Župan Kočevja Prebilič s postavljanjem spomenikov nasprotnikov osamosvojitve in praznovanjem 50. obletnice TO na veliko izkrivlja zgodovino in vzpostavlja kontinuiteto s partijskimi strukturami

Župan Kočevja Vladimir Prebilič. (Foto: STA)

Občina Kočevje očitno živi globoko v mračni preteklosti in tako nikakor ne more pretrgati vezi s komunizmom. V soboto so tako v tamkajšnjem Šeškovem domu proslavljali 50. obletnico Teritorialne obrambe, ki je bila poleg JLA in milice eden od vojaških elementov takratnega totalitarnega režima. Proslavljanje obletnice TO, ki nima nobene kontinuitete s Slovensko vojsko, se je tako zgodilo približno mesec po tem, ko je ob občinskem prazniku v Kočevju potekalo odkritje spomenika jugo-generalu Jožetu Ožboltu, ki sta mu pomenljivo prisostvovala njegova hčerka, vrhovna sodnica Kristina Ožbolt in župan Vladimir Prebilič. Slednji očitno kljub prihajajočim volitvam vse bolj kaže svoj pravi obraz, ki pa je zainteresirani javnosti znan že dlje časa.

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Kočevje je tako skupaj z Občino Kočevje vabilo na proslavo ob 50-letnici TO, ki je potekala v soboto, 10. novembra 2018, s pričetkom ob 17. uri v Šeškovem domu v Kočevju. Na prireditev so množično vabili tudi s sporočili SMS, ki so se glasila sledeče: “Vabim vas, da se udeležite osrednje občinske proslave ob 50-letnici TO, ki bo v soboto, 10. 11. 2018, s pričetkom ob 17. uri v Šeškovem domu. Zaželena udeležba v uniformah. Obvestite tudi prijatelje, tako da bo dvorana bolj polna. Slavnostni govornik bo dr. Tomaž Čas, predsednik Zveze policijskih veteranskih društev SEVER. Vljudno vabljeni, Anton Vovko.” Prireditev je tako potekala le malo več kot en mesec po sramotnem proslavljanju 50. obletnice TO na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču, kjer je tudi predsednik republike Borut Pahor izpostavil, da takratna TO nima nobene kontinuitete z današnjo Slovensko vojsko. Kot je za Nova24TV pojasnil osamosvojitelj BgGen Tone Krkovič, je Slovenska vojska stara 28 let, njena predhodnica pa je bila Manevrska struktura narodne zaščite. Danes v Kočevju tako obeležujejo in slavijo nekaj, kar je vrhovni poveljnik slovenskih oboroženih sil in predsednik države Borut Pahor jasno označil kot nesprejemljivo. “To ni nobeno praznovanje, pač pa manipuliranje in izkrivljanje zgodovine, ki postavlja kontinuiteto z bivšimi partijskimi strukturami,” meni Krkovič.

Gre za le še en poskus izkrivljanja zgodovine ali za slavljenje totalitarizma?
Šeškov dom, ki je sicer tudi muzejska stavba, je avtentičen prostor, v katerem je leta 1943 potekal zbor komunistov. Še ena simbolika je to, da je na tej prireditvi govoril predsednik policijskega združenja Sever, Čas. Kočevski zbor je bil kasneje preimenovan v Zbor odposlancev slovenskega naroda, čeprav v resnici ni šlo za odposlance slovenskega naroda, temveč za predstavnike komunistične partije, katerih srečanja se je udeležil tudi Titov tesni sodelavec Milovan Đilas. Pozneje, ko je Đilas prišel v spor s komunistično partijo, so ga brisali iz vseh spisov, zaradi česar je prišlo tudi do prilagoditve imena dogodka. Pri tem se glede na opisana dejstva lahko vprašamo, ali gre pri tem za ponoven poskus utrjevanja konstrukta TO kot predhodnice Slovenske vojske ali pa kar za odkrito slavljenje totalitarnega režima?

