Logar in Pahor na obisku pri papežu Frančišku ob 30. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama

Zunanji minister Anže Logar in predsednik republike Borut Pahor sta se udeležila srečanja pri papežu Frančišku. Predsednik republike in Frančišek sta ob tem izpostavila pomen dialoga. Pogovor pa je nanesel tudi na aktualne razmere na območju Zahodnega Balkana ter krizo v Ukrajini. 

Papež Frančišek in predsednik republike Borut Pahor pa sta pogovor posvetila tudi dvostranskim odnosom med državama, ki so bili vzpostavljeni točno pred tremi desetletji. In ravno slednje je bil osrednji razlog za Pahorjev obisk Vatikana. Kot je znano, so diplomatski odnosi vzpostavljeni vse od 8. februarja 1992 naprej. Pahor: “Prav simbolno je, da se je to zgodilo na naš kulturni dan, državni praznik. Takrat smo bili dokončno prepričani, da je Slovenija suverena država in subjekt mednarodnega prava v mednarodnih odnosih. To je bilo prelomno dejanje,” poroča STA. 

Vatikan pa je Slovenijo 13. januarja 1992 tudi priznal. Le dva dni pozneje so mu sledile članice tedanje evropske skupnosti. Kot je Pahor še dejal, so se odnosi med državama vselej dobro razvijali, sicer pa so se dogajali tako vzponi kot tudi padci. Ob tem je spomnil na vatikanski sporazum iz leta 2001, ki ureja vprašanja na pravnem področju. Največ časa pa sta predsednik republike in Frančišek posvetila prav pomenu dialoga. Pahor: “Razhajanja, ki jih danes opažamo predvsem v zahodnem svetu, nas silijo k temu, da razmišljamo, kako vrniti dialogu njegovo moč, da povezuje.”

https://twitter.com/BorutPahor/status/1490669164721287169?s=20&t=XyTfC2CsVjopYwJqxghZjA

Pahor pa je z veseljem opazil, kako dobro je papež obveščen o posameznih zadevah, povezanih s spravo, denimo v Bazovici pri Trstu. Bil je seznanjen s spravno gesto s predsednikom Italije Sergiom Mattarello, s katerim se nameravata sestati na sinočnji večerji. Dotaknila sta se tudi zdravstvene krize in pomena ohranjati pomen skupnosti v teh razmerah, ki naj bo solidarna in povezujoča. Prav tako sta se zavzela za mirno rešitev krize v Ukrajini, njun pogovor pa je nanesel tudi na Zahodni Balkan. Kot je Pahor pojasnil, v regiji manjka politične pripravljenosti za dosego sprave. Papež pa je posebej izrazil svojo skrb glede razmer v BiH-u.

Vatikan, zasebna knjižnica papeža. Obisk predsednik republike Boruta Pahorja v Vatikanu. Pogovor predsednika republike s papežem Frančiškom. (Foto: STA)

Predsednik sicer upa, da bo Frančišek še v letošnjem letu Sloveniji namenil kratek, nekajurni obisk. Predsednik ja v dopoldanskih urah prisostvoval tudi sveti maši, posvečeni 30. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama. Ob grobu pokojnega Janeza Pavla II. jo je vodil nadškof Stanislav Zore. Slednji je ob tej priložnosti spomnil na pomen pokojnega poljskega papeža v osamosvojitvenih dogodkih: “Pomembno je, da se zavedamo, da nam samostojnosti ni nihče podaril. Bog nam je po zgodovinskih okoliščinah dal priložnost, da uresničimo svojo samostojnost, zanjo pa smo se morali odločiti sami.”

Vatikan. Predsednik republike Borut Pahor in zunanji minister Anže Logar med obiskom v Vatikanu, kjer sta se med drugim srečala s papežem Frančiškom in visokimi predstavniki Svetega sedeža. (Foto: STA)

Vatikan. Predsednik republike Borut Pahor med obiskom v Vatikanu, kjer se je med drugim srečal s papežem Frančiškom in visokimi predstavniki Svetega sedeža. (Foto: STA)

Vatikan. Predsednik republike Borut Pahor med obiskom v Vatikanu, kjer se je med drugim srečal s papežem Frančiškom in visokimi predstavniki Svetega sedeža. Na fotografiji s kardinalom Francem Rodetom. (Foto: STA)

Vatikan. Predsednik republike Borut Pahor med obiskom v Vatikanu, kjer se je med drugim srečal s papežem Frančiškom in visokimi predstavniki Svetega sedeža. Pri sveti maši, ki jo je vodil ljubljanski nadškof Stanislav Zore. (Foto: STA)

Domen Mezeg