Je policija povsem izpod nadzora? Poglejte, kako je njen vrh zavajal tožilstvo in ministrstvo v zvezi s preiskavo pranja iranskega denarja v NLB!

Foto: STA

Že dlje časa se v javnosti pojavljajo dvomi glede dela policije v primeru preiskave pranja iranskega denarja v naši največji državni banki NLB. Nadzorniki ministrstva ugotavljajo, da policija o izsledkih preiskave v primeru Farrokh in o njenem zaključku leta 2012 sploh ni obvestila državnega tožilstva, katerega naloga je med drugim tudi usmerjanje in nadzor dela policije. Policija je zdaj polna izgovorov, zavajala pa je tudi ministrstvo in s takšnim početjem nadaljuje še danes!

Preiskavo primera Farrokh je policija zaključila v začetku leta 2012, primer pa je javnosti postal znan šele sredi leta 2017, ko so nanj naleteli poslanci državnega zbora v okviru širše preiskave o sanaciji slovenskih bank. Portal Pod Črto sicer napačno poroča, da je Komisija za preprečevanje korupcije po pojasnilih Gorana Klemenčiča na podlagi žvižgača prejela poročilo Banke Slovenije v zvezi s sumljivim dogajanjem in so nato v obdobju med koncem leta 2010 in začetkom leta 2011 policijo o vsem že obvestili. KPK Borisa Štefaneca namreč ni našla dokumenta, da bi kaznivo pranja denarja naznanili policiji ali tožilstvu, zato velik madež te afere visi tudi na Klemenčiču in nekdanjemu namestniku KPK Darku Staretu.

Tudi policija ni obvestila tožilstva
Kot so ugotovili nadzorniki ministrstva, policija o izsledkih preiskave v primeru Farrokh in o njenem zaključku v začetku leta 2012 ni obvestila državnega tožilstva, ki je po zakonu gospodar kazenskega postopka, njegovi temeljni nalogi pa sta med drugimi usmerjanje dela policije in nadzor nad delom policije. Policija bi zato po zakonu morala tožilstvo obvestiti o ugotovitvah vsake posamezne preiskave suma kaznivega dejanja, ki jo policisti odprejo, ne glede na to, ali se je sum potrdil ali pa so policisti ugotovili, da kaznivega dejanja v resnici ni bilo. Na podlagi tega obvestila lahko tožilci preverijo, ali je policija preiskavo opravila vestno in zakonito. Policija tako ni bila podvržena svojemu delu, ki pa ga je, kot je kasneje ugotovila komisija državnega zbora, opravila izredno slabo. Policija pa je zdaj polna izgovorov, da naj ne bi bili izkazani razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, kar seveda ni res, kot je pokazala že preiskava ministrstva. Takoj, ko policija prične predkazenski postopek, mora o poteku postopka začeti obveščati tožilstvo. Prav tako bi morala policija tožilstvo o zadevi obvestiti, ker je v primeru Farrokh uporabila policijska pooblastila tako, da je vodila predkazenski postopek, o čemer bi morala obvestiti tožilstvo, česar pa ni storila in to tako vse do leta 2017 sploh ni vedelo za zadevo!

Je policija ušla izpod nadzora ministrstva?!
Portal Pod črto prav tako poroča, da so leta 2017 nadzorniki ministrstva takoj posumili, da želi policija zavesti tudi njih. Policijo so namreč zaprosili, da jim posreduje predpise, na podlagi katerih so kriminalisti pri tujih varnostnih organih poizvedovali o osumljencih v primeru Farrokh. Odgovor policije pa je bil nenavaden. Da niso obvestili tožilstva, so skušali pojasniti kar z leta 2000 sprejetim internim navodilom policije o razpisovanju tiralic in o iskanju oseb, ki pa ni vključevalo določila, da je potrebno pri poizvedovanju o osumljencih obveščati tožilstvo, a v letih, ko je policija izvajala preverjanje pri šestih tujih organih, so to lahko storili le na podlagi zakona o kazenskem postopku, ki pa, kot že navedeno, predvideva, da bi policija o zadevi obvestila tožilstvo. Prav tako je policija trdila, da kriminalisti od KPK naj ne bi nikoli prejeli v prejšnjem odstavku navedene dokumentacije s strani BS, kar pa seveda ne drži. Klemenčič je namreč pod prisego v DZ zatrdil, da jo je predal takratnemu vodji preiskav na Nacionalnem preiskovalnem uradu Robertu Slodeju, kar je nato pred poslanci potrdil tudi sam.