Kočevski župan Vladimir Prebilič (Vir: STA)

Kočevje ostaja ujeto v duhu krvave preteklosti
Pomenljivo je tudi, da občinski praznik Občina Kočevje obeležuje 3. oktobra, in sicer že vse od leta 1943. Na dan letošnjega praznovanja so tako odkrili spomenik jugo-generalu Jožetu Ožboltu. Odkritje spomenika, pri katerem je med drugim sodelovala zveza borcev, je potekalo pod simboli krvave revolucije in rdeče zvezde. V tej občini si po vrhu vsega dovolijo za občinski praznik odstirati spomenik enemu najbolj primitivnih generalov, ki so ga imenovali kar Dugmat, po hrvaškem izrazu za gumb. Znan naj bi bil namreč po tem, da ni znal drugega, kot preverjati, ali so si vojaki pravilno zapeli gumbe na uniformah. Poleg tega je brat Jožeta Ožbolta, Dragutin Ožbolt, direktno s svojim podpisom pod enega najbolj sramotnih dokumentov v zgodovini Slovenije podal ukaz, s katerim je bilo odrejena razorožitev, in sicer skupaj z Ivanom Hočevarjem. Na slovesnosti sta bila prisotna tako župan Vladimir Prebilič kot hči Jožeta Ožbolta in nečakinja Dragutina Ožbolta Kristina Ožbolt, ki je vrhovna sodnica. Pri opravljanju njenega dela na vrhovnem sodišču so s strani globoke države gotovo najbolj cenjene prav njene ideološke kompetence.

Razkritje spomenika jugo-komunističnemu generalu Ožboltu v Kočevju ob prisotnosti župana Vladimirja Prebiliča in Ožboltove hčere Tince Ožbolt.

Župan Prebilič se tik pred lokalnimi volitvami niti ne trudi skriti svojega pravega obraza
Župan Vladimir Prebilič, kot vse kaže, tik pred prihajajočimi lokalnimi volitvami, na katerih se bo potegoval že za tretji mandat, ne more skriti svojega pravega obraza, ki pa je zainteresiranim znan že dlje časa. Med drugim je Prebilič izredni profesor s področja obramboslovja na režimski FDV, kjer naj bi bil avtor številnim diplomskim delom, s katerimi se namerno izkrivlja zgodovina. Še več, energetske prenove v Kočevju vodi kar podjetje Energetske prenove d.o.o., ki ga vodita sinova Prebiličevega sodelavca s fakultete Antona Beblerja. Prebilič je sicer nekdanji predsednik odbora za obrambo pri SD, funkcijo pa je zasedel leta 2005. Zanimivo je tudi, kako je postal župan – leta 2010 je s približno 60 odstotki v drugem krogu kot neodvisni kandidat premagal kandidata SD Janka Vebra.

Anton Bebler (Foto: STA)

J. Ž.

 • Volkhv

  Sledi postavitev Mladiću in Slobodanu Milo Ševiću v Sloveniji

  • večni srb

   Saj Miloševiču bi se res lahko zahvalili, ker je onemogočil hrvaško JLA s tem, da je odpoklical srbske nabornike iz vojske in jo s tem naredil invalidno, nesposobno premagati našo teritorialno obrambo.
   Ne bi bilo pa higiensko, če je bil dober za slovence, še ne pomeni, da ni bil slab za srbe in ostale, težko je soditi politike zgolj po posameznih dejanjih.

  • FRANC3

   Pri takih norcih in izdajalcih lastnega naroda je to vse možno.

 • večni srb

  ne razumem koga slavijo na teh lažnih proslavah, jaz sem bil v To do konca njenega obstoja in ne pomnim, da bi me kdo kam povabil, kaj šele, da bi bila naš trud in žrtev med osamosvajanjem kakor koli spoštovana.
  Te proslave obstajajo same zase, so navadno elitiziranje, ki z realnostjo nima nikakršne veze. Žalostno, smo narod, ki nima kaj slavit, ker fašisti vse spremenijo v drek.

  • večni srb

   Sprašujem se zakaj ne marajo TO, verjetno zato, ker smo se uprli hrvatom, naša TO je namreč izdala poveljstvo komande JNA v Zagrebu.

 • VERRZIFIKATOR

  Jožko Ožbolt – Dragec

  KOČEVSKA

  Na Kočevskem zgodba se dogaja,
  kjer medvedov dosti je fosilnih
  in še več tam zajcev je servilnih,
  gozdna pač vse skupaj uboga raja.

