Nekdanji kulturni minister Grilc postal urednik glasila Ljubljana – Bo v njem tudi kaj prostora za opozicijo?

Uroš Grilc (Foto: STA)

Ljubljanski mestni svetniki so na današnji seji s položaja na njeno željo razrešili dosedanjo urednico javnega glasila Ljubljana Nado Šumi. Nadomestil jo bo Uroš Grilc, ki so mu svetniki štiriletni mandat potrdili brez glasu proti. Del mestne opozicije je ob tem izrazil željo, da bo odslej v glasilu prostor tudi za objave njihovih stališč in mnenj, ki so bila do zdaj prezrta zaradi Jankovićeve avtoritarne politike.

Mestni svet je Šumijevo razrešil na njeno željo, in sicer zaradi osebnih razlogov. Mesto odgovornega urednika bo tako prevzel nekdanji minister za kulturo Uroš Grilc. Del opozicije je v razpravi izrazil upanje, da bo z novim urednikom v glasilu odslej prostor tudi za objave stališč in mnenj svetniških klubov. Vodja svetniškega kluba NSi Mojca Kucler Dolinar je ob tem dejala, da je predlog nenavaden in podan na silo, saj je bil Grilc predlagan ne da bi člani občinske komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja z njim opravili pogovor.

Kot je dejala, bi bilo prav, če bi predsednik komisije Aleš Čerin na pogovor povabil tri kandidate, ki so se prijavili za mesto urednika, na podlagi teh pogovorov pa bi se lahko komisija tudi odločila o podpori kandidatom. Kucler Dolinarjeva je še dejala, da je urednik tisti, ki vodi politiko v Ljubljani, v NSi pa so dosedanjo urednico večkrat pozivali, naj del glasila nameni predstavitvi mnenj in stališč svetniških skupin, ki sestavljajo mestni svet. Doslej so bili neuspešni, zdaj upajo, da bo drugače.

Vodja svetniške skupine SDS Mirko Brnič Jager je prav tako izrazil pomisleke glede postopka njegovega imenovanja. Njegova strankarska kolegica Mojca Škrinjar pa je ocenila, da bi lahko komisija z vsemi tremi kandidati opravila pogovore, sicer pa meni, da bo Grilc lahko speljal to, kar si vsi želijo, to je predstavitev mnenj svetnikov v ljubljanskem glasilu.

Bo Grilc sposoben dati prostor tudi opoziciji glede na svojo politično preteklost?
Grilc sicer nikoli ni bil član nobene stranke, a je povezan z vodjo Pozitivne Slovenije Zoranom Jankovićem. Po padcu vlade Alenke Bratušek se je ponovno zaposlil na Mestni občini Ljubljana, kjer vodi Urad za mladino. Minister za kulturo je bil od marca 2013 do oktobra 2014, zato je v političnih vodah dobro poznan. Širša javnost se ga spominja tudi zaradi afere v zvezi s prepovedjo maše v ljubljanskem kliničnem centru. Takrat je bil Grilc deležen očitkov, da je zavajal poslance in poslanke, ko je zagovarjal vodstvo UKC in trdil, da ni problematiziralo verskega obreda, čeprav je bil sam seznanjen z dokumentom, v katerem je direktor Simon Vrhunec zahteval preklic sv. maše za nerojene otroke v tamkajšnji kapeli.

C. Š., STA

 • RATATA

  Grilc bo urednikoval še posebno mavrično, kot se za lgbitovsko sluz spodobi.

  • karlina

   Ali prihaja iz njihovih vrst, samo vprašam

   • RATATA

    On je zame ono, saj je tako prekleto permisivno moderen, da je za vse za. Ti in takšni pa so pravi raziskovalci, da bi še spodbujali vse rezati in šivati za modernost.
    Vse sprejemamo je moto takih medernežev, ki so nam v pogubo!

 • šmentanamuha

  Huda kariera: od ministra do Jankovičevega urednika. Ne morem verjeti, pa je na začetku tale Grilc zgledal še kr pameten, pol pa tole. A ni bil prej neki univerzitetni profesor?

 • Olga

  Tudi za Grilce šiba raste! Mogoče bo tudi sam kdaj rabil mašo v UKC…., šele takrat bi spoznal pravo vlogo kapelice in duhovne oskrbe!

  • karlina

   Itak, še vsak še tako zagrizen komunist, na koncu , tik pred smrtjo prosi Marijo za pomoč in tudi duhovnika za odvezo vseh hudih grehov, verjemi

 • karlina
  • radames

   Manjkata še Alahova ulica in Mohamedova ulica.

 • sprehajalec

  To krožijo po Javnem kot bi žgance mešal.

  Zato pač, ker na realnem nimajo šans.

 • cosmosjasnovidec

  Smet se lahko združi samo z drugo smetjo.

 • radames

  Zapomnite si, da imajo v Ljubljani pravice samo levi in od teh še največ pingvini. Ostali prebivalci so desetorazredni. Čisti apartheid, ki ga izvaja Primitivec Janković.

 • Janez

  NAREDIMO
  SLOVENIJO SPET
  – VELIKO. IN SLOVENSKO .
  VZTRAJAJMO ” V Z T R A J N I K I” ZDAJ NSS JE ŽE 161.000 “PROTI” EX KP, ZK. L.R. J. KOMENDA

 • sloustava

  Praprotnik kot novinar na KPK, od tam za nagrado delovanja proti slovesntvu, na NLB. Grilc kot, kaj? za novinarja na Rotovz, od tam pa za nagrado delovanja proti slovenstvu na, v, …nekaj pac! Saj je “nas”! Bravo, Jankovic, le se fino unicuj Slovenca v Sloveniji, ti mali cistokrvni mesanec. Imas mandat, saj ti ga je dalo ljudstvo, slovenclji. Tudi Kendo pozdravi, skratka vse, ki NISO za Slovenijo, demokracijo in svobodo, zberi jih okoli sebe in modrujte o se vecji zadolzitvi Ljubljane. ljubljancani si to zasluzijo do popolnosti!

 • Najplemenitejši

  V slovenskem medijskem prostoru ne bi smelo biti niti najmanjšega prostora za klerofašiste in za naciste!

  • slosin

   …pa komuniste…

  • Janez

   ŽE
   NAVSEZGODAJ – SE ZDIŠ – PIJAN KOT KRAVA.
   KDO !
   TE JE PA NAUČIL TEH “ZELO PAMETNIH BESED”
   A?
   NA FDV- JU?
   KAK POTOMEC – KAKEGA T.I. ŠPANSKEGA BORCA”,
   KI
   JE POMAGAL ZLOČINCU STALINU ROPATI ŠPANSKO DRŽAVNO ZLATO. L.R.J.KOMENDA
   P.S.
   MI SMO PROTI – “KOMUNISTIČNIM KRIMINALCEM – KAR 510 TON SO OROPALI LETA 1936

 • Janez

  A JE
  EN ZBEGAN – “SD” – TA “DROBIŽEK”TALE DROBNI ČLOVEK !
  JE
  TAKO – ” MILOBNO DETE”,
  DA
  ČLOVEK NE VE – KAJ NAJ SI MISLI O NJEM !
  Kaj
  PA JE ŠTUDIRAL ?
  Je
  NAPISAL – KAJ MEDNARODNO POMEMBNEGA? L.r. J. KOMENDA

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!