Strah pred Levico je tisti, ki sili stranko SD bolj v levo in zeleno – a če greš bolj levo od Levice, si lahko le še terorist!

Dejan Židan in Luka Mesec. Foto: sta

Kot smo že prejšnji teden pisali, je imela stranka SD v rdeči dvorani v “Titovem” Velenju (kot so ga sami poimenovali) programski kongres stranke, na katerem so se odločili iz rdeče prebarvati v zeleno. V katero stran gre njihova politika, nakazuje tudi izjava evroposlanca Mirana Brgleza, da nameravajo za boj proti podnebnim spremembam nameniti kar 30 milijard evrov roku desetih letih. Ob tem predsednik stranke Dejan Židan napoveduje pomik v skrajno levo, hkrati pa opozarja na pomiritev strasti s stranko Levica. O prihodnosti stranke SD in te vlade je novinar Luka Svetina v Temi dneva govoril z gostoma, političnima analitikoma Aljušem Pertinačem in Milošem Čiričem. 

Aljuš Pertinač, nekdanji član stranke SD pa tudi predsednik Mladega Foruma, je najprej komentiral dve glavni sporočili kongresa, pomika v levo in zeleno: “Mislim, da mislijo resno s pomikom v levo in zeleno, je pa vprašanje, na kakšen način se bo to pokazalo in ali jim bo to prineslo večjo politično podporo. Gre za stranko, ki je precej okostenela za te aktualne politične razmere, in vnaprej načrtuje vse takšne dogodke, posebej tako veliko ‘mašo’, kot je programski kongres stranke.” 

Strah pred Levico je tisti, ki sili SD bolj v levo in zeleno
Če gre za krizo identitete pri premiku v levo, je Pertinač dejal, da je to zmeraj vprašanje, ko gre stranka SD v vlado. “Takrat vedno govorijo, da bodo uveljavili levo demokratsko politiko, potem se izkaže, da tega ne morejo početi, razen mogoče delnih izjem, ko so bili največja vladna stranka. Ko pa niso, pa je njihov vpliv omejen. In zaradi tega pri članstvu prihaja do nezadovoljstva. Hkrati pa je tukaj stranka Levica, ki pa vidimo, da je že s tem, ko je odpovedala pogodbo o sodelovanju z vlado Marjana Šarca, takoj požela neke simpatije določenega volilnega telesa, in mislim, da je strah pred Levico tisti, ki sili SD bolj v levo in zeleno, ampak se bojim, da zaradi strahu kakšne pametne politične spremembe ne bo,” je prepričan Pertinač.

Ali v SD želijo s sloganom “zazrti v prihodnost” pritegniti mlade?
Kongres stranke SD je imel precej simbolike, kot “Titovo” Velenje, v “rdeči” dvorani, “zazrti so v prihodnost”, kar očitno kaže na to, da želijo biti všečni tudi mladim. Na vprašanje, ali je to mogoče, čeprav stranka spominja na svojo predhodnico, komunistično partijo, je Miloš Čirič dejal, da je pri mladih Slovencih spominjanje Tita podobno kot balkanska glasba. Mladi to gledajo idealizirano in na to računajo tudi v stranki.

Velenje, Rdeča dvorana. Programsko-statutarni kongres stranke SD. (Foto: STA)

Če greš bolj levo od Levice, si lahko le še terorist!
Čirič je pokazal zaskrbljenost, saj ne more verjeti, kako greš lahko bolj levo od Levice. “Bolj levo od levice si lahko le še terorist. Kam dlje, ne vem, kam lahko greš. Ta prostor pa je že zaseden in Levica je tukaj mnogo boljši interpret stvari, kot so oziroma kot bodo v SD lahko kadarkoli bili.” Je pa Čirič izrazil zadovoljstvo glede “premika v zeleno”, in sicer v smislu, da je zadovoljen, da so v stranki spoznali, da je bil T6 napaka. “Sicer pozno in veliko denarja smo za to vrgli, s katerim bi lahko kaj bolj pametnega naredili. Je pa razlika, če pravijo, da bodo 30 milijard namenili za ekologijo, je ena stvar, spet druga pa, da jih potem namenijo za neke študije.” Čirič še meni, da če se denar nameni za naprave za čiščenje, opremo, stroje, ki so energetsko varčni, je to sprejemljivo. “Po eni strani to pozdravljam, po drugi strani ne vem, kaj to pomeni, kam bo šel denar.”