  Medved se ustavil je pred pisto,
  ki se mu je nekam nova zdela,
  zadnjič ni na kamnu še čepela,
  tu okoli vse bilo je čisto.

  Čudil se je medved spomeniku,
  komu le in kdo ga je postavil,
  kdo denar za kamen je zapravil,
  kakšnemu sploh posvečen je liku.

  Če je lovcu, mi bo trda predla,
  v istem hipu medved je pomislil,
  bolje bo, da bi jo čimprej stisnil,
  pista ga močno je namreč zmedla.

  Kar mu zajec je prebral besede
  tam pod pisto v kamen so vklesane,
  ni strahu, napis je za podgane
  in za takšne vse podobne bede.

  Pisto da odkril je gozdni palček
  da vse skupaj je cenena šala,
  ni da bi divjad se česa bala,
  v kamnu je le jugo generalček.

 • Amerikanc

  Kaj hočemo. Kočevci in Kočevarji res nimajo sreče. Najprej jih je doletela “Kočevska reka”. Ko se še od te niso opomogli, so dobili najprej enega partijskega sekretarja za župana, sedaj pa imajo že drugega. So na najboljši poti popolne izolacije, od ostalega, razvitega dela Slovenije.

 • Lojz

  Ko so bili v JLA Krkovič, Janša in drugi desnjaki in se vsakodnevno zakljinjali Titu in partiji je bilo pa vse ok.

  • Amerikanc

   Ja, druga možnost je bila Goli otok. Ali si bil mogoče tam ali se samo delaš važnega ?!

   • Ivan Friderik Novak

    Teleban, ne kvasi oslarij.

    • Andrej

     Očitno nisi bil v JNA.

 • montyamp

  Kako to da se je Bebler rodil v Moskvi ???
  Kaj je oče bil tudi Stalinov maturant ????
  TITOBANDITO , France Klopčič, Dragotin Gustinčič, Prežihov Voranc, Aleš Bebler, Miha Marinko, Edvard Kardelj, Boris Kidrič, Josip Kopinić, Ivan Maček , Stane Dolanc , Kraigherji , Ribićić , Vidmar ………………………………………………..
  so se namreč pri NKVD učili klanja lastnega naroda .
  Zato se na tem prostoru živi še samo za atentate in bankrote .
  KOMUNIZEM === FAŠIZEM .

  • FRANC3

   KOMUNIZEM = NACIONALSOCIALIZEM.
   Komunisti so nacionalsocializem preimenovali v nacizem zato, da so prikrili socializem. Pa tudi butlji so laže izgovarjali naci ali nacizem kot pa nacionalsocializem, sploh kadar so se ga malo napili po tujih kleteh.

   • Tone

    Kaže, da so tudi kapitalistični butlji težko izgovarjali nacionalsocializem in ga skrajšali v nacizem. Pa tudi zato, ker je negativna nacistična komponenta v praksi povsem zasenčila pozitivno socialistično.
    Kako so to komunisti skrivali socializem, če pa so ga poudarjali kjer je bilo treba in kjer ni bilo treba (Socialistična republika Slovenija, socialistična mladina, socialistično gospodarstvo…)?
    FRANC TRETJI, zbudi se iz kome!

 • domovina mili dom

  Komunisti so dejanja iz zgodovine prejšnje države prenesli v novo državo, ki se imenuje kriminalland.

 • tarantela

  Mislim, da se morate pritožiti na Evropsko sodišče, naj že enkrat uredijo, da so zmagovalci domobranci s svojimi tesnimi prijatelji hitlerjanci.

  • Andrej

   Glede na tvoje število pisanj nikoli ne boš Calvo, ampak boš vedno čisto preprosta tuna, ki ne napreduje.
   Domobrance so izvensodno pobili in zmetali v rove, jame, brezna, ostali so si pa reševali življenja z begom v tujino. Če danes nekdo reče, da je treba tem revežem izdati mrliški list še ni domobranec. Daj, preberi si kdaj Antigono.
   Ta Evropa, na katero se navezuješ, je rekla, da je zločinsko točno to, kar zagovarjaš. Komunizem s svojo petokrako, izkrivljanje zgodovine, Ilova gora…….

   • Tone

    Ti mrliški listi so že zdavnaj izdani.
    Če ne bi bilo tako, bi Nova na široko pisala, kako imetja teh ljudi ni mogoče dedovati ali prodajati, da se vdove niso mogle ponovno poročiti, itd. Nič od tega.

