Logarjeva preiskovalna komisija končuje skoraj triletna zaslišanja pri ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu

Foto:STAfoto

Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu končuje svoje delo. Člani komisije, ki ji predseduje Anže Logar iz SDS, bodo danes za zaprtimi vrati obravnavali osnutek končnega poročila, z njim pa se bo nato predvidoma v aprilu na eni od izrednih sej seznanil še DZ.

Komisija, ki preiskuje vzroke in odgovornosti za sanacijo bančnega sistema konec leta 2013, je bila ustanovljena poleti 2015, z zaslišanji pa je začela spomladi 2016, ko so nastopile priče, ki bi osvetlile dogajanje glede smotrnosti nadzorovane likvidacije Factor banke in Probanke. Obe banki sta se z bančnega trga poslovili februarja, ko sta se končala postopka nadzorovane likvidacije, uvedena septembra 2013. Takrat je država Probanko dokapitalizirala s 176 milijoni evrov, Factor banko pa z 269 milijoni evrov. Preiskovalna komisija je nato prešla na zaslišanja nekdanjih vodilnih v NLB in Novi KBM, zaslišala pa je tudi že nekdanje finančne ministre in predsednike vlad. Logar je vmes večkrat opozoril na težave pri pridobivanju dokumentov, predvsem iz NLB.

Prav tako je komisija raziskovala ozadja nekaterih nasedlih projektov, ki so padli v bančno luknjo. Tako je predsednika uprave DZS Bojana Petana spraševala, zakaj so banke prenesle terjatve do njegovega podjetja na DUTB, ljubljanski župan Zoran Janković in nekdanji prvi mož gradbenega podjetja Energoplan Zlatko Sraka sta pojasnjevala financiranje projekta Stožice, zaslišati pa je želela tudi nekdanjega vodjo SCT Ivana Zidarja, a se ta vabilu ni odzval.

Logarjeva komisija, ki razkriva odgovorne za nastanek slovenske bančne luknje, je v zadnjem času oster trn v peti levice. (Foto: STA)

Mnogo je bilo tistih, ki so oškodovali slovenski bančni sistem in slovenske davkoplačevalce
Preiskovalna komisija je imela 22 nujnih in 42 rednih sej in mnogo zaslišanj prič. Eno zadnjih je bilo zaslišanje Zorana Jankovića, ki ga je preiskovalna komisija spraševala o projektu Stožice, ki ga je občina izvedla z zasebnim partnerjem, banke pa so dolgove prenesle na DUTB. Komisijo je zanimala njegova vloga pri projektu, Janković pa je izpraševanje označil za politični cirkus. Med zaslišanci je bil tudi dolgoletni bančnik v NKBM Alojz Jarc, ki je opravljal funkcijo direktorja naložb v banki in je na vprašanji, kako to, da je NKBM izgubila kar 36 milijonov evrov in zakaj ni bilo niti enega predloga glede podelitve kredita, pri katerem bi Jarc glasoval proti, ponavljal odgovor: “Gospod predsednik, tega se pa ne spomnim.

Predsednik preiskovalne komisije Logar je pred časom poudaril, da ima “preiskovalna komisija zbranega dovolj materiala, da se krivce za bančno luknjo po sodnem epilogu lahko pošlje tja, kamor sodijo, glede na škodo, ki so jo naredili”.

To je že druga parlamentarna preiskovalna komisija v samostojni Sloveniji, ki se ukvarja z bančno luknjo. Prva je pod vodstvom Marka Pogačnika (SDS) delovala v prejšnjem sklicu DZ, a zaradi predčasnih volitev ni končala svojega dela.

A. G.

 • Olga_10

  Izvolimo desnico in dokončajmo delo gospoda Logarja in komisije! Kaznovati je treba kriminalce, vključno s tistimi, ki so jim kriminal omogočili, vključno s politiko in sodstvom!

 • traktor

  Nič ne bo. Zakaj ne bo nič, sta včeraj v požarreportu lepo obrazložila Rado Pezdir in Boštjan M.Turk

  • stajerc5

   Ceprav nima slabih idej- Pozar, bodi vseeno previden pri njemu. Nikoli ne ves, ce nima kaksnih Virantovih bacilov, sicer pa mora gledati zase, da doseze prag.

