fbpx

Prodaja Mladine investicijskemu skladu tik pred zaključkom! Se tako v Slovenijo vrača tajkunski denar iz bančne luknje?!

Foto: Facebook

Kot vse kaže, je prodaja levo usmerjenega tednika Mladina s strani KB1909, tik pred zaključkom. Kupec je po vsej verjetnosti luksemburški sklad York, kupnina pa naj bi se gibala nekje okrog 500 tisoč evrov. York je sicer znan po odkupu terjatev od družb kot so Sava, Istrabenz in DZS, vprašanje pa je, v imenu koga ta sklad dejansko investira v Sloveniji. Po vsej verjetnosti bi se lahko na ta način v Slovenijo vračal tajkunski denar, med drugim iz bančne luknje, ki smo jo sanirali davkoplačevalci.

Kot kaže, je postopek prodaje levo usmerjenega tednika Mladina s strani KB1909 tik pred zaključkom, kot poroča RAI naj bi bil kupec tuj investicijski sklad, katerega ime naj ne bi bilo znano, a po vsej verjetnosti gre za sklad York s sedežem v Luksemburugu, ki je do zdaj v Sloveniji že kupil precejšnje število terjatev od Družbe za upravljanje terjatev bank, med drugim do Save, kjer ima velik vpliv Matej Narat, Istrabenza, kjer ima Sava prav tako interes in do DZS v lasti Bojana Petana iz vrst Foruma 21 Milana Kučana. Zadnji korak, tj. prenos delnic na novega lastnika bo izveden v kratkem. Kot smo na spletnem portalu Nova24TV poročali že marca, naj bi se kupnina za Mladino gibala nekje okrog 500 tisoč evrov.

Sledi lastništva Mladine so že prej vodile v Luksemburg, KB1909 pa je bogatel tudi na račun žilnih opornic
Sledi lastništva Mladine pa so že prej vodile v Luksemburg, vanjo je že prej namreč lastniško vstopil zloglasni zamejski slad KB1909, in sicer potem, ko je iz Mladine izstopil Vega Finanz (prej znan pod imenom Proteus Finanz). Slednje podjetje je leta 1989 s prenosom kredita iz Ljubljanske banke ustanovilo Safti v Luksemburgu. Ta podjetja so nato vdrla v Slovenijo z udbovskim kapitalom. Del KB1909 je med drugim tudi Mark Medical, ki je bogatel na račun žilnih opornic, kot se je razkrivalo v preiskovalni komisiji poslanke Jelke Godec. Z Udbo pa naj bi bila močno povezana tudi družba Interfinanz Zürich (hčerinska banka NLB d.d.), ki je vzbudila pozornost v preiskovalni komisiji dr. Anžeta Logarja.

Foto: Twitter

V ozadju tudi mafijske povezave, udba pa se je Mladine polastila že v 90. letih
V oddaji Faktor pri voditelju Bojanu Požarju je Rado Pezdir vlogo posameznih podjetij pri Mladini pojasnil takole: “Jasno je bilo, da se bo Vega Finanz moral umakniti od te konstelacije, nazadnje se bo tudi KB1909, prav zaradi tega, ker sta oba pooblaščenca tega podjetja, ki je bilo na vrhu lastniške strukture tednika Mladina, v Italiji pod preiskavo zaradi pranja denarja in sodelovanja z organiziranim kriminalom. To sta Filippo Dolfus in pa venezuelski državljan italijanskega rodu Gabrielle Bravi. Obema se očita, da sta v več desetletjih izvlekla in prečistila denar preko britanskih deviških otokov v več sto milijonih evrih.”

Rado Pezdir (Foto: posnetek zaslona)

Pezdir je takrat pojasnil tudi začetke operacije Mladina: “Seveda, operacija Mladina pa se začne nekje leta 1990, ko se prve lastniške strukture začnejo premikati proti podjetju Distriest, ki pa nastane iz podjetja Adit; starejši bodo vedeli, da je bil Adit kanal denarja, preko katerega je partija pošiljala denar v okrožje Safti.” Mladina je bila v osemdesetih po Pezdirjevih besedah močan medijski projekt, ki je dobesedno razgrajal in uničeval komunistični sistem, in to je pomenilo, da so po letu 1990 pričeli prevzemati to kolobocijo. Z razpadom KB1909, ker sta njegova glavna financerja odmrla, predvsem Adria Bank in NLB, pa je seveda prišlo do likvidacije tega podjetja in posledično je morala iti v prodajo tudi Mladina. Pri vsem tem je zanimivo to, da ima York sedež na isti ulici kot Vega Finanz.

Se prek sklada York nazaj v Slovenijo vrača denar slovenskih tajkunov?
Dogajanje je komentiral tudi ekonomist dr. Matej Lahovnik, ki je opozoril: “Sklad York je daleč največji zaslužkar pri odkupu terjatev do Save, DZS in ACH od državne slabe banke, zato je vprašanje ime koga ali česa je York?!”. Pezdir je v zvezi s tem takrat še ocenil, da York deluje v imenu končnega lastnika, saj steguje svoje lovke tako po bančništvu in turizmu kot po medijih. Indici, da se prek tujih vlagateljev slovenski tajkunski denar, katerega izvor je med drugim tudi bančna luknja, vrača nazaj v Slovenijo so bili vidni tudi v drugih primerih, med drugim nazadnje v primeru 4K Invest, ki so uničili Adrio Airways.

Rok Krajnc