fbpx

Se obeta sindikalna vojna? Spor znotraj Zveze svobodnih sindikatov Slovenije zaradi nezakonitega odpuščanja!

Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič bo morala poskrbeti za red v “svoji hiši.” (Foto: STA)

Sindikalni veljaki se radi predstavljajo kot borce za delavske in človekove pravice. V uredništvo smo prejeli pismo sindikalnih združenj Svobodnega sindikata Slovenije (SSS), Glosa-Sindikat kulture in narave Slovenije ter Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije, ki ostro nasprotujejo nezakoniti odpovedi delovnega razmerja sindikalistu Mateju Jemcu, sekretarju v Območni organizaciji ZSSS Gorenjska in članu predsedstva Svobodnega sindikata Slovenije. “Niti tebi, Boštjan, ker je zaradi tvojega dejanja že marsikateri član zagrozil z izstopom. Skrbí nas aroganca, s katero namesto ad rem postopaš ad personam, ko namesto, da bi se osredotočil na vsebino in pravnorelevantna dejstva, vihtiš žezlo oblastí nad Matejem in se ga lotevaš osebno, ko namesto sile logike priznavaš zgolj logiko sile. Dobesedno pehaš nas v javno zagovorništvo pravic delavca in državljana Mateja ter v obrambo zakonitosti, čeprav bi ravno ti moral biti njen najvišji varuh. Po naših večkratnih dobronamernih in s tvoje straní vsakič preslišanih opozorilih te torej tudi javno pozivamo in zahtevamo: prekliči nezakonito odpoved pogodbe o zaposlitvi Mateju Jemcu! Še imaš priložnost, pravočasno odvrzi to breme. Tvoja osebna odgovornost postaja vse hujša,” so zapisali podpisniki pisma.

Omenjeni trije sindikati so pretreseni nad dogajanjem v ZSSS oziroma v njeni gorenjski območni organizaciji. Za nastalo situacijo ne krivijo sindikata in organizacije, ampak so krivi in odgovorni ljudje, ki jih vodijo. Sindikati bi morali biti resni in trdni členi, ki se borijo za delavca in človeka in za varno, zdravo in spoštljivo delovno okolje. To bi morali zagovarjati in udejanjati sindikati, njihova vodstva in vanje združeno članstvo.

Ob nepravilnostih sindikati ne bi smeli slepomišiti, sicer jih ljudstvo ne potrebuje in lahko takoj zaprejo vrata. Zato so se odločili, da bodo javno predstavili težavo, v kateri se je znašel Matej Jemec, sekretar v Območni organizaciji ZSSS Gorenjska in član predsedstva Svobodnega sindikata Slovenije. Kot so opozorili, je funkcionar Boštjan Medik protipravno se odločil zamenjati Jemca.

Boštjan Medik s pomočjo zunanje pravne pisarne zaradi “poslovnih razlogov” odpustil Mateja Jemca
Boštjana Medika opisujejo kot intelektualca, univerzitetnega diplomiranega pravnika z opravljenim pravniškim državnim izpitom. Velikokrat je člane ZSSS zastopal pred sodišči in drugimi organi. Na vodilno funkcijo v gorenjski območni enoti ZSSS je bil izvoljen, ker je veljal za razgledano, usposobljeno, pošteno in zaupanja vredno osebo.

Boštjan Medik in Matej Jemec. (Foto:STA)

A se je Medik izkazal za popolnoma drugačno osebo, kot so si ga predstavljali podpisniki pisma. Po mnenju treh sindikalnih predstavnikov je z obarvanim naklepom pričel nasprotovati pravnemu redu in je zoper Mateja Jemca preprosto naročil zunanji odvetniški pisarni, da se ga znebijo z odpovedjo pogodbe o zaposlitvi iz t. i. poslovnih razlogov. Jemec je bil priljubljen med člani ZSSS, saj ga zaradi dobrega dela cenijo člani, podpira in brani ga tako članstvo na Gorenjskem kot iz preostalih delov Slovenije.

Odpoved je tako po njihovem mnenju privlečena za lase, brez dejanske in pravne podlage. Odpoved delovnega razmerja ne izraža resnega in utemeljenega razloga, zlasti ne poslovnega. Pisno sta ji odločno nasprotovala Jemčev sindikat SSS kot tudi Sindikat zaposlenih v ZSSS. Kljub opominu pred tožbo Jemčeve pooblaščenke se Medik noče omehčati in vztraja pri svoji odločitvi. Sprašujejo tudi Medika, kdo bo kril stroške morebitne izgubljene tožbe, če bo uspelo Jemcu dokazati svoj prav na sodišču.

Lidija Jerkič in sindikalist Branimir Štrukelj na protestih proti sedanji vladi. (Foto: STA)

Podpisniki pisma pozivajo, naj si Benedik premisli in ponovno zaposli Jemca
Žalostni so, da Medik s svojim ravnanjem dela tisto, čemur sindikalni zaupniki najbolj nasprotujejo. Za njih sindikat ne sme šikanirati in diskriminirati ter mora ostati zgled vestnega ravnanja. “Ker nam je mar za vse to, predvsem pa za najranljivejše članice in člane, ki jih tudi predpisi ščitijo – posebno smo občutljivi pri nezakonitih prenehanjih delovnih razmerij! –, ne smemo gledati vstran. Če bi, od sindikalizma kmalu ne bi ostala niti črka ‘s’,” zapišejo pobudniki pisma.

Odločeni so, da ne bodo nikomur dopustili, da bi s svojimi dejanji škodoval organizacijam ter sindikalnemu gibanju nasploh. Zato Mediku ne bodo dopustili, da se bo znebil Jemca. Kljub temu, da so večkrat zaprosili Medika za razumevanje, jih je vedno preslišal. “Prekliči nezakonito odpoved pogodbe o zaposlitvi Mateju Jemcu! Še imaš priložnost, pravočasno odvrzi to breme. Tvoja osebna odgovornost postaja vse hujša,” končajo svoje pismo trije sindikalni zaupniki. Šefica ZSSS, Lidija Jerkič, naj, preden kritizira vlado, poskrbi za red v lastni hiši.

 

 

Luka Perš