Nekdanja ustavna sodnika obsodila Florjančičev poskus discipliniranja vrhovnega sodnika Zobca: Gre za znak kontinuitete komunistične avtoritarnosti in pravne provincialnosti

Damijan Florjančič (Foto: STA)

Omenjeni zaplet je znak, prvič, kontinuitete komunistične avtoritarnosti in, drugič, znak pravne provincialnosti, ki je pred mednarodnimi institucijami varovana z neprebojno jezikovno bariero,” o absurdnem zahtevku za začetek postopka pred komisijo za etiko in integriteto pri sodnem svetu proti nekdanjemu ustavnemu in sedanjemu vrhovnemu sodniku Janu Zobcu, ki ga je vložilo vrhovno sodišče pod vodstvom predsednika Damijana Florjančiča, pravi nekdanji sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice iz Slovenije dr. Boštjan M. Zupančič. Podobnega mnenja je v povezavi z omenjenim zapletom tudi nekdanji ustavni sodnik, dr. Tone Jerovšek, ki poudarja naslednje dejstvo: “Sodnik je samostojen, neodvisen, nihče mu ne more ukazovati, kaj bo počel, kako bo sodil, kam bo šel.”

Najrazličnejšim obračunom z osebami, katerih delovanje in izjave niso po godu globoke države, ki praktično popolnoma nadzoruje slovensko sodstvo, ni videti konca. Vrhovno sodišče pod vodstvom predsednika Damijana Florjančiča je namreč vložilo zahtevo za začetek postopka pred Komisijo za etiko in integriteto pri Sodnem svetu proti nekdanjemu ustavnemu in sedanjemu vrhovnemu sodniku Janu Zobcu. Ta že dlje časa opozarja na številne nepravilnosti in težave znotraj slovenskega sodstva. Med drugim poudarja, da si je sodna oligarhija v primerih, kot so Patria, Kangler in Novič, privoščila hude zlorabe.

V zahtevi Florjančič Zobcu med drugim očita, da se je kljub njegovi prepovedi odzval vabilu predsednice odbora za pravosodje državnega zbora na 9. sejo tega odbora, ki je potekala 10. maja 2019. Zlasti je pri tem paradoksalno, da mu v isti zahtevi očita tudi dejstvo, da je na seji, ki se je je kljub prepovedi udeležil, jasno in glasno povedal, da mu je predsednik prepovedal udeležbo na njej. Za komentar omenjenega smo povprašali profesorja in nekdanjega ustavnega sodnika dr. Toneta Jerovška ter nekdanjega sodnika Evropskega sodišča za človekove pravice iz Slovenije dr. Boštjana M. Zupančiča.

Vrhovni sodnik Jan Zobec (Foto: STA)

Jerovšek prepričan, da Zobec s svojo udeležbo na seji v državnem zboru ni storil ničesar spornega
Sodnik je samostojen, neodvisen, nihče mu ne more ukazovati, kaj bo počel, kako bo sodil, kam bo šel,” zadevo komentira Jerovšek. Sodišče po njegovo v primerih, ko misli, da gre za kršitev, sicer mora reagirati in zadevo obravnavati, a obenem dodaja: “Zobec ni storil ničesar spornega s tem, da je šel na sejo in tam pred odborom državnega zbora, kot najvišjega telesa demokracije, povedal tisto, kar misli.” Ob tem Jerovšek zaključuje: “Sodišče se ne more skrivati za svojimi interesi, ki jih ima, predsednik pa nima kaj ukazovati sodnikom.”

Nekdanji ustavni sodnik in profesor dr. Tone Jerovšek (Foto: STA)

Zupančič opozarja, da je vložena zahteva vrhovnega sodišča popolnoma absurdna
Zupančič je podobnega mnenja. Poudarja namreč, da je zaplet absurden tako ustavno-pravno kot tudi s stališča Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu (ESČP). Ob tem dodaja: “Občevanje med zakonodajno in sodno vejo oblasti, kot v tem primeru, je integralni del ustavno-sodne mednarodne doktrine ‘zavor in ravnovesij’ (checks and balances). Poleg tega je nastop vrhovnega sodnika v državnem zboru predmet njegove avtonomne odločitve.” Zupančič poudarja, da je predsednik vrhovnega sodišča samo prvi med enakimi (primus inter pares) in nima ingerence, da bi tu lahko karkoli priporočal in/ali ukazoval.

Nekdanji ustavni sodnik in sodnik ESČP dr. Boštjan M. Zupančič (Foto: STA)

V zvezi s tem poudarja: “Kot sodnik ESČP (1998 – 2016) in prej kot ustavni sodnik (1993 – 1998) sem nastopal javno in bi lahko kot tak nastopil tudi pred državnim zborom v Sloveniji, ne da bi mi predsednik ustavnega sodišča oziroma ESČP vnaprej (prior restraint) karkoli prepovedoval ali me potem klical na odgovornost. To nikomur ne bi prišlo niti na misel.” Ob tem dodaja, da o tovrstnih vprašanjih na ESČP obstaja ustaljena sodna praksa (case law), čeprav podobno absurdnega zapleta tam niti ne bi moglo biti. “Omenjeni zaplet je znak, prvič, kontinuitete komunistične avtoritarnosti in, drugič, znak pravne provincialnosti, ki je pred mednarodnimi institucijami varovana z neprebojno jezikovno bariero. Brez nje do tega ne bi moglo priti,” še zaključuje Zupančič.

