fbpx

[Video] Prvo predvolilno soočenje na Nova24TV: Fajonova ne verjame v povezave med migracijami in terorizmom, Zver ji je odgovoril s študijami, za Jelinčiča Tito velik državnik!

Prvo predvolilno soočenje kandidatov za evropske poslance je na informativni televiziji Nova24TV potekalo okrog aktualnih vprašanj o varnosti, evroskepticizmu, brexitu, prihodnosti Evropske unije ter o nekaterih notranjepolitičnih temah, ki zadnje čase pregrevajo ozračje v Sloveniji. Novinar Luka Svetina je tokrat gostil evropskega poslanca in nosilca liste SDS+SLS dr. Milana Zvera, evropsko poslanko Tanjo Fajon iz stranke Socialni demokrati ter predsednika SNS Zmaga Jelinčiča.

Na uvodno vprašanje na temo varnosti zaradi neobvladljivih migracij je Tanja Fajon dejala, da sicer obžaluje “incident”, ki se je zgodil gospodu Miroslavu iz Bele Krajine, da pa ostro obsoja zlorabo vprašanja migracij za namen nabiranja političnih točk, kar zanjo ni sprejemljivo. Dodala je še, da je Slovenija med varnejšimi državami, Slovenija je po njeno le tranzitna država, begunci gredo naprej, izzivi migracij pa so tako ali tako nekaj, s čimer se moramo soočiti.

Dr. Milan Zver: “Ne gre za incident, gre za hudo kaznivo dejanje!”
Evropski poslanec Milan Zver se s takšno oceno Fajonove ni strinjal. Izpostavil je, da bi moral predsednik vlade Marjan Šarec nujno sklicati Svet za nacionalno varnost ter da ob tako resni situaciji izgovorov ni mogoče upoštevati. Vlada mora odločneje ukrepati in zavarovati prebivalce z vojsko, sicer imajo ljudje pravico, da se sami organizirajo, pravi Milan Zver in dodaja, da ugrabitev ni le “incident”, ampak hudo kaznivo dejanje, ki se lahko konča z najhujšimi posledicami.

Zmago Jelinčič v zvezi z varnostjo meni, da v soseščini Slovenije ni vojne, zato k nam ne prihajajo nikakršni begunci, ampak mlajši moški, ki zberejo 5 do 10 tisoč evrov za pot v Evropo. Po njegovih besedah je čimprej treba omogočiti Hrvaški vstop v schengen, da bodo migrantske centre gradili na meji z Bosno in Srbijo.

Tanja Fajon, ki je znana po tem, da igra na sočutje in čustva ljudi, je navedla svoje izkušnje iz Makedonije, kjer se po njeni oceni zlorablja revščino in stisko beguncev. Milan Zver ji je na takšne poskuse odgovoril, da gre za dobro organiziran posel trgovine z ljudmi, mnogi na položajih pa niso pripravljeni ničesar storiti za preprečitev tovrstnega kriminala. Tanja Fajon pa je kar nekajkrat ponovila, češ da Slovenija ni ciljna država migrantov in se zato nimamo česa bati.

Jelinčič: kvote so neumnost
Jelinčič ob vprašanju solidarnosti s prerazporeditvijo migrantov zagovarja stališče, da Slovenija ni imela kolonij, zato migrantske kvote zavračamo. Jelinčič je še zagovarjal svojo podporo Šarčevi vladi pri sprejetju proračuna, češ da je denarna postavka proračuna za migrante v resnici šla za krepitev dela policije in vojske na meji.

Na vprašanje novinarja o povezavi med migracijami in terorizmom je Tanja Fajon pričakovano trdila, da migracij ne smemo povezovati s terorizmom. Po njeno je to izjemno nevarno.

Milan Zver ji je na takšno sprenevedanje odgovoril s študijami, ki jasno kažejo na korelacijo med obema, na povezavo med migracijami in  terorizmom, posebej po padcu ISIS (znan kot Daesh).

