fbpx

Lažnivi Odlazkov portal skuša uspešnost boja proti koronavirusu pripisati kar Šarcu in NIJZ – najbolj odgovornim za izbruh epidemije in številne smrtne primere!

Nina Pirnat and Marjan Šarec – the two people who bear the greatest burden of responsibility for inaction before the start and after the declaration of the epidemic. (Photo: STA)

Portal Necenzurirano se je nad vlado Janeza Janše zopet spravil z laži in zavajanji, med drugim za to, da je Slovenija med uspešnejšimi državami, pri Martinu Odlazku pripisujejo zasluge kar Marjanu Šarcu in samodisciplini državljanov, Janši pa očitajo politične čistke in kazanje s prstom na NIJZ. Dejstvo je, da so se najstrožji ukrepi sprejemali šele v dneh in tednih po nastopu Janševe vlade, učinki pa so vidni šele z zamikom. Šarčeva vlada je zavlačevala celo z zaprtjem šol in sicer vse dokler Janša na Twitterju ni 12. marca pozval staršev, naj otrok že naslednji dan ne pošljejo več v šolo. Jasno se je tudi izkazalo, kako škodljivi so bili nasveti NIJZ, razkrito pa je bilo tudi, kako so preprečevali sklic SNAV, ker bi tam morala sodelovati tudi opozicija. Če bi ukrepe, ki jih je uvedla Janševa vlada, sprejeli 14 dni prej, bi epidemijo lahko bistveno zajezili, je pred kratkim za spletni portal Nova24TV povedala zdravnica Alenka Forte.

Portal Necenzurirano, ki je le eden od medijskih projektov že obsojenega goljufa Martina Odlazka, se je ponovno z lažmi in zavajanji spravil nad Slovensko demokratsko stranko in njenega predsednika Janeza Janšo. “Ves ta čas spremljamo politična obtoževanja o tem, kdo ni predčasno reagiral, kdo je podcenil nevarnost, kdo je dajal napačna priporočila … Nova vlada želi ustvariti sliko, da je bil položaj pred njenim prihodom neobvladljiv in kaotičen. S prstom kaže na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ),” mu uvodoma očitajo.

Za to, da je Slovenija med uspešnejšimi državami, pri Odlazku pripisujejo zasluge Šarcu in samodisciplini državljanov
Med drugim navajajo, kako se je javni zdravstveni sistem ob samodisciplini izkazal za dovolj močnega, Slovenija pa je med uspešnejšimi državami, ker naj bi stroka pravočasno odreagirala na nevarnost. Zaprtje šol je bilo s strani vlade Marjana Šarca napovedano šele v četrtek, 12. marca, ko je Janša na Twitterju napovedal takšen ukrep in pozval starše, naj otrok že v petek ne pošiljajo več v šole. Ker ima virus razmeroma dolgo inkubacijsko dobo, pri obolelih pa se zdravstveno stanje rapidno poslabša po približno tednu dni od pojava prvih simptomov, so šele z nekolikšnim zamikom postajale vidne prave razsežnosti epidemije.

Šele v prvih dneh Janševe vlade je prišlo do uvedbe najstrožjih ukrepov, kot so zaprtje vseh nenujnih storitev, ustavitev letalskega prometa, javnega potniškega prometa, šele dva tedna kasneje pa tudi do omejitve gibanja na območje posamezne občine, ko se številni državljani priporočil niso držali in so se množično zbirali na priljubljenih turističnih destinacijah.

Kot je dobro razvidno iz grafa, do povečanega števila odkritih okužb z novim koronavirusom prihaja v razmaku 6 do 7 dni, kar bi lahko bila posledica druženja ljudi ob koncu tedna ter izleti znotraj države.

Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana je še v soboto, 28. marca kljub omejitvam gibanja obravnaval veliko poškodovanih v različnih adrenalinskih in športnih dejavnostih. To je oteževalo delo zaposlenih, saj so morali vsakega poškodovanega v času epidemije obravnavati kot potencialnega bolnika s covid-19, kar pomeni, da so morali zaščititi osebje in prostor. “Še vedno prihajajo ljudje težko poškodovani, ker skačejo z jadralnimi padali, prihajajo tudi gorski kolesarji in motoristi. Razumemo in pričakujemo poškodbe oseb, ki opravljajo delo, ki je izpostavljeno tveganjem, vendar si želimo bistveno manj nepotrebnih poškodb. Moramo se zavedati, da ne gre za počitniški čas, ampak za karanteno,” je takrat povedal vodja urgentnega kirurškega bloka dr. Anže Kristan.

