fbpx

Odzivi analitikov in politikov na Šarčev odstop: Izpostavili kaos v vladi in špekulacije ali bodo “stari mački” spet skušali z “novim obrazom”?

Marjan Šarec in Milan Kučan, politika, ki sta v najbolj usodnih časih izdala državo.

Zbrali smo nekaj odzivov na odstop Marjana Šarca. Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca je med drugim ocenil, da je Šarec z odstopom ubil tri muhe na en mah in dejal, da obstaja možnost, da se ponovi zgodba z “novim obrazom”, s katerim bodo stari mački želeli zgodbo peljati naprej. Ekonomist Matej Lahovnik je povedal, da bi bilo najslabše za Slovenijo, če bi se ta agonija vladanja nadaljevala še naslednji dve leti in pol ter dodal, da se mu zdijo predčasne volitve v takšnih pogojih za Slovenijo najboljša opcija. Analitik Sebastjan Jeretič ocenjuje, da odstop ministra Andreja Bertonclja nakazuje na to, da načrti vlade glede ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja niso vodili v smer javno finančne vzdržnosti, opozoril pa je tudi, da bi lahko predčasne volitve potekale v skladu z neustavnim zakonom. Da je Šarec odstopil, je po mnenju Tomaža Štiha edino smiselno, Žiga Turk pa je izpostavil kaos v vladi, na kar kaže tudi to, da se Bertoncelj ni pustil prepričati v “osebne razloge” svojega odstopa. 

Za komentar odstopa predsednika vlade Marjana Šarca, ki je sledil odstopu ministra za finance Andreja Bertonclja, smo prosili predsednika Državnega sveta Alojza Kovšco, ki je za spletni portal Nova24TV uvodoma povedal sledeče: “Za pričakovati je bilo, da se bo tako razpletlo, ker se na ministrstvih niso več niti medsebojno pogovarjali, niso imeli več nobene stvari, ki bi jo lahko skupaj speljali. Zadnja seja vlade je bila tako kratka, ker se niso mogli niti začeti pogovarjati.”

Se bo pred volitvami ponovno pojavil “nov obraz”?
“Če bi sledil še javnomnenjskim raziskavam, ki so bile narejene in rezultatu, ki ga dosega LMŠ, ne bom sodil o tem koliko je to realen ali nerealen rezultat, ampak na krilih vetra popularnosti in vedoč, da je delo vlade zdaj blokirano, je Šarec naredil najbolje, kar je lahko, vnovčil se je. Zdaj se nihče več ne bo pogovarjal o aferah, ampak se bo pogovarjal samo o novih volitvah. Ubil je tri muhe na en mah: blokirano vlado je razpustil, prekinil je mit s katero je javnost sledila vsemu kar so zakuhali in niso prav naredili ter vsem afera in kot tretje, prišlo bo do novega pregrupiranja tako da se bodo medsebojno spet postavili v pravo vrsto,” je še ocenil Kovšca in opozoril: “Verjetno bomo imeli ponovno enako zgodbo, kot prej. Kakšno novo ime, kakšen nov obraz, stari mački bodo pa naprej peljali zgodbo.”

Alojz Kovšca (Foto: STA)

Najslabše za Slovenijo bi bilo, če bi se agonija vladanja nadaljevala še dve leti in pol
“Odstop je na nek način po tistem, ko je odstopil finančni minister Andrej Bertoncelj in, ko je postalo očitno, da so razhajanja med koalicijskimi strankami tako velika, da se ne morejo zediniti niti glede tako pomembnega vprašanja, kot je dopolnilno zdravstveno zavarovanje, pravzaprav smiseln,” pa je za spletni portal Nova24TV povedal nekdanji minister in ekonomist dr. Matej Lahovnik. “Mislim, da bi bilo najslabše za Slovenijo, če bi se ta agonija vladanja nadaljevala še naslednji dve leti in pol,” je poudaril.