Milan Zver zato odločno zavrača poskuse levice, da bi se Evropejci morali prilagoditi vedenjskim in kulturnim vzorcem prišlekov, asimilacija pa se po njegovem mnenju ne izvaja, ker je muslimani ne sprejemajo.

Jelinčič: niso vsi muslimani teroristi, vsi teroristi pa so muslimani
Zmago Jelinčič je opozoril, naj si pogledamo razpad rimskega imperija, in zatrdil, da se danes v Evropi dogaja podobno. Meni tudi, da je Evropa moralno in civilizacijsko na tleh.

S tem se ni strinjal Milan Zver, ki je dejal, da ne pristaja na trditev, da je Evropa dekadentna. Po njegovo tako napadajo Zahod islam, Putin in vsi, ki kritizirajo Evropo, ker se bojijo močne in uspešne celine vrednot in človekovih pravic. Po njegovih besedah Evropo drži skupaj cel niz vrednot, ki druži vse, ki dandanes pripadamo evropski civilizaciji.

Na vprašanje, ali podpirajo protest civilnih iniciativ v Črnomlju, se je Fajonova izrekla proti, češ da ne podpira nasilnih protestov, na katerih se zlorabljajo simboli države v politične namene. Jelinčič in Zver proteste ljudi podpirata. Podpirate protest ljudi?

Pomembna tema soočenja je bilo tudi vprašanje evroskepticizma. Na temo brexita je dr. Zver povedal, da se je pripadnost EU le še povečala, domino efekta ni, največje težave zaradi brexita imajo ravno Angleži, ki sedaj spoznavajo svojo prenagljeno odločitev.

Suverenizem, izboljšave ali centralizacija?
Jelinčič: “Podpiramo Evropsko unijo nacionalnih držav, vse ostalo za nas ni opcija.” Jelinčič se je obregnil še ob pretirano bruseljsko birokratizacijo, evroposlanec Zver pa zavrača poskuse levice, da bi vse regulirala in centralizirala. Po njegovih izkušnjah države svoje suverenosti ne bodo več prenašale na Bruselj, kadar bo šlo za ključna notranjepolitična vprašanja.

Kandidati za evropske poslance so na soočenju spregovorili še o blamaži Marjana Šarca, ki si ni upal nastopiti pred evropskimi poslanci, o mrtvi točki v zvezi z arbitražo, o meji s Hrvaško ter neuresničevanju ustavne odločbe o financiranju javno veljavnih programov osnovnih šol.

Tudi vprašanje o sprejetju resolucije o obsodbi vseh totalitarizmov je razgrelo duhove v studiu. Tanja Fajon se je zagovarjala, da je seznanitev dovolj, Socialni demokrati so po njenih besedah imeli “zelo jasno” stališče, da politika ne sme zlorabljati zgodovine in deliti družbe. Fajonova si želi, da bi bolj zrli v prihodnost in se manj ukvarjali s preteklostjo, s katero naj se ukvarjajo zgodovinarji. Zveni znano, a ne?

Dr. Milan Zver se sprašuje, zakaj levica nasprotuje temu, da bi obsodili vse totalitarne sisteme. Izpostavil je primer z obeležjem v Evropskem parlamentu, ki ga je preprečil nekdanji predsednik vlade Miro Cerar.

Za Jelinčiča je Tito kljub vsemu velik državnik
Na novinarjevo vprašanje, čemu priklon diktatorju, je Jelinčič izjavil, da je bil Tito velik državnik, zato se mu je treba pokloniti, slabega pa ne ponoviti, ter da sedanja sestava parlamenta ne bo o tem nikdar soglasna.

Ob koncu so spregovorili še o uspehu sedanjega sklica Evropskega parlamenta. Milan Zver je izpostavil odprtje Pučnikove konferenčne dvorane, na kar je zelo ponosen, Fajonova je ponosna, da je bila podpredsednica poslanske skupine ALDE v Evropskem parlamentu, Jelinčič pa je opozoril na pretirano birokratizacijo. Celotno soočenje si oglejte na povezavi.

M. V.