Ko se Aurelio Juri oglasi, nehote svoje odtise sodelovanja z JLA pusti

Datum:

Govor podpredsednika DZ Jožeta Tanka na slavnostni seji pred dnevom samostojnosti in enotnosti je razburil globoko državo z zadnjim šefom ZKS na čelu Milanom Kučanom, še posebej oster pa je bil nekdanji poslanec pravne naslednice ZKS, SD, Aurelio Juri, ki je Tanka označil kar za sramoto DZ. Aurelio Juri je sicer znan po svingerskem škandalu, po mnenju nekaterih pa gre za pravega izdajalca, v Kopru je namreč županoval, ko je JLA uspelo vkorakati iz Reke vse do slovensko-italijanske meje. Manj znano je še, da je bil Jurijev oče član skupine italijanskih komunističnih partizanov, ki je na ukaz komunistične partije gangstersko pobila četo italijanskih demokrščanskih partizanov. Italijanski partizani so bili v Italiji obsojeni na dosmrtno ječo, zato je oče pobegnil v Slovenijo.

Podpredsednik Državnega zbora Jože Tanko je bil v nagovoru na slavnostni seji Državnega zbora pred dnevom samostojnosti in enotnosti kritičen do zagotavljanja človekovih pravic v državi, med drugim je povedal tudi, da je bil upor proti kršenju človekovih pravic eno temeljnih izhodišč slovenske osamosvojitve. Pričakovano je bila nad njegovim govorom grožena slovenska globoka država, med drugim se je oglasil zadnji šef Zveze komunistov Slovenije Milan Kučan, ki je povedal: “To je tipičen govor za strankarsko proslavo, po enotnosti pa v tistem govoru ni bilo niti sledi.”

Tudi Aurelio Juri iz odmevne svingerske afere kritiziral Jožeta Tanka
Še dlje pa je šel nekdanji režimski novinar, poslanec DZ in nadomestni evropski poslanec iz vrst pravne naslednice ZKS Socialnih demokratov Aurelio Juri, ki smo si ga bolj kot po delu zapomnili po odmevnem svingerskem škandalu. Ta na družbenem omrežju Twitter po Tankovem nagovoru ni varčeval z besedami: “Jože Tanko, sramota za Državni zbor! Ob dnevu samostojnosti in enotnosti je nastopil ne kot podpredsednik DZ, temveč kot vodja poslanske skupine SDS in to v najbolj grobem pomenu. Sicer je dobro da se maske odvržejo. Ljudje vidijo pravi obraz!”

Glede tega se je oglasil Tanko, ki je ob Jurijevi žaljivosti zapisal, da sta on in državni sekretar Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Jernej Štromajer pravzaprav iz istega političnega gnezda: “Ne da se spregledati, da sta Aurelio Juri in Jernej Štromajer iz istega političnega gnezda.”

Na vse skupaj se je odzval tudi predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša, ki je Jurijev sramoten zapis komentiral sledeče: “Sramota ni @TankoJoze, ki je govoril resnico, ampak @AurelioJuri, ki je odkrito nasprotoval slovenski osamosvojitvi ter med agresijo na Slovenijo kot lokalni funkcionar v Kopru paktiral z zločinsko JLA. #izdajalec”

Juri prihaja iz dinastije izdajalcev in režimskih privilegirancev
Kot smo na Nova24TV že poročali, je bil poleg Aurelia Jurija poslanec DZ tudi njegov brat Franco Juri in sicer kot član že propadle stranke Zares (danes je glasen in zagret podpornik skrajne Levice), poslanec pa je bil tudi sin Aurelia Jurija Luka Juri. Slednji je bil član SD, od koder pa so ga pred časom že nagnali. Brat Franco je po koncu politične kariere postal direktor Pomorskega muzeja v Piranu, Luka Juri pa direktor Pokrajinskega muzeja v Kopru.

A mnogo bolj mračna je preteklost družine, Aurelio Juri je bil namreč župan Kopra v času, ko je po zločinska Jugoslovanska ljudska armada vkorakala z Reke na italijansko-slovensko mejo. Manj znano pa je, da je bil oče Aurelia in Franca Jurija član skupine italijanskih komunističnih partizanov, ki je na ukaz komunistične partije gangstersko pobila četo italijanskih demokrščanskih partizanov. Italijanski partizani so bili v Italiji obsojeni na dosmrtno ječo, zato je oče bratov Juri pobegnil v Slovenijo.

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Ali so takšni prizori razlog za skrb o prihodnosti Zahoda?

Ruski predsednik Vladimir Putin je v sredo na bliskoviti...

Grozote ujetništva v Rusiji: Ukrajinski vojak v petih mesecih ujetništva izgubil 77 kilogramov!

Ukrajinski varuh človekovih pravic Dmitro Lubinec je povedal, da...

Astina ledena doba: Ministrica se je znašla v nemilosti lastnih podanikov

Slovenski filmarji so besni; vsaj tako je videti po...