fbpx

[Ekskluzivno] Poglejte, kako je skrajna Levica izobraževala kar italijanske komuniste!

Komunistična partija Italije, ki je pred dvema letoma, po 25 letih, tako rekoč vstala od mrtvih, je na pogovor v Trst povabila goriškega vodjo stranke Levica. Člane partije je predvsem zanimalo, kako je mogoče, da v Sloveniji, ki je evropska država, stranka, ki zagovarja družbeno lastnino, višje davke za podjetnike in je naklonjena priseljevanju, lahko sploh pride v parlament.

Marko Rusjan iz skrajne Levice je ob tem povedal: “Naša stranka je že ob nastanku in na volitvah dajala realne obljube. Bistvo programa je bil in je še dvig minimalnih plač. To je bila ena glavnih točk programa tudi pred volitvami. Druga točka pa je bila nasprotovanje financiranju vojske.” Tako kot na volitve v nekaterih državah vplivajo od zunaj, na primer iz Rusije, tako naj bi tudi na volitve v Sloveniji vplival madžarski predsednik Orbán preko podpore stranki SDS, je še povedal Rusjan in nadaljeval z iskanjem zarot ter zatrdil, da je kampanja SDS temeljila na ksenofobiji. Nadalje je Rusjan povedal, da so po volitvah stranke naskakovale vlado, da bi si zagotovile prevlado na določenih sektorjih in si zagotovile posamezne pozicije, pri tem pa močno izigrale stranko Levica. Nadaljeval je s predstavitvijo strankinega programa: “V našem programu je tudi izstop iz Nata. Sprva nasprotujemo financiranju, potem pa bomo nadaljevali in vztrajali pri izstopu.”

Ekstremno Levico očitno jezi nepopustljivost Šarca na področju obrambe!
Kot je zatrdil Rusjan, na področjih obrambe in migrantov premier Šarec ni želel popuščati, prav tako Levica ne vidi zunanje politike tako kot koalicija. Mnenja se krešejo tudi na področju privatizacije. Levica zavrača očitke, da želi škodovati podjetništvu, ključen udarec pa je bil zanjo imenovanje Damirja Črnčeca na čelo skupine za implementacijo arbitražne razsodbe. Njegov največji greh pa je, da je bil direktor Sove v času Janševe vlade. Italijanske poslušalce, predvsem partijske kolege, je najbolj zanimalo, kako je stranki sploh uspelo priti v parlament ter kako se pripravljajo na lokalne in evropske volitve. Komunistična partija ima namreč v Italiji, tako kot v drugih normalnih evropskih državah, izredno malo volivcev in vpliva. Prisotne je tudi zanimalo, kakšen odnos ima Levica do Titove Jugoslavije.

Do oblasti tudi s pomočjo jugonostalgije
Rusjan je nadaljeval v izrazito jugonostalgičnem tonu: “V zadnjih letih se, ne samo na političnem, ampak tudi na kulturnem nivoju, spet na veliko preučuje obdobje Jugoslavije. Od leta 1945 do 1991. Ta trend se kaže tudi v drugih nekdanjih jugoslovanskih republikah. Kaj je bilo v njej uspešnega in kaj se je zgodilo, da je razpadla.” Obiskovalce je zanimalo tudi, kakšen odnos ima Levica do cerkve in kako jo sprejemajo ljudje na podeželju. Komunistična partija Italije (KPI) je po padcu berlinskega zidu razpadla na prafaktorje. Nastali so Demokratična stranka levice, Levi Demokrati in nato DS, ki je seštevek LD in Marjetice, ki je nastala iz Ljudske stranke, slednja pa iz ene od komponent Krščanske demokracije.

J. Ž.