Ministrstvo za notranje zadeve, Policija, Inšpektorat RS za notranje zadeve. (Foto: STA)

Za napake ne bo nihče odgovarjal, če bi ukrepali pravočasno, bi bile možnosti za rešitev primera bistveno večje!
Po pojasnilih MNZ so glede svojih ugotovitev v primeru Farrokh na specializirano državno tožilstvo podali ovadbo zoper policista, ki bi moral o zadevah obvestiti tožilstvo, a je to ovadbo zavrglo. Za portal Pod črto so na policiji potrdili, da je pri zadevi prišlo do strokovnih napak, ter dodali, da naj ne bi imeli namena zavajati MNZ, glede sankcioniranja pa so pojasnili, da so roki za uvedbo delovnopravnih postopkov že pretekli. A na podlagi teh izkušenj naj bi uvedli določene spremembe pri svojem delu, s čimer naj bi se izognili takšnim sramotnim napakam v prihodnosti. Te usmeritve je sicer dala že takratna ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar oktobra 2017, šlo pa naj bi zlasti za uskladitev notranjih predpisov o delovanju policije. Za omenjeni portal so s policije sporočili še, da je ponovno uvedbo preiskave zahtevalo specializirano državno tožilstvo, in julija 2017 so tako ustanovili specializirano preiskovalno skupino, kjer sodelujejo tudi z zunanjimi strokovnjaki. Za zdaj naj bi zasegli nekaj dokumentacije, prav tako pa so opravili razgovore s približno 50 osebami. Škoda, povzročena z opustitvijo preiskave primera leta 2012, pa je po vsej verjetnosti ogromna. Če bi v času prve preiskave delovali korektno, bi novembra 2010 lahko celo prijeli in zaslišali Iraja Farrokhzadeha, direktorja podjetja Farrokh, saj je takrat, med njegovim bivanjem v hotelu Slon, policija že razpolagala z informacijami o primeru.

J. Ž.

 • karpelec

  Nekaj zelo gnilega je v deželi tej.

  • Zgornji

   AMENNN !!! ! !!! A ŽAL SE TEGA NAŠ PREZABIT NAROD SPLOH NOČE ZAVEDATI !!! ! !!!

 • Jernej Arko

  Ma polcija je tko pokvarjena pr nas da mafije ne rabmo. Pravice ni v deželi tej k sodišče te da lepo na zastaranje ko pogrunta kaj so ti prasci počel.

 • montyamp

  Zaj vidim zakaj se Hitler z banditi ni pogajal .
  Njihovi potomci , UDBOVSKA DECA bi svojo mater prodali , če bi jo poznali .
  Politkomisarske kurbe so otroke s 50 očeti vrgle v kante za smeti , nekdo jih je našel in zdaj imamo državo okuženo s komunistično retardacijo .
  Rjavi šraufnciger ………..

 • montyamp

  Žveplenega na kandelaber , bo prec red v državi .

 • Vrhovni sodnik

  KP je že dolgo izpod nadzora, z njo Murglje direktno upravljajo. Če imamo že NPU, potem ne rabimo še KP, ker samo podvajamo stvari in lažje je ribariti v kalnem.

 • Darth Vader

  to je posledica miselnosti,da je javna uprava, kamor sodi tudi policija, namenjena samoupravnemu vrtnarjenju….torej da naj bi bili zaposleni v javni upravi zato da bodo bogateli na račun davkoplačevalcev :) davkoplačevalci zahtevamo, da se stanje v javni upravi uredi stroškovno učinkovito…..torej reazt stroške tistimm,ki so dokazano nič drugega, kot samo breme davkoplačevalcev

 • Stajerka

  ne verjamem v pravljice…..niso odšli izpod nadzora, takšna so dobili navodila oz. takšna je konjunktura že 25 let na 50 let podlage….policija je samo represivni organ za tiste, ki so daleč od korita……klika se še vedno drži tistega reka: kjer ni tožnika, ni sodnika…..
  ja kaj pa mislite, zakaj večini na sončni strani Alp še vedno ni potegnilo, kakšna so zgodovinska dejstva……zato, ker je manj naporno nastavit glavo in se prepustit pranju možgan, kot pa vklopit sive celice in žrtvovat 10 min za compom, se potrudit, poiskat dejstva in pričet razmišljat z lastno glavo…..

  • Andrej

   Točno to je bistvo: “niso odšli izpod nadzora, takšna so dobili navodila…”
   Zdaj pa povej, kako bi prepričali ljudstvo, da bo razlikovalo med pravljicami in dejstvi. Ker imaš to o sivih celicah popolnoma prav bo naloga precej težka.