Ali je “zeleno” le tržna niša, ki je ta trenutek aktualna? 
Zeleno je podobno kot elektrika – vsi jo imajo, vsi jo uporabljajo – in Čirič je prepričan, da pri nas še ni resne zelene stranke, ki bi se tako uveljavila, da bi kaj lahko naredili. “In tudi pri SD tega ne vidim. Zato mislim, da so samo izkoristili priliko. Če bi vedeli, kaj delajo, ne bi imeli takšnih razgovorov, kot so jih imeli na kongresu.”

Vodstvo stranke nima trdne podpore, opazno je precej zmede, tudi zaradi slabih rezultatov javnomnenjskih anket
Kot nekdanji član SD je Pertinač dejal, da je v stranki vedno vladala velika notranja demokracija, ki se manifestira v tem, da so vsi nezadovoljni z vodstvom stranke, razen ko imajo možnost to vodstvo zamenjati. “Ko je Janez Kocijančič sam odstopil po slabem volilnem rezultatu leta 96 in je bil izvoljen Borut Pahor do leta 2012, ko ga je premagal Igor Lukšič za deset glasov, ni prišlo do spremembe na čelu SD-ja, in nato je Lukšiča hitro nadomestil Dejan Žida. A z nobenim od teh člani niso bili zadovoljni, redkokdaj pa pride do kakšne spremembe. Menim pa, da je ta kaos posledica tega, da je stranka zelo odvisna od notranje dinamike, se pravi od tega, kaj članstvo misli, in drugo je, da je stranka zelo občutljiva na to javno podobo, ki se kaže v obliki javnomnenjskih anket, in ker jim slabo kaže, to še dodatno povzroča nervozo.”

Ideja evropske socialdemokracije je mrtva!
Miloš Čirič je poudaril, da je ideja evropske socialdemokracije mrtva. Mrtva je vsepovsod po Evropi. “Govorim o tisti socialdemokraciji, ki je delovala za relativno uspešno družbo brez krize. In vsepovsod po Evropi ima socialdemokracija težave, ker ne najde pravega odgovora na situacijo, kaj je treba storiti.” Rezultat tega oziroma dober pokazatelj pri nas je to, pravi Čirič, da je 300 tisoč ljudi, to je 15 odstotkov vsega prebivalstva, kreditno nesposobnih. “Srednji razred izginja, ravno srednji razred pa je bistvo socialdemokracije. Levica pa gradi na delavcih in tistih, ki izgubljajo, ki pa jih je tudi pri nas veliko.”

V ustavo smo zapisali pravico do pitne vode, glavni promotorji te ideje so bile leve stranke, ki so zdaj tiho!
Glede na to, da so v igri težke številke, kar 30 milijard evrov naj bi v 10 letih porabili za boj proti podnebnim spremembam, je vprašanje, ali v tem trenutku Slovenija potrebuje takšen boj ali bi morala prej urediti marsikaj drugega. Na primer, Zoran Janković gradi kanalizacijo čez pitno vodo, ki oskrbuje 300 tisoč ljudi v Ljubljani – to očitno ni zelena težava. Pri tem Pertinač pravi, da je 30 milijard velik zalogaj za Slovenijo, saj pomeni tretjino letnega proračuna. “Na kakšen način to želijo nameniti za varstvo okolja, ne vem, je pa res, da stranka SD ne uporablja enakih meril za naše in njihove.” Čirič sicer meni, da je cev dobro zavarovana, a je enakega mnenja, kot je Aljuš Pertinač, glede Magne. “Tudi tam lahko verjamemo, da ni problem, da je lakirnica na vodovarstvenem območju, a zakaj bi kdo pri zdravi pameti postavljal lakirnico na vodovarstveno območje? Če želimo biti okoljska država ali okoljska stranka, potem tega ne počnemo!”

Brglez in Židan (Foto: STA)

Bo Brglez naslednji predsednik države?
V Temi dneva so govorili tudi o ambicijah Milana Brgleza; potem ko se je špekuliralo, da bi rad postal predsednik stranke, se zdaj govori, da bi rad nasledil Boruta Pahorja. Aljuš Pertinač namreč Brgleza zelo dobro pozna, še iz študentskih dni, in pravi, da so njegove ambicije neizmerne. “Vemo, da je bil Brglez problem že v SMC, tako je SD sama uvozila ‘problem’, po drugi strani pa znotraj stranke hitro napreduje in njegove ambicije se zagotovo niso zmanjšale z izvolitvijo za evropskega poslanca, ampak kvečjemu povečale. Mislim, da predsednik stranke ne bi bil, bil pa bi vsekakor predsednik republike. Stranka bo imela s tem problem, če pride do tega, da kandidira, ker zagotovo znotraj stranke ne bodo s to potezo zadovoljni. Ne delam si pa iluzij, da centri moči tranzicijske levice ne bi ravno Milana Brgleza podprli znotraj SD-ja za predsednika države.”

