Pri odpisu spornega dolga družini Janković je ključno vlogo odigral fiktivni upnik Jan Bec, stari znanec Zorana Jankovića!

Zoran Janković (Foto: STA)

Do nedavnega spornega odpisa skoraj 29-milijonskega dolga družini Janković, ki je nadvse razburil slovensko javnost, največjo škodo pa bo zaradi njega utrpela Heta Asset Resolution, ki bo izgubila veliko večino od 1,2 milijona evrov sredstev, ki jih terja od Electe Holdinga, zagotovo ne bi moglo priti brez sodelovanja fiktivnega upnika Jana Beca in njegovega podjetja Glanc. Očitno se je torej družina Janković svojih dolgov tudi v tem primeru znebila predvsem po zaslugi prijateljskih podjetij. Da bi se družina Janković rešila dolgov, so se namreč fiktivno ustvarile terjatve podjetja Glanc, hkrati pa je Glanc z diskontom odkupoval prave terjatve od neprijateljskih upnikov. Vse to z namenom, da je na koncu dobil zadosten odstotek, da je pri glasovanju o prisilni poravnavi lahko preglasoval ostale upnike ter s tem rešil kožo Jankovićem.

Potem ko je Okrožno sodišče v Ljubljani potrdilo poenostavljeno prisilno poravnavo podjetja Electa Holding sinov ljubljanskega župana, Damijana Jankovića in Jureta Jankovića, ter s tem omogočilo odpis njunega skoraj 29-milijonskega dolga, je jasno, da je glavna osmoljenka v omenjenem primeru družba Heta Asset Resolution, slaba banka nekdanje banke Hypo, ki bo izgubila veliko večino od 1,2 milijona evrov sredstev, ki jih terja od Electe Holdinga.

Celotna slovenska javnost se sprašuje, kako je bil lahko tovrsten manever izveden. Odgovor je na dlani, zaupal pa nam ga je že priznani odvetnik Radovan Cerjak, ki je opozoril na ključno vlogo fiktivnega upnika v omenjenem primeru. “Tu je bil problem v tem, da se je, kot je bilo mogoče razbrati iz medijskih zapisov, pojavil nek upnik, ki naj bi bil fiktiven, je pa glede na neko terjatev imel pravzaprav največ glasovalnih pravic. Na ta način je prišlo do poenostavljene prisilne poravnave. Če dobiš fiktivnega upnika, ki dejansko ni tvoj upnik, lahko pač takšno stvar tudi izvedeš,” je med drugim povedal Cerjak. Več kot očitno torej je, da se je družina Janković odločila, da se bo dolgov rešila s pomočjo prijateljskih podjetij.

Ključna vloga družbe Glanc
Za poenostavljeno prisilno poravnavo je v omenjenem primeru glasovalo sedem od 12 upnikov, pri tem pa sta ključno vlogo odigrala skrivnostni podjetnik Jan Bec in njegova družba Glanc. Da bi se družina Janković rešila dolgov, so se namreč fiktivno ustvarile terjatve podjetja Glanc, hkrati pa je Glanc z diskontom odkupoval prave terjatve od neprijateljskih upnikov. Vse to z namenom, da je na koncu dobil zadosten odstotek, da je pri glasovanju o prisilni poravnavi lahko preglasoval ostale upnike ter s tem rešil kožo bratoma Janković. Ob tem je potrebno poudariti, da je Heta vseskozi trdila, da je terjatev do družbe Glanc fiktivna, češ da v sredstvih nikoli ni imela knjiženih nobenih sredstev v takšni višini. Sodišče pa za to očitno ni imelo posluha.

Seznam upnikov Electe holding (Foto: Twitter)

Povezanost Beca in družine Janković ima dolgo brado
Širši javnosti neznan poslovnež Bec, ki se uspešno skriva za različnimi podjetji, je stari znanec družine Janković. Po poročanju spletnega portala Siol.net je v namreč v preteklosti vodil eno od Electinih podjetij, Hotel Jelovica Bled. Ob tem je bil leta 2010 celo donator županske kampanje Zorana Jankovića, nato pa je še večkrat reševal družino Jankovič s finančnega vidika, da so se izognili odplačevanju dolgov. Pri reševanju Electe pred upniki je sodeloval že leta 2017. Takrat je namreč njegovo podjetje Bodi lepotni studio imelo največ terjatev do Electe, s tem pa tudi največ glasov pri odločanju o odpisovanju dolgov. Znan je tudi po tem, da je aprila 2018 kupil območje propadle tovarne MKT Print za Bežigradom, tik ob Mercatorjevi poslovni zgradbi. Uradno se je sicer Bec, znan kot dober prijatelj Damijana Jankovića, v poslovnem omrežju družine Janković pojavil že leta 2012.

Damijan Janković (Foto: STA)

Rajko Golob