fbpx

Nekdanji kulturni minister Grilc postal urednik glasila Ljubljana – Bo v njem tudi kaj prostora za opozicijo?

Uroš Grilc (Foto: STA)

Ljubljanski mestni svetniki so na današnji seji s položaja na njeno željo razrešili dosedanjo urednico javnega glasila Ljubljana Nado Šumi. Nadomestil jo bo Uroš Grilc, ki so mu svetniki štiriletni mandat potrdili brez glasu proti. Del mestne opozicije je ob tem izrazil željo, da bo odslej v glasilu prostor tudi za objave njihovih stališč in mnenj, ki so bila do zdaj prezrta zaradi Jankovićeve avtoritarne politike.

Mestni svet je Šumijevo razrešil na njeno željo, in sicer zaradi osebnih razlogov. Mesto odgovornega urednika bo tako prevzel nekdanji minister za kulturo Uroš Grilc. Del opozicije je v razpravi izrazil upanje, da bo z novim urednikom v glasilu odslej prostor tudi za objave stališč in mnenj svetniških klubov. Vodja svetniškega kluba NSi Mojca Kucler Dolinar je ob tem dejala, da je predlog nenavaden in podan na silo, saj je bil Grilc predlagan ne da bi člani občinske komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja z njim opravili pogovor.

Kot je dejala, bi bilo prav, če bi predsednik komisije Aleš Čerin na pogovor povabil tri kandidate, ki so se prijavili za mesto urednika, na podlagi teh pogovorov pa bi se lahko komisija tudi odločila o podpori kandidatom. Kucler Dolinarjeva je še dejala, da je urednik tisti, ki vodi politiko v Ljubljani, v NSi pa so dosedanjo urednico večkrat pozivali, naj del glasila nameni predstavitvi mnenj in stališč svetniških skupin, ki sestavljajo mestni svet. Doslej so bili neuspešni, zdaj upajo, da bo drugače.

Vodja svetniške skupine SDS Mirko Brnič Jager je prav tako izrazil pomisleke glede postopka njegovega imenovanja. Njegova strankarska kolegica Mojca Škrinjar pa je ocenila, da bi lahko komisija z vsemi tremi kandidati opravila pogovore, sicer pa meni, da bo Grilc lahko speljal to, kar si vsi želijo, to je predstavitev mnenj svetnikov v ljubljanskem glasilu.

Bo Grilc sposoben dati prostor tudi opoziciji glede na svojo politično preteklost?
Grilc sicer nikoli ni bil član nobene stranke, a je povezan z vodjo Pozitivne Slovenije Zoranom Jankovićem. Po padcu vlade Alenke Bratušek se je ponovno zaposlil na Mestni občini Ljubljana, kjer vodi Urad za mladino. Minister za kulturo je bil od marca 2013 do oktobra 2014, zato je v političnih vodah dobro poznan. Širša javnost se ga spominja tudi zaradi afere v zvezi s prepovedjo maše v ljubljanskem kliničnem centru. Takrat je bil Grilc deležen očitkov, da je zavajal poslance in poslanke, ko je zagovarjal vodstvo UKC in trdil, da ni problematiziralo verskega obreda, čeprav je bil sam seznanjen z dokumentom, v katerem je direktor Simon Vrhunec zahteval preklic sv. maše za nerojene otroke v tamkajšnji kapeli.

C. Š., STA