Kako so komunisti že leta 1979 uničili vajeništvo, to pa počnejo še danes! Bo minister Pikalo končno uredil to področje?

Minister Jernej Pikalo (Foto: STA)

Včasih je bilo področje vajeništva dobro urejeno, v večjih časopisih so obstajale celo rubrike, s katerimi so v uk vabili vajence, a nato so se leta 1979 komunisti odločili uničiti vajeništvo, to pa v okviru svoje pravne naslednice, stranke SD, aktivno počnejo še danes.

Gospodarstvu že leta primanjkuje usposobljenih delavcev, a država pod vodstvom levičarjev tako kot pri osnovnem šolstvu tudi pri izobraževanju mladih odraslih nima namena izpustiti monopola na tem področju iz svojih krempljev. Levičarji tako ne zaupajo gospodarstvu, da bi na podlagi praktičnih izkušenj ponudilo mladim kvalifikacije in izobraženost, kar je sicer nujno potrebno, namesto tega pa celo širi sovražno retoriko, s katero so v preteklosti nekateri poslanci Liberalne demokracije Slovenije in Socialnih demokratov namigovali, da naj bi bilo vajeništvo namenjeno izkoriščanju.

Komunisti že leta 1979 uničili vajeništvo
Do leta 1979 sta bili v dnevnikih Večer in Delo rubriki “Sprejem vajenca v uk”, s katerima so vabili vajence, pogodba pa je bila nato podpisana s strani delodajalca, vajenca in staršev in šele nato se je lahko vajenec vpisal na strokovno šolo ali obrtno šolo. Že leta 1979 pa so komunisti uničili vajeništvo, ko so Obrtno zbornico Slovenije in Gospodarsko zbornico Slovenije prisilili, da sprejmeta zakon o usmerjenem izobraževanju, ki je trajal vse do leta 2005. Že takrat se je pokazalo, da zakon o usmerjenem izobraževanju ni obrodil sadov, v letu 2005 pa so ponovno uvedli “eksperiment”, zakon o strokovnem in poklicnem izobraževanju, ki ga imamo še danes. Minilo je 37 let in v času prejšnje vlade je ista politična stranka, pravna naslednica komunistov, SD skupaj s SMC ponovno uvajala zakon o vajeništvu, ki sta ga želeli voditi kot pilotni projekt do leta 2020. To je bil naslednji “poizkus” zakona o vajeništvu, ki ga je nedavno sprejel državni zbor, in to kljub pripombam tako OPZS kot GZS in nekaterih političnih strank. Temu bi lahko rekli ponovni “politični pritisk”, čeprav nekateri podjetniki že dalj časa pravijo, da je skrajni čas, da sprejmejo zakon o vajeništvu, o tem pa več nekaj vrstic nižje. Do danes se za vse to ni opravičil nihče, čeprav bi morale politične stranke odgovarjati za posledice, ki so nastale v 37 letih, in to na račun mladih, podjetnikov in gospodarstva.

Foto: iStock

Strokovnjaki že dolga desetletja opozarjajo, da je bila ukinitev vajeništva napaka, tudi arhitekt Plečnik je bil najprej vajenec
V vsakem primeru je treba upoštevati potrebo po polovici teorije in polovici prakse v gospodarstvu. Gospodarstvo danes namreč potrebuje strokovno izobražene ljudi, ki se bodo lahko takoj vključili v proizvodnjo. Vse strokovne šole v Sloveniji pa bi bilo treba opremiti s sodobnimi osnovnimi sredstvi, tehnološko dovršenimi različnimi stroji, da bi dobili vajenci tudi v času teoretičnega programa v šoli tudi del praktičnega znanja. Tudi znani arhitekt Jože Plečnik je bil najprej vajenec.