 • Janez

  Imejte oči na pecljih spoštovani člani Logarjeve komisije.Dregnili ste v gnezdo zla in od tam lahko pričakujete hude stvari,zato ,ne zanesite se na nikogar.Vsak vam lahko škoduje.V Sloveniji,pod vlado rdečih satanov ni ničesar nemogoče.

 • domovina mili dom

  S to policijo, tožilstvom in sodstvom, se rdečim baronom ne bo skrivil las na glavi.

  • rabbit

   Ravno zato so na mesto državnega tožilca pri specializiranem tožilstvu nastavili Harija Furlana.

   • domovina mili dom

    Pa smo v riti, ker imajo medije v svojih rokah. Zato ni nobene panike.

    • rabbit

     Rado Pezdir je lepo povedal v intervjuju za RTV pri Možini. Ko mu je Joc Pečečnik ponujal denar za podkupnino v kovčku je šel na policijo in to prijavil.Kaj se je zgodilo nič, zakaj, ker je Harij Furlan vse lepo zaustavil. Včeraj povedal še enkrat.Če pa bereš medije RTV, 24 Ur ipd pa zaslediš, ko Pezdirju ljudje očitajo zakaj ne pove, kdo mu je ponujal denar v kovčkih pa je že večkrat povedal. Deskreditacija ljudi, ki so se drznili povedati kdo je lopov.

     • domovina mili dom

      Zato se komiji bojijo stranke, ki ni prestreljena z udbo.

     • rabbit

      Oprosti tudi ta stranka je prestreljena z udbo je pa res da vsake toliko časa koga odkrijejo oziroma se sam izda.

 • Ryuk

  Dobro narejeno. Logar si zasluži ponovno izvolitev.

  • stajerc5

   Logar bi si zasluzil tudi kaksno drugo izvolitev…

 • Beli Medo

  Škoda toliko vloženega truda, za to kvalitetno opravljeno delo, ker sem prepričan, da pristojne inštitucije ne bodo opravile nadaljnih korakov, in sprocesirale te lopove! Nekaj bodo pozabili, drugo bo zastaralo, tretji pa ne bodo krivi, karavana bo šla daljje, čez par let bo pa spet kakšna dokapitalizacija, kolo se bo spet zavrtelo. Prodati te bankomate je edina rešitev…

  • Ryuk

   Smo vsaj državljani obveščeni. In evropska komisija – ta že zahteva prodajo NLB. Upam, da se bo to pokazalo tudi na volilnem rezultatu.

   • karpelec

    …da se ti pozlatijo besede.

  • stajerc5

   Na volitve! Z novo desno vlado bodo tudi procesi imeli nadaljevanje. Bodimo aktivni kot se nikoli in polovimo cim vec neodlocenih in smo tam, kjer bi ze zdavnaj morali biti.
   V akcijo, lovimo volilce!

 • Soave

  + + + + + + + + od sile ste, g. Logar. Želim vam, da bi vsaj kakšno vaše razkritje dobilo epilog na sodišču.!!

 • karpelec

  Veliko upanja in pričakovanja nam ponuja Dr. Logar, le da ne bi ostalo samo pri upanju.

 • lado

  SPET BLEJATE šankarji,kavčmojstri!!!!!POČAKTE saj bojo kmal kupili RADARJE pa bote pokazal svojo pamet BEDAKI!!!!VOLTE SPET ZBLOJENGA SINA OD KONJEJAHAČA;PA ŽIDANĆIĆA; UF ŠARĆIĆA LEVE Bbosanko tomićič,mesećnić, kordišić,vatovćić ……OPRANCI NEUMNI SAMI STE IN BOTE KRIVI POL BOTE PA SPET BLEJAL RITI

  • stajerc5

   Kaj, ko bi malo spremenil nacin izrazanja? Ceprav ali ravno zato, ker je danes praznik, bi se lahko ze streznil ali se pa javljas iz enega yugobuffeta!?

