Jure Raztočnik, vodja šentjurskega odbora SD, je prava proračunska pijavka: V devetih letih na s. p. preko desetih državnih subjektov počrpal več kot 300 tisoč evrov!

Vodja šentjurskega odbora SD Jure Raztočnik. (Foto: Fb)

Direktor razvojne agencije Kozjansko in predsednik šentjurskega odbora SD Jure Raztočnik je, kot kaže, prava proračunska pijavka. Od desetih državnih subjektov je na svoj s.p. uspel počrpati več kot 300 tisoč evrov, med drugim največ od Občine Šentjur, od katere je več let vsakomesečno prejemal fiksna nakazila v višini 1.920 evrov. Glede na delo, ki ga opravlja, ni presenetljivo, da se je izobraževal na FDV, kjer mu je med drugim predaval tudi radikalec Milan Brglez.

Direktor Razvojne agencije Kozjansko Jure Raztočnik je vzbudil pozornost, ko naj bi po 7 letih “odkril” zadeve, povezane s poslanko Slovenske demokratske stranke Jelko Godec, predsednico preiskovalne komisije o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom in nekdanjo predsednica komisije o nakupu in dobavah žilnih opornic, ki že več let odkrito opozarja na velike težave in napake v slovenskem zdravstvu. Sledil je pravi pogrom nad Godčevo, ki so ji levičarski mediji očitali, da je pred sedmimi leti kot direktorica Ljudske univerze Šentjur svojemu možu Velimirju Godcu omogočila, da je iz evropskih in državnih sredstev počrpal nekaj več kot sedem tisočakov bruto. Predavanje soproga Godčeve je bilo opravljeno v okviru financiranja evropskih sredstev, kjer so vse pogodbe večkrat pregledane in revidirane.

Raztočnik je predsednik lokalnega odbora SD v Šentjurju
Že sicer je bilo jasno, da gre za politično motivirano manipuliranje, hitro pa se je izkazalo, da je Raztočnik od leta 2012 predsednik lokalnega odbora SD v Šentjurju. Da je šlo za namerno sproženo informacijo, jasno potrjuje tudi dejstvo, da je bila zadeva že večkrat obelodanjena. Med drugim leta 2013, ko je Občina Šentjur kot ustanoviteljica javnega zavoda Ljudska univerza Šentjur od Godčeve kot direktorice zahtevala, da predloži evidenco vseh sklenjenih pogodb od leta 2010 dalje. To je Godčeva tudi storila, pri čemer je bilo iz evidence jasno razvidno, da je bil eden od predavateljev tudi njen mož. Za mnenje je vprašala tudi Komisijo za preprečevanje korupcije, kjer niso imeli pripomb.

Foto: Facebook

Pri vodenju Razvojne agencije Kozjansko Raztočnik ni preveč uspešen
Po neuradnih informacijah sicer v lokalnem okolju krožijo govorice, da Raztočnik pri vodenju Razvojne agencije Kozjansko ni uspešen, a ga tamkajšnji župan ne umakne izključno zaradi tega, ker potrebuje podporo SD. Ljudska univerza Šentjur je bila sicer Razvojni agenciji Kozjansko priključena leta 2015, pri čemer je zelo malo verjetno, da bi direktor prav zdaj pregledoval pogodbe za štiri leta nazaj. Ob tem velja poudariti, da je bilo tako tudi v konkretnem primeru, med drugim tudi s strani ministrstva za izobraževanje, znanost, in šport. Jasno torej je, da ministrstvo projekta ne bi odobrilo, če bi odkrilo kakšno napako.

Godčeva je na družbenem omrežju Facebook objavila tudi časovnico dogajanja:
– Leta 2011 je bil opravljen telefonski razgovor s KPK, v katerem je uslužbenec Godčevi dejal, da ni problema pri sklenitvi pogodb.
– Leta 2013 so imeli spisek pogodb na Občini Šentjur. Opravljena je bila notranja revizija poslovanja.
– Leta 2018 Godčeva občinskega svetnika Klemna Grdino javno pozove, naj prijavi zadevo, če sumi nepravilnosti.
– V začetku leta 2019 naj bi svetnik Grdina od direktorja Razvojne agencije Kozjansko (RAKo) zahteval vpogled v pogodbe.
– Marca 2019 naj bi direktor RAKo Jure Raztočnik poročal na seji sveta zavoda o pogodbah.
– Julija na seji občinskega sveta OS Šentjur ponovno Grdina izpostavlja te zadeve.
– 16. septembra 2019 pa se je čudežno pojavila anonimka na POP TV, ki to zadevo “razkrije” širši javnosti.