Foto: STA

Zaradi tega so že padali ministri, nedavni eksperimenti levičarskih vlad pa so propadli
Da gre za pomembno in polemično področje, pa dokazuje to, da je med drugim dr. Igor Lukšič že pred leti odstopil z mesta ministra, pristojnega za izobraževanje, med razlogi pa je bilo njegovo nestrinjanje z zakonom o usmerjenem izobraževanju. Končno so po sedemintridesetih letih vladajoči ugotovili, da so storili napako, in v letu 2017 sprejeli nov zakon o obliki pilotnega vajeniškega izobraževanja. V zadnjem pilotnem projektu se je končno ponovno pojavila beseda vajenec, na račun pilotnega projekta vajeništva je ministrstvo za šolstvo pridobilo okrog 2,8 milijona evrov v obliki nepovratnih sredstev. Kako se je denar razdelil, strokovni javnosti ni znano, že v letu 2018 pa se je na pilotni projekt vajeništva prijavilo samo 48 kandidatov oziroma vajencev. To dokazuje, da je tudi ta zakon že v samem začetku pilotnega projekta tudi propadel. Se bo sedanji minister dr. Jernej Pikalo spoprijel s tem področjem, ali pa ga bo prav to odneslo?!

J. Ž.

 • ROMAN Naprudnik

  Včasih je bila v Trbovljah kovinarska šola IC-STT,v kateri je bilo vse kar piše zgoraj!
  Dober sistem za kopirati,se splača pobrskati po arhivih.

 • Antonius

  Vajeniški način poklicnega izobraževanja so uničili tisti politiki, ki so se na vsakih volitvah volilni javnosti predstavljali kot družbeno politični delavci. Seveda, ker niti z vajeništvom pridobljenih poklicnih kvalifikacij niso imeli.
  Nemška strokovnost v poklicnem znanju se kaže tudi ob dejstvu, da so vajeniški sistem izobraževanja ohranili. *Majster* s praktičnim znanjem vendarle več ve, kot s teorijo podkovani razredni učitelj.

 • Miro Jereb

  Ker so levi bolj na psu z znanjem…/kupovanje diplom…magisterijev…/ ga pač ne cenijo. Nasprotno sovražijo vse kar je boljj izobraženega od njihove lesarske šole. Včasih so starši prosili da vzamjo njihovega otroka v uk ker so pač cenili znanje mojstra in vedeli so, koliko energije in časa mojster zapravi za vajenca. Avtomobilske tovarne imajo svoje šole za vajence…npr. Rolls Royce…pa poglejte kako stojijo vsa ta leta. Kadri iz državnih šol jim NE ODGOVARJAJO. Do nedavnega je šolar bil odličen če je vedel za tekovine revolucije… še to…Veste kaj so levičarji uporabljali pred svečo ? ELEKTRIKO. Vajeništvo je NUJA in garant za kvaliteto dela in storitev.

 • Valter BraniSlav

  Zakaj ne vladate, tako kot vladajo Orban, Salvini in Trump?
  ZATO KER ZIVITE V ZAMERAH IZ PRETEKLOSTI IN NIMASTE NOBENE VIZIJE ZA PRIHODNOST.

 • Darth Vader

  minister pikalo je še eden iz vrste sfalirancev, polpismenih retardov, ki so v politiki zato ker je socialni korektiv….kajti pacjent, kot je pikalo, v tržnem gospodarstvu pristane na zavodu/sociali…..zato od polpismenega in opravilno nesposobnega retarda NE MOREMO pričakovati reform, sorememb, itd…..če sploh pismeni niso ti ljudje, da o drugih bolj temačnih lastnostih njihove psihološke zgradbe ne zgubljam svojega časa…..če zgubljamo že davkoplačevalski denar za takšne polpismene retarde, ki nam recimo trenutno krojijo politiko iz ospreda in ozadja……od kje vam ideje o preboju? :) na puf po socialistično tega preboja ne bo več…..in to je podganam tipa Cerar, Šarec, Bratuškova kristalno jasno…..zato bi pa onni mel službiuco v Bruslju…..na stroške “evropskih” davkoplačevalcev…….ker tam so baje višje plače…..kaj bodo delal ali pa kakšen program bodo zastopal, jih popolnoma boli kurac…..prioriteta je plača, da bodo oni gospodje…..a žal je resnica/realnost takšna, da enemu cerarju bratuškovi alpa šarcu lahko daš 1mio eur/mesec plače, pa ga nihče ne bo smatral za gospoda :) vedno bo v zgodovino zapisan kot vodja/voditeljica mentalnih siromakov……baje se je bratuškovi znucala vagina in postaja stara, zato ni več tako prodorna glede kreditov in nepovratnih sredstev

 • AlojzZ

  Minister Pikalo bo na novo zaposlil dva sekretarja. Ker bo eden od teh moj šef, bom tudi jaz napredoval. Zato bo šel moj volilni glas k ministru Pikalu!

