Zaradi odsotnosti reform Slovenija cepeta na mestu, po ekonomski svobodi od nas slabši le dve državi EU!

Predsedniki vlad, ki v svojem mandatu niso izvajali potrebnih reform ali pa se ve, da jih ne bodo. (Foto: STA)

Po podatkih Instituta ekonomskih in strateških raziskav Visio, ki je glede na ekonomsko svobodo objavil lestvico 162 držav, se je Slovenija znašla na 71. mestu. Seveda ni potrebno posebej omeniti, da se Slovenija nahaja daleč za Avstrijo (27. mesto), prav tako pa tudi za Italijo (54. mesto) in Madžarsko (59. mesto). Čeprav je sicer Slovenija napredovala za dve bori mesti v primerjavi z lani, pa predsednica instituta  mag. Tanja Porčnik opozarja, da zaradi odsotnosti ustreznih reform zgolj cepetamo na mestu. 

Ob tem je še posebej zaskrbljujoče, da smo v primerjavi z letom 2015  poslabšali rezultat v skupini pravni sistem in lastninske pravice. Pri čemer je ocena najbolj padla v podskupini nepristranskost sodstva in zanesljivost policije. V Sloveniji je tako tudi več gospodarskega kriminala, kar pa nam nedvomno ne more biti v ponos.

Čeprav se je po besedah Porčnikove zmanjšal obseg državnega lastništva podjetij in investicij, s čimer je bil narejen pozitiven premik na področju ekonomske svobode, pa vladi Mira Cerarja ni uspelo zajeziti razbohotene porabe sektorja država ter odpraviti predimenzioniranih in nepreglednih predpisov. Vladi pa prav tako ni uspelo nadaljevati deregulacije trga dela s ciljem večje prožnosti, ki bi mladim brez delovnih izkušenj in manj kvalificiranim posameznikom omogočila lažjo in hitrejšo pot do zaposlitve.

“Slovenija že tri leta stopica na mestu, saj vlada Mira Cerarja z lepotnimi popravki v obliki tako imenovanih mini reform in prestrukturiranj javnih politik ni prispevala k povečanju ekonomske svobode. Zgolj špekuliramo lahko, ali bo vlada Marjana Šarca razumela, da je večja ekonomska svoboda nujni pogoj za povečanje konkurenčnosti gospodarstva, dolgoročno gospodarsko rast in tako povečanje blaginje Slovenk in Slovencev,” je prepričana Porčnikova.

Tanja Porčnik (Foto: STA)

Od nas slabši le dve članici EU!
Razpredelnica ekonomske svobode kaže, da so bolj svobodne od nas praktično vse evropske države, med boljšimi na svetu so: Irska (5. mesto), Estonija in Litva (13. mesto), Ciper (18. mesto), Češka (30. mesto), Slovaška (53. mesto), Poljska (54. mesto) in Makedonija (68. mesto). Nikakor pa nam ne more biti v ponos, da sta od držav članic EU za nami zgolj Hrvaška (75. mesto) in Grčija (108. mesto) ter da so se pred nas uvrstile Romunija (20. mesto), Bolgarija (46. mesto) in celo Makedonija (68. mesto).

Foto: Visio institut

Večja ekonomska svoboda prinaša večjo blaginjo
Podatki iz letnega poročila Ekonomska svoboda sveta, ki ga skupaj izdajata Visio institut iz Slovenije in inštitut Fraser iz Kanade, kažejo, da ekonomsko bolj svobodne države prekašajo manj svobodne v blaginji. “Leta 2016 je bil povprečni dohodek najrevnejših 10 odstotkov prebivalstva v državah zgornjega kvartila ekonomske svobode 10.660 ameriških dolarjev, v primerjavi s 1.345 ameriških dolarjev v državah spodnjega kvartila ekonomske svobode (PKM konstantni 2011 USD). Obenem je povprečni dohodek najrevnejših 10 odstotkov prebivalstva v najbolj ekonomsko svobodnih državah približno dvakrat večji od povprečnega dohodka v ekonomsko najmanj svobodnih državah,” je mogoče prebrati.

Večja ekonomska svoboda prinaša nižjo ekstremno in zmerno revščino in večje zadovoljstvo z življenjem
Ob tem pa je iz spodnjih dveh grafov razvidno, da sta ekstremna in zmerna revščina nižji v državah z več ekonomske svobode, v državah z večjo ekonomsko svobodo pa so ljudje tudi bolj zadovoljni s svojim življenjem.

Glede na to, da večja ekonomska svoboda prinaša večjo blaginjo, nižjo ekstremno in zmerno revščino ter večje zadovoljstvo z življenjem, je naravnost sramotno, da nas prehitevajo države, kot so Romunija, Bolgarija in Makedonija, kar jim bo na dolgi rok omogočalo boljši gospodarski in socialni razvoj. Ne moremo se zgledovati po Hrvaški in Grčiji, ampak moramo stremeti k napredku, da ne bomo zgolj stali na mestu in nazadovali, kar je trend zadnjih desetih let.