Rajko Golob

 • xtc

  Ne Florjančič ni sodnik ampak kučanov aparatčik ,ki ne misli ampak dela po ukazu CK ZKS F21 in disciplinira tiste ,ki nočejo spoštovati ene in edine kučanove verske sekte in nočejo kučanizacije.
  Seveda gre za mednarodni škandal,ko se skuša nek predsednik sodišča z političnim discipliniranjem ureditti pravilno mošljenje sodnikov-torej sodnik ne sodi po pravu ampak Kučanističnih zapovedih-če to ne dela se ga disciplinira ali odpusti.

  • tretjerazredni

   Zakaj bi se bali sankcij, v službi ubogajo, vmes pa lahko zaslužijo še kaj postrani.
   Uničen narod potem seveda nori, normalno.

 • karpelec

  Nekaj zelo gnilega je v deželici tej.

  • tretjerazredni

   Recimo vse.

  • zokispoki

   Samo poglej si kreature, ki so z raznimi prevarami uzurpirale oblast, ti postane takoj vse jasno ! Skipetarji, cefurji, mehkokurcni ritolizniki in kriminalci, naj bi vodili drzavo ? Kaj se bo zgodilo, je jasno. Zafurali jo bodo, in to kmalu ! Skratka, Butale !

  • dob

   Nekaj zelo gnilega je v kapelici tej.

 • VERZIFIKATOR

  Florjan Damjančič

  FLORJAN IN APARAT

  Florjan, vemo, je ime svetnika,
  ki pred ognjem ta naš svet varuje,
  je vrhovni, ogenj nadzoruje,
  marsikje se vidi njega slika.

  Neki drugi Florjan v naši vasi,
  ki ime ima sicér svetniško,
  vlogo si nadel je razsodniško,
  z ognjem se igra, oh, čudni časi!

  Ta bi Florjan vse discipliniral,
  fant vrhovnega se gre gasilca,
  ognjevarstvenega s tem nosilca
  bi po razsodniško imitiral.

  Kaj gasilcem treba je početi,
  kaj se sme, o tem bi sam presojal,
  kdo gasil bo, čisto sam razsojal,
  slednjič tudi, kje sme zagoreti.

  Ko gori, naj aparat gasilni
  se pusti pri miru nedotaknjen,
  tudi če požar je bil podtaknjen,
  Florjan v vlogi kaže se servilni.

  Kakšna ta je Florjanova vloga?
  Znani glas od spodaj mu šepeče,
  Florjan vdano ves pred njim trepeče,
  na razsoja sam, samo uboga.

  Aparat fant vdano v roke vzame
  in škropi po neposlušnih jezno,
  to gašenje ne deluje trezno,
  ogenj še na več se mestih vname.

  Kaj narobe s tem je aparatom,
  da tako se širi pogorišče,
  kaj zavraga Florjan tukaj išče,
  kaj gasilcem le počne za vratom?

  Florjan, vemo, je ime svetnika,
  z njim naš Florjan silno se postavlja,
  v aparatu funkcijo opravlja
  aparatčik je, uborna slika.

  • Minovak

   Enkratno…znova in znova, kapo dol, pravi domoljub.

 • tretjerazredni

  Če bo kdo napisal, da naši sodniki izvirajo še iz prejšnjih režimov, ga čaka hišna preiskava in najmanj eno leto pogojne kazni, sicer sodniki res lahko delajo kar hočejo, sodijo kakor se jim zdi in vdirajo kamor želijo. Migranti torej.

 • est

  06.01.1929 je Aleksander vedel kam mora “namestiti” komuniste.

 • mapu

  Pa kdaj se bomo rešili teh podgan….

 • von Rhein

  Ta svinjarija s poskusom discipliniranja sodnika mora postati evropski problem. Upam,da imamo dovolj poštenih pravnih strokovnjakov,ki bodo znali zadevo prikazati tako,da bo sledil boomerang.

 • IZBIRA

  Diagnoza: predsednik vrhovnega sodišča je bolan. Bolezen: kronični komunizem, kučanizem. Status: progresivno, ekspanzivna faza. Kužnost: visoka. Prognoza: ni ozdravitve. Kurativa: Za dobrobit družbe bi bila zaželjena karantena, izolacija.

  • tretjerazredni

   Običajno pišeš dobre komentarje,,tokrat nisi nič povedali, pa si dobil največ plusov.

   • IZBIRA

    Idukcija, iz individualnega k splošnemu. Izčita se (lahko) zančilnost sodnega sistema, njegovo negativno vlogo in potrebo po spremebi.

  • dob

   Najnaprednejše ideje, ki spremenijo svet:

   1. distilacija komunistov iz družbe (družba posebej – komunisti posebej!)
   2. šporhet na polena.

   To dvoje rešuje finančno in energetsko krizo hkrati (jebeš Greto!).
   Vse drugo je mala malca.

