fbpx

Najbolj brani izraelski časopis o Janezu Janši: “Arhitekt slovenske demokracije, ki mu je globoka država skozi čas s pomočjo medijev pokvarila podobo v javnosti”

Foto: STA

Izraelski časopis z največjo dnevno naklado Israel Haymon je danes objavil veliki intervju s predsednikom Slovenske demokratske stranke Janezom Janšo. Haymon ga je bralcem predstavil kot dvakratnega predsednika slovenske vlade in trenutnega vodja opozicije, ki obračunava s slovensko tranzicijsko elito. Zapisali so tudi, da je Janša edini politiki, ki je bil prav na vsakih demokratičnih parlamentarnih volitvah v samostojni Sloveniji izvoljen v državni zbor. Časopis je pospremil tudi zmago SDS na junijskih volitvah, kjer je stranka osvojila 25 sedežev od 90 in tako postala edina velika stranka v parlamentu. Toda zaradi izključevalne narave preostalih, večinoma levičarskih strank, Janši zmage na volitvah ni uspelo pretvoriti v končno formacijo koalicije.

Janez Janša je v velikem intervjuju za časopis Israel Haymon, ki sicer izhaja v hebrejščini, poudaril, da bi njegova desnosredinska vlada priznala Jeruzalem kot glavno mesto Izraela, kar so pred časom že storile tudi Združene države Amerike. “Ta poteza je ustvarila pravo ravnotežje; dokler bodo Palestinci mislili, da jim trenutna situacija koristi, ko še vedno poteka vojna in njihove teroristične celice prejemajo denar od različnih virov, ne bodo pripravljeni na resna mirovna pogajanja,” pri Haymonu citirajo nekdanjega slovenskega obrambnega ministra.

Pri Haymonu pišejo, da je dvakratni predsednik slovenske vlade danes neustrašni vodja opozicije, ki je imel še v času enopartijskega sistema svoje neodvisne poglede, zaradi česar so ga pri 26 letih izključili iz jugoslovanske komunistične partije: “Svojo kariero je začel kot neodvisni novinar pri tedniku Mladina, kjer sta ga 31. maja leta 1988 Služba državne varnosti (SDV) in Protiobveščevalna služba Jugoslovanske ljudske armade aretirali. V procesu za zaprtimi vrati je bil obsojen zaradi izdaje vojaške skrivnosti, zaradi česar so v Sloveniji sledili spontani protesti ljudstva, ustanovljen pa je bil tudi Odbor za varstvo človekovih pravic, eden izmed najpomembnejših organov, ki je promoviral demokratizacijo v komunistični državi.”

Veliki intervju z Janezom Janšo v izraelskem časopisu Israel Haymon. (Foto: Nova24TV)

“Janša odigral ključno vlogo pri slovenski osamosvojitvi”
Janši je zapor spremenil življenje, lahko preberemo v omenjenem časopisu. Leta 1989 je bil namreč Janša eden izmed soustanoviteljev Slovenske demokratične zveze, ene prvih opozicijskih strank v tedanji Socialistični republiki Sloveniji. Časopis omenja tudi, da je Janša odigral ključno vlogo pri slovenski osamosvojitvi, saj je bil leta 1990 postavljen na položaj obrambnega ministra, ki je bila v času osamosvajanja, ko je želela jugoslovanska armada nasilno zatreti pomladno gibanje, najzahtevnejša in najodgovornejša politična funkcija v državi. Janševi napori pri preoblikovanju slovenske Teritorialne obrambe v učinkovito vojsko so obrodili sadove v desetdnevni vojni, ko je Slovenija ob relativno majhnem številu žrtev (19 na slovenski strani, 44 na jugoslovanski strani) izborila samostojnost.

“Danes Janša velja za arhitekta slovenske osamosvojitve, čeprav so skozi čas politični nasprotniki sistematično spremenili njegovo podobo v javnosti. Janša populizem, ki mu ga očitajo, kategorično zanika,” piše Haymon in citira Janševe besede, da v Sloveniji še vedno poteka tranzicija, ki na nekaterih področjih, kot so mediji in sodstvo, še zdaleč ni končana. So pa poudarili, da je njegova stranka SDS danes naslednica prve demokratične koalicije v Sloveniji, njegova konservativna stranka pa je tudi članica Evropske ljudske stranke (EPP) in Mednarodne demokratične alianse (IDU).