H. M.

 • Stric iz ozadja

  In po novem ima svet samo 162 drzav.

  • Simon Novak

   Za đešnjake še je to preveč

 • Soave

  + + + + + ” vladi Mira Cerarja ni uspelo zajeziti razbohotene porabe sektorja država ter odpraviti predimenzioniranih in nepreglednih predpisov.”
  Razumljivo. Še povečevali so to nesrečno JU . Potrebovali so mesta – dobre službice – za svoje podrepnike !!
  Javni sektor je pa vedno bolj obubožan. Zakaj že ? Ker ni denarja za prepotrebne kadre, ki jih primanjkuje.

  • Simon Novak

   Kateri pa je ta prepotreben kader?

   • traktor

    Tak, ki uporablja možgane. Tega pri vas ni opaziti.

    • Simon Novak

     Aha, tipičen đešnjakarski odgovor

 • if

  Z levičarsko oblastjo ne bo ekonomske svobode. To so dokazale dosedanje levičarske oblasti.

  Sedanja levičarska oblast je še ortodoksnejša. Kot leva, skrajno leva, že grozi podjetništvu.

  • Simon Novak

   To mislite samo đešnjaki

   • if

    V ustavni Zdravici Đ ne obstaja.

    V ustavni Zdravici stojijo entitete: Bog, SLovenke, SLovenci, maldenči, prost, ko je bil očakov, naprej naj bo SLovencev doma, sloveča mati …

    • Antonius

     Spoštovani *if*, sloveča mati je plod dunajske cenzure, ker je Prešeren v necenzurirani Zdravici zapisal Dunaju politično motečo SLOVENSKO mati.
     Danes imamo Slovenci za himno cenzurirano verzijo Prešernove *Zdravljice*.
     Moji protestni sovztrajniki so pred sodiščem vedno peli cenzurirano verzijo.
     Mislim, da bo treba Kmeclovo cenzurirano Zdravljico zamenjati in uveljaviti Prešernovo necenzurirano Zdravico. Splošna sloveča mati ni in ne more biti nadomestilo za SLOVENSKO mati.
     Samo toliko bo dovolj.

     • if

      Izvirnost Prešerna je prva. Hvala za poudarek in popravek. Strinjam se!

      Slovenska mati!

    • Simon Novak

     Đešnjaki ste, odkar ste za finančno svetovalko najeli Dijano ĐuĐić iz Velike Kladuše

 • Zgornji

  LOGIČNO !!! ! !!! KER PREVEČ LJUDI NIČ NE DELA, TEMVEČ SAMO POSEDA PO PISARNAH IN URADIH TER RAZNORAZNIH MINISTRSTVIH IN PARAZITSKIH USTANOVAH , SE V NAROD ZAŽRE LENOBA IN VSESPLOŠNA POKVARJENOST TAKO GLOBOKO, DA JO JE IZREDNO TEŽKO IZKORENINITI !!! ! !!!

 • Antonius

  K sliki predsednikov vlad bi morali dodati še veleizdajalčevo sliko predsednika globoke države. On je tudi vse naredil, da do reform nikakor ne bi prišlo. No, ja, svoje so k neuresničenim reformam dodali tudi volivci.
  Zanimam me koliko Slovencev bi izgubilo službo, če bi tudi Akrapovič svojo firmo preselil nekam ven?

  • Simon Novak

   Akrapovič je mala riba, dela se bolj pomembnega kot v resnici je

   • if

    Na nivoju strojništva je Akrapovič know-how, katerega produkte uporabljajo v vrhunskem tekmovalnem motošportu in nasploh v visoko kvalitetnih proizvodnjah visoko zahtevnih produktih.
    Akrapovič know-how je upoštevan in uporabljan v svetovnem merilu.

    • Simon Novak

     Itak

   • Antonius

    Seveda je majhna riba, ker daje delo komaj 450 redno zaposlenim.
    Kolikim pa vi delo dajete, da bomo vedeli med kako velike ribe sodite vi?
    Ubogi svetovni proizvajalci motornih koles, ki v svoje motorje vgrajujejo njegove izpušne cevi, pa se jim niti ne sanja za kakšnega ubožca gre.

    • Franc Šink

     Ne 450 ampak že okoli novega leta jih je bilo 911. In še išče delovno silo.

    • Simon Novak

     V svetovnem merilu je kot pljunek v morje, samo vi đešnjaki ga poveličujete, ker vam pač trenutno koristi za vaše smetenje

     • Antonius

      Zastavil sem vam vprašanje, kolikim vi delo dajete? Niste mi odgovorili!
      V svetovnem merilu ste z vašim *smetenjem* na portalu Nove vred tako ničen, da je en majhen pljunek na vas, kot bi vas vrgel na sredo v ocean.

  • Franc Šink

   Proizvodnja ostane doma.Sedež firme bo pa po moje kmalu v tujini.

