Toliko ‘državne srebrnine’ so prodali! Socialni demokrati so bili stranka, ki je sodelovala v vseh levih vladah pri privatizaciji slovenskih državnih podjetij

Tanja Fajon (Foto: STA)

Številna slovenska podjetja so se po osamosvojitvi znašla v dolgovih, nekatera pa so bila kapitalsko podhranjena. Medtem ko so se nekatera uspela rešiti iz tega krča, pa so največja podjetja v večini prodale leve vlade. Med njimi so bile banke, proizvodni obrati, farmacija in nacionalna letalska družba. Nekatera podjetja so bila po odkupu uspešnejša, spet druga (Adria Airways) so klavrno končala svojo zgodbo. Medtem ko KUL v tem trenutku kritizira, da država ne bi smela prodati svojega deleža Madžarom in ji očitajo “orbanizacijo”, pa so slovensko banko SKB “pomadžarili” ravno v vladi Marjana Šarca. Edina stranka, ki je sodelovala v vseh levih vladah, ko so prodajali državno premoženje, so Socialni demokrati.

Največji, 82,25-odstotni lastniki Banke Koper: Istrabenz, Intereuropa in Luka Koper so oktobra 2001 (predsednik vlade Janez Drnovšek) z italijansko bančno skupino SanPaolo IMI iz Torina podpisali pogodbo o prodaji dela deležev v Banki Koper. Luka Koper je imela 32,39-odstotni, Istrabenz 29,86-odstotni in Intereuropa 20-odstotni lastniški delež. Deleži v Banki Koper so se prodajali postopoma vse do leta 2007, prodana pa je bila skupno za 215 milijonov evrov.

Nadzorni svet SKB Banke je leta 2001 za strateškega partnerja banke izbral Societe Generale, s pripojitvijo pa je banka prišla do novih virov financiranja, znanja in svežega kapitala. Skupina SG, ki po vsem svetu zaposluje skoraj 70 tisoč ljudi, je 15. največja banka na svetu z bilančno vsoto v višini 460 milijard evrov, je kupila SKB za 143 milijonov evrov.

Slovenske blagovne znamke, ki so jih tujcem prodale leve vlade.

Pri prodaji SKB Banke gre za podoben primer kot pri Sava Turizmu. Tuji lastnik (v tem primeru francoska Societe Generale) se je odločila prodati svoj delež v banki. Lahko bi rekli, da nas je takrat “orbanizirala” prav vlada Marjana Šarca, saj je madžarska skupina OTP odkupila SKB Banko in njene podružnice leta 2019. OTP se v zadnjih letih močno krepi v srednji, vzhodni in jugovzhodni Evropi, banke pa je v veliki meri kupovala prav od Societe Generale.

Lek v Švico, Droga Kolinska na Hrvaško
Leta 2002 (predsednik vlade Drnovšek) smo prodali tudi veliko farmacevtsko podjetje Lek švicarskemu podjetju Novartis za 880 milijonov evrov. Svoje deleže v družbi so prodali Kapitalska družba (KAD) in Odškodninske družbe (SOD), Nacionalne finančne družbe (NFD) in DZU Triglav. Potem smo bili nekaj let priča zatišju prodaje državnega premoženja, ponovna prodaja pa se je pričela s prodajo Droge Kolinske leta 2010 (predsednik vlade je bil Borut Pahor) Atlantic Groupi za 382 milijonov evrov. S tem so pod okrilje hrvaškega podjetja prešle velike slovenske blagovne znamke: Barcaffe, Cockta, Argeta in Donat.

Predsedniki vlad Alenka Bratušek, Miro Cerar in Marjan Šarec so slovenska državna podjetja prodajali tujcem. (Foto: STA)

 

Leta 2013 (predsednica vlade Alenka Bratušek) so prodali družbo Helios avstrijskemu Ringu in njegovim financerjema ameriškemu skladu Franklin Templeton in Blackstone za 170 milijonov evrov. Leta 2016 so domžalski Helios prodali japonski družbi Kansai Paint, ki je eden od desetih največjih proizvajalcev premazov na svetu. Celotna vrednost posla je po navedbah Japoncev znašala 572 milijonov evrov, v kar so bile vključene tudi obveznosti združene družbe. V času Bratuškove so prodali tudi Aerodrom Ljubljana Fraportu (za 135 milijonov evrov), največjega slovenskega trgovca Mercator manjšemu Agrokorju (261 milijonov evrov) in Letriko podjetju Mahle (za 7,6 milijona evrov).

Največ prodaj v času Mira Cerarja
Tudi v času vlade Mira Cerarja je bilo izvedenih kar nekaj prodaj. Leta 2015 smo prodali Elan Wiltan Enterprises Limited. Ta je danes 95-odsotna lastnica Elana, petodstotni delež pa je v lasti z BAMLI povezano družbo Merrill Lynch International. Istega leta je bila prodana Adria Airways Tehnika Linetech Holdingu za dva milijona evrov, Nova KBM skladu Apollo in EBRD za 250 milijonov evrov, Žito Podravki za 33 milijonov evrov in Pivovarna Laško Heinekenu za 115 milijonov evrov.

Nekdanji predsednik vlade Miro Cerar (Foto: STA)

Leta 2016 je med drugim Slovenski državni holding od DUTB odkupil za 70 milijonov evrov terjatev do Save. Kapital je pretvoril v lastništvo tako, da sta SDH in Kapitalska družba postala 45-odstotna lastnika Save. Ameriški sklad rizičnega kapitala York Global Finance, ki po mnenju nekaterih gospodari tudi z milijardami, ki so iz Slovenije poniknile v času privatizacij,  je po pogajanjih z SDH za 45 milijona evrov kupil 42 odstotkov delnic Save. Takrat pa so prodali tudi družbe Aha Emmi poljskemu podjetju Aluform Spolka, ki je za podjetje plačalo 2,5 milijona evrov.

Adria Airways je končala klavrno
Leta 2016 so pridali Adria Airways Skladu 4K invest, ki pa se je izkazal za slabega lastnika in je Adria Airways leta 2019 klavrno končala v stečaju. Leta 2017 je Palomo kupil Sklad Eko-invest za deset milijonov evrov, Cimos pa Sklad Palladio Finanziaria za sto tisoč evrov, pri čemer so se zavezali, da bodo poplačali 110 milijonov evrov dolgov družbe. Leta 2018 smo prodali še eno banko: Gorenjska banka je bila prodana AIK Banki za 43 milijonov evrov.

Foto: STA

Tudi v času Šarca so se izvedle prodaje, kot prvo smo že omenili prodajo SKB Banke madžarskem OTP s strani francoske skupine Societe Generale. Leta 2019 so prodali še Abanko Novi KBM (444 milijonov evrov), ki pa je NKBM prav tako odkupil madžarski OTP leta 2021. Leta 2019 so privatizirali tudi Novo Ljubljansko banko, kjer sta svoje deleže odkupila Sklad Brand Investment Partners in EBRD za 110 milijonov evrov.

Sara Rančigaj