fbpx

Janez Janša: SDS je že petič zapored zmagovalka lokalnih volitev!

Po številu mandatov je Slovenska demokratska stranka zmagovalka lokalnih volitev. (Foto: SDS)

Slovenski volivci in volivke so danes odločali o tem, kdo bo vodil naše občine, kdo bodo predstavniki v mestnih in občinskih svetih, volili pa smo tudi člane krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti. Neuradni podatki kažejo, da je velika zmagovalka lokalnih volitev SDS, ki je dosegla daleč največje število mandatov v občinskih svetih. Neuradni rezultati tudi kažejo, da se za vladajočo stranko Gibanje Svoboda volitve niso dobro iztekle. Od 51 županskih kandidatov so volivci samo enemu podelili mandat. Drugi krog županskih volitev se bo odvil 4. decembra. 

Volilna udeležba je bila sicer nizka. Približno 1,7 milijona volilnih upravičencev je imelo možnost oddati glas, za pot na volišča se je po trenutnih podatkih odločilo le 42,27 odstotka.

23:00 Nekdanji notranji minister in občan Ljubljane ni navdušen nad skoraj gotovo zmago Zorana Jankovića. Tako jo je komentiral rezultate:

22:57  Popovičevi strahovi so se skoraj zagotovo potrdili. Po skoraj polovici preštetih glasov na županskih volitvah v Kopru vse kaže na zmago Bržana.

22:54 V prvem krogu volitev smo dobili 168 novih županov. O preostalih 44 se bo odločilo v drugem krogu.

22:53 Ena največjih presenečenj tokratnih lokalnih volitev je rezultat v Celju. Bojan Šrot vse od leta 1998 ni potreboval drugega kroga volitev. Tokrat se bo b drugem krogu pomeril z Matijo Kovačem.

22:37  Prvak SDS Janez Janša je v izjavi za medije dejal, da trenutni rezultati kažejo, da je SDS že petič zapored zmagovalka po seštevku mestnih in občinskih svetnikov. Ocenil je, da bo stranka vsaj dosegla, če ne presegla rezultate z volitev pred štirimi leti.

Image

22:30 V Mariboru bo potrjeno drugi krog, Arsenovič se bo znova meril s Francem Kanglerjem.

22:27 V Kranju je prišlo do preobrata. V drugem krogu se bosta pomerila Matjaž Rakovec (SD) in Zoran Stevanović (Resnica).

22:16 Poleg 51 županov, ki so zmagali brez boja, je že jasno, da so zmagali naslednji kandidati

Apače Andrej Steyer, Bloke Jože Doles, Cerknica Marko Rupar, Cirkulane Antonija Žumbar, Dobrna Martin Brecl, Hajdina Stanislav Glažar, Hrastnik Marko Funkl, Ljubno Olga Karba, Luče Klavdij Strmčnik, Miklavžu na Dravskem polju Egon Repnik, Osilnica Alenka Kovač, Radenci Roman Leljak, Radlje ob Dravi Alan Bukovnik, Rečica ob Savinji Majda Potočnik,  Renče-Vogrsko Tarik Žigon, Rogatec Martin Mikolič, Šentjur Marko Diaci, Slovenske Konjice Darko Ratajc, Tržič Peter Miklič, Zagorje ob Savi Matjaž Švagan.

21:31 V Kranju sta se v drugi krog uvrstila kandidat SD Matjaž Rakovec in Ivo Bajec (SDS)

21:28 Neuradni rezultati kažejo, da se Robertu Golobu obeta pravi fiasko.

21:24 V Mariboru je že jasno, da je kandidat Golobovega Gibanja Svoboda doživel hud poraz. Dr. Vojko Flis, je prejel le malo več kot 20 odstotkov glasov.

Robert Golob je v Mariboru doživel hud poraz. Vir: Zajem zaslona, DVK

21.00 Ljubljanski župan Zoran Janković pričakuje zmago v prvem krogu lokalnih volitev, pa tudi večino njegove Liste Zorana Jankovića v mestnem svetu. “Ne glede na rezultat v mestnem svetu pa bomo delali sporazum o sodelovanju tako z Gibanjem Svoboda kot SD,” je napovedal v izjavi.

20:45  Roman Leljak ostaja župan Radencev!

