Möderndorfer in Vrtovec sta se znašla v preiskavi KPK zaradi vplivov lobiranja tobačne industrije – bosta vztrajala pri vodenju preiskovalnih komisij?

Jani Möderndorfer in Jernej Vrtovec (Foto: STA)

V ponedeljek je odbor DZ za zdravstvo zavrnil predlog sprememb zakona o omejevanju uporabe tobačnih idelkov, ki bi uvedbo enotne embalaže zamaknil za tri leta. Pod predlog je bil prvopodpisani poslanec NSi Jernej Vrtovec, sopodpisnik pa tudi poslanec SMC Jani Möderndorfer, pri čemer oba v DZ vodita preiskovalni komisiji. Zdaj je zadevo pod drobnogled vzela KPK in vprašanje, ki se postavlja, je, ali sta omenjena poslanca še primerna za vodenje preiskovalnih komisij. Möderndorfer se je pri tem že do sedaj izkazal za izrazito pristranskega!

Člani odbora državnega zbora za zdravstvo so v ponedeljek s šestimi glasovi za in osmimi proti zavrnili predlog sprememb zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov, s katerim bi med drugim uvedbo enotne embalaže za tobačne izdelke zamaknili za tri leta. Kot poroča STA, je v parlamentarno obravnavno predlog zakona po skrajšanem postopku vložila skupina 38 poslancev, med njimi največ iz vrst LMŠ, SMC in NSi. Predlagali so predvsem preložitev uvedbe enotne embalaže z leta 2020 na leto 2023 in ustanovitev sklada, prek katerega bi se trošarine iz prodaje tobačnih izdelkov namenile za programe preprečevanja kajenja.

Podpisniki menijo, da enotna embalaža ne zmanjšuje porabe tobaka, Kaloh opozarja, da je v primeru ščitenja zdravja dopustna
Kot so opozarjali, enotna embalaža ne zmanjšuje uporabe tobaka, povečuje pa uporabo ponarejenih izdelkov in tihotapstvo ter zmanjšuje trošarinske prihodke. Opozorili so tudi pred tožbami in negativnim vplivom ukrepa na gospodarstvo.

Poslanec Slovenske demokratske stranke mag. Dejan Kaloh je ob tem izpostavil, da pod predlogom sprememb zakona ni bilo podpisa nikogar iz njihove poslanske skupine. Spomnil je tudi na odločitev ustavnega sodišča, da je pravico do svobode izražanja, v katero spada tudi oglaševanje, primerno omejiti, če je cilj ščititi zdravje ljudi. Poslanec Dejan Kaloh.
[/caption]

Pojavil se je sum nezakonitega vplivanja predstavnikov tobačne industrije, zadevo preiskuje KPK
Slišati je bilo tudi opozorila, da je na pripravo predloga vplivala tobačna industrija. Poslanec SMC Igor Zorčič je med drugim celo izjavil, da je podatke pripravila tobačna industrija. Sum nezakonitega vplivanja predstavnikov tobačne industrije zato preiskuje tudi Komisija za preprečevanje korupcije. Jani Möderndorfer je ob tem poudaril, da vsak stik lobista prijavi, kot to tudi predvideva zakon. Izrazil pa je bojazen, da bodo poslanci ob nadaljevanju takih pritiskov nehali prijavljati lobistične stike, s tem pa bo tudi transparentnosti na tem področju manj. “Ne centa ne kulija nisem prejel od tobačne industrije, da bi mi danes lahko kdo očital,” je zatrdil. Ocenil je tudi, da bo uvedba enotne tobačne embalaže imela negativne učinke na Slovenijo, dokler takega ukrepa ne bo sprejela vsaj ena od sosednjih držav.

Za komentar smo vprašali tudi priznanega strokovnjaka za organiziran kriminal in korupcijo dr. Bojana Dobovška, ki nam je povedal, da “je potrebno ločiti med zakonitim lobiranjem in nezakonitim lobiranjem in nezakonitim lobiranjem, kadar stranka ni registrirana kot lobist”. Opozoril je, da smo imeli v preteklosti v Sloveniji veliko deklariranih lobistov, ki pa se niso uradno registrirali kot lobisti. Kot je sklenil, bo potrebno počakati na rezultate preiskave KPK. Foto: Nova24tv
[/caption]

Sopodpisnika Vrtovec in Möderndorfer predsedujeta parlamentarnim preiskovalnim komisijam
A preiskava KPK je močno načela ugled prvopodpisanega pod predlog sprememb zakona Jerneja Vrtovca, ki predseduje preiskovalni komisiji o ugotavljanju zlorab in negospodarnega ravnanja v DUTB, in sopodpisnika Möderndorferja, ki predseduje preiskovalni komisiji o ugotavljanju domnevnega pranja denarja v NKBM d.d., domnevnega nezakonitega financiranja politične stranke SDS in domnevnega nezakonitega financiranja volilne kampanje SDS za predčasne volitve poslancev v državni zbor 2018. Möderndorfer je ob tem poudaril, da vsak stik lobista prijavi, kot to tudi predvideva zakon. Izrazil pa je bojazen, da bodo poslanci ob nadaljevanju takih pritiskov nehali prijavljati lobistične stike, s tem pa bo tudi transparentnosti na tem področju manj. “Ne centa ne kulija nisem prejel od tobačne industrije, da bi mi danes lahko kdo očital,” je zatrdil. Ocenil je tudi, da bo uvedba enotne tobačne embalaže imela negativne učinke na Slovenijo, dokler takega ukrepa ne bo sprejela vsaj ena od sosednjih držav.