 • Miha Skumarc

  Žal, tako je v SI

 • Ehnaton

  Na prvi pogled deluje sodna veja oblasti danes še bolj avtoritarno ter v komunističnem duhu kot v času komunizma. Vendar je to le videz, saj morajo osebki, kot je vrhovni sodnik Florjančič ves čas dajati vtis, da delujejo skladno z zakoni ter na njihovi podlagi sprejetih aktih. Prej je bilo to bolj enostavno, saj partijska hierarhija ni dopuščala nikakršnih deviacij in se ji pred javnostjo ni bilo potrebno prav nič razjasnjevati. Zato mora opozicija še bolj in brezpogojno vztrajati, da se vse oblike zlorabe sodstva privedejo in obravnavajo v parlamentarnih odborih DZ ter hkrati izkoristijo vsa pravna sredstva za kazenski pregon, kjer gre za znake kaznivih dejanj. Le, če bodo izvajalci, kot to označuje dr. Zupančič, kontinuitete komunistične avtoritarnosti zanesljivo lahko računali, da bodo za svoje nezakonite in nedemokratične rabote slej ko prej osebno odgovarjali, bomo tudi v Sloveniji imeli neodvisno in učinkovito sodstvo, sicer ne.

  • tretjerazredni

   Slabši so zato, ker krivosodje vzdržuje prava vojska odvetnikov šalabajzerjev, v nirmalni državi bi vsem vzeli licence in dol zaprli zastonj pravno fakulteto.

 • Franjo Trojner

  Te pa še samo naj, kdo reče, da je danes kaj drugače, kot je bilo v ex YU.

  • tretjerazredni

   Je drugače, bistveno drugače, zdaj ni več nikogar, ki bi jih vsaj malo nazaj držal in je zato trikrat slabše kot prej. Kdo jim pa kaj more, narod nima pravosodnega izpita in se zna samo podpisat.

 • samurai

  Naše sodstvo je kakršno je – ni dobro – slabo je, ampak še slabša je
  naša VLADA, ki niti USTAVNIH ODLOČB NE SPOŠTUJE !!!

  Riba od glave smrdi !

  • tretjerazredni

   Meni,se zdi, da je pravosodje kar ns vrhu lestvic korupcije, nekdo mora,legalizirati vse te sistemske zločine in teror,, kot tudi odganjati vsak sum od najslabših.

 • montyamp

  Patologija gošarskih skrivačev projicirana skozi prizmo udbovske judikature in to z vzgojenimi od NKVD komiternističnega vajeništa .
  Rdeče ciganstvo pod krinko komunizma z lepo oblečenimi opranoglavimi prepotentnimi izdajalci pravne stroke , brez kmečke pameti , na obroke dela iz dežele pred 100 leti primerljive z germanskimi , murglosrbsko vukojebino v kateri se kršijo človekove pravice največkrat v EU .
  To se da rešiti samo s kandelabri .

  • IZBIRA

   UDBA ni vajenc NKVD, ga je generalno presegla. Vidno, tudi v dejstvu, da je še edina aktivna boljševiška teroristično-vohunska organizacija z najdaljšim stažem na planetu.

   • tretjerazredni

    Kako bi lahko bilo drugače, če je ljudska milica prevzela obladt in nastavila otroke udbašev na vsa vodilna mesta, na vrhu države, v javni upravi in celo civilnih organizacij.
    Kaj govorim, celo politiko so nam organizirali, drugih sploh ni, je ja vsak peti slovenec njihov, to je po definiciji policijska država.

 • Antonius

  Iluzorno je pričakovati poštenje na tožilstvu in pravosodju, če volivci na volitvah že triindvajset let v izvršno oblast volijo od veleizdajalca odvisne levičarske stranke, ki podpirajo njegovo mafijsko globoko državo, njegov forum in zbrane kleptomane v njem.
  Neverjetna izjava Jankovića, da je pred sodiščem varen, ker je proti Janši, ogromno pove o prikritem ozadju slovenskega politikantsko kriminalnega krivosodja.
  A stvari se počasi vendarle premikajo v pravo smer. Jan in njegova soproga Barbara Zobec, Jerovšek, B.M. Zupančič, Avbelj in plejada mlajših neodvisnih pravnih predavateljev in strokovnjakov je s svojo kritiko dogajanja v slovenskem krivosodju vse glasnejša.
  Samo še na volitvah se bo treba po pameti in preizkušnjah odločiti in podpreti stranki SDS in SLS, ki bo v posledici navrglo zdravo večinsko jedro v državnem parlamentu.

  • tretjerazredni

   Zdravo jedro boš verjetno našel v, najbolj odročnih rovtah, mef polpismenini pijanci.

 • montyamp

  800 HUDIH JAM nam sporoča da je bila v Sloveniji elita med WW2 izgnana in poklana , seveda so prišli z morijo na oblast zločinski defekti , ki so natrosili svoje potomstvo po državnoupravnih katakombah , katere jim je zgradila Avstroogrska , če ne bi še danes lajali garjavi in ušivi iz lisičjih lukenj kot njihovi dedje in očetje .
  Nepotizem , klientelizem , korupcija , negativna selekcija ohranja yugojebinsko krivosodje , krdelo zahrbtnih hijen z murglosrbskim generalštabom ki se hrani z žveplom in uničuje okolico , rdeči cigani -komunisti pač .
  Primitivizem par exellence .

 • montyamp

  K-U-R–Ć-A-N-I-Z-E-M
  TO JE BANDA KI OSTAJA NA OBLASTI Z ATENTATI .
  K*R*A*M*B*E*R*G*E*R*-S*L*I*V*N*I*K*-G*O*L*U*B*-J*A*M*N*I*K-K*O*K-……………..
  Letos 2019
  ——————————- 3 maja ——————————–
  je na hrvaškem padel s terase slovenski kriminalist
  ——————————- KOK ———————————–
  , ki je preiskoval primer JAMNIK .