20:40 V Kopru Boris Popovič ni najbolje razpoložen. Uradno je bilo do sedaj preštetih samo nekaj čez tri odstotke glasovnic, a “podatki s terena”, tako Popovič”, niso najbolj vzpodbudni. “Zna se zgoditi, da Koper že ima župana in drugega kroga niti ne bo,” je povedal za TV Slovenija.

20:30 V Dornavi se bo kandidat SDS Matej Zorko pomeril v drugem krogu z Rajkom Janžekovičem.

20:20  V Novem mestu z velikim naskokom vodi Gregor Macedoni. Po več kot 72 odstotkov preštetih glasov ima 75,29 odstotka glasov. Na Ptuju bo skoraj zagotovo izvoljena dosedanja županja Nuška Gajšek (SD) z 64,45 odstotka prejetih glasov. V Apačah je zmagovalec kandidat dr. Andrej Steyer z 83,35 odstotka glasov. V Ivančni Gorici bo svoj mandat nadaljeval Dušan Strnad is stranke SDS, prejel je 63,20 odstotka glasov.

20:10 Prvi neuradni rezultati kažejo, da bo v Celju potreben drugi krog, v Mariboru pa bo podeljen še en mandat Arsenoviču.

20:00 Tudi v Ljubljani je vlada optimizem. Kandidat SDS Igor Horvat je za STA dejal: “Pričakovanja so vzpodbudna.” V njegovem taboru je bilo opaziti tudi Anžeta Logarja. V taboru župana Jankovića so prepričani, da bo dosedanji župan nadaljeval svoje delo, mislijo pa, da jim bo Gibanje Svoboda odnesla nekaj svetniških mest.

19.30 V Mariboru pred razglasitvijo rezultatov veje pozitivno in sproščeno vzdušje. “Pričakujem dober rezultat. Po moji oceni smo imeli najboljšo kampanjo, nikogar nismo napadali, gledali smo naprej v prihodnost mesta. Res je, da nam bo Svoboda kot stranka nekaj odnesla vsem v Mariboru, a poglejte, gremo naprej za mesto Maribor, če je treba tudi z njimi,” je za STA komentiral Franc Kangler.

19.00 Ob 19.00 so začele deževati zahvale za oddane glasove. Vodja opozicije se je zahvalil na omrežju Twitter, kjer je objavil sporočilo: “Hvala za vaš glas”.

18.30 Najvišja volilne udeležba, ki jo je do 16. ure namerila DVK, je bila v Hodošu z 65,64 odstotka oddanih glasovnic. Najnižja je še vedno v Horjulu, kjer je glasovalo le 17.02 odstotka volilnih upravičencev.

17.40 Znana je volilna udeležba do 16. ure. Volitev se je do te točke udeležilo le 32,72 odstotkov. V mestnih občinah je bila volilna udeležba še nižja, znaša namreč le 28,36 odstotka.

16.32 Kot je razvidno iz razpredelnice, je bila volilna udeležba do 11. ure na zadnjih štirih lokalnih volitvah višja, kot je letos.

Udeležba na lokalnih volitvah skozi čas (Vir: zajem zaslona, DVK)

13.15 Svoj glas je oddala tudi predsednica državnega zbora, sicer znana po svojem ekscesnem obnašanju, tudi kršenju volilne zakonodaje. Spomnimo, med predsedniškimi volitvami je na samem volišču jasno agitirala proti Anžetu Logarju. Tokrat je bila veliko previdnejša: “Zavedati se morajo, da so odločitve, ki jih sprejemamo tako na lokalnem nivoju kot na nacionalnem nivoju, pomembne in vplivajo na njihovo življenje, na življenje njihovih otrok. Prav je, da se vsak, ki želi biti kritičen, udeleži volitev, ker ima takrat možnost povedati, kakšno politiko si želi.”

13.06 Znana je volilna udeležba do 11. ure. Do tedaj je svoj glas oddalo 12 odstotkov volilnih upravičencev oziroma 201.961 volivcev. Najvišjo udeležbo so zabeležili v občini Jezersko, kjer je glasovalo 26,3 odstotka, najnižjo pa v občini Horjul, kjer je glasovalo le 6,86 odstotka.