 • totex39

  V preteklosti je bilo veliko stvari narejenega slabo, naj vsaj to sedaj popravijo, čeprav je že sedaj nastala velika poklicna verzel in zaradi tega je veliko generacij izgubilo svoje vizije o poklicu.

 • xtc

  Dragi moji za vajeništvo je hudo pozno,saj večina nima več niti ustreznih mojstrov oz. soodšli v pokoj,vse to pa se od laša na slabi kvaliteti storitev,pomanjkanju strokovnega kadra,delno pa so k tem še pripomogle slabe plače, v gospodarstvu,sama mentaliteta staršev,pa tudi tisto za kar Biščak trdi da je dobro,a žal ne v tej smeri ,deregulacija poklicev.,zatoje dober kader zelo težko vzgojhiti sploh v specifičnih poklicig.
  In dokler bodo plače učiteljev in birokratov višje od dobrega izučenega orodjarja-pozabite na kader razlika v plači mora biti vsaj 50% višja v korist orodjarja,dokler tega ne bo tudi kadra ne bo in za poklice ne morejo iti ljudje,ki so v OŠ ali srednji šoli učno dno.

 • Andrej

  Nikoli nisem razumel, zakaj so komunisti ukinili vajence. Saj je prav njihov ljubljeni vodja Tito začel kot šlosarski vajenec. Pa glejte, kam je prilezel.

  • pajot

   šlosarski vajenec je padel v Rusiji. Enonogi boljševik je prevzel njegovo identiteto.

   • Andrej

    Po enih drugih teorijah naj bi tapravi Broz padel v španiski vojni, potem pa naj bi ga tukaj nadomestil nekdo, ki mu je bil podoben. To sem zasledil v eni knjigi o Prostozidarstvu, kjer so bile objavljene tudi fotografije.

    • pajot

     Teorij je ogromno. Drži pa,da ga njegova sestrična iz Podsrede ni prepoznala,ko je prihajal občasno na obiske. To je povedala šele po osamosvojitvi,tik preden je umrla. “Nisem si upala povedat,” je rekla,”ker bi končala Bog ve kje.” Njihov Joško je namreč izgubil prst na levi(ali desni) roki,enonogi diktator pa je imel vseh pet.
     Da o tem,da slovensko sploh ni izustil niti ene besede,sploh ne govorim. Materni jezik,pa te finte.

 • Janez

  ŠALA.
  Minister Pikalo ima hud – res velik – problem.
  Namreč
  VAJENIŠTVO V ČASU VAJENIŠKEGA ŠOLANJA JOSIPA BROZA IZ KUMROVCA
  JE
  BILO NA NEVERJETNO VISOKEM IN CELO NA “NOBEL” NIVOJU
  V SISKU
  JE HODIL Jožek Broz NA VAJENIŠKO ŠOLO.
  Tam v Sisku na
  KOVVINARSKI VAJENIŠKI ŠOLI – se je Jožek Broz NAUČIL IGRATI F. CHOPINA NA KLAVIR.
  Res !
  Nam znani Josip Broz TITO je znal odlično igrati na klavir, celo TEŽKEGA VIRTUOZA CHOPINA.
  Je bila
  VAJENIŠKA KOVINARSKA ŠOLA V SISKU – EDINA PRAVA ŠOLA,
  ki jo je Josio Broz -TITO – SPLOH IMEL.
  TAKIH
  VAJENIŠKIH ŠOL, KJER BI SE VAJENCI NAUČILI TUDI IGRANJA – CHOPINA NA KLAVIR.
  Takih
  VAJENIŠKIH ŠOL – MINISTER PIKALO
  – PRIZNA – NE ZNA ORGANIZIRATI.
  Vajeniške šole brez CHOPINA – TO – JA,
  vajeniške šole z učenjem CHOPINA NA KLAVIR – to pa ne. L.r. Janez K. Kern KOMENDA
  P.s.
  Hr pevvec Arsen Dedić TITO NAM JE SVIRAO CHOPINA
  NA BRODU GALEB, SA RUKAMA IZZA HRBTA
  https://www.google.com/search?q=arsen+dedić+priča+o+josipu+brozu+titu&oq=arsen+&aqs=chrome.1.69i57j69i59j69i60l2j69i59.7274j0j8&client=tablet-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

  KONEC ŠALE

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!