  • samurai

   …in še toooliko drugih nedolžnih primerov, ki tule niso omenjeni……….BANDA POKVARJENA !

   • montyamp

    Čudno da matilda mlati samo po poštenih .
    Se bo morala disciplinirati .

    • samurai

     Jaa, zgleda, da tudi Matilda ni več to, kar je bila.

  • tretjerazredni

   Še ni shodil, pa že tak junak.

 • montyamp

  SMRT MURGLOSRBSKEMU FAŠIZMU — SVOBODA SLOVENSKEMU NARODU

 • IZBIRA

  Vzgojeni v SFRJ ohranjali jedro družbe, delujoči kot v SFRJ ohranjajo kontinuiteto SFRJ!

  Isto kot presstitucija.

 • dob

  Kjer mora Pamet sebe dokazovati z abecedo norih, vnaprej izgublja boj z norostjo.
  Čim se strinja z abecedo norih, čim uporablja njihove črke iz predpisanega načina komuniciranja, kot ga zahteva Norost, čim se Pamet izgublja v primerjavah… ali se mora celo zagovarjati – postane Pamet nepriprepričljiva za javnost.

  Kjer Pravica ni sama po sebi umevna, je vse začasno.

  Začasno pa je, ker postane potem določanje Pravice (presojanje o tem kaj je pravica in prav) samo sebi namen.
  Namen sistema pa ni boljši pravni sistem – temveč BOLJŠA DRUŽBA!!!!!!!

  Tu se je treba vprašati, zakaj Pravica ni vedno bolj in ne vse manj in manj (kot je to zdaj!) sama po sebi umevna. Zakaj torej družba ni boljša in boljša?!
  Ta družba je desetletja gradila Krivico, jo izrabljala za ustvarjanje neenakosti, čeprav je pridigala nasprotje: enakost!
  Delovala je mimo Pravnega sistema in v nasprotju z njim. Naa oblast pa je postavila ideologijo. Potem je njenim vernikom dajala prednost.

  Pravni sistem je temu režimu nevaren, zato ga režim ne dovoli.

  Najprej je treba diktaturo spraviti z oblasti (ali pa popraviti Ustavo in vanjo zapisati, da nismo demokacija, ampak komunistična diktatura!), potem postaviti na noge vladavino Prava, in potem….

  ….. potem bo vdrlo upanje v pljuča navadnih ljudi, ki si bodo prav zaradi tega upanja želeli biti NAVADNI.
  In prav nič posebni.
  Zdaj je pri nas pravica posebna. Morala bi pa biti navadna.

  • Basileus

   Služabnik pameti je služabnik Satana, ker moč pameti postavi nad nemočno moralo.

   • dob

    Svoboden človek ne potrebuje služabnikov. Kreten jedan!
    Diktatura potrebuje služabnike, zato pa jih pa dela.

    Svobodni ljudje ne potrebujejo “notranjega sovražnika”.
    Diktatura je tista, ki potrebuje notranjega sovražnika, zato ga ustvari.

    Pamet je odgovorna, in ne potrebuje notranjega sovražnika, ker je odgovoirna za to, kar ustvarja.
    Neumnost je pa neumna in jalova…. zato neodgovorna. Ker ni sposobna odgovornosti, si preprosto izmisli Krivdo in jo zvrne na “notranjega sovražnika”, ki je izmišljotina.
    Ker ga potrebuje, ga ustvari!

    Spizdi, kreten!

    • Basileus

     Ni samo neumnost jalova tudi naivnost. Ti si posten, visoko-višje šolan, naiven starec.

     • dob

      Pravilno. Zato ne zapravljam časa. Ljudi, ki jim govorim, imam rad!
      Nisem cinik, kot si ti, ki strašiš ljudi in v svojem cinizmu še uživaš.
      ZGINI

      Cinizem je znak neumnosti. Imeti rad je pa znak uporabe Pameti pri komuniciranju.

     • Basileus

      Se pravi je Janša neumen, ker uživa v večnem cinizmu?

     • dob

      Janša se ne pogovarja z mano. Ti se pogovarjaš z mano!
      Ko se bo Janša pogovarjal z mano, in če bom samo zavohal, da je cinik, mu bom to tudi rekel!
      Do takrat pa je ta pogovor irelevanten.

      Meni ni treba dokazovati tvoje neumnosti! Ti verjamem na besedo, da si neumen.
      In ciinik!

     • Basileus

      Saj se pohovarja s teboj, ko javno non stop širi cinizem.

     • Basileus

      Ne samo, da besedno širi cinizem tudi rešuje morilce, ki so visoki, zvesti in nepogrešljivi člani partije SDS. In ti to zagovarjaš?!

     • dob

      Prijavi ga. Saj bo tvoje sodišče poskrbelo zanj, da ga pravica doleti. A da ne bo?!
      Ja, pol je pa nesposobno, a ne! Kako, da pri vseh dokazih do zdaj ni poskrbelo, da so kriminalci za rešetkami.
      Čak, bo zdaj Moderndorfer najdu tistga, ki je pral dnar v NLB, bo že videl boga, ta kriminalc….!

     • Basileus

      Saj ga bo Živlenje prijavilo in mu sodilo prej ali slej. Univerzialni zakon sodi vsakemu posamezniku pravično. Moje sodišce je Vesolje-vzrok posledica.

