fbpx

Logar povsem ‘sesul’ Möderndorferjeve argumente o ustanovitvi nove preiskovalne komisije o pranju denarja v NLB

Foto: RTV

Poslanca Anže Logar in Bojan Dobovšek sta v oddaji Odmevi povsem sesula potrebnost nove preiskovalne komisije o ugotavljanju pranja denarja v največji banki NLB kot idejno zamisel stranke SMC, ki jo je zagovarjal njihov poslanec Jani Möderndorfer.

V državnem zboru je v torek potekala razprava o ustanovitvi nove komisije za ugotavljanje odgovornosti pri pranju milijarde dolarjev med decembrom 2008 in novembrom 2010, v aferi #IranNLBgate. Nova komisija je bila predlog politične skupine SMC, kateri je po mnenju opozicijske SDS v interesu le zamegliti celotno zgodbo,  da do podatkov, oseb in vzrokov za nepopisno sramoto Slovenije ne bi nikoli prišlo. Predvsem pa v SMC sporočajo bistveno: Da so s celotnim represivnim aparatom nesposobni pripeljati katerokoli zadevo do pravnega epiloga, zato se poslužujejo politikantskih sredstev ter demoagogije.

Čeprav so bili osumljenci pri zadevi že znani, so v državnem zboru ustanovitvi nove komisije dali zeleno luč in tako stvar dodatno zavlekli po nepotrebnem. Očitno je, da se v stranki SMC dogaja nekaj sumljivega, na to nakazujejo različne kontradikcije, nasprotja v izjavah, kot tudi dejstvo, da v SMC sprva sploh niso podprli ustanovitve preiskovalne komisije.

Foto: STA

Namesto zagona policije in tožilstva ustanavljajo politično komisijo
V oddaji Odmevi je poslanec stranke SMC Jani Möderndorfer posredno skušal kritizirati prejšnjo preiskovalno komisijo dr. Anžeta Logarja in dr. Bojana Dobovška ter s tem opravičiti ustanovitev že četrte preiskovalne komisije doslej, ki bo po vsej verjetnosti, namesto priti stvarem do konca, skušala prikriti že znana dejstva in s tem zaščititi svoje zaveznike. Möderndorfer je v začetku izjavil, da se prvotna preiskovalna komisija ne mora primerjati z zdajšnjo, saj bo imela slednja več pooblastil, ki bi jih sicer lahko imela tudi Logarjeva, vendar za razširitev niso prosili. Logar pa je povedal, da ima preiskovalna komisija, ki jo vodi, vsa pooblastila preiskovanja pranja denarja, kar dokazujejo dokumenti, ki so jih dobili prek zasega sodišča.

Nova preiskovalna komisija bo poleg iskanja odgovornih, po besedah Möderndorferja, delala tudi na novi zakonodaji o pranju denarja, kar je po mnenju Dobovška, odveč. Problem ni v zakonodaji, ta bi bila uporabna, če bi jo odgovorni uporabili, odgovoren v času pranja denarja je bil Andrej Plausteiner, direktor Urada za preprečevanje pranja denarja v NLB, ki pa ni ukrepal, ker, kot pravi, ni ugotovil nobene sporne aktivnosti. Dejstvo, da se je pranje denarja dogajalo dve leti, opraviči sume, da je Plausteiner vedel za dogajanja, a si je pred njim iz neznanih razlogov zakrival oči. Dobovšek meni, da bi bil zdaj pravilen ukrep z zaslišanji ugotoviti, kdo je pritiskal na odgovorne.

“V tem primeru gre za finančno kriminaliteto,” pravi Dobovšek, pri kateri gre za sprego politikov, bankirjev in strokovnjakov t. i. beloovratniške kriminalitete, ki znajo te finančne tokove spraviti v tujino. Gre za elemente pranja denarja, kot tudi za goljufijo, zlorabo položaja, ponarejanje listin, uničenja listin ipd. Dobovšek je tudi poudaril, da je SMC nasprotovala ustanovitvi prve preiskovalne komisije, ki je preiskovala bančno luknjo, na kar Möderndorfer ni imel komentarja.

In kakšen je načrt nove preiskovalne komisije?
Preiskovalna komisija Möderndorferja ne bo začela od začetka. Ta je dejal, da bodo uporabili vse obstoječe izsledke obeh preteklih komisij, razširili bodo le krog prič in zaslišali  tudi lastnega ministra Gorana Klemenčiča pod prisego, z razlogom, da ‘dokončno razčistijo vse pojme,’ torej že razlog zaslišanja se nagiba k razrešitvi odgovornosti Klemenčiča in ne k iskanju pravih odgovorov. Naj spomnimo, da je Klemenčič, minister stranke SMC, izjavil, da je bil seznanjen z zadevo pranja denarja in je podal kazensko ovadbo, ki pa je seveda ni nikjer. Na mestu je vprašanje, ali je pametno, da tako obsežen primer stoji na pričanju prič, ki pozabljajo oziroma se ne spominjajo dogajanj, ali pa bi bilo bolj logično, če bi dali prednost dokumentaciji, ki jo je Logarjeva preiskovalna komisija že zbrala.

Foto: STA

Največji problem vsega tega, po mnenju Dobovška pa je, da Stranka modernega centra ljudi, ki so vpleteni v afero, še vedno postavlja na vodilne položaje.

N. Š.