11.45 Medtem ko javnost čaka na podatke DVK o volilni udeležbi, ki naj bi bili na voljo ob 12. uri, pa je že znano, kateri župani so že izvoljeni. Teh je skoraj ena četrtina (51 od 212 občin). Gre za občine, v katerih je bil en sam kandidat. Tako je bilo že izvoljenih pet županov, ki jih je kandidirala SLS, štirje NSi, trije SDS in en kandidat iz SD. Gibanje Svoboda in Levica nimata še nobenega župana, poroča Spletničasopis. V nadaljevanju objavljamo njihova imena.

Beltinci MARKO VIRAG, Benedikt MILAN REPIČ (SLS), Brezovica METOD ROPRET, Cankova DANILO KACIJAN, Cerkvenjak MARJAN ŽMAVC, Črenšovci VERA MARKOJA, Dobje FRANC LESKOVŠEK (SLS), Dobrepolje JANEZ PAVLIN, Dobrovnik MARJAN KARDINAR, Dol pri Ljubljani ŽELJKO SAVIČ, Duplek MITJA HORVAT, Gorenja vas-Poljane MILAN ČADEŽ (SDS), Gornji Grad ANTON ŠPEH, Horjul JANKO PREBIL (NSi), Kozje MILENCA KRAJNC, Križevci BRANKO SLAVINEC, Kungota TAMARA ŠNOFL, Kuzma JOŽEF ŠKALIČ, Lenart JANEZ KRAMBERGER, Ljubno FRANJO NARALOČNIK, Log Dragomer MIRAN STANOVNIK, Lovrenc na Pohorju MARKO RAKOVNIK, Medvode NEJC SMOLE, Mirna DUŠAN SKERBIŠ, Mozirje IVAN SUHOVERŠNIK, Naklo IVAN MEGLIČ (SLS), Nazarje MATEJ PEČOVNIK, Pesnica GREGOR ŽMAK, Pivka ROBERT SMRDELJ (SLS), Podčetrtek PETER MISJA, Podlehnik SEBASTIAN TOPLAK, Postojna IGOR MARENTIČ, Preddvor ROK ROBLEK, Rače-Fram BRANKO LEDINEK (SLS), Radeče TOMAŽ REŽUN (SD), Ravne na Koroškem TOMAŽ ROŽEN, Razkrižje STANKO IVANUŠIČ, Ribnica SAMO POGORELC, Selnica ob Dravi VLASTA KRMELJ (SDS), Semič POLONA KAMBIČ, Slovenj Gradec TILEN KLUGLER, Sodražica BLAŽ MILAVEC (NSi), Solčava KATARINA PRELESNIK, Starše STANISLAV GREIFONER, Sveti Andraž DARJA VUDLER BERLAK, Sveti Jurij v Sl. Goricah PETER ŠKRLEC (SDS), Sveti Tomaž MIRKO CVETKO (NSi), Šmarje pri Jelšah MATIJA ČAKŠ, Tabor MARKO SEMPRIMOŽNIK, Zavrč SLAVKO PRAVDIČ (NSi), Žetale ANTON BUTOLEN.

11.30 Svoj glas je že oddala vodja poslanske skupine SDS in kandidatka za županjo Šentjurja. Oddajo glasu je na spletu pospremila z besedami: “Danes sem oddala svoj glas na lokalnih volitvah. Kaj pa vi, ste že volili?” 

Kandidatka za županjo Šentjurja Jelka Godec (Vir: zajem zaslona, Facebook)

9.10 Volivci boste ob prihodu prejeli najmanj dve glasovnici. Eno za volitve župana in drugo za volitve članov občinskega sveta. V nekaterih občinah bo lahko glasovnic še več. Tam, kjer imajo ustanovljene ožje dele, potekajo tudi volitve v svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti.

7.35 Med najstarejšim in najmlajšim kandidatom je kar 60 let razlike. Najstarejši šteje 82 let, najmlajši pa 22.

7.15 Prvi delni izidi glasovanja bodo predvidoma znani po 20. uri.

7.10 Prve podatke o volilni udeležbi bomo objavili po 12. uri, glede na stanje na voliščih ob 11.oo. Podatki se bodo posodobili po 17. uri, glede na stanje na voliščih pa ob 16.uri.

7.00 Volišča širom Slovenije so odprla svoja vrata. Voliti bo možno do 19. ure. Volivci bodo lahko izbirali med 74 kandidati za župane v mestnih občinah in 544 županskih kandidatov v preostalih občinah. Od skupno 618 kandidatov se je za kandidaturo za županjo odločilo 107 kandidatk.

G. K., Demokracija