     • dob

      Preden se bo to zgodilo, je pa najbolš da do takrat kar kučan ostane.

     • Basileus

      Če nisi za partijca Kučana in si za partijca Janšo je isti kurac kot, če bi bil za partijca Kučana.( partijec-priviligiranec)

     • dob

      Nisem strankarski človek, moja “stranka” je vladavina Prava in zanjo glasujem!
      Pravna država je pa demokratična držva in demokratična država podpiše resolucijo EU o izenačitvi treh diktatur: komunizma, fašizma, nacizma!
      Če je parlament te resolucije ne podpiše, pomeni da v državi vlada Diktatura in d anima nič proti fašizmu, nacizmu in komunizmu!

      Večina E držav jo je podpisala. Ker pri teh treh manjka še Islam (ki je četrta diktatura!) so države E, ki so jo podpisale, zame pogojno demokratične! Nihče jih ni silil, da resolucijo podpišejo, in tekstu dodajo, da se ne strinjajo z Islamom kot državo. Tudi Slovenije nihče ni silil, da v tekst ne bi napisale, da se sicer ne strinjajo z nacizmom, fašizmom, da pa pri nas vzdržujemo komunizem.

      Ker tega niso storili, lahko rečemo, da pri nas z obema rokama sprejemamo nacizem, fašizem, komunizem in zdaj še Islam. Da pa o demokraciji ni ne duha ne sluha (kar je tudi logično pri takšnem stališču slo-parlamenta) ker so nas okupirali jugoslovenarji!

      .
      Z tiste bolj počasne v glavi, kakršen si ti, pomeni, da če si diktatura – potem nisi demokracija!
      Dikttauro pri nas predstavlja kučan. To pomeni, da ni popolnoma nič pomembno, kdo zmaga na volitvah, državo vedno vodi isti diktator, in ta je milan kučan! Tudi ko je na volitvah zmagal Janša, je izza njegovega hrbta vladal kučan. Vse inštitucije v državi so kulčanove in zato je vseeno kdo zmaga na volitvah, državo voli kučan. Sabotirajo lahko vse, v enem dnevu, z enim telefonskim klicem, kučan poštima celo državo!

      Kariere intelektualcev, kulturnikov, glasbenikov, igralcev, politikov, učiteljev, profesorjev, akademikov, znanstvenikov… niso njihove, ampak so kučanove!

      Ko grem volit, volim za tistega, ki gre najbolj na živce milanu kučanu. In kadar je geslo “samo da ni Janša”, takrat volim za Janšo.

      Ne zato, ker mi je njegov program posebno všeč (ker mi ni) ampak zato, ker dela kučanu luknjo v želodec.
      Nasprotnika si je kučan sam izbral, mu ga nismo mi.

      V prihodnje bom volil tisto stranko, ki bo v svojem programu zapisale: naš program je antikomunizem in pa vladavina Prava.

      Če si bodo za to prizadevali, so moja stranka. Nič drugega ne potrebujem, nič drugega nočem, strankarska vladavina me pa ne zanima.
      Resnici na ljubo, tudi kak velik demokrat nisem. Vodijo me drugačna pravila. Mislim pa, da je za Slovenijo demokracija velik korak naprej, samo narediti ga mora, ker ga do zdaj še ni.

     • Basileus

      Kriminalci s kodeksom ne prijavljamo drugih kriminalcev. Čudi me, da pošteni, dober človek kot si ti ščitiš sataniste.

     • dob

      Zdajle mi je šinil v glavo en dober pregovor:
      Partija, ki ni učinkovita – je neučinkovita!

      A ni dober?

     • Basileus

      Pameten človek dopušča, da izpade ovca oz budala.

      A ni dober ta pregovor?

     • Basileus

      Ti kot drugorazreden državljan vztrajaš pred sodišcem za partijske priviligirance SDS. Paradox

     • dob

      Nekaj si izmišljuješ. Nisem SDS.

     • Basileus

      To si mi že povedal, da nisi, vendar sem zavohal, da voliš SDS. Se pravi si politično strankarsko kontaminiran.

     • dob

      Ne ga lomit. Ti cinik si pa “objektiven” in se popolnoma zavedaš kaj je vladavina prava.
      Na čigavi strani je pa Pravni sistem?
      Je kontaminiran, če ni Partijski in od kučana?

     • Basileus

      V kvazi demokraciji najmočnejše partije predlagajo sodnike na najvišja mesta sodnih inštanc.
      To pomeni, da raja, ki ni partijsko-strankarsko priviligirana ne uživa privilegijev. Sodi se jim po principu reda, lahko bi trdil po principu režima.
      Po drugi strani smo si povprečna raja sama kriva, ker si ne izborimo priviligiranosti v vladavini prava.

     • Basileus

      Sta pa zato zakonca “rešitelja” visokih članov partije SDS. Roka roko umije.

