fbpx

Razkrivamo prvi del afere Slovenski državni gozdovi: Kako je vplivni član DeSUS-a Zlatko Ficko uzurpiral družbo za začetek gradnje poslovne stavbe, pri tem pa mu je pomagala ministrica Aleksandra Pivec!

Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec in direktor SiDG ter vplivni član DESUSA Zlatko Ficko (foto: STA)

Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec ter vplivni član DeSUSa Zlatko Ficko. (foto: STA)

V uredništvo Nova24TV smo prejeli anonimno gradivo žvižgača, ki razkriva številne nepravilnosti v družbi Slovenski državni gozdovi (SiDG). Glavni vlogi igrata vpliven član stranke DeSUS in direktor družbe Zlatko Ficko ter ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, in sicer pri sporni gradnji nove poslovne stavbe Slovenskih državnih gozdov v Kočevju. Vrednost investicije pa je narasla z začetnih 2,7 milijona evrov na skoraj sedem milijonov evrov. 

Slovenski državni gozdovi so postali novi “gozdarski TEŠ 6” slovenske tranzicijske levice in kočevskega lobija v režiji vplivnega člana stranke DeSUS in direktorja družbe SiDG Zlatka Ficka. “Nadzorni svet SiDG je ob seznanitvi z informacijo o namenu gradnje in ceni predvidene investicije na svoji seji dne 30. 5. 2019 sprejel sklep št. 100-NS/2016-43/5, s katerim je zavrnil izdajo soglasja za predlagano investicijo izgradnje poslovnega objekta oz. navedene investicije, na podlagi 22. člena akta o ustanovitvi družbe Slovenski državni gozdovi, d.0.0. Ključno vprašanje za razumevanje pomena te odločitve je tudi, da poslovodstvo ne more ponovno zahtevati soglasja nadzornega sveta SiDG za to investicijo, dokler se o tem vprašanju v skladu z 22. členom akta o ustanovitvi ne opredeli vlada kot skupščina družbe!” razkriva anonimka žvižgača iz SiDG.

Ves pretres je sprožilo poslansko vprašanje poslanca Slovenske demokratske stranke Bojana Podkrajška na septembrski parlamentarni seji. Glavni igralci so se že prestrašili, saj so izvedbo investicije premaknili v leto 2020. Vrednost investicije pa je narasla z začetnih 2,7 milijona evrov na skoraj sedem milijonov evrov.

Odstavili vladne nadzornike – ministrica Pivčeva prevzela nadzor nad političnim projektom stranke DeSUS
Družbo Slovenski državni gozdovi je slovenska vlada ustanovila po naravni katastrofi – žledu. Ta je namreč prizadel velik del slovenskih gozdov. Podjetje, kot večina drugih slovenskih državnih podjetij, se ni moglo upreti mešetarjenju z davkoplačevalskim denarjem. Anonimka razkriva veliko informacij o škodljivi izvedbi in prekomernemu zapravljanju davkoplačevalskega denarja ob gradnji nove stavbe SiDG v Kočevju. Žvižgač v anonimki razkriva vse nepravilnosti vodenja tega projekta.

Na redni seji, 31. avgusta 2017, ni bilo ne duha ne sluha o omenjeni gradnji stavbe. “V razpoložljivem tekstu strategije ni ne duha ne sence namena izvedbe takšne investicije, še manj pa, da bi bil tak projekt v tem dokumentu izrecno opredeljen ter vrednostno ocenjen kot finančna postavka. Zato smo bili močno presenečeni nad trditvijo ministrstva, da naj bi bila izgradnja lastne poslovne stavbe v strateškem načrtu predvidena kot ena izmed investicij, ki naj bi bila izvedena že v letu 2019.”