Lana Božič

 • Stric iz ozadja

  Je pa Čirič izkazal tudi zadovoljstvo pri “premiku v zeleno” in sicer v smislu, da je zadovoljen, da so v stranki spoznali, da je bila T6 napaka

  Reces, da si “zelen” in potem si spoznal, da je bila TES6 napaka? Ma nemoj.

  • ehnaton

   Čiriču se zna vedno dobro sprenevedati. Več, ko bo šlo denarja v zeleno politiko, več ga bo tudi za lobiste, ne le za študije.

 • Aton

  Socialdemokracija EU je mrtva. Ubili so jo pohlepni komunisti

 • francelj3

  S spominjanjem Tita? Le na kaj so hoteli spomniti tega že davno mrtvega pedofilskega morilca? Ali pa ima Miloš Čirič preveč ć-jev v priimku, zato ne zna slovensko in se raje izraža v jugoslovenštini (najbrž bi bilo v srbščini pravilno reči ‘spomenuli su Tita’), saj je hotel zgolj reči ‘z omenjanjem Tita’? Kdo bi vedel.

  • VERZIFIKATOR

   Čirič je Belokranjec in ni Ćirić.

   • Amerikanc

    A zato ima bele špegle ?!

  • lokec

   Nezaupljivost, brezbrižnost do prijateljev, zaveznikov, prehudo verovanje v samega sebe, uničuje slovenski desni pol.

 • VERZIFIKATOR

  Jurko Orvelšič

  ZELENA ŽIVALSKA FARMA

  Farma zdaj po novem bo zelena,
  rekel eden je živalskih glavnih,
  ni ugovorov, uzanc več pravnih,
  pot v zeleno nam je že zglajena.

  Če bila doslej je farma cela
  rdeča, to po novem se pozabi,
  manj fosilnih se goriv porabi,
  za zeleno zdaj elita dela.

  Ga pobara eden iz razreda
  drugega, iz vrst drugorazrednih,
  kaj je treba toliko podnebnih
  nam ukrepov, ko se vse poseda.

  Pujs, ki farme te zakonodajni
  je organ, no, temu predseduje,
  kot navadno hrope in vzdihuje
  kakor zadušljivec v sili skrajni.

  Se izkaže namreč, da zelenec,
  ki prebarval se je iz rdeče,
  največ sam odpadkov ven nameče,
  pravi je okoljski nevzgojenec.

  Pujs hropeči namreč se prevaža
  vsak dan tja do farme skrajne meje,
  hrope, dirja naglo, vse hitreje,
  zraven bremeni ga še kilaža.

  Onesnaženec, ki ni mu para,
  o zeleni rad bi nam predaval,
  med elito pujsov bi postaval
  kot okoljska kreatura prava.

  Našel prasec zdaj si je okolje,
  da bi polnil z njim si tank bencinski,
  v tej navezi rdečkasti živinski
  kazal židane falot se volje.

  Nak, ne boš, te kmalu volja mine
  židana, zelena in rdeča,
  čas bo zimski, kakšna to je sreča,
  čist nam zrak prinesejo koline!

 • Amerikanc

  Pravi terorist je Židan, saj je naredil pravi genocid v Prekmurju, ko je bil prašičjerejec.. Uspel je zmanjšati število “svojih prijateljev” iz skoraj 200 000 na 30 000.

  • VERZIFIKATOR

   Temu reče zdrava se prehrana,
   zanj je pol stoletja že prepozno,
   seka jih zato tem bolj pompozno,
   teža je njegova bridka mana.

 • Novakec1

  Če greš bolj desno od desnice si pa fašist? Sam vprašam.

  • Slehernik

   Ne, ampak si domoljub

  • pajot

   desno,levo…jebeš to. skrajnež je skrajnež,pa naj bo levi ali desni.

 • VERZIFIKATOR

  Dejanka Zelenko

  KONKURENCA

  Vstala je, zazrla se v zrcalo,
  zopet več bilo je gub na licu,
  notranjemu je sledila klicu,
  da ji nekaj le bo pomagalo.

  Se zazrla v hišo je na levi,
  tam soseda vidno se šopiri,
  na levici, joj, pri moji veri,
  zopet bo cvetela punca drevi.