 • rrrrr

  Da sta se dr B.M.Zupančič in dr. T. Jerovšek kot bivša ustavna sodnika oglasila v bran vrhovnemu sodniku J. Zobcu ni le pohvalno in lepo, temveč to od njiju brezpogojno pričakujemo. Enako velja za vse bivše, predvsem sedanje ustavnike, ministrico, vodjo parlamenta in predsednika države. !
  Gre za že drugi poskus krivosodne vrhuške ( prvi proti pokončnemu Z. Radonjiću, ker je oprostil dr. Noviča in razgalil zlizanost med politično, kapitalsko, medijsko in sodnijsko udbomafijo). Vnovični poskus utišanja neodvisnega sodnika, v pristnem stalinistično-brozovem stilu, pravi reinkarnaciji dachavskih procesov, moraja v kali zatreti najprej sodniki sami. Če jih je kaj v zaflekanih sodnijskih togah …in ne nosijo tangic!
  ,,Minister ” Matevž (Krivic), bivši ustavnik, pa nič? Spomnimo, v konstruktu proti dr. Noviču je glumil vlogo ,,pravičnika” in kritiziral ,,nesposobno mlado” sodnico Koleto, namesto da bi z vsemi topovi udaril proti krivosodnemu sistemu kot celoti. KOT CELOTI !Bohvari, ker je sam delček tega sistema z naročeno vlogo. Kot trol Jovo Jamnica na teh straneh : da odvrača od bistvenega in molči, kar ne gre vštric z naročniki njegovih bedastoč…
  Krivic in njemu podobni ustavniki nas niso prej presenitili in tudi tokrat nas niso :
  so pač bogato upokojeni ali nagrajeni stražmojstri stalinistično-brozovega-kučanovega krivosodnega Wermahta. Dahau po Dahavu !
  A verjemite, ko bo padla zadnja rdeča obrambna trdnjava, krivosodni Wermaht , in to bo kmalu; šele takrat se bo Slovenija izvila iz oklepa globoke države in se postavila ob bok vzornikom iz Višegrada.

  • IZBIRA

   Na prvem mestu Partija, potem dolgo nič in (šele) po tem nič. Sodniki, ki ne zaščitijo svojega kolega pred Partijskim pregonom so najprej Partijci in šele potem (partijski) sodniki. Zato so tiho. Partijska prisega molka, drugače se spravijo še na njih.

   • samurai

    Gorje državi, kjer sodniki umolknejo !

  • anzek

   ++++++, in vendar se premika…duh je ušel iz steklenice. Enako pričakujem tudi pri presstituciji.

   • Basileus

    A ni si ravno ti trdil, da ne daš več glasu za partijo SDS?

    • anzek

     Sem, vendar na volitvah izbiram med manjšim zlom. Največje zlo, to se je pokazalo že neštetokrat, so stranke, ki jih podpira “globoka država” in so sedaj na oblasti. Seveda je treba k njim pridati tudi nadkoalicjsko stranko levice. ter Jelinčičevo stranko.

 • Janez Kepic-Kern
 • Basileus

  BMZ je bil UDBA izbranec in zvesti partijski priviligiranec.

  • samurai

   Imaš spet popadke ?

   • Basileus

    Podatki so na internetu. Saj je BMZ sam priznal, da je branil ovadenega slo bankirja iz podružnice Lublanske banke na Manhattnu.

   • Basileus

    Muca popapcala kačji ježiček?

 • Basileus

  Globoka država obstoja samo za večino raje, ki niso visoki člani partij SD in SDS.

 • Janez Kepic-Kern

  AJA?
  ŠALA
  Jaz
  ne razumem – nič.
  Zakaj tak – cirkus – okrog – “reda”? SODIŠČ ?
  Saj
  v naši ljubi Sloveniji- včasih – le kak “mulc”
  SOSEDOVA JAPKA RABUTA.
  Kaj
  hujšega se pa ne dogaja v naši “idilični” Sloveniji. L.R. JANEZ KEPIC-KERN
  P..S.
  KONEC ŠALE

 • dob

  Pri nas imamo problem z definicijami osnovnih pojmov o družbi in naših namenih, ki jih imamo v politiki kako voditi to družbo.
  Ko je slovenski parlament zavrnil podpis resolucije EU o izenačitvi treh diktatur: fašizma, nacizma in komunizma – je bilo takoj jasno, da z demokracijo in pravnim redom pri nas ne bo nič.

  Pametnemu bi to bilo dovolj in bi takoj reagiral.

  Tako pa smo pustili, da nas oboževalci in častilci diktature komunizma prepričujejo, da imamo demokracijo. In da imamo tudi pravni red, posledično pa državo.

  V resnici pa je demokracija vse kaj drugega od tega, kar zdaj imamo. Demokracija je jasen dogovor med različnimi političnimi strankami, ki so v boju za oblast na demokratični način. Te nastopajo z različnimi (včasih podobnimi) programi o tem, kako si bodo delili oblast skladno s tem, kar odločijo volivci. Pri nas tega ni!

  Ni zato, ker take demokracije pri nas ni, ki bi se tako obnašala. Zato se to, da bi se različne politične opcije izmenjevale na oblasti (kar je značilnost demokracije), pri nas ne more zgoditi.

  Še ena stvar je značilna za demokracijo: pri kakršnemkoli sporu med različnimi politilčnimi opcijami velja, DA UBIJANJE NI DOVOLJENO.

  USTAVA JE POGODBA
  Pri nas za umor političnega nasprotnika že tradicionalno velja, da to ni “nič posebnega”. Krambergerja smo hitro pozabili! Kaj veš, kaj bi bilo, če bi Kramberger ostal živ, če bi imel stranko, če bi se ljudje zbirali okrog tega, kar je govoril, če bi Kramberger imel svoj glas v parlamentu!

