fbpx

Šarčeva LMŠ na lokalnih volitvah pogorela na celi črti, režimske javnomnenjske agencije pa ji bodo kmalu namerile 100-odstotno podporo!

Foto: STA

Vladajoča Lista Marjana Šarca (LMŠ) in njen predsednik Marjan Šarec sta okrepila vodstvo, tako vsaj navajajo rezultati februarske javnomnenjske raziskave Ninamedie Vox populi. LMŠ naj bi tako volilo kar 31,3 odstotka vprašanih, Šarčeva vlada pa naj bi imela kar 70-odstotno podporo. Politični analitik Matevž Tomšič je ob tem sarkastično pripomnil, da le še malo manjka, pa bo imela vlada kar 100-odstotno podporo, njen predsednik pa prav tako. 

“Kar naenkrat je podpora stranki – in predsedniku vlade Marjanu Šarcu – skočila tako rekoč v nebo, anketa Ninamedie ji je namreč namenila skoraj trikrat tolikšno podporo, kot jo ima opozicijska SDS. Ob tem pa se je SDS podpora zmanjšala,” izpostavlja Tomšič. Po njegovih besedah izpade, kot da so se podporniki SDS oziroma desnice prestavili k stranki Marjana Šarca. “Lahko najdemo razloge za to? Sam jih ne najdem,” je jasen.

Tomšič poudarja, da niti pokojna LDS ni imela tako prepričljive podpore. “Zelo dvomim v verodostojnost takih podatkov. Spomnimo se na rezultat lokalnih volitev, ki so bile pred dvema mesecema in pol, ko je stranka LMŠ popolnoma pregorela na celi črti. Od kod bi bil sedaj naenkrat takšen skok podpore?”

Dr. Matevž Tomšič (Foto: Demokracija)

Porast podpore vladi je na podlagi rezultatov nedavne ankete Ninamedie v primerjavi z januarsko še posebej naraslo, saj je ta tedaj prikazala 56,1-odstotno podporo vladi, kar je bilo največ do tedaj. Le 24 odstotkov vprašanih naj bi delo vlade ocenjevalo kot neuspešno, z odgovorom “ne vem” pa naj bi na vprašanje glede uspešnosti vlade odgovorilo 6,1 odstotka vprašanih. Če naj bi LMŠ januarja volilo 18 odstotkov vprašanih, naj bi februarska podpora stranki narasla na kar 31,3 odstotka. Pri čemer naj bi se podpora zmagovalki državnozborskih volitev, stranki SDS, zmanjšala s 16,9 odstotka na 11,6 odstotka. 

https://twitter.com/BojanPozar/status/1097224446384005122

Podporo je potrebno preliti tudi v glasove
Šarčeva stranka LMŠ se je v času, ko naj bi dosegala rekordno priljubljenost, odločila za samostojen nastop na evropskih volitvah, saj so očitno Šarcu zrasle peruti. Politična analitika Aljaž Pengov Bitenc in Luka Lisjak Gabrijelčič sta za STA poudarila, da to še ne pomeni zagotovila tudi za uspeh na evropskih volitvah, saj bo po njunem zelo pomemben tudi izbor imen, ki jih bo stranka uvrstila na listo. Pengov Bitenc je prepričan, da stranko LMŠ glede na visoko podporo čaka veliko dela, da bo to podporo prelila tudi v glasove. “Ankete so zelo nečimrna gospodična, tu se lahko stvari zelo hitro obrnejo.” Meni, da če se bo LMŠ imel za favorita prihajajočih volitev, bo to zanje predstavljalo precejšen mlinski kamen, ker bodo sedaj tudi pričakovanja večja. Tako Pengov Bitenc kot tudi Lisjak Gabrijelčič sta poudarila, da bo imela udeležba na volitvah ključen pomen. Ob tem pa Pengov Bitenc opozarja, da se teh volitev udeležujejo trdni podporniki strank, zaradi česar imajo etablirane stranke prednost pred LMŠ.

https://twitter.com/maya8maya8/status/1097388921317675010

Slovenski mainstream mediji so polni hvalospevov Šarcu, čeprav ta do sedaj ni naredil praktično ničesar. Največ prahu je nedvomno dvignil intervju v sobotni prilogi Dela, v katerem je Janja Božič Marolt, ustanoviteljica Mediane, inštituta za raziskovanje trga in medijev, izjavila, da naj bi bil Marjan Šarec v slovenski politiki to, kar je Luka Dončić v košarki. Seveda izjava ne preseneča, glede na to, da blagajno Mediane bogato polni denar slovenskih davkoplačevalk in davkoplačevalcev. Vsak dan pa smo lahko znova in znova priča novim superlativom, ki Šarca povzdigujejo v nebo, prav tako pa tudi njegovo stranko LMŠ, poslancev katere ne pozna skoraj nihče. Očitno mainstream mediji uspešno gradijo fake podporo.

H. M.