  Kaj storiti naši je zrcalki,
  ki ji leva skrajno je soseda
  konkurenčna, ona pa vsa bleda,
  bolj podobna prazni je črpalki?

  Da še sama v levo se pomakne,
  ne pomaga, tam je konkurentka,
  ona, ostarela repetentka,
  raje naj sosedi se umakne?

  Stvar premisli, šla se bo zeleno,
  v novo se obleko mamca dene,
  se domisli brž zelene scene,
  bo igrala damo urejeno.

  In ker dež obleko vso ji zmoči,
  zdaj dodatno išče še rešitev,
  svoje usmeritve potrditev,
  se za boj podnebni brž odloči.

  Cela v preobleki zdaj zeleni
  zoper dež in sonce se zaganja,
  tisti smrklji z leve s tem oznanja,
  kdo je glavni, frfri pritepeni.

  Vse lepo in prav, a malce pozno,
  draga greste se soseda bitko,
  tole bojevanje vaše bridko
  prazno je, če še tako pompozno.

  Tale mamca skoraj sto jih šteje,
  sedemdeset let nadvse dejavna
  zdaj vsa zaskrbljena, nič več glavna,
  jezna je, ker sonce vse bolj greje.

  V sonce in oblake se zaganja,
  se odeva revica zeleno,
  da je konec in vse izgubljeno,
  levo, desno čisto vsem oznanja.

  Je zelena skrajno in podnebna,
  upa, da še kdo jo kdaj opazi,
  eden le z jezikom jo oplazi:
  črna pristoji ti bolj, pogrebna.

 • mona lisa

  Na sliki zgoraj se dva režita Slovencem kako smo butasti ko nas molzejo.

 • RATATA

  ZAMRZNJENI Aljuš Pertinač je bil 19 let naiven
  (od 1997. ko je vstopil v SD do leta 2016, ko je na martinovo v interviuju povedal,
  da je po petih letih nezadovoljstva zamrznil članstvo v SD).

  Aljuš sploh ni vedel, da se je včlanil v komunistično partijo – zvezo komunistov slovenije,
  preimenovano v stranko demokratične prenove SDP in nato v SD.
  Včlanil se je v osamosvojeni RS in ne v sfrj!
  Zdaj nam pa komentira in meša meglo ter ovinkari v tolmačenju politikantstva vseh na slovenski politični sceni!

  Smrkavcu bi jaz lahko to isto, kar je on ugotovil po 19 letih povedal že na dan razglasitve osamosvojitve Republike Slovenije dne 26.06.1991.

  ##
  Petek, 11. november 2016 ob 06:01
  KDO DEJANSKO VODI STRANKO SD? MILAN KUČAN, PRAVI ALJUŠ PERTINAČ.
  Tako Aljuš Pertinač, zdaj že bivši član vodstva Socialnih demokratov, ki je tudi zamrznil svoje članstvo v SD, razkriva način vodenja stranke SD, ki je po njegovo zgolj podaljšek struktur iz prejšnjega sistema. Funkcionarji stranke niso tisti, ki sprejemajo odločitve, ampak jih sprejemajo drugi. No, tak občutek ima Pertinač tudi pri celotni Cerarjevi vladi. Vir: časopis Dnevnik.
  … Na sprejemanje odločitev v stranki ima največji vpliv nekdanji predsednik republike gospod (Milan, op. u.) Kučan. V predsedstvu ima velik vpliv gospod Franc Hočevar, predsednik foruma starejših, ki je tudi član kolegija predsednika stranke. To je edini organ stranke, ki se redno sestaja in tudi sprejema dnevnopolitične odločitve.
  (Tako Aljuš Pertinač,
  zdaj že bivši član vodstva Socialnih demokratov, ki je tudi zamrznil svoje članstvo v SD,
  razkriva način vodenja stranke SD, ki je po njegovo zgolj podaljšek struktur iz prejšnjega sistema. Funkcionarji stranke niso tisti, ki sprejemajo odločitve, ampak jih sprejemajo drugi.
  No, tak občutek ima Pertinač tudi pri celotni Cerarjevi vladi. Vir: časopis Dnevnik https://www.dnevnik.si/1042754286 . …. MORŠ MISLIT,
  nezadovoljstvo s politiko stranke, katere AKTIVEN ČLAN JE BIL OD LETA 1997 //– 19 LET//, traja že vsaj pet let.
  »Stranka ni več tisto, kar je bila, in predvsem tisto, kar bi socialna demokracija morala biti.
  Zlasti po zadnjih državnozborskih volitvah deluje kot interesna skupina znotraj koalicije in se ukvarja samo s tem, kako bo ta koalicija zdržala do konca mandata in, če se le da, mandat ponovila po naslednjih volitvah. V stranki ni prostora za ljudi, ki ta hip niso na izpostavljenih funkcijah,« razlaga Aljuš Pertinač v pogovoru, potem ko je odstopil kot predsednik strokovnega sveta stranke SD za kohezijsko politiko in zamrznil svoje članstvo v stranki SD.)
  http://pozareport.si/post/392285/kdo-dejansko-vodi-stranko-sd-milan-kucan-pravi-aljus-pertinac
  ##

