fbpx

To so grehi vodje iz ozadja ‘nadsredinske’ NSi, ki velja za možgane te stranke!

Milan Kučan in Robert Ilc, glavni tajnik NSi

NSi v zadnjem času vleče številne bizarne poteze, kot je znano, pa v tej stranki nič ne gre mimo glavnega tajnika Roberta Ilca, ki velja za možgane stranke. Ta je znan po tem, da se dobro počuti v objemu Kučanovega tajkuna Janeza Škrabca, z njim in podobnimi podjetniki slovenske globoke države pa naj bi Ilc tudi poslovno sodeloval. Nadvse sumljivo je tudi njegovo delovanje v okviru NSi, pri kateri v nasprotju s statutom te stranke ni zaposlen, pač pa ji izstavlja račune. Kot smo že poročali, naj bi Ilc lobiral pri državnih podjetjih za financiranje društev, povezanih z njim ali drugimi ljudmi v stranki.

Stranka Nova Slovenija – krščanski demokrati v zadnjem času vleče vse bolj čudne poteze, v teku je namreč rebranding stranke v sredinsko stranke, mnogi pa so pri tem dobili občutek, da si s predstavljanjem kot edina normalna stranka domišljajo, da so kar nadsredinska stranka. Pri tem velja omeniti, da se v stranki prav nič ne zgodi mimo glavnega tajnika Roberta Ilca, ki velja za možgane stranke, na svojem položaju pa je že od leta 2008. Čeprav statut NSi določa, da glavni tajnik praviloma funkcijo opravlja poklicno in je v delovnem razmerju pri stranki, to za Ilca ne velja. Kot je navajal Škandal24, viri iz stranke pripovedujejo, da dejstvo, da Ilc stranki izstavlja račune in ni zaposlen, nekatere člane zelo moti. Ilc namreč velja za človeka številnih povezav, tudi poslovnih, nekateri pa se bojijo, da je del posla tudi trgovanje s političnim vplivom.

Kako se je Ilc znašel v objemu Kučanovega tajkuna Škrabca
Pred predsedniškimi volitvami se je Ilc na primer znašel v objemu Janeza Škrabca, člana upravnega odbora Foruma 21 Milana Kučana, ki prek svojega Rika milijone, zaslužene na račun trdo prigaranega denarja slovenskih davkoplačevalcev, nakazuje v davčne oaze. Prav Vrtovec je pripeljal Ljudmilo Novak, Škrabec pa Kučana. Ime glavnega tajnika NSi in njegov naslov na Smrjenah v Škofljici, s katerega je bil izvoljen tudi za občinskega svetnika, se poleg Združenja vinskih vitezov Svetega Martina, ki je medtem že ugasnilo, pojavlja tudi pri delujočem podjetju P & R – 1 d.o.o., kjer je po podatkih Ajpesa glavni tajnik NSi direktor. Ilc ima tudi s.p., ki se imenuje Agencija Robert. Slednjo je Ilc odprl novembra leta 2009, torej dobro leto po tistem, ko je postal glavni tajnik NSi. Podatki o zaslužkih Ilčevega s.p. od leta 2014 niso več javni, poznavalci pa so po poročanju portala Škandal24 predvidevali, da se je odločil za normirano obdavčitev. So pa znani za leto pred tem, ko je Robert Ilc s svetovanjem ustvaril 38 tisoč evrov prihodkov in prikazal 5.610 evrov čistega dobička. Leta 2012 je ustvaril za slaba dva tisočaka prihodkov manj in prikazal 6.506 evrov čistega dobička.

Robert Ilc in Janez Škrabec (Foto: Škandal24)

Špekulira se, da Ilc posluje tudi s podjetniki globoke države, kot je Škrabec
Nekateri viri špekulirajo, da Ilc prek svoje agencije posluje tudi s podjetniki, kot je Škrabec. Ali to drži, so kolegi s portala Škandal24 skušali preveriti pri Ilcu, a ta ni odgovoril na niti eno izmed njihovih vprašanj. Več podatkov pa javno dostopne evidence razkrivajo o poslovanju podjetja P & R – 1 trgovina in storitve d.o.o., katerega večinska lastnica je Petra Marucelj, prijavljena na istem naslovu kot Ilc, manj kot odstotek pa ima Alenka Prelac z Jesenic. Podjetje ima sedež na istem naslovu kot Robert Ilc (in njegov s.p.), v sodni register je bilo vpisano 29. septembra 2005, ko so leto zaključili s 335 tisoč evri sredstev v bilanci stanja. V registru je od leta 2006 Ilc vpisan kot njegov direktor, sredstva so se leta 2006 v bilanci zmanjšala na 155 tisoč evrov, leta 2016 jih je bilo za 34 tisoč evrov.

