fbpx

Logar začel tridnevni obisk v pomembni strateški partnerici Slovenije in EU – Indiji

Foto: TW MFA

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je začel tridnevni obisk v Indiji, kjer se bo srečal z indijskim kolegom Subrahmanyamom Jaishankarjem. Predvideno je tudi srečanje s predsednikom indijske vlade Narendro Modijem. 

V New  Delhiju se bo Anže Logar udeležil foruma Raisina dialogue, osrednje vsakoletne indijske mednarodne konference o zunanjepolitičnih temah, kjer bo nastopil kot panelist na okrogli mizi o razmerju med varnostjo in ekonomskimi interesi v Evropi in indo-pacifiškem prostoru.

Norveška zunanja ministrica Anniken Huitfeldt, nekdanji avstralski predsednik vlade Tony Abbott, sekretar v indijskem zunanjem ministrstvu Sanjay Verma in generalna direktorica na nemškem zunanjem ministrstvu Petra Sigmund bodo poleg Logarja udeleženi na okrogli mizi, ki je po navedbah Ministrstva za zunanje zadeve pripravljena v sodelovanju z Blejskim strateškim forumom.

Indija je pomembna strateška partnerica Slovenije in Evropske unije. Država je druga najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije v Aziji. V letu 2020 sta državi zabeležili 339,62 milijona evrov menjave storitev in blaga.

Logar se je najprej srečal z zunanjim ministrom Indije Jaishankarjem, s katerim sta se zavzela za nadaljevanje sodelovanja med forumom Raisina Dialogue in Blejskim strateškim forumom ter razpravljala o aktualnih geopolitičnih temah, tudi o vojni v Ukrajini. 

Minister Logar bo v Indiji sodeloval v več dvostranskih pogovorih. Prav tako pa se bo ob praznovanju 30. obletnice diplomatskih odnosov z Indijo udeležil kulturnega dogodka, katerega organizator je slovensko veleposlaništvo v New Delhiju, poroča STA.

Nina Žoher