Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Štefanec prepričan, da je Šarec s svojim odnosom ukinil boj proti korupciji!

Foto: STA

V torek je bila na TV Slovenije oddaja Odkrito na temo korupcije, kjer je voditelj Igor Pirkovič gostil predsednika Komisije za preprečevanje korupcije, kjer je šef KPK opozoril, da je s takšnim mišljenjem, kot ga ima o delu KPK Marjan Šarec borbe proti korupciji v Sloveniji konec. S tem je izrazil mnenje o Šarčevih izjavah, da KPK tiska odločbe, kot so v Topčiderju tiskali bankovce. Problematično je tudi, da vlada sploh nima programa proti korupciji, alarmantne pa so Štefanecove besede, da minister Samo Fakin ni odstopil iz zdravstvenih razlogov, pač pa ker je bil pravi borec zoper nepravilnosti v zdravstvu.

V torek je bila na TV Slovenije oddaja Odkrito na temo korupcije, kjer je voditelj Igor Pirkovič gostil predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Borisa Štefaneca, dr. Bojana Dobovška s Fakultete za varnostne vede in partnerja Deloitte dr. Yurija Sidorovicha. Povabljeni so bili tudi predstavniki Ministrstva za pravosodje, ki ga vodi Andreja Katič iz vrst Socialnih demokratov, pravne naslednice Zveze komunistov Slovenije, a se oddaje niso bili pripravljeni udeležiti.

S takšnim mišljenjem, kot ga ima o delu KPK Šarec, je borbe proti korupciji v Slovniji konec
Mediji in javnost so po Štefanecovih besedah na korupcijske afere najbolj občutljivi, ko so vpletena znana imena, kot trenutne odmevne primere pa je med drugim navedel viceguvernerja Banke Slovenije Marka Bošnjaka, bivšega generalnega sekretarja LMŠ Braneta Kralja in afero z Alenko Bratušek. “Politika to ve, predsednik vlade to ve. In kakšna je reakcija predsednika vlade na to? Reakcija je, da on to javno pove in on ni kdorkoli, on je predsednik vlade, in on pove, da ima občutek, da ta pretirana vnema Komisije pri izdajanju odločb, da to vnemo vidi v luči reelekcije, v enem primeru se je celo izrazil in to javno povedal, da ga Komisija spominja, nekateri starejši Slovenci se bodo tega spomnili, tiskarno denarja v Topčiderju v Beogradu. V stari Jugoslaviji, takrat ko nismo imeli dovolj denarja je pač nekdo odločil in smo ga tiskali,” je bil kritičen Štefanec. Če ima predsednik vlade takšno mnenje in jih javno razgrinja, je po Štefanecovem mnenju borbe proti korupciji konec: “Če ima predsednik vlade ministre v vladi in se s tem strinja, ki so obremenjeni z odločbami Komisije, ki kažejo na negativno ravnanje, potem je borbe zoper korupcijo v tej državi konec!”

Alenka Bratušek dobro ve, kdo je njen šef (Foto: STA)

V oddaji je Štefanec spregovoril tudi o tistih, ki so v Sloveniji privilegirani in vnaprej vedo, da se jim ne more nič zgoditi: “Prav gotovo, to so tisti, ki so ‘naši’. To niso tisti, ki so so strokovni, ki so sposobni, ki so ozaveščeni, ki so pošteni, ampak so to tisti, ki so naši. V vseh štirih primerih, ki sem jih omenjal, pa še bi jih lahko našteval, morda samo enega, ki je zelo znan: problem madžarskega poslanca. Jaz seveda nimam nič proti, obratno, jaz izviram iz okolja, kjer je madžarska narodna skupnost zelo prisotna in jaz sem ponosen na to. Živim na Hodošu, ki je seveda okolje, ki v pretežni meri govori in diha z madžarskim jezikom in z madžarsko kulturo in tako je prav. Ampak, v nobenem primeru pa ni prav, da nekdo, četudi je to poslanec madžarske narodne skupnosti, kopiči funkcije, to ugotovimo, v parlamentu pravimo, to ni prav, zgodi pa se nič. In tu je seveda konec boja zoper korupcijo. Vse drugo je seveda figa v žepu!”