Foto: Škandal24

Podjetje pod Ilčevim vodstvom posluje vse prej kot zavidljivo …
Po podatkih baze Gvin naj bi bilo podjetje danes registrirano za frizersko dejavnost, starejši vpisi pa kažejo na drugačne ambicije, v objavi v Uradnem listu leta 2006 so bile registrirane tudi dejavnosti: rušenje objektov, raziskovalno vrtanje in sondiranje, splošna gradbena dela in še cel niz drugih gradbenih del pa tudi finančni zakup (leasing), organizacija izvedbe nepremičninskih projektov za trg in dajanje nepremičnin v najem. Poslovanje podjetja, katerega direktor je vsa ta leta Ilc, je bilo zelo turbolentno. Kot prikazuje fotografija, se je več let spopadalo z rezervacijami, večkrat pa je imelo tudi blokirane transakcijske račune. Medtem ko so leta 2005 prikazali 280 tisoč evrov poslovnih prihodkov in več kot 35 tisoč evrov čistega dobička, so leta 2016 ustvarili za 35 tisoč evrov prihodkov in prikazali sedem tisočakov minusa. To se odraža na bonitetni oceni podjetja, ta je, temelječ na finančnih podatkih za leto 2016, ocenjena s finančno oceno E3, pri kateri v bazi Gvin beremo: “Podjetje slabo posluje, v prihodnje ima napovedano slabše poslovanje. Podjetje ima lahko manjše likvidnostne težave, vendar ima slabo donosnost.”

Foto: Škandal24

Ilc naj bi skrbel za “sifoniranje” denarja iz državnih podjetij v društva iz kroga NSi
A sumljivi niso le Ilčevi posli, pač pa naj bi ta po podatkih našega zanesljivega vira lobiral tudi pri vodilnih osebah v slovenskih državnih podjetjih, da bi financirali določena društva, ki so seveda povezana z Ilcem in ožjim krogom tajnikov Nove Slovenije. Ilc je v enem od elektronskih sporočil, ki dokazujejo njegovo lobiranje in ga hranimo v uredništvu, diplomatsko zapisal: “Zelo bi bil hvaležen, če bi se dalo ta društva podpreti … Saj me razumeš.” Da se je v Novi Sloveniji, v tajništvu, ki ga vodi prav Ilc, oblikoval ožji krog “izbranih”, potrjuje podatek, da sta med podpisniki vlog za donacije in sponzorstva Ilčeva ožja sodelavca Andrej Cimperšek in Blaž Pavlin. Cimperšek je v Novi Sloveniji namestnik glavnega tajnika, torej Ilca, v stranki je v rednem delovnem razmerju, vendar pa ima očitno čas in energijo delati še za Športno društvo Stanko Lorger iz Celja, kjer je Cimperšek predsednik društva.

Glavni tajnik NSi Robert Ilc in nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak. (Foto: STA)

Kamor gre Nova Slovenija, tja gre tudi društvo
Tudi Pavlin je bil med tajniki Nove Slovenije visoko pozicioniran, njegova funkcija v stranki je bila namreč organizacijski tajnik, od takrat a se je prebil med poslance NSi. Prav tako ima pogodbo o rednem delovnem razmerju, hkrati pa je še strokovni sodelavec poslanske skupine Nova Slovenija. Vendar pa tudi on deluje v društvu, ki s svojimi vlogami prosi za finančne prilive. V vlogi Planinskega društva Janko Mlakar (hranimo jo v uredništvu, op. av.), pod katero je podpisan kot predsednik tega društva, je razkrito, da je  sedež društva na Cankarjevi 11. Zagotovo ne gre za naključje, saj je to tudi nekdanji naslov sedeža glavnega tajništva Nove Slovenije. Vendar pa se očitno na novi naslov – na Dvorakovo v Ljubljani – ni preselil le sedež Nove Slovenije, temveč tudi društvo, saj je na spletni strani Planinskega društva Janko Mlakar zapisano, da je uraden naslov društva (še vedno) na Cankarjevi 11, naslov za pošiljanje pošte in plačilo članarine pa je Dvorakova 11 a, kjer je trenutno uradni naslov stranke Nova Slovenija. Sicer pa je vprašanje, ali ne gre pri tem društvu zgolj za fiktivno oziroma navidezno društvo, saj o njem, kot smo na Nova24TV že poročali, na Planinski zvezi Slovenije ni niti podatkov o organih in odsekih, kakor tudi ne o dejavnostih. Medtem ko številna društva skrbijo za odseke planinskih poti, pa je Pavlinovo “društvo skrbnik 0 odsekov v skupni dolžini: 0,000 km”. V sodnem registru je sicer kot zakoniti zastopnik Planinskega društva Janko Mlakar naveden Ernest Margon, ki pa je po javno dostopnih podatkih prav tako funkcionar Nove Slovenije, in sicer podpredsednik njihove Zveze seniorjev.