    • Andrej

     A se ti zdi zelo smešno, da trosiš take neumnosti? Ne želi si, da bi bil kdaj vsaj malo v koži teh siromakov. Vidim, da tudi ti še nisi prebral Antigone. Poskusi, saj ni dolga.

     • Tone

      Pusti ti Antigono (jaz sem v njej nekoč selo nastopal in sem jo znal na pamet, v gledališču pa sem gledal tri Antigone različnih avtorjev)!
      Rajši povej, kako so vdove in potomci dedovali njihova posestva in drugo premoženje, če so bili uradno še živi.

     • Andrej

      Morda si nastopal, prav gotovo pa nisi razumel.
      Bolj malo so dedovali, ker jih je bolj malo preživelo. Imeli so in imajo še zdaj težave.
      http://www.predlagam.vladi.si/webroot/idea/view/5434/null/answers/
      Tega je kar precej, pa si vzemi čas, te RES zanima.
      Mrliški list lahko se naredi za tistega, za katerega je dokazano, da je mrtev. Tukaj pa nastopijo resne težave.

     • Tone

      Samo sprenevedanje te (vas) je! Ni res, da je bilo malo dedovanja, ker jih je malo preživelo. Lastnina je ostala, podržavili so jo samo večjim posestnikom in tovarnarjem. Večina domobrancev je bila kmečkega porekla. Kdor od pobitih je imel sorodstvo, je imel tudi dediče, saj se deduje do ne vem katerega kolena. Žensk in mladoletnih načeloma po vojni niso pobijali (glej Pričevalce). Dedičev je bilo dovolj.

      Na povezavi, ki si jo pripel, je tudi ta stavek: “Do tedaj (do 1995) je bilo mogoče opraviti vpis smrti v matično knjigo umrlih za navedene osebe le na podlagi predhodno izvedenega sodnega postopka razglasitve pogrešanca za mrtvega ali sodne ugotovitve smrti v skladu z Zakonom o nepravdnem postopku.”
      To pomeni, da so vsaj od 60-ih lahko pridobili mrliške liste, in tudi so jih. Saj ni bilo treba dokazovati, kako so umrli. Dovolj je bilo s pričami dokazati, da je bil človek z zakonom določen čas pogrešan. Vsi so vedeli, zakaj je bil pogrešan, a so se delali neumne in stvari so se urejale.

      Lahko da je kak posamezen zagrizen uradnik delal težave, večinoma pa problemov ni bilo. Zato tudi ni zgodb o problemih z dedovanjem in zgodb o vdovah, ki se ne morejo ponovno poročiti. Novi zakon je postopek za pridobitev mrliškega lista smo poenostavil. Razmeroma majhno število vlog je tudi zato, ker so ostali to že pred tem uredili.

      Kdaj se mislite nehat sprenevedat?

     • Andrej

      Dobro, prepričan si, da je velika večina po vojni pobitih dobila mrliške liste. Do tega imaš pravico. Ti kar mirno zanemari dejstvo, da kup ljudi ni moglo dokazati, kje in kdaj je kak njihov prednik umrl in so imeli in še imajo težave. Mirno tudi lahko zanemariš dejstvo, da na tisoče ljudi ne ve, kam naj svečko prižge v spomin na predhodnike. Tudi to dejstvo, da za ta grozodejstva nikoli nihče ni bil kaznovan, še obsojen ne, lahko zanemariš. Če zaradi tega lahko mirno spiš. Vedi pa, da to ni resnica.

     • Tone

      Lepo sem ti napisal in citiral, da so mrliške liste lahko dobivali po zakonu o pogrešanjih osebah. Treba je samo dokazati, da je določeno število let pogrešan. Če bi vedeli kje in kako je umrl, ne bi bil pogrešan.

      Ostalo ne spada v to debato in zaradi tega lahko čisto mirno spim. Tako kot ti.

      Kako naj bo kdo obsojen in kaznovan, če nihče nikoli nikogar niti ovadil ali obtožil ni?