  • freedomfighter

   Ne vem zakaj dajes vsem ljudem koncnice na ic ampak zgleda gre pri tem za neko psiholosko tezavo…konec koncev noben vec ne gleda kako se kdo pise le primitivci

 • 10mile30

  zvon1, zvon2, t2, vegrad?

  • stajerc5

   Lepo od tebe, da praznujes Veliki petek in da ti zvonovi zvonijo!
   Uzivaj, dokler lahko, maja vam bo odzvonilo!

   • rrrrr

    Štajerc, epsko povedano. Kar se mene tiče, je to post dneva.
    Pa lepe velikonočne praznike kličem vsem razumnim Štajerkam in Štajercem.

  • rabbit

   No genialec da vidim, če ti matematika gre, Zvon1 in 2 sta imela v lasti, kar nekaj velikih slovenskih podjetji. Pa sta šla vseeno v stečaj. Samo en primer ti napišem Helios banke upnice so ga prodale avstrijskemu Ringu za 250 milijonov ta ga je v dveh letih počistil vseh pijavk in ga prodal za 570 milijonov, kar je skoraj ves dolg obeh zvonov samo z eno prodajo bi odplačali ves dolg obeh Zvonov.

   • 10mile30

    in kaj čš zdej povedat? ko so ga cerkveni krogi prodali, je šlo na boljše?

    • rabbit

     Cerkveni krogi ga niso mogli prodat, ker so banke upnice Zvonova poslali v stečaj. Če bi pa upoštevali banko, ki je opravila skrbni pregled in naredila plan kako se dolgovi odplačajo pa bi bili dolgovi odplačani leta 2015 pa nihče niti mali delničarji ne bi nič zgubili. Z enim samim poplačilom Heliosa bi bili dolgovi v celoti poplačani sedaj smo jih pa mi poplačali preko dokapitalizacije, in še mali delničarji so vse izgubili.
     A ni čudno pa tudi iz te zgodbe še nihče ni bil zaprt celo več tisti cerkveni je sicer bil pa je sodišče sodbo razveljavilo a ni čudo, kaj se bojijo, da če bo zaprt bo začel pa čivkati katere ribe so bile še zraven.

     • 10mile30

      res je, niso oni prodali.
      uglaunem sem na začetki teu rečt da zakaj se logar se ne ukvarja s tem

     • rabbit

      Kolikor vem je zaslišal vse iz Zvona. Zakaj pa kolikor vem Zore ne podpira SDS, celo več kolikor se spomnim je celo odpovedal udeležbo na njihovi prireditvi.
      Zakaj tisti Kraševec ni pod ključem, pa direktorji Simon Zdolšek, Mateja Vidnar Stiplošek, Franc Ješovnik in Ljubo Peče.Kaj pa bankirji, ki so jim dajali denar, vem da je zelo natančno izprašal Jamnika, ki je bil del uprave NLB sem gledala. Si se vpraša kje so sedaj ti ljudje Zdolšek opravlja zavarovalniške posle, Vidnar Stiplošek je prokuristka v termah Dobrna in Olimje, kjer je bil direktor sedanji minister Počivalšek. Ljubo Peče še naprej opravlja odvetniške posle edino za Franca Ješovnika nisem našla kaj dela.

     • freedomfighter

      To da so pri zvonu vpletene vse stranke je tako ali tako jasno…pa se vedno nekateri ne razumete da ljudem ki bogatijo na tak nacin je vseeno ali sodelujejo z levimi ali desnimi…samo bebci mislijo da se ljudje pri takih kicinah denarja sekirajo ali je nekdo lev ali desen…s tem se ukvarjajo samo bebasti volilci ljudje ki na polno sluzijo pa se s tem ne ukvarjajo…to se najbolje vidi v ameriki ko isti ljudje za iste volitve financirajo obe stranke in kanditate

     • rabbit

      Praviš da so vpleteni tako levi kot desni to je najlažje reči jaz pa sem zato, da se pove z imenom in priimkov kdo je vpleten in da je za svoje nedelo ali celo kriminalna dejanja kaznovan. Jaz pri bančni luknji ne vidim nobenega člana SDS če ga vidiš mi prosim povej. Če je je to oseba, ki ima ime in priimek in jo je potrebno ustrezno kaznovati.

