fbpx

Poglejte, kakšne plače imajo Šarec, ministri in sekretarji

Foto: STA

Med novimi ministri je ta mesec za dobro polovico prejšnjega meseca najvišje plačo, 3.477 evrov, dobil finančni minister Andrej Bertoncelj, ki je ta teden dosegel odstavitev prejšnji mesec imenovane državne sekretarke Mateje Vraničar Erman. Ermanova je dobila višje plačilo, bruto 4.916 evrov, za vodenje finančnega ministrstva in ministrsko in sekretarsko delo prejšnji mesec. Ne bo več.

Med zanimivostmi je, da so iz vlade sporočili, da ne morejo ugotoviti, kašno plačilo je dobila Dominika Švarc Pipan (SD), ki je bila imenovana za državno sekretarko na pravosodnem ministrstvo sredi prejšnjega meseca. Tako so zapisali:

V vladi težave s pridobivanjem podatkov
Med šefi strank je najvišjo plačo v vladi ali v DZ dobil šef DZ Dejan Židan, ker ima več delovne dobe kot premier Marjan Šarec. Prvo plačo za pol prejšnjega meseca, 2.519 evrov, je dobil tudi novi premierjev državni sekretar za nacionalno varnost Damir Črnčec, ki mu ostro nasprotuje Levica Luke Mesca. Vlada je potrebovala skoraj tri tedne, da jim je uspelo zbrati in mi poslati podatke o 5. oktobra izplačanih plačah. Iz državnega zbora so mi jih poslali takoj. Težave so si deloma povzročili sami. Javnost zadnja leta edini obveščajo o bruto in neto izplačanih plačah funkcionarjem, a za neto morajo dobiti soglasja vseh ministrov in sekretarjev. To jim ta mesec ni uspelo. Iz vladnega urada za komuniciranje so mi, ko sem jih opozoril, da neto plač nisem zahteval, ta teden poslali bruto zneske. Sicer bi moral čakati še dlje. Zakaj ni podatka o Švarc Pipanovi, še preverjam. Večina novih ministrov je delo prevzela 13. septembra in so plačo ta mesec dobili za čas po tem. Stari ministri pa za čas do takrat. Izjema je premier (prvi minister) Marjan Šarec, ki je plačo prejel za celoten mesec, ker je bil izvoljen že prej, država je nekaj časa imela dva šefa vlade. Tudi plačevala je, seveda, oba. Državne sekretarje, tudi Švarc Pipanovo, so imenovali še isti dan po prevzemu oblasti. Več o tem lahko preberete tukaj: generalni-sekretar-vlade-tramte-sarcev-sekretar-tudi-crncec/

Dominika Švarc Pipan – vlada je javnost obvestila, da je bila sredi prejšnjega meseca imenovana, koliko je dobila plače, pa ne vedo. (Foto: STA)

Podatki (ki jih lahko sami sortirate) za izplačila prejšnji vladi julija in o tokratnem izplačilu so takšni:

Edini minister, ki je zadržal položaj, je gospodarski Zdravko Počivalšek, prejel je 5.390 plače. Miro Cerar (SMC), Karl Erjavec (DeSUS) in Andreja Katič (SD) pa so položaje v vladi zamenjali in so za pol meseca plačo dobili na enem koncu, za drugo polovico pa na drugem koncu. Ker sem po nekaj tednih dobil tudi podatke iz vlade, lahko predstavim tudi, kakšne plače so dobili šefi parlamentarnih strank, ki imajo vsi funkcije v parlamentu ali vladi.

Na vrhu Židan, na dnu Mesec
Zadnja je plačo v vladi dobila Alenka Bratušek (SAB), ki za poslanko, kot Karl Erjavec, ni bila izvoljena. A Erjavec je bil minister že prej, Bratuškova pa ne. Tokrat je zato dobila plačo le za pol meseca in je zato na dnu. Podatki za vse šefa strank so takšni:

Vsi podatki o plačah, izplačanih ta mesec, za delo na vrhu vlade in o prvih nadomestilih tistim, ki se iz vlade poslavljajo, so takšni:

Peter Jančič, Spletni časopis