Tako “novinarji” globoke države pred izgubo svojih privilegijev sredi epidemije napadajo prizadevanja nove vlade!

Datum:

Medtem, ko nova vlada Janeza Janše vse napore vlaga v zajezitev širjenja novega koronavirusa, novinarji globoke države v strahu pred izgubo svojih privilegijev napadajo njena prizadevanja. Tako je “samostojni” novinar Blaž Zgaga na generalnega sekretarja vlade dr. Boža Predaliča naslovil zahtevo za dostop do informacij javnega značaja v obliki daljšega eseja, v katerem ne skriva nasprotovanja vzpostavitvi Kriznega štaba. Predalič mu je zagotovil, da bo, kljub kriznim razmeram, v zakonitem roku prejel svoj odgovor. Zgaga je nato dokazal, da mu je bolj kot odgovor pomembno ustvarjanje zgage, Janšo je obtožil celo kršenja človekovih pravic. Podobno ravna odgovorni urednik Mladine Grega Repovž, do katerega očitno ni prišla informacija o 400 milijonih evrov, ki jih je za obvladovanje krize sprostila Janševa vlada in to, da zaloge zaščitne opreme dopolnjujejo in distribuirajo neprenehoma. Ker so na konstitutivni seji ministri Janševe vlade, da bi opozorili na resnost situacije, nosili maske, je Repovž Janšo označil kar za Mario Antoinetto!

Do nedelje, 15. marca ob 14. uri je bilo v Sloveniji ob 6.156 opravljenih testiranjih potrjenih že kar 219 okužb z nevarnim novim koronavirusom SARS-CoV-2, epidemija pa je že v soboto terjala svojo prvo smrtno žrtev. Soodgovornost za nastale razmere številni pripisujejo vladi Marjana Šarca, ki je bila pri ukrepanju počasna in neodločna.

Že v noči s petka na soboto pa je nova vlada pod vodstvom Janeza Janše na svoji prvi konstitutivni seji z namenom zajezitve širjenja epidemije vzpostavila Krizni štab, naslednji dan pa so bili sprejeti ostri ukrepi, prepovedano bo izvajanje vseh nenujnih storitev in dejavnosti.

Zgaga na Predaliča naslovil zahtevo za dostop do informacij javnega značaja v obliki daljšega eseja
Državljani, ki se zavedajo resnosti situacije, pozdravljajo ostre ukrepe. A to ne velja za pripadnike globoke države, ki krizne razmere s pridom že skušajo izkoriščati za nasprotovanje novi vladi. Takšen primer je “samostojni” novinar Blaž Zgaga, ki je že v soboto na generalnega sekretarja vlade dr. Boža Predaliča naslovil zahtevo za dostop do informacij javnega značaja v obliki daljšega eseja. Pod prvo točko ga zanima pravna podlaga za ustanovitev kriznega štaba.

“Trenutna zakonodaja predvideva za upravljanje kriz, kot je kriza s koronavirusom, uporabo organov, kot so Svet za nacionalno varnost, Sekretariat Sveta za nacionalno varnost, Nacionalni center za krizno upravljanje in Medresorsko analitično skupino,” meni Zgaga, ki Predaliča v nadaljevanju prosi še, da mu posreduje celoten organigram Kriznega štaba, kjer želi imeti prikazane tudi vse relacije vodenja, poveljevanja in poročanja.

V nadaljevanju želi Zgaga pridobiti tudi seznam vseh članov ožje in širše skupine Kriznega štaba, že vnaprej pa ob koncu pisma izpodbija morebitno označenost katere od informacij s stopnjo strogo tajno ali tajno, nadalje pa zahteva izvedbo testa javnega interesa.