  • Andrej

   Od “zamrznjenih” komunistov so še najboljši tisti, ki so resnično zmrznili. Teh je pa bolj malo. Vedno se nekako odtajajo, ko jim prilika tako kaže.

   • pajot

    Enonogi je baje na smrtni postelji bral koran. Menda se je tik pred smrtjo spreobrnil v islam.

    • Andrej

     Je slišal, da ga tam v nevemkaterem nivoju čakajo krasne lepotice. Pozabili pa so mu povedati:

     “Posvaril sem vas o gorečem ognju (Pekel). Vanj ne bo vstopil nihče, razen najzlobnejših.” [Plemeniti Kur’an 92:14-15]

     Kot vedno, zajebu je.

  • lokec

   Ja kako bo pa desna stran kdaj zmagala, če ne bo pridobila novih zaveznikov. Ti jih pa že v naprej odganjaš.

   Vrča ne moreš napolniti do vrha če nimaš dodatne vode.

   Nezaupljivost, brezbrižnost do prijateljev, zaveznikov, prehudo verovanje v samega sebe, uničuje slovenski desni pol.

   • RATATA

    le superbrihtavc si med vsemi strankami leta 1997 izvbere komunajzerje in
    le superbrihtavc nuca 19 let da pride do spoznanja, da to ni to …

    • lokec

     Sosed je rekel, da je bil za Šarca. Nezdovoljen je. Pregovoril sem ga, da bo v prihodnosti za SDS. Ali naj mu sedaj rečem da je smrkavec, ker ni že prej volil SDS. Rekel mi bo pa pojdite se solit vsi skupaj in abstiniral volitve.

     • RATATA

      Če je bil pa za šarca, je pa sploh ausglajzan! Poštenemu človeku neuporaben in celo škodljiv!

 • bubamara

  SD si s pomikom v skrajnost zabija žebelj v lastno krsto. Njihovi volilci bodo šli k Xarcu. Prostor kamor želijo iti obvladuje Levica. In to zelo dobro.

 • Slehernik

  “če greš bolj levo od Levice si lahko le še terorist”
  Za to je dovolj že, da si tako levo kot levica

 • Nšo-či

  Aljuš, kolk pa ti bluziš. Strah ni tisti, ki preprečuje spremembe v SD ju. Pohlep je tisto po čemer ta stranka najbolj slovi.

 • Janez Novak

  Levičarji zdaj tekmujejo, kdo bo bolj radikalen. Maduro je vsak dan bliže. Le kdo bo to? Levica ima veliko kandidatov za novega diktatorja.

 • karpelec

  Dosti strank bi se nakam premikalo, ker jim ne paše več stara mikroklima, najboljše bi bilo , da se kar slečejo in bo njihova mikroklima spremenila agregatno stanje.

 • Anton

  kdaj ste videli komunista, da bi mu bilo mar za delovske pravice, kdaj ste videli komunista, da bi mu bilo mar za kulturno dediščino, kdaj ste videli komunista da bi mu bilo mar za okolje, če mene vprašate, NIKOLI, aja sej res edini komunist, ki dela dobro za okolje in za obče jemrtev komunist.Toliko o stranki SD (beri: Zveza komunistov Slovenije)

  sarkazem press

 • althar

  Kolikor vem, se pri Levici začne odprti, levo od nje pa zaprti oddelek psihiatrične ustanove.

 • rubec

  Židan stalno preverja prst na svoji levi roki, če mu je prstan slučajno ostal v kaki finki od svinje. Baje mu je že.

  • pajot

   ha,ha,ha…

  • pajot

   brglezu pa je glihkar pršlo,he,he,he…

 • xtc

  SLO leevaki-komunisdti so TERORISTI že od 41 napreje-kot gošarska NOB banda-teroristi s tudi tuisti,ki prisegajo na te “banditske teroristične vrednote”.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!