fbpx

Sprenevedanje ob prvi obletnici vladavine Šarca: Predsednik SD Židan delo vlade ocenjuje kot prav dobro, hkrati pa poziva k izboljšavam na socialnem področju, ki je bilo v zadnjih letih prav v rokah njegove stranke!?

Dejan Židan (Foto: STA)

Leto dni vlade komedijanta Marjana Šarca so v svojem značilnem slogu pokomentirali tudi v stranki SD, sicer članici vladne koalicije. Pri tem pa je šlo v veliki meri ponovno le za sprenevedanje. Njihov predsednik Dejan Židan je namreč delo vlade ocenil s prav dobro oceno, pri čemer možne izboljšave kljub vsem težavam, s katerimi se Slovenija sooča v zadnjem letu, vidi le pri razvoju, zdravstvu in sociali, predvsem skrbi za starejše. Gre za popoln absurd, saj  je prav Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Republike Slovenije v zadnjih letih vseskozi vodila ministrica iz vrst SD Anja Kopač Mrak. Ob tem je nepredstavljivo tudi, da je Židan pozval k zmanjšanju neenakosti med Slovenci, hkrati pa sam podpira privilegiranca Zorana Jankovića in njegovo družino, ki je zaradi naklonjenosti globoke države nad zakonom.

Prvo leto vladavine manjšinske vlade Marjana Šarca, ki vlada s podporo nadkoalicijske Levice, so že komentirali tudi v stranki SD, sicer članici vladne koalicije. Njen predsednik Dejan Židan je pri tem znova dokazal, da je sprenevedanje zanj nekaj vsakdanjega. Delo vlade je namreč ocenil s prav dobro oceno, pri čemer je poudaril, da prostor za izboljšave vidi predvsem na področjih razvoja, zdravstva in sociale, predvsem skrbi za starejše. Vse to kljub številnim težavam, s katerimi se Slovenija sooča tudi na varnostnem, gospodarskem in predvsem pravosodnem področju. Pri tem omenimo samo problematiko politično motiviranih sodnih procesov, nespoštovanja odločb ustavnega sodišča, množičnih ilegalnih migracij, velike davčne obremenjenosti ter prepočasnega odvijanja dogajanja na področju velikih investicij, kot sta gradnji 2. tira in druge cevi karavanškega predora, kar kaže na to, da slovenska oblast z vso vnemo skrbi za gradbene barone iz omrežja Foruma 21, na čelu katerega je stric iz ozadja Milan Kučan.

Reforme prelagajo iz leta v leto
Če ocenjujem z 1 do 5, dajem vladi oceno 4, torej prav dobro, kar pomeni, da še imamo nekaj možnosti, da delo izboljšamo, smo pa marsikaj koristnega naredili,” je o prvem letu Šarčeve vlade povedal Židan, ki je tudi predsednik državnega zbora. Ob tem je poudaril pomen deljenja tako imenovanih povolilnih bonbončkov slovenskih državljanom, česar pa so bili realno deležni predvsem zaposleni v javnem sektorju. “V prvem letu smo izboljševali standard ljudi in prav je tako. Ker v času krize so najbolj trpeli naši ljudje in sedaj je bil čas, ko imamo konjunkturo, da nekaj od tega dobijo,” je dejal, ob tem pa seveda povsem pozabil na negativne posledice, do katerih bi zaradi napihovanja javne porabe lahko prišlo ob ponovni gospodarski krizi. Na vprašanje, kdaj lahko pričakujemo konkretnejše reforme, pa je odgovoril kratko in brez konkretne vsebine, kot smo od vlade, ki je pri vlaganju zakonodajnih aktov manj aktivna od vseh dosedanjih slovenskih vlad, že vajeni: “Drugo leto je pravo leto za reforme in pomembne korake.”

