilo z veseljem umazali roke. Tako bo politika čista, problem odstranjen, država pa še vedno navidezna demokracija z osnovnimi elementi diktature.

 • Andrej

  Če bi vlada hotela varčevati, bi z obema rokama zagrabila za privat šolstvo. Tam poučujejo po uradno določenih programih. V zgradbah, ki jih ni treba državi vzdrževati. V vsakem primeru ceneje za državo. Ampak, kot pravi Pikalo, gre za političen problem. Problem sovraštva do tistih, ki si upajo malo drugače razmišljati. Od leta 1945 do danes si komunisti na področju izobraževanja mladine ne pustijo vzeti ničesar. Nad tem hočejo imeti absolutno oblast.

  • domovina mili dom

   Komunisti se bojijo za svoje pralnice možganov.

 • david23

  Enkrat bi moral en starš vložiti tožbo na sodišče in zahtevati povračilo vseh stroškov, ki jih je plačal, čeprav bi jih po tej sodbi Ustavnega sodišča že leta morala plačevati država. Potem bi pa ta starš moral vztrajati do ESČP v Strasbourgu, če bi bilo treba. Nato bi pa hitro videli, ali se bi ta sodba Ustavnega sodišča spoštovala. Sicer pa mislim, da bi morali politiki odgovarjati s svojo denarnico za stroške, ki jih povzročijo z namernim kršenjem ustavnega reda, in sicer skozi nespoštovanje te sodbe Ustavnega sodišča, ne pa da bi morebitne stroške prej omenjene tožbe starša zopet plačali davkoplačevalci. Če bi politiki za namerno kršenje predpisov enkrat odgovarjali s svojim denarjem, potem bi hitro uredili zadeve, ker pri velikem številu primerov so to takoj milijoni za odškodnine.

  • domovina mili dom

   To je edina pot. Skupinska tožba.

  • Aron

   Starši so se zavestno odločili, da bodo otroke dali šolati v zasebno šolo, ki stane nekaj ekstra.Sami so se prikrajšali za te ekstra stroške, nihče jih ni silil.

 • domovina mili dom

  Denar bo, ko bodo musliji udarili po mizi in ga zahtevali za svoje zasebno šolstvo. Boste videli.

  • xla

   Boš takrat tudi tako navijal ZA, kot sedaj za RKC?

   • domovina mili dom

    Kar komu pripada. Po zakonu.

    • xla

     lepo. da te vidim kasneje …

 • BlackOpsSystem

  pikalo aaaaaaa…..a ta je pa pol koraka iz omare al kaj???!!!

 • Cmerko

  Poskocni sobotko bedasti..

 • Janez

  SD, SMC, DESUS, SAB, LMŠ, LEVICA&COMP.
  NAJ
  SE SAMOUKINEJO.
  DOKAZALI SO, DA JIM NI NIČ ZA SLOVENSTVO,
  DA
  SO NA VEČINI PODROČIJ ČISTO BREZ POZITIVNIH, TVORNOH, IZVEDLJIVIH PROGRAMOV
  IN
  TUDI BREZ REALNO IZOBRAŽENEGA KADRA ITD.
  TE
  POKOMUNISTIČNE “STRANČICE”
  NAJ
  SE
  SAMOUKINEJO,
  DA BO PROSTOR ZA NASTANEK NOVIH POZITIVNIH SLOVENSKIH STRANK,
  KI
  BODO IMELE POZITIVEN ODNOS
  O NAS SLOVENCEV IN NAŠE PRIHODNOSTI.
  Lepe pozdrave vsem, ki imate radi naš slovenski jezik, slovenstvo. L.r. Janez Kepic-Kern KOMENDA

 • soc

  Sovraštvo do RKC, Janše, Trumpa,… je zgolj zunanji odsev ključnega sovraštva levakov. Sovraštva do svobode posameznika. Pri nacistih, fašistih, komunistih, kulturnih marksistih – ista zgodba.

  Levica: osnova je družba (ki jo mi vodimo). Desnica: osnova je posameznik (ki bo vsakič znova odločal, kdo ga vodi – če sploh kdo).

  • Aron

   Trump predseduje državi, ki nadzira in prisluškuje svojim državljanom. Ne omenjaj ZDA in svobode v istem stavku, ker se smešiš.

 • Miha

  Tako se izvaja diktatura birokratov in samoimenovane elite. Ustavo demokratične, svobodne države ne spoštujejo FAŠISTI.

 • xtc

  Ravno zaradi bande kot so Kučan,pikalo,Posvojenček,Cerar;židan ipd je treba šolstvo sprivatizirati.

 • Financiranje privat šol bi lahko dali na referendum

 • xla

  Pikalo ima absolutno prav. Javni denar v privatnem šolstvu nima kaj delati, ne glede na vsebino šole. To so privatne ustanove! Naj se same financirajo.

 • domovina mili dom

  Vse civilne iniciative iz proračuna odstraniti. Vse kar je civilno , naj se samo financira.

 • montyamp

  Dokler bodo na oblasti idioti , idiotizmi zajamčeni .

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!