Matej Lahovnik (Foto: STA)

Lahovnik meni, da so predčasne volitve za Slovenijo najboljša opcija
“V zadnjih tednih smo lahko videli, da se je ta koalicija ukvarjala predvsem sama s sabo, s svojimi notranjimi spori in da se očitno na koncu glede načina ukinitve zdravstvenega zavarovanja nista uspela uskladiti niti premier in njegov finančni minister, ki prihaja iz njegove stranke. V takšnih pogojih se mi zdijo predčasne volitve za Slovenijo najboljša opcija,” je še povedal Lahovnik.

Foto: STA

Bodo predčasne volitve potekale v skladu z neustavnim zakonom?
Za komentar smo prosili tudi političnega analitika Sebastjana Jeretiča, ki ga je odstop precej presenetil, saj je pričakoval, da bo vlada nekako zdržala vsaj do pomladi, a hkrati dodaja, da je bilo jasno, da je bila sama tema dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja zelo zapletena. “Verjamem, da je bila to tudi reakcija premierja na odstop finančnega ministra. Mislim, da je bil minister Bertoncelj eden izmed stabilnih stebrov te vlade in mislim, da je bil njegov odstop pomemben signal, da določeni načrti niso ravno v smeri javno finančne vzdržnosti in mogoče je s tem skušal nekako omiliti posledice v javni podobi odstopa finančnega ministra in ta poteza, še posebej povabilo SMC za skupni nastop zmanjšuje možnost za alternativno vlado z obstoječim parlamentom,” je še povedal Jeretič za spletni portal Nova24TV. Ocenjuje še, da je kar veliko možnosti za predčasne volitve, ki pa bodo, kot opozarja “očitno potekale v skladu z zakonom, ki ga je Ustavno sodišče razglasilo za neustavnega.”

Sebastjan Jeretič (Foto: STA)

Nesprememba volilne zakonodaje sicer ne sme biti izgovor za odlašanje z izvedbo predčasnih volitev. Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša je komentiral, da kakršnekoli volitve bodo, bodo ustavne: “Ne samo zato, ker rok, ki ga je določilo Ustavno sodišče RS za spremembo volilne zakonodaje še ni potekel, ampak zato, ker če bi volitve po tem zakonu bile protiustavne, so bile protiustavne vse volitve od leta 2000, oziroma od 1990.”

Da je Šarec odstopil, je edino smiselno
“Odstop je nekoliko nepričakovan, ni pa neracionalen, posebej za to, ker je imel Šarec dokaj visoko javnomnenjsko podporo, po drugi strani pa vlado, ki je bila popolnoma neefektivna, v kateri je vsak vlekel svoje smernice in se niso mogli nič zmeniti. V luči tega, da je prej iz strokovnih razlogov odstopil finančni minister, je edino smiselno, da je Šarec odstopil,” pa je za spletni portal Nova24TV povedal Tomaž Štih.

Tomaž Štih (Foto: STA)

Da se Bertoncelj ni pustil prepričati v “osebne razloge” svojega odstopa, priča o totalnem kaosu v vladi
Dogajanje je na družbenem omrežju Twitter komentiral tudi nekdanji minister dr. Žiga Turk: “Da je Bertoncelj vztrajal, da odstopa ‘iz strokovnih razlogov’ in se ni pustil prepričati v ‘osebne’ ali ‘zdravstvene’, kaže na popoln kaos v vladi in odsotnost resnega vodenja.” Glavni krivec z odstopom po njegovem mnenju sporoča, da se v krizi nanj ni mogoče zanesti: “In gre na volitve po več glasov, kot jih je dobil, preden smo ga videli voditi kakšno vlado. Misija ne-nemogoče pri slovenskih volivcih. Slab film lahko celo dobi slabo nadaljevanje.”

Alternativa v interesu državljanov je po Turkovem mnenju, da “slovenska politika najde dovolj modrosti, da za dve leti sestavi tehnično vlado, ki bo tehnokratsko in nepolitično uredila javne servise (zdravstvo, šolstvo, sodstvo, vojska …) in modernizirala podjetniško okolje.”

Žiga Turk (Foto: STA)

Rok Krajnc