Med drugim naj bi po navedbah portala Necenzurirano odgovorni zatajili pri domovih za starejše, ki so postala žarišča. A najhujši žarišči, Metlika in Šmarje pri Jelšah sta izbruhnili še pred nastopom Janševe vlade, med drugim z odlašanjem zaprtja šol v Šmarju in z napačnimi nasveti NIJZ zdravniku, ki je razširil okužbo v Metliki. Spomnimo, nekdanji minister za šolstvo Jernej Pikalo je še v četrtek, 12. marca v medijih napadal župana Šmarja, ker je ta že takrat odredil zaprtje lokalne osnovne šole.

Nasveti NIJZ zreli za kazensko ovadbo
Ob tem velja spomniti, da so se takrat številni Slovenci vračali iz zimskih počitnic iz Italije in Avstrije – žarišč koronavirusa – izjave nekdanje direktorice NIJZ Nine Pirnat, vidne članice SD, pa so dale vedeti, da se ni niti najmanj zavedala, da gre za epidemiološko bombo, ki je povzročila ekspanzijo smrtonosnega virusa po državi. “Potniki, ki se vračajo iz tujine in dobijo bolezenske znake, naj po telefonu kontaktirajo zdravnika. Zaščitno vedenje pa ni potrebno, tudi maske ne,” je povedala Pirnatova na tiskovni konferenci 24. februarja, ko bi sicer morali goreti vsi alarmi.

“Mogoče je seveda, da je virus med nami, vendar tudi če je, so očitno znaki tako blagi, da ne povzroča težav,” je mirila še 2. marca. “Poudariti moram, da je za prenos bolezni potreben tesnejši stik z bolnikom, zato je verjetnost, da bi se okužili bolniki in njihovi spremljevalci na urgenci zelo majhna, podobno velja za sopotnike na letalu,” pa se je sprenevedala 4. marca. Še 8. marca, ko smo imeli zabeleženih že 16 okužb, je ignorirala dejstva: “V Sloveniji še zdaleč nimamo epidemije koronavirusa in upamo, da jo bomo preprečili.”

Nič bolje ni bilo z zamenjavo Pirnatove na vrhu NIJZ, saj se novi v. d. direktorja NIJZ Ivan Eržen raje kot z omejevanjem epidemije ukvarja z udeležbami na strankarskih dogodkih SD in nastopanjem v levičarskih medijih, ki si žepe polnijo s predragimi žilnimi opornicami. Kot je razkril predstojnik območne enote NIJZ Koper Milan Krek, je Eržen strokovnjakom, ki imajo različna stališča, kar po stalinistično prepovedal nastopanje v medijih in javnosti.

Če bi ukrepe, ki jih je uvedla Janševa vlada, sprejeli 14 dni prej, bi epidemijo lahko bistveno zajezili
Velja spomniti tudi na večtedensko pozivanje takrat še opozicijske SDS k sklicu Sveta za nacionalno varnost, ki je bilo vztrajno ignorirano. Kot je za Večer razkril vladni govorec Jelko Kacin, se je proti temu zavzemal Šarčev oproda Damir Črnčec, ker bi tam morala sodelovati tudi opozicija. Če bi ukrepe, kot jih je uvedla Janševa vlada takoj po nastopu mandata, sprejeli 14 dni prej, bi lahko v Sloveniji epidemijo bistveno zajezili, pa je pred kratkim za spletni portal Nova24TV povedala zdravnica Alenka Forte: “Šarec je namesto tega, kot papiga, ves čas ponavljal stališča EU, naslanjal pa se je tudi na priporočila vodilnih na NIJZ, ki kot vidimo danes, niso bila ustrezna oz. so bila škodljiva. Zelo resno pa je, da nimajo zdravstveni delavci ustrezne osebne zaščite povsod po Sloveniji, ker prejšnja vladna garnitura ni izvedla ustreznih ukrepov nabave zaščitne opreme.”

Rok Krajnc