  Režim pljuva čez trupla pobitih sovražnikov in s tem kaže svoj odnos do vsakokratne politične opozicije!
  Blatenje nasprotnika, laganje, uničevanje življenj, družine…. političnih nasprotnikov je praktično zapovedano, ker ni del demokratičnega boja za oblast, ne del pravnega reda. Je le del Revolucije.

  Revolucija ni obravnavana kot zločin, kar tudi je (ker krade tuje, podtika in laže!), temveč so v Revoluciji in v imenu Revolucije dovoljeni umori, podtikanje bomb, dovoljene so vse podlosti in pslovne prevare, uporaba pranja denarja, v rabi je zapiranje ljudi na podlagi lažnih ovadb, skonstruiranih procesov, itd. itd.

  To je točno nasprotje demokraciji.

  In kljub temu nas častilci diktature komunizma prepričujejo, da je tudi to demokracija.

  Problem so torej definicije pojmov. Iste pojme razklično razumemo!

  Ustava je denimo pogodba, dogovor o tem, pod katerimi pogoji bomo skupaj živeli.
  Po domače povedano: očitno se mi v Sloveniji nismo o ničemer dogovorili! Le mislili smo, da smo, da se razumemo okrog vsega. Pa se ne.

  Naša ustava je torej en drek vredna.
  Tisti, ki jo je napisal – je en drek vreden!

  Če v njej piše da smo “socialna država”, pa se pred tem nismo zedinili o tem, kaj “socialna” pomeni, potem ne vemo kaj delamo. Pomeniti nam mora isto, potem šele velja! Sicer dogovor ne velja.

  Nam pa ne pomeni istega, torej tudi dogovora ni in ustava ne velja!

  Če piše v ustavi, da smo “pravna država”, pa se nismo poprej dogovorili o tem, kaj je pravo in kaj pravni sistem… se nismo nič dogovorili!

  In zopet – ustava ne velja, ker ena od strani ni razumela kaj podpisuje. Taka pogodba ne more veljati! Dogovora torej ni bilo.

  Če piše, da smo samostojni in da smo svobodni pri odločitvah… pa nam pri tem ni popolnoma jasno kaj svoboda in samostojnost pomenita – se nismo dogovorili o najbolj bistvenem, kar nas mora povezovati.

  Če bi se prej bili dogovorili o pojmih, ki jih uporabljamo v pogodbi – kakršna ustava je – (ustava je najvišja pogodba o sožitju med ljudmi, višjega sporazuma sploh ni, kot je ustava), se pravi, da vemo kaj nam svoboda, pravo, sociala, samostojnost… pomenijo, (samostojna država je država brez dolgov, ki bo sposobna živeti od dela in sposobnosti svojih ljudi, ali pa biti vsaj kreditno sposobna vračati dolg v razumnem roku) potem bi se s podpisom ustave vsi strinjali, da pod takimi pogoji lahko živimo skupaj. Prevzeli bi odgovornost za odločitve in s tem za varnost take države. V tem primeru ne bi dajali bianco menice lopovu in morilcu.

  Toda Revolucija ne pozna pojma “razumni rok” za vračilo dolga. Revolucija pravi, da je laganje in kraja denarja kapitalistu njena pravica, malodane dolžnost. In da je laž ob podpisu najetja kredita pri kapitalistu, s katerim mu zagotavljaš, d aboš dolg vrnil – ne le dovoljena, temveč pravilo pri Revolucionarjih! V navadi je, da dogovor ne velja.

  Dana beseda ne velja in podpis ne velja!

  Mladić je rekel Srebreničanom: ne bojte se, ništa vam se neće desiti…

  Potem so jih postrelili.

  Če kje, potem v vojni in vojski mora veljati dana beseda. Toda ne pozabimo: JLA je bila Partijska vojska.

  Tako se mi o skupnem življenju med državljani Slovenije nismo praktično o ničemer dogovorili.

  Že v začetku podpisniki dogovora (ustave!) niso bili enakovredne stranke.

  Oboževalec in častilec diktature si namreč drugače predstavlja “svobodo” od demokrata!
  Za nekoga, ki mu je diktatura pri srcu in bo zanjo vse naredil, ker mu je to cilj v družbi, je svoboda tudi to, da zasadi kramp v tilnik vsakomur, ki se z njim ne bo strinjal.

  Nadalje je zanj svoboda, da se bo lahko še naprej neomejeno zadolževal, da se mu ta vrata nikdar ne smejo zapreti in zato ne bo dovolil nikomur, da mu jih zapre.

  Smo to podpisali?!

  Pri nas kriminal ni okarakteriziran za kriminal, ker je Revolucija!
  Ko pa je revolucija, takrat umor ni umor in kraja ni kraja.

 • dob

  Zadnjič, ko sem imel eno pot v Bruselj, sem med dvema vlakoma skočil še na sedež ene od inštitucij EU. Lepo sem pozdravil, se predstavil ter jim jim razložil, po kaj sem prišel.
  Moja država, tako sem rekel, ni podpisala EU resolucije o izenačitvi treh diktatur, fašizma, komunizma in nacizma!

  Ker se globoko ne strinjam s tem, sem jih prosil, če bi lahko jaz, kot prebivalec Evrope in član EU, sam podpisal resolucijo. Oziroma, če jo lahko podpišejo še drugi, ki so bili z mano. Seveda, so rekli, kar z nami stopite! Tam smo v eni pisarni še enkrat enemu človeku lepo razložili namen našega obiska, in nam je takoj pripravil sprintal papirje v obliki izjave, ki jo podpišejo posamezniki ali skupina.

