Kako je Tanja Fajon želela s propadlim Češkom popeljati “Slovenijo med zmagovalke v svetu”

“Vesela in počaščena sem, da je Sandi Češko, uspešen podjetnik in naš dolgoletni član, sprejel vabilo, da se polno angažira in prevzame vodenje strokovnega sveta za gospodarstvo”, je Tanja Fajon dejala ob Češkovem prevzemu vodenja gospodarske politike SD. Po njenih besedah imajo Socialni demokrati s Češkom jasno vizijo: “Slovenijo želimo peljati med zmagovalke v svetu.” Tako izbira svoj kader koalicijska partnerica – Slovenijo bi radi popeljali med zmagovalke v svetu s človekom, ki je pred bankrotom. Njegov imperij namreč propada, bančni računi Studia Moderne so blokirani, največji domači privatizacijski tajkun Darko Horvat pa se iz reševanja pred bankrotom umika, kar najverjetneje napoveduje stečaj.

Po prisilni poravnavi švicarskega podjetja Sandija Češka in prodaji blagovnih znamk, kot so TopShop, Dormeo, Delimano in Kosmodisk, ki jih je kupila družba pidovskega tajkuna Darka Horvata, je poskus reševanja skupine Studio Moderna, kot kaže, spodletel. Denarja za plače ni več, skladišča z zalogami so prazna. Češko, glavni adut Tanje Fajon na zadnjih parlamentarnih volitvah, pa je pred bankrotom. Še z nekdaj najbogatejšimi Slovenci očitno SD ne bo izplavala iz dolgoletnih dolgov, morda le še težave poglobila. Češkova švicarska družba Top Shop International naj bi namreč po poročanju medijev imela okrog 50 milijonov evrov dolgov do dobaviteljev.

Ne le, da so stavili na človeka, ki je pred bankrotom, Češko je namreč poznan tudi po svoji tezi, da v Sloveniji plačujemo nizke davke, čeprav je sam imel večino svojih poslovnih interesov inkorporiranih v davčnih oazah. “Stranka SD zahteva pravično Evropo brez davčnih oaz in utaj,” je v enem od preteklih zapisov zapisala Fajonova, ki je po vsem tem k sodelovanju povabila Češka, da je na njeno pobudo prevzel vodenje gospodarske politike Socialnih demokratov. Ironično, sklenila je sodelovati s človekom, znanim po svojih selitvah podjetij v različne države z davčno ugodnim okoljem, namen tega pa je jasen vsem. In dokler nekateri v tem primeru posumimo na izogibanje plačevanju davkom, Tanja Fajon temu pravi “etična ekonomija”.

Po besedah Fajonove je Češka k sodelovanju povabila, ker je uspešen podjetnik, ki verjame v etično ekonomijo, kar je ironično glede na Češkove selitve imperija v znane države z nizkimi davki – na Nizozemsko (ki je leta nazaj veljala za davčna ugodno okolje za velike mednarodne koncerne z namenom “zaslužiti več in plačati manj ali nič”)  in Ciper. In še posebej, ker je Češko dolgoletni član SD in se javno zavzema za visoke davke, ki sicer dušijo gospodarstvo. Kar je absurd, ker se v SD zavzemajo za Evropo brez davčnih utaj in oaz.

Sandi Češko (Foto: STA)

Iz Nizozemske na Ciper
Češko je namreč svoje podjetje najprej preselil na Nizozemsko, kasneje pa je lastništvo nizozemske družbe Studio Moderna Founders I B. V. prenesel na ciprsko (družba Kanatol Holdings Limited s sedežem v Nikoziji), ki je še vedno evropski, vendar je tam davčni režim ugodnejši kot v drugih državah, zaradi davčne tajnosti pa se skrivajo lastniki podjetij in nepremičnin. “Ni vse le v nižjih davčnih stopnjah, pomembnejša je transparentna država,” je dejal Češko, ki je svoje podjetje preselil v državo z eno najbolj netransparentnih davčnih zakonodaj. Tam ima svoje nabiralnike tudi družina ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Ciper je raj za davčne utajevalce
Davčne oaze so sicer raznolike, vse pa si delijo dve lastnosti: nizke davke (če sploh) in netransparentnost zakonodaje, ki je odlična za prikrivanje premoženja, kar je ironično glede na Češkovo izjavo za medije: “Ni vse le v nižjih davčnih stopnjah, pomembnejša je transparentna država,” hkrati pa je svoje podjetje preselil na Ciper, ki je znana evropska davčna oaza z netransparentno zakonodajo in je v preteklosti slovela po tem, da je bila rešitev za mnoge, ki so si želeli izogniti plačilu davkov in so svoj denar skrivali ali prenašali na podlagi fiktivnih poslov.

Prav tako je Švica davčno ugodnejša, saj ni v EU in ima tajne transakcije ter dosti nižje davke za “off shore” podjetja kot Slovenija.

Sara Kovač