fbpx

Kriminal: Pri odpisu Jankovićevih 13 milijonov dolgov je sodelovalo javno podjetje Energetika Ljubljana – ti so le nekaj mesecev pred prisilno poravnavo odkupili terjatve!

Zoran Janković in direktor Energetike Ljubljana Samo Lozej (Foto: STA)

Zdaj je jasno, zakaj se položnice za energetiko prebivalcem Ljubljane znova višajo! Zoran Janković je spet prevaral sistem pri odpisu dolgov svojega družinskega podjetja Electe. Na pomoč mu je priskočila Energetika Ljubljana, ki je v stoodstotni lasti Mestne občine Ljubljana. Direktor Energetike Ljubljana je Jankovićev dolgoletni sopotnik in zaupnik Samo Lozej. Že nekaj mesecev prej so v Energetiki čudežno vedeli, da bo šla Electa v prisilno poravnano. S svojim udejstvovanjem in odkupovanjem terjatev so Jankoviću pomagali izbrisati 13 milijonov evrov dolga! Skupaj pa so še poskrbeli za število fiktivnih upnikov, ki so izglasovali poenostavljeno prisilno poravnavo in škandalozno rešili premoženje Jankovićevih.

Zoran Janković in odpis 29 milijonov dolgov njegovemu družinskemu podjetju Electa, ki sta ga na papirju vodila njegova sinova Jure in Damjan, še naprej burita duhove. Ne mine dan, ko se ne bi razkrila nova nečednost in škandalozno izigravanje zakonodaje, ki si ga je privoščilo Jankovićevo omrežje. Tokrat je udarila vest, da je pri preživetju propadlega Jankovićevega imperija pomagalo kar občinsko podjetje Energetika Ljubljana, ki je za prisilno poravnano vedelo že nekaj mesecev prej, kot se je sploh sprožil postopek!

Po poročanju Siola so Janković in njegovi prijatelji spletli pravo hobotnico podjetij in fiktivnih upnikov, da so izigrali celoten slovenski sodni sistem. Energetika Ljubljana vsak mesec pošilja visoke položnice za ogrevanje občanom Ljubljane, zaradi česar marsikaterega prebivalca Ljubljane boli glava. Kot kaže, tudi zato, da pokriva dolgove svojega vrhovnega šefa v Ljubljani. Electa je Energetiki Ljubljana dolgovala dobrih 6.800 evrov. Vendar terjatve ni bilo na seznamu, saj jo je že prej odkupilo podjetje Artisan v lasti Jana Beca, največjega fiktivnega upnika v zadevi Electa.

Povezava med Jankovičem, Energetiko Ljubljana in podjetji Jana Beca. (vir Siol.net)

Povezava med Jankovićem, Energetiko Ljubljana in podjetji Jana Beca. (Vir: Siol.net)

Vedeli že nekaj mesecev prej, kaj se pripravlja, in zagotovili zadostno število upnikov, ki so glasovali za prisilko!
Glavno vlogo v tem umazanem procesu, kot smo že nekajkrat omenili, je odigral družinski prijatelj Jankovićevih, Jan Bec. Prek podjetja Artisan (prej Hotel Jelovica Bled), ustanovljenim nekaj tednov pred uradno vložitvijo poenostavljene prisilne poravnave, so kupovali terjatve od ljubljanskih javnih podjetjih. Energetika Ljubljane sama poredko prodaja svoje terjatve, saj ji to v letošnjem letu še ni uspelo. Prav to je najbolj sumljivo, saj je Becovo podjetje nekaj mesecev pred uveljavitvijo poenostavljene prisilne poravnane odplačalo 5.200 evrov dolga do Energetike Ljubljane. A vprašanje terjatve, ki so jo prodali Becovemu podjetju, je povezano s številom upnikov, ki so pomagali pri tem izigravanju pravil pravne države. Če Jankovićevemu krogu ne bi uspelo zbrati vsaj 28 upnikov, ki bi glasovali za poenostavljeno prisilko, bi ves načrt padel v vodo in Electa bi končala v stečaju. Zbrali so jih 30, med njimi tudi podjetja Bodi, Glanc in Afekt OMS, ki so v lasti slamnatega upnika Electe Jana Beca.

Jankovićevi ne plačujejo niti parkirišča
V Ljubljani je veliko ljudi jeznih zaradi neurejenih parkirišč in dragih ur plačevanja. Vendar to ne velja za Jankovićeve, ki se požvižgajo na plačevanje parkirišča. Tako so dolžni javnemu podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnica (LPT) kar za 633 evrov neplačanih računov! Vendar skrbi za Jankovića in direktorja Energetike Ljubljana Sama Lozeja še ni konec, saj ju v kratkem čaka sodni proces zaradi sporne, fiktivne pogodbe v vrednosti 1,8 milijona evrov za fiktiven najem parkirišča v Stožicah.

Slovenska javnost torej legitimno pričakuje in zahteva od organov pregona in sodstva, da ustavijo kriminalno omrežje okoli župana Jankovića.

Samo Samec