fbpx

Kako so komunisti že leta 1979 uničili vajeništvo, to pa počnejo še danes! Bo minister Pikalo končno uredil to področje?

Minister Jernej Pikalo (Foto: STA)

Včasih je bilo področje vajeništva dobro urejeno, v večjih časopisih so obstajale celo rubrike, s katerimi so v uk vabili vajence, a nato so se leta 1979 komunisti odločili uničiti vajeništvo, to pa v okviru svoje pravne naslednice, stranke SD, aktivno počnejo še danes.

Gospodarstvu že leta primanjkuje usposobljenih delavcev, a država pod vodstvom levičarjev tako kot pri osnovnem šolstvu tudi pri izobraževanju mladih odraslih nima namena izpustiti monopola na tem področju iz svojih krempljev. Levičarji tako ne zaupajo gospodarstvu, da bi na podlagi praktičnih izkušenj ponudilo mladim kvalifikacije in izobraženost, kar je sicer nujno potrebno, namesto tega pa celo širi sovražno retoriko, s katero so v preteklosti nekateri poslanci Liberalne demokracije Slovenije in Socialnih demokratov namigovali, da naj bi bilo vajeništvo namenjeno izkoriščanju.

Komunisti že leta 1979 uničili vajeništvo
Do leta 1979 sta bili v dnevnikih Večer in Delo rubriki “Sprejem vajenca v uk”, s katerima so vabili vajence, pogodba pa je bila nato podpisana s strani delodajalca, vajenca in staršev in šele nato se je lahko vajenec vpisal na strokovno šolo ali obrtno šolo. Že leta 1979 pa so komunisti uničili vajeništvo, ko so Obrtno zbornico Slovenije in Gospodarsko zbornico Slovenije prisilili, da sprejmeta zakon o usmerjenem izobraževanju, ki je trajal vse do leta 2005. Že takrat se je pokazalo, da zakon o usmerjenem izobraževanju ni obrodil sadov, v letu 2005 pa so ponovno uvedli “eksperiment”, zakon o strokovnem in poklicnem izobraževanju, ki ga imamo še danes. Minilo je 37 let in v času prejšnje vlade je ista politična stranka, pravna naslednica komunistov, SD skupaj s SMC ponovno uvajala zakon o vajeništvu, ki sta ga želeli voditi kot pilotni projekt do leta 2020. To je bil naslednji “poizkus” zakona o vajeništvu, ki ga je nedavno sprejel državni zbor, in to kljub pripombam tako OPZS kot GZS in nekaterih političnih strank. Temu bi lahko rekli ponovni “politični pritisk”, čeprav nekateri podjetniki že dalj časa pravijo, da je skrajni čas, da sprejmejo zakon o vajeništvu, o tem pa več nekaj vrstic nižje. Do danes se za vse to ni opravičil nihče, čeprav bi morale politične stranke odgovarjati za posledice, ki so nastale v 37 letih, in to na račun mladih, podjetnikov in gospodarstva.

Foto: iStock

Strokovnjaki že dolga desetletja opozarjajo, da je bila ukinitev vajeništva napaka, tudi arhitekt Plečnik je bil najprej vajenec
V vsakem primeru je treba upoštevati potrebo po polovici teorije in polovici prakse v gospodarstvu. Gospodarstvo danes namreč potrebuje strokovno izobražene ljudi, ki se bodo lahko takoj vključili v proizvodnjo. Vse strokovne šole v Sloveniji pa bi bilo treba opremiti s sodobnimi osnovnimi sredstvi, tehnološko dovršenimi različnimi stroji, da bi dobili vajenci tudi v času teoretičnega programa v šoli tudi del praktičnega znanja. Tudi znani arhitekt Jože Plečnik je bil najprej vajenec.

Foto: STA

Zaradi tega so že padali ministri, nedavni eksperimenti levičarskih vlad pa so propadli
Da gre za pomembno in polemično področje, pa dokazuje to, da je med drugim dr. Igor Lukšič že pred leti odstopil z mesta ministra, pristojnega za izobraževanje, med razlogi pa je bilo njegovo nestrinjanje z zakonom o usmerjenem izobraževanju. Končno so po sedemintridesetih letih vladajoči ugotovili, da so storili napako, in v letu 2017 sprejeli nov zakon o obliki pilotnega vajeniškega izobraževanja. V zadnjem pilotnem projektu se je končno ponovno pojavila beseda vajenec, na račun pilotnega projekta vajeništva je ministrstvo za šolstvo pridobilo okrog 2,8 milijona evrov v obliki nepovratnih sredstev. Kako se je denar razdelil, strokovni javnosti ni znano, že v letu 2018 pa se je na pilotni projekt vajeništva prijavilo samo 48 kandidatov oziroma vajencev. To dokazuje, da je tudi ta zakon že v samem začetku pilotnega projekta tudi propadel. Se bo sedanji minister dr. Jernej Pikalo spoprijel s tem področjem, ali pa ga bo prav to odneslo?!

J. Ž.