fbpx

Loredan je predstavil analizo slovenskega zdravstva. Tukaj so ukrepi opozicije, ki jih lahko začne izvajati danes

Minister za zdravje Danijel Bešić Loredan. Vir: STA

Na današnji nujni seji Odbora za zdravstvo bodo člani obravnavali priporočila za rešitev katastrofalnih razmer v zdravstvu, ki so jih pripravili v poslanski skupini SDS. Za razliko od koalicije in predsednika vlade, kjer mislijo, da se lahko zdravstvena reforma oziroma problemi v zdravstvenem sistemu rešujejo na ulici, menijo, da se zadeve rešujejo na vladi oziroma v parlamentu. Za rešitev so potrebni tako kratkoročni lot dolgoročni ukrepi, zato predlagamo paket ukrepov to pa sledi kot odgovor na precej neučinkovito reševanje zdravstva s strani aktualne vlade, v imenu katere je danes analizo stanja v Sloveniji predstavil tudi minister Danijel Bešič Loredan.

Na današnji novinarski konferenci je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan predstavil analizo stanja v slovenskem zdravstvu. To v resnici ni bilo potrebno, saj je stanje vsem precej jasno – stanje je katastrofalno. In medtem, ko nam pred očmi zdravstvo razpada, se je vlada, ki je bila pred nastopom na oblast polna pravljičnih obljub, po mesecih vladanja uspela dogovoriti le o “časovnici” t.i. zdravstvene reforme, ki jo napovedujejo. Pravijo sicer, da so z načrti usklajeni, pa vendar je ukinitev dopolnilnega zavarovanja, ki ga je predlagala Levica, padla šele na konec seznama agende.

Precej nepotrebna analiza zdravstvenega stanja v Sloveniji, ki je jasna vsem, naj bi bila po besedah ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana podlaga za napovedano zdravstveno reformo. Določeni datumi so znani, prav tako pa je znana letnica za nadgrajevanje dopolnilnega zavarovanja, ki je padlo šele na konec seznama agende.  Vsebino analize, ki naj bi obsegala kar 120 strani, je javnosti danes predstavil na novinarski konferenci, ironično pa je presenečen nad tem, da so kadri iz zdravstva odšli. Mar res? Ali ni Janševa vlada venomer opozarjala na slaba plačila dobrega zdravstvenega kadra?  Kot zmagovalke pri covid krizi je minister izpostavil skandinavske države, ki so reformo že opravile, pozabil pa je omeniti, da se je Slovenija odrezala precej bolje od mnogih držav, to pa zahvaljujoč Janševi vladi, ki je določene zadeve predvidila in jih dejansko rešila, ko je bilo to potrebno. Loredan je omenil tudi problem financiranja, ki pa prav tako v času covid krize ni bil problem, oziroma ga državljani zaradi sposobnosti in učinkovitosti Janševe vlade niso občutili, kot to občutijo danes.

SDS pripravila paket predlogov za reševanje zdravstva
Prvak SDS Janez Janša je v preteklosti večkrat poudaril, da je stranka SDS vedno pripravljena sodelovati in da ne izključujejo nikogar, zato so tudi tokrat vladi ponudili pomoč pri reševanju zdravstva in v ta namen sklicali izredno sejo. V SDS so prepričani, da se lahko zdravstvena reforma oziroma problemi v zdravstvenem sistemu rešujejo na ulici, zato so za obravnavo v parlamentu pripravili paket ukrepov. SDS vlado poziva k takojšnjemu predlogu spremembe Zakona o javnem naročanju, s katero se ponovno uvede sistem referenčnih cen na področju nabave medicinskega materiala in tako cene medicinskega materiala v Sloveniji približa primerljivim cenam v drugih državah Evropske unije. S tem bi se sredstva sistemsko usmerjala v odpravo plačnih nesorazmerij v zdravstvu in odpravi čakalnih vrst.

Vladi predlagajo, da Vlada RS v roku 30 dni v sodelovanju s stanovskimi in sindikalnimi organizacijami s področja zdravstva pripravi in predlaga nov plačni sistem v zdravstvu. Istočasno naj vlada pripravi tudi predlog za odpravo plačnih nesorazmerij v vseh ostalih delih javnega sektorja ter prične pogajanja za nov plačni sistem s tistimi deli storitvenega dela javnega sektorja, ki predstavljajo zaokroženo celoto in ki si želijo bodisi poseben plačni sistem, bodisi poseben steber znotraj dosedanjega okvirja.

Menijo, da bi morala Da Vlada RS v sodelovanju z vsemi parlamentarnimi strankami, strokovnimi, stanovskimi in drugimi interesnimi organizacijami zdravstva in združenj pacientov v roku 30 dni pripraviti zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu, s katerim naj se:

  • Začasno aktivira vse razpoložljive rezerve v vseh delih zdravstvenega sistema in dodatna sredstva za čimprejšnjo zagotovitev zdravstvenega varstva vsem, ki plačujejo obvezno zdravstveno zavarovanje;
  • Opredeli program za sistemsko vračanje slovenskih zdravstvenih delavcev (zdravnikov in medicinskih sester), ki so zaradi neurejenih razmer v zdravstvu in neustreznega vrednotenja njihovega dela odšli za kruhom v druge poklice ali v tujino.

V SDS menijo, da se problemi v zdravstvenem sistemu se ne rešujejo na ulici, ampak na vladi in v parlamentu (foto: SDS)

Po mesecih vladanja, ima Golobova vlada le časovni okvir za reševanje zdravstva
Bešič Loredan je kot prvi korak k zdravstveni reformi napovedal napovedal digitalizacijo po estonskem modelu. Zakonodaja za to naj bi bila pripravljena v treh mesecih, implementacija pa bo sledila 1. januarja leta 2024. Istočasno bo sledila reforma plačnega sistema javni uslužbenčev, ki bo implementirana hkrati z digitalizacijo, pred tem pa bo oblikovan ločen plačni steber za zdravnike in delavce v socialnem varstvu. Z letom 2024 bodo nastopile spremembe tudi na področju družinske in urgentne medicine. Vključevale bodo novo definicijo timov, administrativne razbremenitve, poenotenje urgenc in vračanje temeljne obravnave na primarno raven. Napovedujejo tudi spremembo delovanja ZZZS in prenovo organizacije in  upravljanja javnih zavodov ob koncu pa bi sledila še nadgradnja dopolnilnega zavarovanja.

Nad pripravo zdravstvene reforme bo bdela medresorska delovna skupina za zdravstvo, ki jo bo neposredno koordiniral premier Golob, pripravljal pa jo bo strateški svet za zdravstvo, ki bo po novem prav tako deloval pod njegovim okriljem. Dosedanji strateški svet, ki je deloval pri ministrstvu za zdravje, bo po besedah Bešiča Loredana po ustanovitvi novega ukinjen, večina članov sveta pa bo imenovanih v nov svet, ki ga bo vodil kirurg Erik Brecelj.

Ana Horvat