Samo od občine Šentjur je Raztočnik prejel 112.154,11 evrov
Raztočnik je bil v preteklosti sicer tudi samostojni podjetnik, pri čemer mu je iz proračuna uspelo počrpati skupno 304.538,43 evra denarja davkoplačevalcev. Največ, kar 112.154,11 evra, je počrpal od Občine Šentjur, od koder mu je denar začel kapljati marca 2008, nakazila pa so sledila vse do februarja 2013. Vse od decembra 2008 do februarja 2013, ko je Raztočnik prejel od subjekta zadnje nakazilo, so nakazila na njegov račun potekala vsakomesečno, in sicer v višini 1.920 evrov. Gre za znesek, ki bi v primeru redne zaposlitve kot strošek delodajalca Raztočniku omogočil solidno neto plačo, a Raztočnik bi si težje polnil žepe na račun drugih proračunskih porabnikov. Višina zneska je zanimiva še z enega vidika: ko se skušamo prek aplikacije Erar pozanimati o namenu nakazil, nas pričaka obvestilo aplikacije: “Pri transakcijah pod 2.000,00 EUR ne prikazujemo namena.”

Vir: Erar

Prav verjetno je, da nakazila, s katerimi si je Raztočnik vsakomesečno polnil svoje žepe, niso še višja zato, ker je občina skušala javnosti prikriti dejanski namen nakazil.

Na občino Šentjur smo zato naslovili novinarska vprašanja, v katerih nas je zanimalo, kakšen je namen teh nakazil oz. kakšno delo je Jure Raztočnik s. p. opravil za občino. Vprašali smo jih tudi, ali je bil Jure Raztočnik s. p. izbran za javnem razpisu. Če je bilo tako, smo jih prosili, da nam posredujejo informacijo, kdo vse se je še prijavil in kakšni so bili kriteriji. Občino smo prav tako vprašali, zakaj ni bil Raztočnik med decembrom 2008 in februarjem 2013, ko so nakazila potekala vsak mesec v enaki višini, na občini redno zaposlen. Vprašali smo jih tudi, če je župan občine mag. Marko Diaci zadovoljen z Raztočnikovim delom direktorja pri razvojni agenciji ter ali drži, da ga ne zamenja, ker potrebuje podporo SD v občinskem svetu. Odgovore nam je občina po ZMed dolžna posredovati v roku sedmih delovnih dni, članek bomo z odgovori posodobili takoj, ko jih prejmemo.

Raztočnik je prava proračunska pijavka, ga je tega na FDV naučil radikalec Brglez?
Kot že omenjeno, pa Občina Šentjur ni bila edini vir denarja za Raztočnika. Med večjimi viri sta tako še Razvojna agencija Kozjansko, od katere je na s. p. prejel 85.079,60 evra, ter Kmetijski inštitut Slovenije, od katerega je prejel 61.549,35 evra davkoplačevalskega denarja. Prav tako je nakazila prejemal od Zavoda za gradbeništvo Slovenije, Mrežnega podjetniškega inkubatorja Vrelec, Občine Rogaška Slatina, Mestne skupnosti Šentjur, Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje, Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in Agencije Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve.

Vir: Erar

Kot kaže, Raztočnik skozi celotno kariero opravlja delo profesionalne proračunske pijavke, iz njegovega profila na družbenem omrežju Facebook pa je razvidno, da je študiral mednarodne odnose na režimski Fakulteti za družbene vede, kar pomeni, da mu je med drugim predaval radikalec Milan Brglez, ki se je v hierarhiji SD v zadnjih mesecih bliskovito povzpel.

Milan Brglez (Foto: Facebook/STA)

Rok Krajnc