Vodja opozicije ne okleva, ko mora centre moči označiti za t. i. globoko državo
Predsednik Slovenske demokratske stranke po pisanju omenjenega izraelskega dnevnika danes pogosto napada omrežje levih političnih elit v Sloveniji, ki so večinoma ostale iz časov komunistične ere. Ključne politične figure iz starega jugoslovanskega režima so se v novem obdobju prve uspele polastiti premoženja v času privatizacije. Janša ne okleva, ko centre moči v Sloveniji imenuje globoka država. “Elite sicer Janši odgovarjajo na svoj način – v mainstream medijih, ki jih imajo pod kontrolo, ga predstavljajo kot demagoga in ekstremista ter kot snovalca teorij zarot. V eni izmed svojih knjig Janša piše, da je komunistični in postkomunistični režim proti njemu sprožil že najmanj 159 procesov. Tako je bilo tudi leta 2013, ko so ga v politični aferi Patria obsodili na zaporno kazen, kar je kasneje padlo na ustavnem sodišču. Vseeno so Janšo tik pred volitvami zaprli,” še pišejo v omenjenem izraelskem dnevniku.

Omenjena je tudi afera pranja denarja v NLB, za katero so vedeli vsi tedanji ključni politični funkcionarji v državi. Časopis predstavlja Janšo kot dobrega prijatelja madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana, saj sta na poti v demokratizacijo države oba prehodila podobno trnovo pot. Janša je v intervjuju za Israel Haymon omenjal tudi Melanio Trump, za katero pravi, da je v ZDA vse bolj priljubljena.

“Margaret Thatcher je razumela nevarnosti in pasti socializma. Nova generacija levičarskih politikov jih ne”
Janša sicer pričakuje, da se bo politična klima v Evropi že po naslednjih volitvah v Evropski parlament spremenila. Obstaja pa velika razlika med zahodnimi liberalnimi politiki, ki izhajajo iz premožnih družin, in politiki iz Vzhodne Evrope, ki so živeli v času socialističnih idej, izpod katerih se je bilo potrebno osvoboditi. “Zato ne čudi, da se socialistične ideje danes zahodnim politikom zdijo povsem normalne in legitimne. Toda resnične pasti in nevarnosti so poznali Margaret Thatcher, Helmut Kohl ali celo Francois Mitterrand. Toda nova generacija politikov v Zahodni Evropi je produkt levičarske indoktrinacije na univerzah. Naučili so jih, da prodajajo besede, ki jim niti sami ne verjamejo,” Janšo še citirajo pri omenjenem časopisu.

Janez Janša pričakuje, da se bo razmerje moči v Evropi na prihodnjih volitvah v Evropski parlament maja leta 2019 normaliziralo. (Foto: Nova24TV)

V katero smer bo zdaj plula evropska barka, bo odvisno od evropskih volitev maja prihodnje leto. Janša še dodaja, da če bodo volitve rezultirale v spremenjenem razmerju moči, se Evropi lahko obetajo pragmatične spremembe in počasna stabilizacija nove realnosti v prihodnjem desetletju. Evropa bi tudi lahko povečala svojo čezatlantsko povezavo z Združenimi državami Amerike. “Če pa se to ne zgodi, se bo nadaljevala politika držav, kot sta Švedska in Danska. Čeprav, na Danskem so bili vodilni socialisti premeteni in so podprli projekte desnih strank. Kritike iz Evrope ni bilo, saj jih je sprejela prava politična struja, čeprav konservativni zakoni niso bili nič drugačni od tistih na Madžarskem ali na Poljskem,” Janšo še citirajo pri Israel Haymonu.

Izraelski novinar Ariel Boulstein je svoj intervju z Janezom Janšo zaključil, očitno vidno impresioniran nad svojim sogovornikom, s povzetkom, “da sem parlamentarno zgradbo v Ljubljani zapustil z dvema mislima v glavi. Ena je dobra za Izrael, druga manj dobra. Dobra novica je, da ima Izrael v Sloveniji svojega podpornika. Slaba novica pa je, da bo ta podpornik v naslednjem mandatu opravljal delo vodje opozicije”.

T. F.