Boris Štefanec (Foto: Nova24tv)

Möderndorfer se je že do zdaj izkazal za izrazito pristranskega
Poslanec Kaloh je že pred meseci na novinarski konferenci spregovoril o delu preiskovalne komisije, ki jo vodi Möderndorfer, pri čemer je poudaril, da predsednik komisije ne želi dopolniti ter razširiti preiskave na način, kot to predlagajo v poslanski skupini SDS. “Že na začetku odreditve parlamentarne preiskave lanskega decembra je bilo videti, da bo predsednik te komisije Janko Möderndorfer prikrito pristranski oziroma maketno pristranski, sedaj pa je že jasno, da bo pri vodenju komisije odkrito pristranski,” je takrat uvodoma dejal poslanec Kaloh. V poslanski skupini SDS so parlamentarno preiskavo želeli razširiti tudi s tem, da bi se ugotovilo morebitno politično odgovornost posameznih nosilcev javnih funkcij, ki so bili v sedmem mandatnem obdobju državnega zbora odgovorni za sodelovanje agencije Futura pri projektu 2. tir, ki ga je vodila Vlada Republike Slovenije v referendumski kampanji. Prav tako so, po besedah poslanca, želeli spregovoriti in ugotoviti morebitno politično odgovornost posameznih nosilcev javnih funkcij, ki so bili v sedmem sklicu državnega zbora odgovorni za posle z enormno visokimi zneski, ki jih je za ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izvajala agencija Futura. “Šlo je za razvpito promocijo slovenskih izdelkov v višini prek 3 milijone evrov,” je spomnil Kaloh.

Jani Möderndorfer (Vir: Facebook)

Zaradi manjšega nenamernega prekrška sodišče Janšo kaznovalo z opominom
Po besedah Kaloha bi morali na preiskovalni komisiji preiskati ter ugotoviti tudi morebitno politično odgovornost posameznih nosilcev javnih funkcij, ki so bili v sedmem sklicu državnega zbora, ko so se pojavili sumi o netransparentnih poslih v zvezi z reorganizacijo centrov za socialno delo v vrednosti 340.000 evrov. Omenjeni projekt je vodilo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti skupaj z agencijo Pristop. “Skupni imenovalec teh netransparetnih in domnevno nezakonitih poslov je, da ožja državna uprava tem agencijam in njihovim pajdašem omogoča ogromen vir zaslužka. Ključno vprašanje pa je, če ta denar davkoplačevalcev nato pride nazaj kot prikrito oziroma nezakonito financiranje političnih strank,” je poudaril poslanec SDS.

Foto: STA

Möderndorfer ni pripravljen preiskovati SD in SMC
“Tukaj torej pride predsednik preiskovalne komisije Möderndorfer v dvojni paradoks. Prvi je v tem, da je bil ta lov na čarovnice oziroma na SDS osnovan na časopisnih člankih in sedaj Möderndorfer utemeljuje širitev preiskovalne komisije na SMC in SD z ugotovitvami računskega sodišča. A če potegnemo analogijo: iz poročila računskega sodišča za lanske državnozborske volitve je razvidno, da je SDS ravnala skladno z zakonodajo. Ugotovljene so bile manjše nepravilnosti, a računsko sodišče ni zahtevalo predložitve odzivnega poročila, ker smo že v času revizijskega postopka izvedli ustrezne popravljane ukrepe,” je dejal Kaloh. “V tem kontekstu sklicevanja na neke revizije računskega sodišča bi poslanec ter predsednik preiskovalne komisije Jani Möderndorfer svoje delo lahko že zaključil,” je bil jasen Kaloh. Poslanec je nazadnje dejal, da bodo v poslanski skupini SDS zaradi očitne ignorance in izigravanja poslovnika ter zaradi evidentnega ščitenja SMC in SD razmislili o nadaljnjih korakih. Kasneje je Okrajno sodišče v Ljubljani SDS in predsedniku stranke Janezu Janši zaradi minornega prekrška najema posojila pri fizični osebi izreklo zgolj opomin.

Rok Krajnc

 • karpelec

  Ja, mislec Model je usmerjen samo na preiskavo za SDS in težko razmišlja širše, ker za vse drugo ima nedete plašnice. Vrtovec pa se s svojimi vosokimi cilji mora še dokazati. Lepo je videti problem z očmi, kot pa ga je ujeti z umom.

 • tasilo

  Rok Krajnc, ti (psevdonimsko) pisunsko teslo, le kako si lahko novinar, če ne poznaš in ne razumeš pomena slovenskih besed?