  • Common Sense

   Točno tako. No, kurje tatote lovijo kolikor morejo. Ta-velike pa kakor kdaj. Odvisno kdo je.

  • VIKTORE

   Kako to, da se eno in isto ime pojavlja v vseh aferah od 1991 naprej . Zdi se, da ima to isto ime povsod prste vmes, čeprav njegov nosilec ni za nič kriv! Kdo ga umešča v te afere in zakaj -bi se bilo potrebno vprašati ,od sodnih oblasti do medijskih. Narod samo sluti, a je nemočen.

 • VERZIFIKATOR

  Kaj smrdi v deželi policijski?
  Nič, saj lonec se pod mizo skriva,
  prežganina sproti se pomiva,
  zdrgnejo umazano s pritiski.

  Bo dosegla svojo zvezdno slavo
  ta dežela, kjer smrdi po žganem,
  po umazanem in po postanem,
  šele ko bo prvi gnoj ob glavo.

  • Nata

   Torej ? Živimo v slabši verziji svinjaka ?

 • Andrej

  V sosednjem članku komunisti popolnoma obvladujejo sodstvo.
  V tem članku komunisti popolnoma obvladujejo policijo.
  V državnem zboru skrajni komunizem popolnoma obvladujejo državo.
  Kaj naj se še zgodi, da bodo ljudje dojeli, da država Slovenija v bistvu ne obstaja več, ampak da smo komunistični pašaluk?

  • kraljica vesolja

   Zgleda da to vaši evropejski gospodarji tko hočjo. A se ti ne zdi.

  • Common Sense

   Grčija.

 • Antonius

  Kučanovim preimenovanim komunistom, parkiranim udbovcem in hostarskemu podmladku je Slovenija pravljična država. Slovenski Butalci jih volijo samo zato, da se Janša in SDS ne bi na volitvah *prigrebla* na oblast in v vlado.
  Kdor še ni prepoznal vzroka kriminalnemu dogajanju v vseh sferah slovenske oblasti, bo na volitvah še naprej izbiral po butalsko in volil tiste, ki jim je Slovenija, pravljična država.

 • rubec

  Kaj pričakovati od policije, ki že 30 let ne najde avtoradio, ki so mi ga ukradli iz avta. Počasi me mineva upanje, zato bom moral stoenko počasi dat v oglas.

 • luka globus

  Gasilec Marjan, reši nas!!!!

 • if

  Policija:” …
  1) Pri zadevi Farrokh je prišlo do strokovnih napak.
  2) Nismo imeli namena zavajati MNZ.
  3) Glede sankcioniranja so roki za uvedbo delovnopravnih postopkov že pretekli.
  4) Na podlagi teh izkušenj smo uvedli določene spremembe pri svojem delu, s čimer naj bi se izognili takšnim sramotnim napakam v prihodnosti.”

  1) V gradbeništvu, strojništvu … zaradi strokovnih napak umirajo ljudje. Avtor napake nima možnosti, da se izogne odgovornosti, hkrati je njegova verodostojnost tako načeta, da se težko preživalja na področju, kjer je storil strokovno napako.
  2) Naklepnost je najbolj huda obremenitev negativneža, storilca dejanja. Tega se zavedajo plagiator Boris Kobal, Policija … , zato obrambo svojega negativizma sidrajo na izjavo “ni bil namen zavajati”. Če izjavo sprejmemo kot resnično, je negativnost posledica malomarnosti, po rangu druge najhujše obremenitve negativneža.
  3) Kriminal v vseh vrheh slovenske oblasti naklepno deluje tako, da roki zastarajo na osnovi zakondaje, ki jo je naklepno napisal tako, da lahko zastaranje izvaja.
  4) Sramotno je, da se, tokrat Policija, negativnež sklicuje na svojo strokovno napako in si uzurpira odločiti “še bom na tej poziciji”.

 • Mojca pokraculja

  V naslovu tega članka bi moralo biti :”Policija pod trdim nadzorom….” kajti vsi vemo in oni sami dokazujejo, da so pod nadzorom mafije. Komunisti pravijo da komunizma ni vec, so pa še vedno komunisti, levaki, ki so se zdruzili v mafijo.”Mafija se mi gravza” je slogan s katerim se v Italiji borijo zoper mafijo s Salvinijem na čelu. Pri nas pa ni slogana, ni policije, ni sodstva, ni… drzave, ker je vse ena sama jugo slovenska mafija. Ta ima nadzor nad vsem.

 • samsara

  Policija je povsem pod nadzorom, a ne pravim.

 • piko8

  Nadeleč zaudarj pritlikavec milan kučan!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!