Dvorakova 11 a, kjer ima svoje poslovne prostore Nova Slovenija. (Foto: Nova Slovenija)

Pri vseh društvih “Nove Slovenije” enak vzorec
Na naslovu Cankarjeva 11, kjer je bil nekdaj sedež stranke Nova Slovenija, pa je bilo prijavljeno še eno društvo – Društvo starejših Slovenije. In tudi tega (ste presenečeni?!) vodi član Nove Slovenije – Jože Jurkovič, ki je predsednik Zveze seniorjev Nove Slovenije. Tudi on je za svoje društvo lobiral za donacije oziroma sponzorstva pri državnih podjetjih. Društvi, tako Planinsko društvo Janko Mlakar kot Društvo starejših Slovenije, delujeta na istem naslovu – Cankarjeva 11 v Ljubljani, vendar pa na vhodu v stavbo ni nobenega uradnega znaka, da društvi dejansko delujeta na tem naslovu. Seveda je fizičnim osebam, ki so v rednem delovnem razmerju, dovoljeno opravljati popoldansko dejavnost, vendar pa postane sporno takrat, ko te dopise društev, namenjene državnim podjetjem, odpošlje glavni tajnik stranke – in to v nekaterih primerih celo s svoje službene elektronske pošte. Prav to se je namreč zgodilo v primeru zgoraj naštetih društev, ki so očitno povezana z Novo Slovenijo, saj je, kot je razvidno iz vlog, ki jih hranimo v uredništvu, te na državna podjetja pošiljal kar Ilc.

Notranjost poslovnih prostorov Nove Slovenije (Foto: Nova Slovenija, spletna stran)

Kako je možno, da IJEK že leta deluje z minusom?
Potem ko se je na novi naslov preselil sedež Nove Slovenije, pa se je tja preselil tudi Inštitut dr. Janeza Evangelista Kreka (IJEK), ki pa je od vseh “lovk”, ki so več kot očitno povezane z omenjeno stranko, še najbolj sporen. Leta 2015 je namreč zabeležil več kot 40 tisoč evrov izgube, leta 2016 je prav tako posloval z globokim minusom, medtem ko podatke za leto 2017 še čakamo. V upravnem odboru, ki ga vodi Matej Tonin, deluje tudi Ilc – in tudi v imenu tega inštituta je Ilc po informacijah našega vira pošiljal vloge za sponzorstvo. Direktor IJEK je sicer Rok Prešeren, ki pa je očitno močno povezan s člani Nove Slovenije – z njimi, natančneje z Lojzetom Peterletom, Toninom, Ilcem in Novakovo ter še nekaterimi drugimi člani NSi, je odpotoval tudi v irsko prestolnico Dublin.

Foto: Nova Slovenija

“V tem, da sem kot član oziroma ustanovitelj pomagal, ne vidim nobenih težav”
Ilc je – kljub dokazom, ki jih imamo v uredništvu – ob našem poročanju sprva zanikal vsakršno lobiranje za društva in inštitut, ki imajo sedež ali na Cankarjevi 11 ali na Dvorakovi 11 a, pri državnih podjetjih za donacije ali za sponzorstva in tudi zatrjeval, da ni pošiljal nobenih vlog v njihovem imenu, še najmanj pa, da v ozadju teh društev deluje on. Vendar pa si je očitno kasneje premislil, saj nam je na isto, vendar tokrat pisno novinarsko vprašanje, odgovoril z nekaj dejstvi: “To so društva, ki jih vodijo naši člani in tudi članstvo teh društev sestavljajo v pretežni meri naši člani. Dve društvi imata sedež na Cankarjevi 11 in sta po mojih informacijah v postopku prenosa sedeža na nova naslova. Športno društvo Stanko Lorger so ustanovili naši člani v Celju in se imenuje po našem pokojnem članu iz Celja – slovenskemu olimpioniku Stanku Lorgerju. Na Dvorakovi 11 a ima uradni sedež tudi Inštitut dr. Janeza Evangelista Kreka, ki smo ga ustanovili vidni člani stranke in smo tudi v organih inštituta. Inštitutu in obema društvoma je stranka dovolila, da imajo sedež na naslovu stranke. Društva nimajo nobenega vira financiranja in so odvisna od donacij in sponzorstev. Predsedniki društev so me v preteklih letih prosili, če lahko njihovo prošnjo za donacijo ali sponzorstvo posredujem na naslov kakšnega podjetja.” Dodal je še, da je član Planinskega društva Janko Mlakar, Športnega društva Stanko Lorger in ustanovitelj ter član upravnega odbora inštituta dr. Janeza Evangelista Kreka, “in v tem, da sem kot član oziroma ustanovitelj pomagal, ne vidim nobenih težav”.

Rok Krajnc