     • freedomfighter

      A Bavcar ni sds…no ce se ni clan stranke pa je sigurno povezan z ljudmi v stranki…upam da ni sedaj tudi ze bavcar levi ker potem sem pa ze brez besed

   • freedomfighter

    Ja raje se vprasaj zakaj je tak dolg nastal…ti govoris ze o resevanju podjetja

 • Mitja Mazini

  Sam on bi se moral izličit ker je vbančno luknjo tud SDS vpletena.

  • rabbit

   No pa povej kdo iz SDS je kredit odobril in kdo iz SDS ga je dobil. Saj ne bo težko a ne?

   • freedomfighter

    Mene zanima zakaj se je najvec slabih kreditov podelilo ravno v casu vlade sds

    • rabbit

     Moje mnenje. Slovenija je maja 2004 vstopila v EU in s tem so banke dobil dostop do poceni denarja na evropskem bančnem parketu. Denar je bil poceni, bila je visoka gospodarska rast in takrat so vsi začutili sedaj je čas da obogatimo. Od Bavčarja, Šrota, Pavčka do cerkvenih Zvonov vsi so videli svojo priložnost za obogatitev. Nihče od teh ni imel nobenih izkušenj iz vodenja podjetji vsi so bili neki priučeni menedžerji.Niso se ozirali nato, da je potrebna zadržanost pri najemanju kreditov in da se več kot 30% ne smeš zakreditirati.
     Pa še nekaj Forum 21 je vedel, če bo šlo kaj narobe bo tako ali tako kriv Janša. Ampak Banke v Sloveniji nadzoruje Banka Slovenije se pravi regulator zato ga tudi zelo dobro plačujemo, takrat sta ga vodila Gaspari in Kranjc vprašaj ju zakaj nista reagirala. Direktor NLB Frankfurt Zakrajšek je celo pred komisijo rekel, da notranje revizije NLB sploh niso spustili v banko in jim niso dovolili pregleda poslovanja.

     • freedomfighter

      A ni tako da vlada imenuje nadzornike in podobno torej je vsaj posredno odgovorna za stanje ki se je zgodilo…seveda ne trdim da je kriva izkljucno ta vlada niti ne trdim da je najbolj kriva nosi pa sigurno delez odgovornosti…sigurno pa ni kriva cerarjeva vlada za krizo ceprav so mu tudi to ocitali tako kot nekateri ljudje obami ocitajo krivdo za krizo ceprav je oblast prevzel po bancnem zlomu

     • rabbit

      Vlada normalno imenuje nadzornike pa kaj to pomaga,če le ta glasuje drugače kot mu je naročila vlada, ki je lastnik, kaj lahko stori edini vzvod je da ga zamenja, pa spet lahko se ti zgodi isto. Ne vem zakaj pa sodišče ker edino le ta organ odloča o odgovornosti nadzornikov, ki so materialno odgovori za napake pri nadzoru pa še niti enega niso obsodili. Čudno se ti ne zdi.

     • freedomfighter

      Ja a ni to objektivna odgovornost ce imas moznost zamenjati nekoga ki dela slabo oz se huje ki dela kaznive stvari…ampak ja kdaj pa je ze kateri politik v sloveniji sprejel odgovornost in odstopil…ce pa vlada zaradi pritiskov ni mogla opravit svojega dela potem pa tako ali tako ne vem zakaj jo imamo

     • rabbit

      Pa ti živiš v Sloveniji. Lej samo za eno e -napotnico sem jaz porabila cel dopoldne. Da ne govorim če rabiš kakšno dovoljenje, bog ne daj pa opravek na Fursu tam jim je že Mont Everest če vprašaš kaj ne standardnega te pošiljajo skoraj na Luno.