 • Franjo Trojner

  Prav nam je, še bolj nas je potebno stisniti!
  Nekoč daleč nazaj sem gledal kako je nek trener šolal zelo plašnega psa, tako dolgo ga je surovo tepel, da se je pes upr in se pričel besno zaganjati v trenerja. Po tej neprijetni izkušnji pes ni bil več plašen in tudi v pasji šoli ga še po parih obiskih nismo videli več. Sem ga pa kasneje srečeval v parku in je bil čisto OK, ni bil boječ, a tudi agresiven ne, čisto normalen, stabilen, ko je bilo treba se je znal tudi postaviti zase.
  Kot izgleda ravno ta normalnost, stabilnost, samozavest, čut za pravičnost, in predvsem upati se postaviti zase in za druge manjka danes moškim v Sloveniji, kar je razlog, da par čudnih, šibkih politikov na oblasti počne kar želi.
  Sam ne morem verjet kako je mogoče, da našo državo in narod ne vodijo najboljši izmed nas, temveč šibki, bledi, moralno vprašljivi podpovprečneži skriti za debelimi zidovi vladnih palač. ZA spremembe, ZA red, ZA nujno potrebne reforme država, narod potrebuje poštene, načelne, modre, smele, hrabre voditelje, ki znajo stopiti na čelo in svoj narod potegniti za seboj. A so Pahor, Šarec in Židan res najbolše kar naš rod premore?? A so Pahor, Šarec in Židan res tisti voditelji, ki bi lahko v naši državi potegnili narod za seboj in sprožili spremembe, sprejeli nujno potrebne reforme ???? Sam mislim, da ne, kar smo jim volilci na volitvah tudi jasno povedali, mar ne? Zanič volilni sistem omogoča, da majhne strančice, luzerji v državi kolo vodijo, kar nujno privede do negativne selekcije, ki se nazorno vidi v šibkih voditeljih, vladah/oblasti, ki stopica na mestu in razen afer in škandalov ni zmožna ničesar smiselnega, domišljenega, dobrega narediti za narod in državo.
  Dokler bo tako za našo edino domovino SLOVENIJO in ves SLOVENSKI rod ni prav nobene svetle prihodnosti. Vsak izmed nas se mora pogledati vase in se vsak dan posebej truditi nekaj dobrega narediti ZA domovino, ZA svoj rod, ZA našo kulturu, jezik, ZA našo tradicijo, navade pa bo sčasoma tudi naša oblast postala pravno pravična, moralna, modra, stabilna, skratka normalna, ker nas bodo vodili res najboljši izmed našega rodu. Naj nam Bog pomaga, da ta zdajšni kaos čimprej mine in končno na čelo naše države in roda stopijo najboljši izmed nas!
  Tudi v EU ni nič drugače, samo poglejte si Junckerja in Vam bo takoj jasno kaj me moti in kako v živo izgleda rezultat negativne selekcije v politiki in še kje.

 • ZatonMesecnikov

  #Zaradi odsotnosti reform Slovenija cepeta na mestu#

  To je jasno že 10 let ko so javnoupravni Lobiji ter lobiji bivšega režima zbrani okoli energetike, infrastrukture, prometa, telekomunikacij, bančništom, zdravstvom, farmacijo, ZZB NOVJ itd. dokončno prevzeli kontrolo nad slovenskimi Vladami. Do takrat, so Vlade vseeno imele še nek vpliv nanje, po tem letu nič več. Začel se je ustaljen vzorec z nastavljenim Novim obrazom, za katerim se skrivajo stari.

  Penzionirani samoupravljalci, ki volijo, pa vedno znova ponovijo enak vzorec obnašanja na volivah, pod parolami ohranjanja “našega in našizma”.

  Lobijem ni v interesu kakršnoikoli spreminjanje obstoječega stanja, saj jim le to zagotavlja prilive iz proračuna, manjko denarja v proračunu pa država nadomešča z zadolževanjem. Gre torej za Vladavino Kleptokracije iz ozadja s pomočjo vladnih marionet. zato sprememb ne bo, dokler bo nekje 1 milijon Slovencev v tej državi še dobro živel.

  Vendar je delitev med prvorazrednimi in Drugorazrednimi vse globja, masa drugorazrednih in nezadovoljnih, pa se veča.

 • Simon Novak

  Glavno, da nismo zadnji

  • xtc

   Saj nazadujemo.

 • xtc

  Vse tole je posledica ,vreščanja “Samo ,da ni JJ”,JJ je vbistvu le personifikacija za leve ovce,tistega kar se reče reforme,Kučanizem,rabi “fašista” za reforme ,ki so nujne pač ne moreš relči ,da so fašist,zato rabiš nekoga za personifikacijo,tistega ,kar te bo spravilo z oblasti in odeneš za leve ovce v celofan fašizma-ti pa jih veselo strižeš in spravljaš v bedo.

 • Anton

  nič hudega bodo levičarji porekli temu, Slovenija je “šele” na 71 mestu, treba počakat Venezuelo, da zamenjamo “štafeto maldosti”

  sarkazem press

 • Franc Šink

  Oblast sama sebi reže vejo na kateri se pase.

 • James Lammar

  Najprimitivnejši minister na svetu Počivalšek bo rešil te probleme z levo roko

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!