Vplivni član stranke DeSUS in direktor Slovenskih državnih gozdov Zlatko Ficko (Foto: STA)

Naveza DeSUS – ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec in Zlatko Ficko – pa je izsilila, da so neposlušne nadzornike družbe zamenjali s svojim poslušnim kadrom. “Dne 30. 5. 2019. Kmalu zatem, dne 18. 7. 2019, so bili predčasno odpoklicani vladni predstavniki nadzornega sveta SiDG in nadomeščeni z novimi. Pospešek k tej potezi vladne koalicije je očitno prišel z ministrstva za kmetijstvo oziroma od DeSUS-ove ministrice Aleksandre Pivec, k čemur je seveda ustrezno prispeval glavni direktor SiDG in predsednik pokrajinskega odbora stranke DeSUS v Kočevju Zlatko Ficko.”

Javna razgrnitev je prestrašila glavne režiserje potratnega projekta stranke DeSUS
Zaradi vse večjih razkritij in vedno večjega curljanja informacij o nepravilnosti dela Zlatka Ficka in kmetijske ministrice Aleksandre Pivec so investicijo umaknili iz gradiva za leto 2019 ter jo premaknili v letu 2020. Žvižgač je pojasnil, da je pogumno vprašanje poslanca SDS Bojana Podkrajška začasno spremenilo strategijo dela uprave Zlatka Ficka. “Že samo javna naslovitev poslanskega vprašanja dne 26. 9. 2019 je namreč imela takojšen ‘zdravilni učinek’, saj je posledično nadzorni svet SiDG pod vodstvom Sama Mihelina na svoji seji dne 1. 10. 2019 iz osnutkov predlaganih dokumentov izločil vse navedbe o investiciji gradnje nove poslovne stavbe SiDG v Kočevju.”

Zlatko Ficko funkcijo direktorja oznanil kot svoj lasten “vzpon v nebesa”
Žvižgač pa opisuje tudi obnašanje Zlatka Ficka, da je s funkcijo direktorja doživel “vzpon v nebesa”. “Dosedanje ravnanje glavnega direktorja SiDG Zlatka Ficka v tej zadevi tako izkazano priča o prepričanju slednjega, da ‘vzpon v nebesa’ (gl. izjavo za časnik Dnevnik, maj 2017) očitno vključuje tudi upravičenje, da lahko s sprožanjem disciplinskih postopkov, nadlegovanjem z zasebnimi detektivi in z grožnjami zaposlenim ter prek političnih povezav sam sebi nastavlja nadzornike in jim diktira, da se bo nekritično potrjevalo vse, kar od njih zahteva.”

Stranka DeSUS pa si je našla svoj bankomat za nesorazmerno trošenje davkoplačevalskega denarja na račun slovenskega naravnega bogastva in omejevanja gozdarske konkurence.

Izsek iz anonimke žvižgača o kršenju sklepa nadzornega sveta SiDG, da zavrnejo načrt direktorja družbe Zlatka Fickota za postavitev nove stavbe. (foto: Anonimna pismo žvižgača o nepravilnostih SiDG)

Izsek iz anonimke žvižgača o kršenju sklepa nadzornega sveta SiDG, da zavrnejo načrt direktorja družbe Zlatka Ficka za postavitev nove stavbe.

Javno razkrinkanje zaradi poslanskega vprašanja poslanca SDS Branka Dobnikarja. V delu besedila vidite, da je Zlatko Ficko omenjen kot vplivni član stranke DESUS.

Zlatko Ficko se razlagasi za "gozdnega boga". V delu besedila lahko videte kako se proglasi da je dosegel "vzpon v nebesa". ()

Zlatko Ficko se razglasi za “gozdnega boga”. V delu besedila lahko vidite, kako proglasi, da je dosegel “vzpon v nebesa”.

Neposlušne državne nadzornike je naveza Ficko-Pivec zamenjala s "pohlevnimi" nadzorniki.

Neposlušne državne nadzornike je naveza Ficko-Pivec zamenjala s “pohlevnimi” nadzorniki.

Luka Perš