fbpx

Po “tehničnih težavah” končno dočakali prvo politično soočenje “spitzenkandidatke” LMŠ Joveve: Jabolko ne pade daleč od Šarca!

Odkrito: EU Perspektiva za mlade (Foto: posnetek zaslona)

Veliko prahu je dvignila odpoved oddaje na TV Slovenija, kjer so nastopali predstavniki mladih iz političnih strank, med njimi tudi do nedavnega “nepristranska novinarka” POP TV, zdaj pa prvouvrščena kandidatka Liste Marjana Šarca Irena Joveva. TV Slovenija se financira iz prisilnega RTV prispevka, na razpolago pa ima najsodobnejšo opremo, prav tako pa je ena izmed sodelujočih namignila, da bi odpoved oddaje lahko bila rezultat premalo vsebine in konkretnosti. In imela je prav, oddaja je bila končno predvajana v petek v večernih urah in Joveva ni uspela povedati nič konkretnega, njen nastop je bil zbegan in neprepričljiv. Na trenutke celo podoben praznini odgovorov njenega šefa Marjana Šarca. Mnogi so zato dejali, da bi bila bolj primerna za kakšno lepotno tekmovanje.

V oddaji na tretjem programu TV Slovenija so v oddaji Odkrito: EU Perspektiva za mlade so tako sodelovali Irena Joveva iz LMŠ, Alja Domjan iz SDS, Jernej Štromajer iz SD in Katja Berk Bevc iz NSi. Že malo po začetku oddaje je Joveva povedala, da naj bi jo predsednik vlade na prvo mesto kandidatne liste za evropske volitve uvrstil šele nekaj tednov pred predstavitvijo. Prvotno je bila oddaja na sporedu v torek ob 20:30, a je voditelj Igor Pirkovič prek družbenega omrežja takrat sporočil: “Spoštovani, oddaja z mladimi predstavniki evropske politike se je snemala danes popoldne. Sporočili so mi, da so nastale pri snemanju tehnične težave, ki jih rešujejo. Ob 20.30 ne bo oddaje. Tiskovni predstavniki strank obveščeni. Škoda, bila je ena boljših oddaj. Morda rešijo težave.” Sodelujoča gostja v oddaji Domjanova pa je odgovorila: “Kdo je bil moteč in kdo premalo vsebinski in konkreten? Ali se bomo še naprej pretvarjali, da živimo v normalni demokratični državi s tehničnimi težavami?” In imela je prav, oddaja je bila nato na sporedu v petek, v večernih urah, ko se mladi raje zabavajo ali pa družijo na prostem, nastop Joveve v oddaji pa je bil popoln poraz. V nadaljevanju si lahko preberete nekatere poudarke. Prav tako se ne zgodi se ravno pogosto, da ima nacionalna RTV z vso najsodobnejšo tehnologijo tolikšne težave, da morajo odpovedati oddajo.

https://twitter.com/domjan_alja/status/1108102995122814976

Joveva glede migracij sploh nima stališča, o tem naj se najde skupna evropska politika
Glede vprašanja migracij je Joveva uvodoma povedala sledeče: “Absolutno je tudi varnostni vidik oz. varnostni izzivi so pomembni in morajo biti za vsakega od nas. Jaz sem za to, da se državljani morajo počutiti varnejše, varnost je ključna, a mora iti z roko v roki s solidarnostjo, ni pa zadeva tako črno-bela, da bi rekla eno ali drugo.” Ko ni šlo nikamor in je Prikovič izpostavil, da imajo evropske države različne izkušnje, tisti ki so odprli meje se namreč zdaj tolčejo po glavi zaradi tega, Poljska in Madžarska pa na to drugače gledata, je Joveva nadaljevala: “Saj ni nič narobe z različnimi pogledi, narobe je, ko se ne sodeluje takrat, ko bi se moralo in tukaj ni neke skupne evropske politike, ki se bo morala slej ko prej najti.” Pri tem je jasno, da Joveva očitno ne ve, da so bile kvote za prerazdelitev migrantov vsiljene s strani EU, a bi očitno takšno odločitev podprla. Po drugi strani je Domjanova jasno povedala, da je to zadeva, ki jo bo potrebno reševati takoj in ob tem pozvala Jovevo, da se bo kmalu potrebno izjasniti: “Tudi znotraj različnih evropskih političnih skupin imamo različna mnenja, tako socialisti imajo znotraj različna mnenja, tako tudi EPP, kot ste omenili, tako da vam svetujem, da čimprej oblikujete jasno stališče, kajti po 26. maju bo čas za akcijo in iskanje rešitev glede migrantske problematike.”