Kljub kriznim razmeram bo Zgaga odgovor prejel v zakonitem roku
Predalič se je na družbenem omrežju Twitter že odzval na vprašanja: “Ko je tedaj, ko @vladaRS potrebuje vsak atom energije in vsako minuto časa za boj z eno najhujših epidemij v zgodovini Slovencev, ‘raziskovalnemu novinarju’ Zgagi pomembnejša politična borba in iskanje dlake v jajcu. Zgaga, ne skrbite, odgovor dobite v zakonitem roku #odgovornost” Vprašanja Zgage so pričakovano sprožila val zgražanj, nekdanji minister dr. Žiga Turk pa je glede na krizne razmere izrazil upanje, da se na vladi ne bodo preveč zamudili z odgovorom.

Priznani davčni strokovnjak Ivan Simič je Zgago pozval k pomoči: “Spoštovani g. Zgaga, predlagam vam, da se kot prostovoljec javite in pomagate kriznemu štabu, pa boste vse izvedeli. Vaše zahteve bi razumel v normalnih časih, ne pa danes, ko smo zaradi počasnih reakcij oziroma nereakcij prejšnje vlade padli v krizne čase. Pa berite Uradni list.”

Politični analitik Sebastjan Jeretič pa je opozoril, da naj pustimo vladi, da nam pomaga, saj je zaspala prejšnja ekipa: “Ne zanemarjam pomena pravne države, demokracije in boja proti fašizmu, a zdaj res ni čas za zasipanje  @vladaRS s takimi vprašanji. Naj postavijo na noge ustrezen odziv. Prejšnja ekipa je zaspala, pustimo sedanjo, da nam pomaga. Nam (!) pomaga.”

Zgagi očitno ni cilj prejeti odgovor, pač pa delati zgago
A Zgaga ni bil zadovoljen s Predaličevo napovedjo, da bo odgovor prejel v zakonitem roku. Med drugim je izrazil mnenje, da ukrepi Janševe vlade posegajo v temeljne človekove pravice in svoboščine. Predalič je ponudil zanimivo ponazoritev ravnanja Zgage: “Kaj bi rekli policistu, ki bi gasilca, ki ravno gasi požar, motil z zahtevami, da mu kaže prometno dovoljenje gasilskega vozila, s katerim je prišel gasit požar?”

Repovža skrbi, da se bo pipica, ki se napaja iz poslov z žilnimi opornicami, zaprla
Podobno kot Zgaga ravnajo še nekateri novinarji, na primer Grega Repovž z Mladine, ki že vse odkar je Janševa vlada začela delati, deli zlonamerna sporočila. Med drugim ga je zmotilo tudi to, da si je pred začetkom konstitutivne seje Janševa vlada, da bi opozorila na resnost situacije, nadela zaščitne maske, ki jih po opozorilih mnogih primanjkuje, zato je Janšo označil kar za Mario Antoinetto: “Ljudstvo, imate doma premalo razkužila in vas skrbi? Ja dajte si gor najboljše medicinske maske! (Marie Antoinette 2020)” Znano je, da ima pred poročanjem o dejstvih pri Mladini prednost ideološko onesnaževanje, zato Repovž seveda ni tvitnil o tem, da za večino zaščitne opreme obstaja možnost povečanja zaloge, dobava pa je potekala tudi tekom konca tedna. Tudi o tem, da je vlada sprostila 400 milijonov evrov za spopadanje z epidemijo, ni bilo slišati od Repovža. Skrbi ga namreč, da se bo s prihodom nove vlade zaprla pipica za medij, katerega lastnik se med drugim financira iz predragih žilnih opornic, o čemer smo na Nova24TV že večkrat poročali.

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

RTV podprla Milosavljevića, namesto da bi podprla svoje novinarje

RTV Slovenija se je v sporu Marka Milosavljevića in...

Sprejet migrantski dogovor med Italijo in Albanijo

Albanski parlament je odobril migracijski dogovor z Italijo, po...

Košarkarska zveza Slovenije pred tekmo prepovedala izraelske zastave

V nedeljo, 25. februarja, bo v okviru kvalifikacij za...

Novo mesto: Najboljši športniki prejeli županova priznanja

Tradicionalna že 38. prireditev Športnik leta je potekala v...