     • freedomfighter

      Ne vem kaj ima e napotnica z objektivno odgovornostjo vlade da ni zamenjala slabih in pokvarjenih nadzornih svetov in uprav…ce pa tega ni mogla storiti zaradi ne vem katerih razlogov potem je pa res bolje da nimamo vlade in moje mnenje je da je vlada vedno objektivno odgovorna za delo institucij ki so pod njeno kontrolo

    • hle

     Pijan od kruha je bil stari rek v našem koncu tukaj pa so bili tisti čas vsi pijani od poceni denarja treznenje pa je bilo precej boleče

 • freedomfighter

  Torej koncujejo preiskavo brez vseh ovadb in cesar koli…zelo produktivno zapravljena tri leta…mislim super da se preizkuje ampak brez da na koncu koga spravijo pred sodisce je vse skupaj brez veze

  • rabbit

   Zakaj tega vprašanja ne nasloviš na policijo, tožilstvo, Banko Slovenije,uprave posameznih bank. Zaradi Logarjeve komisije vemo samo 1% kaj se je v bankah dogajalo,če bi vsi prej navedeni organi vsaj v 10% opravili svoje delo poslancem sploh ne bi bilo potrebno ustanavljati komisijo.
   Saj veš ni potrebno biti astrofizik, da pregledaš kreditno mapo, Imamo tistega ki je kredit vzel in kredit dal, vsak mora opraviti svoj del posla, ki je točno določen in če tožilec pogleda, če se je kredit dal po vseh bančnih predpisih in je banka skrbno ravnala ni nobenega problema, če pa ni pa se ve kdo je po liniji odločanja kriv, tako je lepo razložila nemška tožilka vse mora biti jasno v enem letu pri nas pa tožilci iščejo en in tisoč razlog, da se nič ne naredi.

   • freedomfighter

    Jaz sam takoj da se vse ki so bili odgovorni zapre ampak da se pa samo rece krivi so levicarji ne pove se pa kateri…naj ta komisi na policijo odda prijavo z vsemi imeni upletenih ce so kaksna imena da ni vse tako posploseno

    • rabbit

     Zato pa je v naši državi tako kot je kolektivna odgovornost pa nihče ni nič kriv. Poglej si na MMC oddajo Bančna luknja tam vso vsi krivci. Z imeni in priimki iste je za krivce obravnavala Logarjeva komisija ampak ta komisija ni ne policija ne tožilstvo in ne sodišče. Oni so zato plačani da delajo. Poglej Zvon sojenje se je začelo 2012 pa še vedno nič od nič ti je to logično.

 • hle

  Razlaga zakaj so v Bruslju vsi zehali med tem ko jim je Logar z žarom razlagal kako deluje korupcija v bančništvu pri nas
  https://matrixworldhr.com/2018/02/05/svicarska-i-sad-najkorumpiranije-zemlje-na-svijetu-rezultati-istrazivanja-za-2018/

  • stajerc5

   Cuj slovjenac, kako moram ta tvoj link prevesti; Iz Zimbabve, Lamumbe, Zulakafri, Cabunabunga ali Yugatuga jezika drzave?
   Stric Google ne najde in ne najde in ne najde….

   • hle

    Kaj jaz morem če imaš tako staro zadevo boš moral za kaj novejšega našparat

 • garfi

  OPOZORILO ZA VOLITVE MAJA – KRIMINALNA “LEVICA”
  za vsem stoji udbomafija, ki poskrbi da nihče njihovih nikaznovan za izginule MILIJARDE
  obvladujejo tudi tožilstvo v ta namen
  DOL Z šarec-sd-smc-desus-l-bratuškova-sloga itd !!!
  OGROŽAJO NAS MATERIALNO-VARNOSTNO-ŽIVLJENJSKO-VSI SO ISTI MAFIJSKI !!!
  SKRAJNI !!! ČAS JE ZA SlovenskeDomoljubneStranke SDS-ZD-itd !!!

 • učko

  In epilog vsega je en velik NIČ !

 • Aresnica

  Gospod ANŽE LOGAR je velik človek oziroma veliko SLOVENSKO srce.-Take ljudi rabimo v tej naši lepi SLOVENIJI.
  _____________
  Lep pozdrav


  P.s.: Če bi to izjavil na MMCju bi bil za cc 3(tri) mesece blokiran.- mimogrede MMC bando plačujemo vsi.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!