  (X) predlog sprememb zakona o omejevanju uporabe tobačnih idelkov
  (X) /…/ enotna embalaža ne zmanjšuje uporabe tobaka, povečuje pa uporabo ponarejenih izdelkov

  V teh primerih seveda ne govorimo o tem, kako se “uporabljajo” tobačni in ponarejeni izdelki. (Mimogrede, ali kdo potrebuje navodila za “uporabo” tobačnih in ponarejenih izdelkov??) Prav tako ne moremo govoriti u “zmanjševanju uporabe”, ker je ta besedna zveza nesmisel! Uporaba namreč ne more biti velika ali majhna!

  Govorimo seveda o tem, koliko se teh izdelkov porabi (veliko, malo, preveč …). Prav in smiselno je torej:

  (>) predlog sprememb zakona o omejevanju porabe tobačnih idelkov
  (>) /…/ enotna embalaža ne zmanjšuje porabe tobaka, povečuje pa porabo ponarejenih izdelkov

  LP.
  Hanibal Lector

  • Franc Šink

   Neki dan sva se pogovarjala o kuzlah, danes pa o tobaku.

  • dob

   tasilo, jaz dostikrat uporabljam izraz “raba” za “uporaba”.
   Torej rabiti za uporabljati, rabim za uporabljam…. kot na primer: … v takem primeru rabim nalivno pero (uporabljam nalivno pero).
   Delam napako?
   V zgornjem primeru bi najbrž tekel: raba tobačnih izdelkov…

   • tasilo

    Razumem, kaj sprašuješ, odgovor je pa lahko tako dolg, da zlahka preseže okvir tega foruma. Na kratko pa takole.

    Raba izraza “raba”, kjer bi bilo prav in smiselno reči “uporaba”, je zelo pogostna in pogojno dopustna v pogovornem jeziku in drugih nižjih zvrsteh; v knjižnem in zbornem je prepovedana. Razlika med njima je vedno logična(!), v nekaterih primerih lahko uporabimo smiselno en ali drug izraz, vendar je tudi pomen in smisel misli različen glede na to, kaj želimo povedati. V pomoč Ti bo pa tole_

    raba – https://fran.si/iskanje?View=1&Query=raba
    rabiti – https://fran.si/iskanje?View=1&Query=rabiti
    uporaba -https://fran.si/iskanje?View=1&Query=uporaba
    uporabiti – https://fran.si/iskanje?View=1&Query=uporabiti
    uporabljati https://fran.si/iskanje?View=1&Query=uporabljati
    (vse to lahko sicer tudi sam postoriš in poiščeš …)

    Primerček: Toliko časa sem rabil najljubše pero, da se je izrabilo. Raje rabim svinčnik, ki je poceni in ga ni škoda, drago pero rabim le za posebne priložnosti.


    Potem je tu še tisti prekleti “potrebno je” namesto “treba je”, pa izpeljanke iz izraza “raba — rabiti”: uporabiti, poraba, izraba, zloraba, odrabiti, prerabiti …

    Skratka, dragi prijatelj, spet si vprašal veliko več, kolikor Ti morem tule odgovoriti. Vsaj mičkeno pa apeliram tudi na Tvojo izpričano bistroumnost, ki Ti bo sčasoma — in s pravilno ter smiselno rabo teh izrazov .. privzgojila refleksno razlikovanje.

    PS: V onem primeru pa še vedno o porabi čikov

    • dob

     Hvala! Spravim in preberem.

 • tasilo

  “Ne centa ne kulija nisem prejel od tobačne industrije …” je zatrdil Möröndörför.

  Moj pobožna stara mama pa je rekla: “Kdor verjame, bo zveličan.”

 • Amerikanc

  Dajte prosim, levo slikco odstranit, ker ne paše zraven Vrtovca.

 • VERZIFIKATOR

  Dani Krtovec

  DAJ, PRIŽGI

  Dialog na vrtu se dogaja,
  pred moderno kliniko za pljuča,
  kjer se zbrala je kadilcev gruča,
  Jérnej Jančija tako pograja:

  »Janči, daj, prižgi, no, cigareto,
  kaj se boš na zdravje izgovarjal,
  bolničar si, pa bi se pretvarjal,
  daj, ne bodi mevža, fant, presneto.«

  Ga tako je Jérnej nagovarjal,
  pa se Janči ni mu dal ugnati,
  vedel je, povedano med brati,
  da za zdravje sam bo odgovarjal.

  Da izgovor ne bi bil dvoumen,
  saj po župi Janči ni priplaval,
  ampak bogve kje, kako pritaval,
  dal odgovor takšen je razumen:

  »Nak, kar drugi naj naprej kadijo,
  zanje se izjemno bom zavzemal,
  saj veš, da potem bom več prejemal,
  na vsak dim dodatno provizijo.«

 • xtc

  Torej ,če bo KPK ugotovila,da je ModernifašistDolfe vršil korupcijo kot Vrtovec,potem jima mora poslanska funkcija prenehat.

  • KAPIBARA

   … če bo… pa ne bo..