Slika je simbolična. Foto: epa

Najbolj konkretna je bila pri svoji podpori šefu Šarcu
Na vprašanje o evroskepticizmu je Joveva odgovorila sledeče: “Evropska unija je dobra zgodba, ampak mora postati še boljša. Ta evroskepticizem, saj smo videli, kaj se je zgodilo pri brexitu, je pa prav, da se opozarja na določene napake, ki pa jih Evropska unija ima.” Ob tem ni konkretno izpostavila nobene napake EU, v nadaljevanju pa je hvalila odločitev svojega šefa Šarca, da ne nastopi v Evropskem parlamentu: “No, to je njegova odločitev, ampak jaz je težko ne razumem, glede na to, da smo že v nekem predvolilnem obdobju. Vsi ti odzivi se mi zdijo predvsem predvolilni/…/ Tako ja, v novem sklicu evropskega parlamenta, kar se mi zdi boljša priložnost, če bo takrat priložnost, tudi zato. Če bi zdaj šel, bi nekateri rekli, da je to izkoristil za predvolilno kampanjo in bi bilo spet vse narobe.”

Irena Joveva (Foto: posnetek zaslona)

Joveva bi bila kot evroposlanka bolj glasna
Tudi pri tem, ali bi dala prednost nacionalnim vprašanjem, ali pa evropskim vprašanjem ni bila konkretna: “Prav je, da se poudarjajo tako nacionalna kot evropska vprašanja, ker je treba vedeti, da smo konec koncev tudi tukaj predstavniki Slovenije in tudi Evropske unije in se poudarjajo tudi nacionalna identiteta in nacionalne vrednote poleg evropskih.” Glede na to, da ima Slovenija le 8 evropskih poslancev, bi bila Joveva bolj glasna: “Ja, toliko bolj, ampak je prav, morajo to izkoristiti in biti bolj glasni, a konec koncev za vsako pobudo ni pomembno od koga pride, z vsako pobudo se lahko uspe, to se je pokazalo tudi prej, iz katerekoli članice.” A tudi tukaj ni predlagala nobene konkretne pobude.

Evropski parlament (foto: STA)

Joveva meni, da bi EU morala biti bolj odločna, a ne ve, glede česa
»Ammm, meni se zdi, da je to lahko tudi prednost, ker ne gre za izkušnje, ampak gre za ideje, tako kot ne gre za leta ampak ideje in to, kolikor je kdo pripravljen delati. Mislim, da bi v evropskem parlamentu moralo biti ravnotežje med “rutinerji” in novinci. In glede na to, da si želimo sprememb in so spremembe potrebne, potem jih težko dosežemo z enimi in istimi,” je glede svojih izkušenj povedala Joveva, a ob tem pozabila povedati, kaj konkretno bi spremenila. Na vprašanje voditelja Pirkoviča, “kaj bi spremenila, na primer, da se stvar bolj odpre, da se debirokratizira?” je Joveva odgovorila sledeče: “Ja tako, ključna je tudi transparentnost, ki je mora biti več, tudi ta neodločnost, ki se mora biti odločnost in konec koncev tudi ta oddaljenost, mora se Evropska unija oziroma inštitucije približati ljudem.”

Marjan Šarec (Foto: STA)

Tudi javnost opazila vsebinsko praznost nastopa Joveve
Ne glede na to, da je TV Slovenija oddajo premaknila v neugoden termin, je tudi javnost opazila, kako vsebinsko prazen je bil nastop Joveve. V nadaljevanju prilagamo nekaj odzivov z družbenega omrežja Twitter.

https://twitter.com/GorencIrena/status/1109195331366014976

https://twitter.com/TPehta/status/1109203692329320449

J. Ž.