   • FRANC3

    Levaki in komunisti nočejo vedeti za 23. avgust 1939 (podpis sporazuma Ribbentrop-Molotov, ko so nacionalsocialisti Nemčije in komunisti Internacionale postali zavezniki) . Evropa ta datum praznuje kot DAN EVROPE kot opomin vsem trem režimom: Fašizem, nacionalsocializem in komunizem.

  • Tone

   Se ne bodo, ker vedo, kakšen bi bil rezultat.
   To pomeni, da se dobro zavedajo zgodovinske resnice.
   Njihova stališča pa so namerna laž za politične potrebe.

   • FRANC3

    Kaj bi pa ti napravil, če bi ti komunisti pobili pol žlahte, pokradli pol kleti in odpeljali vso živino iz štale? Bi bil tiho in jih še naprej podpiral ali bi se uprl????
    Komunistom se NIKOLI NI ŠLO ZA OSVOBODITEV. KOMUNISTOM SE JE ŠLO ZA PREVZEM OBLASTI (Kardelj na partijskem posvetu v Zagrebu septembra 1939.

    • Tone

     Larifari.
     Protikomunisti se niso “uprli” zato, ker bi jim kdo kaj ukradel ali pobil, ampak zato, ker so bili komunisti brezbožci in ker so verjeli, da bodo pod komunisti imeli skupne žene, jedli iz skupnega kotla in imeli skupne zobne krtačke.
     Kaj pa, če (se) je komunistom ŠLO ZA OSVOBODITEV IZPOD OKUPATORJEV IN ZA PREVZEM OBLASTI. Brez osvoboditve tako ne bi mogli prevzeti oblasti. Če bi samo čakali, da bo okupatorja pregnal nekdo drug, pa tudi ne.

     Kaj pa je narobe z željo po prevzemu oblasti? To je vendar srčna želja in cilj vsakega politika in politične stranke.

 • Andrej

  Če Kučana ni je pa tudi Bebler dober. Ljudem je treba nasuti peska v oči, da slepo volijo kriminalce.

 • FRANC3

  Rimljani so rekli: ”Nomen est omen”. (Ime je pomembno)
  Župan Kočevja Vladimir: Ali ni imel takšno ime tudi Lenin in ga ima tudi sedanji predsednik Rusije Putin?
  Zgolj slučaj???

  • največji ljuzer jjajo

   janez je bilo ime kranjskih Janezov, velikih vitezov za noriško kraljestvo v času I. WW. zgolj slučaj, da je sto let po koncu vojne vstal od mrtvih zombi in navija za kraljestvo, ki si ga je izmislil in v katerem on vedno zmaga na volitvah?

 • FRANC3

  Hinavci levaško-komunistični.
  Imeli so 45 let časa, da mu postavijo spomenik. Zakaj ravno sedaj 28 let samostojne Slovenije. To je čista provokacija in norčevanje iz Slovenije.

  • Tone

   Provocirati je mogoče samo bedake in vernike.

 • zvone gabrijan

  Primitivci se bodo utopili v lastnem dreku.

  • največji ljuzer jjajo

   Janša prvi!

 • Tone

  Kaj se razburjate? V Kočevju imajo Park narodnih herojev, kjer je manjkala ena glava, pa so jo postavili.
  Počakajmo na rezultate volitev, pa bomo videli, kaj si o tem mislijo Kočevci. Vse drugo je politikantsko natolcevanje. (če bi kot zadnjemu postavili spomenik narodnemu heroju Krkoviču, se Nova ne bi razburjala)

 • ve, da nič ne ve

  a niso ravno v TO KOčevje razorožili svoje enote pod vodstvom Krkovića? vsi ostali, kot pišejo veterani vojne za slovenijo in takratni načelniki TO, so ohranili vsaj večino orožja. o tem pišejo recimo v pismih bralcev. če kdo, je torej Krkovič pomagal pri razorožitvi TO v korist JLA

  • Tone

   Ne mu zamerit. Takrat je še kazalo, da se je dobro grebst pri JLA.

 • največji ljuzer jjajo

  Prebilič avtor številnih diplomskih delov na FDV? da ni on avtor janšarijeve diplome s citati Kardelja, Luke Leskoška in Lenina, diplome, ki je prerasla v šiptarski doktorat? ker potem je res vsega posmeha vreden, to ni univerzitetni nivo pisanja, kaj šele doktoriranja

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!