fbpx

Predsednica komisije o otroški srčni kirurgiji Jelka Godec ter njen svetovalec dr. Blaž Mrevlje prepričana, da je šlo pri zadnjih medijskih in sodnih napadih na njiju za dolgo načrtovan manever globoke države!

Luka Svetina, Blaž Mrevlje in Jelka Godec (Foto: Nova24TV)

Obračunom globoke države s tistimi, ki odkrito opozarjajo na velike težave in napake v slovenskem zdravstvu, ni videti konca. Omenjeno dokazujeta medijski stampedo nad predsednico komisije o otroški srčni kirurgiji in nekdanjo predsednico komisije o nakupu in dobavah žilnih opornic Jelko Godec in dejstvo, da Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana zaradi razžalitve za 100 tisoč evrov toži vrhunskega kirurga dr. Blaža Mrevljeta, prav tako strokovnega sodelavca že omenjene komisije. “To tožbo razumem kot poskus diskreditacije zaradi preiskovalne komisije ali pa preprosto kot mehanizem poskusa utišanja,” je Mrevlje zadevo že komentiral za Nova24TV. Godčeva je ob tem poudarila, da pri praktično istočasnem napadu nanju  ni šlo za naključje. “Gre za zelo dobro usklajen projekt, kako zavirati delovanje preiskovalne komisije,” je povedala.

V najnovejši oddaji Tema dneva na Nova24TV je Luka Svetina gostil poslanko SDS, sicer predsednico preiskovalne komisije o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom Jelko Godec, ter vrhunskega kirurga dr. Blaža Mrevljeta, znanega po tem, da je obelodanil številne nečednosti v slovenskem zdravstvenem sistemu. S svojimi razkritji, povezanimi z napakami v slovenskem zdravstvu, gresta namreč oba očitno še kako v nos globoki državi, ki se ju je v zadnjem času lotila z vsemi sredstvi. Pri Godčevi so tako mediji na plan ponovno privedli staro in že večkrat obelodanjeno zadevo, da je pred 7 leti kot direktorica Ljudske univerze Šentjur podpisala pogodbo s svojim možem, Mrevljeta pa Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana zaradi razžalitve toži za kar 100 tisoč evrov.

Godčeva je v oddaji v povezavi z afero, ki so ji jo v zadnjih dneh naprtili mediji, izpostavila pomen lokalnega okolja, predvsem vlogo direktorja Razvojne agencije Kozjansko, ki je očitno prav sedaj začel brskati po pogodbah za 7 let nazaj. Ob tem je izrazila začudenje, da zadeva sovpada s tožbo dr. Mrevljeta in verigo zaslišanj, ki jih izvajajo v okviru komisije. “Mislim, da smo zelo dobro dregnili v osje gnezdo, zaradi česar je potrebna diskreditacija obeh. Tu vidim razloge,” je povedala in poudarila, da je v povezavi s podpisom pogodbe z možem že v fazi prijave projekta klicala tako ministrstvo, kot tudi Komisijo za preprečevanje korupcije Republike Slovenije (KPK), kjer so ji zagotovili, da pri tem ni ničesar spornega.

Jelka Godec (Foto: Nova24TV)

Pri napadih na Godčevo in dr. Mrevljeta ni šlo za naključje
Ob tem je Godčeva izrazila svoje prepričanje, da pri praktično istočasnem napadu nanjo in dr. Mrevljeta ni šlo za naključje. “Ko sem postala poslanka, sem še verjela v naključja, sedaj ne več,” je povedala. V nadaljevanju pa je dodala: “Gre za zelo dobro usklajen projekt, kako zavirati delovanje preiskovalne komisije. Posegamo namreč na področja, ki niso tako močna finančno, so pa verjetno kje drugje. Po moje je bila zadeva usklajena tako s strani novinarjev kot s strani tistih, ki jih kličemo pred preiskovalno komisijo.” Ne glede na vse je še enkrat znova potrdila, da bo komisija pod njenim vodstvom še naprej odkrivala napake v slovenskem zdravstvenem sistemu: “Delala bom naprej, kot sem do sedaj, ne mislim popustiti.” Ob tem je poudarila, da je doživljala že različne napade, tožbe in diskreditacije, pri čemer se grožnjam ni izognila niti njena družina, pa se vseeno ni uklonila. “Še naprej bomo odkrivali te zadeve,” je še povedala in poudarila, da je iz dosedanjih zaslišanj pred komisijo razvidno, da je v preteklosti na področju zdravstva prihajalo do močnih političnih pritiskov.