  Podpisali smo izjavo, in ker mi hudič ni dal miru, sem vprašal uradnika: Poslušite, dobri človek, zdej ko sem podpisal izjavo da podpiram rersolucijo o izenačitvi treh diktatur, fašizma, komunizma in nacizma – a sem zdaj fašist?

  Zasmejal se mi je in odvrnil: Ne, nikakor niste fašist, saj ste vendar s podpisom potrdili, da ne podpirate fašizma, potemtakem ne morete biti fašist.
  – Kaj pa nacist?
  – Nikakor ne, iz istega razloga.
  – Kaj pa komunist, ali simpatizer komunizma?

  – Hahaha, lepo vas prosim… seveda ne! Podpisali ste izjavo, s katero izjavljate, da so za vas vse tri diktature enako zlo. Tako fašizem, nacizem kot komunizem. S tem ste na strani demokratičnih ureditev! Prav nihče ne more trditi, da ste pristaš fašizma, komunizma ali nacizma, to je vendar zdaj jasno.

  – Hvala lepa, in nasvidenje!
  – Hvala tudi vam, in upam, da se še kdaj srečamo.

  Zdaj je v mojem pojmovanju vsak, ki ne podpiše resolucije o izenačitvi fašizma, komunizma in nacizma hkrati vse troje: fašist, nacist in komunist!
  Ker če ne podpišeš proti, pomeni da si ZA.

  • Amerikanc

   Ja, ja, tako “zaničevani” Hrvatje (seveda samo z naše strani), so bili sposobni to narediti kolektivno. Jaz bom pooblastil fajonko, da podpiše resolucijo v mojem in njenem imenu.

 • Olga101

  Podpret je treba pokončne in strokovne sodnike, skorumpirano levičarsko bando, ki krši človekove pravice, pa postavit na cesto!

 • piko8

  Sodnik Zobec je sodnik z ravno in trdno hrptenico in take rabi Slovensko sdstvo!!!

 • dob

  V Bruslju sem potem v lobiju sedeža iste inštitucije EU srečal možakarja, ki je iskal pisarno iz katere sem pravkar prišel, kjer nas je skupina podpisala izjavo o strinjanju z resolucijo o izenačitvi fašizma, komunizma in nacizma. Vprašal me je, kje je ta pisarna, jaz pa njega zakaj je tu.

  Povedal mi je, da je Nemec in da se ne strinja s tem, da je Nemčija podpisala resolucijo o izenačitvi treh diktatur, fašizma, komunizma in nacizma. Njega da ni nihče nič vprašal in to se mu ne zdi demokratično, ker ima svoje mnenje o tem. Zato je prišel v Bruselj, da osebno poda izjavo, da se z resolucijo o izenačitvi treh diktatur, fašizma, komunizma in nacizma, ne strinja, kar je njegova pravica. Vprašal sem ga, če je nacist oz. privrženec nacizma, pa je rekel, da z dušo in telesom!
  Povedal je še, da Hitler ni bil samo slab človek, temveč da je gradil avtoceste, in to dobre avtoceste in da se ga on raje spominja po dobrih delih, in ne po slabih stvareh. Če so se te morda zgodile, so bile napakice. Kdo pa ne dela napak?!

  Rekel je še, da je vsakemu lahko očitati napake, ker da nihče ni popoln, ampak da je nesmiselno zdaj gledati v preteklost in iskati dlako v jajcu. Glejmo raje v prihodnost, je izjavil, pustimo zgodovinarjem ocenjevanje, kaj je kdo bil ali ni bil. Prihodnost je polna avtocest, in Hitler je bil v tem smislu vizionar.

  Možakar je bil glih en tak tip kot naši levaki, ki verjamejo, da obstaja “nacizem s človeškim obrazom”! Pardon, komunizem s kurcem od ovce.

  Vendar pa mi je tedaj, resnici na ljubo, vzbudil nekatere pomisleke, ki sem jih moral takoj razčistiti. Zato sem stekel po štengah in nazaj v pisarno, kjer sem vprašal uradnika, če sem s tem, ko sem podpisal resolucijo o izenačitvi treh diktatur, fašizma, komunizma in nacizma, morda izpričal svoje nasprotovanje gradnji avtocest…. Kar pa ni ravno moj namen!

  Uradnik se mi je zasmejal in odvrnil, da razume moje pomisleke in mi razložil, naj bom brez skrbi, ker to, da sem proti vsem trem diktaturam, fašizmu, komunizmu, nacizmu, še ne pomeni, da sem sovražnik napredka, avtocest, domači izdajalec in vse drugo, kar mi en neobveščen sodržavljan lahko obesi na nos. Ampak, komunizem nas je osvobodil, sem poskusil še z rešilno slamico…

  Nakar mi je uradnik odvrnil: Komunizem vas je zasužnjil, ne pa osvobodil. Nacizem in fašizem sta enako kot komunizem trdila, da ljudi osvobajata, a je poglavitna značilnost vseh treh diktatur ta, da ljudi poneumljajo, držijo v nevednosti, jih delajo odvisne, nesamostojne in nesvobodne.

  Pizda, tam še najnižji uradnik ve, kar se pri nas precedniku države niti ne sanja.