Nevzdržne razmere v domovih za starejše 
Izboljšati moramo varnost starejših ljudi, izboljšati dostopnost do kvalitetne zdravstvene storitve in moramo iti naprej pri razvoju,” je tudi povedal Židan in tako dokazal, da je zanj eno najbolj perečih področij, na katerem so potrebne izboljšave, tudi socialno. Prav tisto torej, ki ga je kar 5 let, med letoma 2013 in 2018, vodila ministrica iz vrst SD Anja Kopač Mrak, znana predvsem po tem, da je v času njenega ministrovanja prišlo do nedopustnih zaostankov pri reševanju vlog za socialne prejemke. Očitno je bila Kopač Mrakova pri svojem delu tudi sicer neuspešna, med drugim na področju varnosti in oskrbe starejših, ki ga izpostavlja Židan. Do zakonske ureditve dolgotrajne oskrbe namreč v času njenega ministrovanja ni prišlo, pa čeprav je imela za to veliko priložnosti. O alarmantnem stanju na tem področju tako še danes pričajo tudi nevzdržne razmere v domovih za starejše, pri čemer je še posebej zaskrbljujoče to, da si številni bivanja v njih niti ne morejo privoščiti. Več kot očitno torej je, da zadnje leve vlade zelo slabo skrbijo za starejše in druge, ki ne zmorejo poskrbeti zase. Razpoložljivi denar namreč raje porabijo za kupovanje glasov javnega sektorja ter z njim strežejo apetitom nevladnih organizacij ter drugih sumljivih ozadij.

Anja Kopač Mrak (Foto: STA)

Prav SD sodelovala pri razgradnji zdravstvenega sistema
Pri vsem skupaj ne preseneča, da je Židanova izjava že sprožila številne odzive na družbenih omrežjih. Poslanka SDS Jelka Godec je tako na primer v svojem zapisu na Twitteju izpostavila dejstvo, da se Židan pritožuje nad zdravstvom, čeprav je prav stranka SD sodelovala pri razgradnji zdravstvenega sistema. Med drugim so namreč poslanci vladajočih strank, med katerimi so bili tudi tisti iz stranke SD, pri dveh interpelacijah v letih 2016 in 2017, ko je bil predsednik vlade Miro Cerar, kar dvakrat podprli zdravstveno ministrico Milojko Kolar Celarc. Ta je znana predvsem po tem, da ni izvedla prepotrebne zdravstvene reforme, ob tem pa se je neustrezno spopadla tudi s težavami v programu otroške srčne kirurgije na UKC Ljubljana. Rešitev za nastalo situacijo je namreč videla v ustanovitvi Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni, ki pa se je izkazal za pravo katastrofo in ga je doletel postopek likvidacije.

Prizadevajo si za enakost vseh državljanov, obenem pa podpirajo privilegiranca Jankovića
To, da v stranki SD eno govorijo in drugo delajo, dokazuje tudi to, da so ob prvi obletnici Šarčeve vlade poudarili pomen odpravljanja neenakosti med državljani. In to kljub temu, da prav oni sami odkrito podpirajo privilegiranca Zorana Jankovića in njegovo družino, ki je zaradi naklonjenosti globoke države in njenega popolnega nadziranja slovenskega pravosodnega sistema nad zakonom, kar dokazuje, da pri nas ločimo prvorazredne in drugorazredne državljane. Omenjeno se je jasno pokazalo pri nedavnem odpisu kar 29 milijonov evrov dolga podjetju Electa Holding Jankovićevih sinov, Damijana Jankovića in Jureta Jankovića. Do njega je namreč prišlo po zaslugi sporne poenostavljene prisilne poravnave, o čemer je priznani odvetnik Radovan Cerjak povedal: “Za nekatere se pač zakonska določila tolmačijo na tak način, za druge pa na drugačen način. Verjemite mi, da pri običajnem državljanu takšne prisilne poravnave sodišče zagotovo ne bi potrdilo.”

Dejan Židan (levo) in Zoran Janković (desno), v sredini igralka Ivanka Mežan (Foto: STA)

Rajko Golob