fbpx

Nedostojne in zavržne aktivnosti plenilskih kulturnih marksistov pri bojkotu uradne državne proslave

Foto: STA

Velik del radikalno leve opozicije in civilne družbe je pozval k bojkotu državne proslave, ki bo v sredo na predvečer dneva državnosti, pozvali pa so tudi na antiproslavo, ki naj bi potekala na Prešernovem trgu. Pesnik Tone Kuntner je njihove aktivnosti opisal kot nedostojne in zavržene. “Si predstavljate mater, ki ima deset sinov in ob njenem rojstnem dnevu polovica teh sinov pripravi antipraznovanje rojstnega dne?” se sprašuje. Kritičen je bil tudi osamosvojitelj Zoran Dernovšek – Raketka, ki je izpostavil paradoks kulturnikov, ki po eni strani zaničujejo državo in ji niso pripadni, po drugi strani pa prejemajo denar tistih, ki državo ljubijo. Že v ponedeljek je v pogovoru na Nova24TV predsednik vlade Janez Janša povedal, da so pozivi na “antiproslavo” nedostojni.

Aktiv delavk in delavcev v kulturi je v ponedeljkovem sporočilu za javnost pozval k bojkotu državne proslave, ki bo v sredo na predvečer dneva državnosti. Zapisali so, da se “odločno distancirajo od letošnjega uradnega proslavljanja”, in za isti dan ob 19. uri napovedali zbor na Prešernovem trgu v Ljubljani, kjer nameravajo izvesti lasten program. Kot so zapisali v pozivu k bojkotu, je Republika Slovenija plebiscitarno odločitev prebivalstva za odcepitev od Jugoslavije zlorabila za restavracijo že preseženega kapitalizma, ropanje družbene lastnine, izbris dela prebivalstva, etabliranje nedotakljivega političnega razreda in njegovih oprod, navaja STA.

Po njihovi oceni gre za “plenilsko bankirsko-finančno-gospodarsko kamariljo, ki je v neoliberalnem zamahu povsem osiromašila okolje in družbo, zdesetkala s krvjo pribojevane delavske in človekove pravice, za svoj obstoj izkoristila sramotno podplačano družbeno reprodukcijo in ljubko deželo na sončni strani Alp spremenila v žalobno provinco, kjer ima zagotovljeno prihodnost samo manjšina”. 

Foto: posnetek zaslona

Pesnik Kuntner aktivnosti opisal kot nedostojne in zavržene
Za komentar aktivnosti nekaterih kulturnikov smo prosili pesnika Toneta Kuntnerja, ki je uvodoma organizacijo antiproslave za spletni portal Nova24TV opisal kot nedostojno in kot zavrženo, svoje dojemanje dogajanja pa je ponazoril z zanimivo prispodobo: “Si predstavljate mater, ki ima deset sinov in ob njenem rojstnem dnevu polovica teh sinov pripravi antipraznovanje rojstnega dne? To je po mojem mnenju zavrženo! Kako bi vi te sinove poimenovali, ki pripravljajo antipraznovanje rojstnega dne lastne matere?!” Aktivnosti kulturnikov, ki za svoje delovanje prejemajo tudi državni denar, pa po Kuntnerjevem mnenju izhajajo iz ideološkega sovraštva: “To je bolno in tega ni mogoče drugače imenovati.”

Tone Kuntner (Foto: STA)

Osamosvojitelj Dernovšek izpostavil paradoks kulturnikov, ki po eni strani zaničujejo državo in ji niso pripadni, po drugi strani pa prejemajo denar tistih, ki državo ljubijo
Za komentar pa smo prosili tudi osamosvojitelja Zorana Dernovška – Raketko, ki se strinja s Kuntnerjevo oceno in je glede “kulturnikov” uvodoma za spletni portal Nova24TV povedal, da so zgrešili državo, v kateri se gredo kulturo: “Proslava ob dnevu samostojnosti države je namenjena vsem, ki to državo čutijo kot svojo. Če je nekdo ne čuti kot svoje, jo lahko tudi zapusti in gre tja, kjer meni, da mu bo boljše.” Marsikdo od osamosvojiteljev je po Dernovškovih besedah moral zapustiti našo državo, ne zato, ker ne bi čutil te države, ampak zato ker je bil preganjan.

“Pravi kulturniki, ki delajo slovensko kulturo, na taki antiproslavi ne bi sodelovali, bi pa sodelovali ali na državni, ali pa kakšni paralelni, če bi mislili, da jim državna ni všeč. Vendar, v vsakem primeru bodo proslavo slavili na dan, ko je Slovenija postala samostojna, ne bodo pa slavili dneva, ko je njihova Armada zgubila vojno,” je bil v nadaljevanju jasen Dernovšek, ki meni, da mnogi, ki danes pogrešajo Jugoslavijo, v njej sploh niso živeli: “Če bi pa živeli v njej, bi pa danes razmišljali precej drugače.”

“Ustvarjali smo novo državo, ki je bila tisočletja sen slovenskega naroda, in da danes nekdo po njej pljuva, kaže na to, da se ne čuti pripadnega tej državi,” meni Dernovšek in izpostavi paradoks nekaterih,, ki niso pripadni tej državi in čutijo, da jo morajo zaničevati. Glede teh se Dernovšek sprašuje, zakaj vztrajajo s prejemanjem denarja za svoje aktivnosti s strani tistih, ki državo ljubijo in plačujejo račune.

Zoran Dernovšek (Foto: Youtube)

To, kar kulturniki vidijo kot “plenilski kapitalizem” je pravzaprav kulturni marksizem!
Dernovšek se je v svojem odzivu dotaknil tudi nekaterih izmed argumentov Aktiva delavk in delavcev v kulturi za organizacijo antiproslave. Kot pojasnjuje, smo se pri osamosvojitvi Slovenci odločili tudi za spremembo družbenega sistema, pri čemer smo se spotaknili: “Prvi korak – osamosvojitev – je uspel, drugi korak – sprememba družbenega sistema – ni uspel. In to, kar oni vidijo kot ‘pleninski kapitalizem’, je pravzaprav plenilski kulturni marksizem.” Kulturniki torej mešajo pojme in ne poznajo osnovnih zgodovinskih dejstev: “Zdi se, da imamo desnico in levico ter različne stranke, v resnici pa ni tako. Imamo samo dve skupini ljudi, tiste, ki so pošteni in tiste, ki so lopovi. Tudi pasivnih zmanjkuje, ker v glavnem odidejo čez mejo.”

Foto: Twitter

Tudi predsednik vlade Janša povedal, da so pozivi na antiproslavo nedostojni
Že v ponedeljek se je na napovedan bojkot državne proslave, v pogovoru na Nova24TV, odzval tudi predsednik vlade Janez Janša: “Pozivanje na antiproslavo ob dnevu državnosti je nedostojno, zavržno in izven vsega, kar si predstavljamo pod besedami ‘normalnost’ in ‘civilizacija’. Upam, da si bodo organizatorji antiproslave do srede premislili,” je dejal Janša.

Dodal je, da so na petkovih protestih razdelili na tisoče letakov za antiproslavo, ki naj bi motila državno proslavo. Alternativne proslave sicer ne obsoja v vsakem primeru. “Če bi tisti, ki ob petkih protestirajo proti vladi, naredili svojo proslavo, na svoj način, s svojim kulturnim programom in izrazjem, ki jim je blizu, ter pod skupnim simbolom slovenske zastave, potem kapo dol. Se ne strinjamo, ampak praznujemo skupaj, praznujemo to, kar je skupno,” je povedal Janša.

Rok Krajnc