UKC Ljubljana (Foto: STA)

Pod tožbo zoper Mrevljeta podpisan sedanji minister za zdravje Šabeder
Mrevlje, sicer tudi sam strokovni sodelavec preiskovalne komisije o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom, je v povezavi s tožbo povedal: “Tožbo sem dobil s strani UKC Ljubljana po pooblastilu sedanjega ministra za zdravje Aleša Šabedra. Tožba je bila vložena sredi marca, do mene je prišla 6. septembra. Rdeča nit tožbe je, da sem bil žaljiv do ustanove in nekaterih zdravnikov. Jaz to tožbo razumem kot poskus diskreditacije zaradi preiskovalne komisije ali pa preprosto kot mehanizem poskusa utišanja. Tožba je bizarna, ker sva pred nekaj leti dr. Markom Nočem znižala cene žilnih opornic na nivo evropskih in pri tem privarčevala ustanovi 2,5 milijona evrov, pri čemer UKC Ljubljana ne njemu, ne meni, ni rekel hvala. Po drugi strani je bizarna, kar imamo poročilo prejšnje preiskovalne komisije o točno teh žilnih opornicah in v njem navedene sume korupcije za določene fizične osebe in podjetja, pa še nisem zasledil, da bi UKC Ljubljana koga od zaposlenih tožil oziroma zanj zahteval pregon. Tožijo pa mene za 100 tisoč evrov, ker sem na to opozarjal.” Ob tem je Mrevlje opozoril na poročilo računskega sodišča, da je šlo v letih 2014 in 2015 mimo javnih naročil za kar 70 milijonov nabav, pa tudi v tem primeru ustanova ni tožila še nikogar.

Aleš Šabeder (Foto: STA)

Tožba dokaz, da komisija svoje delo dobro opravlja
Tudi Mrevlje se je strinjal, da je bil napad nanj in na Godčevo usklajen, čeprav so njegovo tožbo vložili že marca. “Verjetno so z Jelkino zgodbo počakali,” je povedal in ob tem izrazil začudenje, da je do tožbe prišlo tik po nastanku nove komisije. “Gre za jugoslovanski način discipliniranja. Zaradi tega ne bom ničesar drugače počel, saj nisem nikomur ničesar ukradel.  Naj se pač tisti, ki kradejo, zamislijo sami nad samo in ne ukvarjajo s tistimi, ki na to opozarjajo. Taka tožba je zame dokaz, da smo na pravi poti in je potrebno dati še v višjo prestavo,” je povedal.

Dr. Blaž Mrevlje (Foto: Nova24TV)

Zdravstvo je največji plenilski poligon
Ob tem je Mrevlje poudaril, da bo na tožbo odgovoril s pomočjo odvetnikov v zakonskem roku. Hkrati je ministra javno pozval, naj v dobro davkoplačevalskega denarja zapiše interventni zakon, ki bi zahteval znižanje cen vseh zdravil, pripomočkov, naprav in storitev na nivo normalne evropske države, kot je Nemčija. “S tem bi po moji oceni privarčevali 100 milijonov evrov, s tem pa bi lahko zdravstvo modernizirali,” je povedal ter poudaril še, da je ravno zdravstvo največji plenilski poligon. “Zdravstvo vedno bo, ljudje bodo vedno bolni. Če na tem področju vzdržuješ kompleten ´status quo´, imaš neusahljiv vir nekaj 100 milijonov evrov na leto,” je zaključil.

Rajko Golob