Foto: posnetek zaslona

Vlada sploh nima programa proti korupciji
“Zakonodajo sprejemamo že šest let od takrat, ko je Klemenčičev senat odstopil prav zaradi tega. Nič nismo naredili na tem področju. Še več, vlada je imela do sedaj vsaj svoj program boja proti korupciji, se je reklo, zdaj ima program uveljavitve ukrepov za večjo integriteto, torej pojem korupcije je črtan. Skratka, vlada in vsi, ki o tem odločajo, se borijo zoper korupcijo s figo v žepu,” meni Štefanec, ki je v nadaljevanju povedal tudi, da oblast ne upošteva odločb KPK, tako kot ne upošteva niti odločb Ustavnega sodišča ali komisij Državnega zbora. V nadaljevanju so spregovorili tudi o veliki sistemski korupciji, ki predstavlja največji problem v Sloveniji, še posebej na področju velikih infrastrukturnih projektov in zdravstva.

Marjan Šarec in Samo Fakin. (Foto: STA)

Minister Fakin ni odstopil iz zdravstvenih razlogov, pač pa ker je bil pravi borec zoper nepravilnosti v zdravstvu
Prav zdravstvo je eden od podsistemov, s katerim se je KPK pod vodstvom Štefaneca največ ukvarjala: “V tej sestavi vladne garniture je bil minister Samo Fakin, ki je bil prvi minister, ki se je sestal z mano. Povabil me je na razgovor, prvi, eden redkih. Drugi ministri so bili zelo redki. On me je povabil, ker je začutil potrebo skupnega sodelovanja in mislim, da sva se našla na skupnih idejah, kako zadeve spreminjati. Povedal bom, moje mnenje je to, a sem prepričan, da sem blizu resnici. Minister Fakin ni odstopil zaradi zdravstvenih razlogov, pač pa zato, ker je bil pravi borec zoper nepravilnosti v zdravstvu.” Te besede bi morale biti alarm za stanje našega zdravstvenega sistema!

Foto: Primorska24.si

Kljub strokovni praksi in pridobljenemu znanju Štefanec ne bo ponovil mandata na KPK
Kljub strokovni praksi in pridobljenemu znanju Štefanec ne bo ponovil mandata na KPK, saj ni bil uvrščen na seznam primernih kandidatov, kar sam komentira sledeče: “Sem javno povedal, da sem bil žalosten, ko sem slišal argumente, ki so vodili izbirno komisijo k, tako je bilo rečeno celo, soglasni ugotovitvi, da sem neprimeren. Sam morem reči, da seveda svojo kandidaturo utemeljujem na dejstvu, da je edini nadzorni organ, ampak poudarek je res, edini, nadzorni organ nad delom komisije, posledično seveda nad predsednikom, Državni zbor Republike Slovenije. In vsa poročila, pet jih je bilo do sedaj, pa še dve poročili prejšnjega predsednika Klemenčiča, sem predložil v Državni zbor, jih zagovarjal in uspel prepričati Državni zbor, da delamo dobro.”

Komisija za preprečevanje korupcije (Foto: STA)

Po mnenju izbirne komisije naj bi bil Štefanec neprimeren kandidat za vodjo KPK
To je bilo po njegovih besedah utemeljeno s tem, da je DZ vsa njihova poročila sprejel, kar je po njegovem prepričanju rezultat šestletnega dela: “Težko si dovolim od katerekoli komisije, predvsem pa tudi od te, da mi po polurnem razgovoru, ki je bil relativno korekten, moram povedati, na koncu da rezultat, da sem neprimeren!”

Rok Krajnc