Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Štefanec prepričan, da je Šarec s svojim odnosom ukinil boj proti korupciji!

Foto: STA

V torek je bila na TV Slovenije oddaja Odkrito na temo korupcije, kjer je voditelj Igor Pirkovič gostil predsednika Komisije za preprečevanje korupcije, kjer je šef KPK opozoril, da je s takšnim mišljenjem, kot ga ima o delu KPK Marjan Šarec borbe proti korupciji v Sloveniji konec. S tem je izrazil mnenje o Šarčevih izjavah, da KPK tiska odločbe, kot so v Topčiderju tiskali bankovce. Problematično je tudi, da vlada sploh nima programa proti korupciji, alarmantne pa so Štefanecove besede, da minister Samo Fakin ni odstopil iz zdravstvenih razlogov, pač pa ker je bil pravi borec zoper nepravilnosti v zdravstvu.

V torek je bila na TV Slovenije oddaja Odkrito na temo korupcije, kjer je voditelj Igor Pirkovič gostil predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Borisa Štefaneca, dr. Bojana Dobovška s Fakultete za varnostne vede in partnerja Deloitte dr. Yurija Sidorovicha. Povabljeni so bili tudi predstavniki Ministrstva za pravosodje, ki ga vodi Andreja Katič iz vrst Socialnih demokratov, pravne naslednice Zveze komunistov Slovenije, a se oddaje niso bili pripravljeni udeležiti.

S takšnim mišljenjem, kot ga ima o delu KPK Šarec, je borbe proti korupciji v Slovniji konec
Mediji in javnost so po Štefanecovih besedah na korupcijske afere najbolj občutljivi, ko so vpletena znana imena, kot trenutne odmevne primere pa je med drugim navedel viceguvernerja Banke Slovenije Marka Bošnjaka, bivšega generalnega sekretarja LMŠ Braneta Kralja in afero z Alenko Bratušek. “Politika to ve, predsednik vlade to ve. In kakšna je reakcija predsednika vlade na to? Reakcija je, da on to javno pove in on ni kdorkoli, on je predsednik vlade, in on pove, da ima občutek, da ta pretirana vnema Komisije pri izdajanju odločb, da to vnemo vidi v luči reelekcije, v enem primeru se je celo izrazil in to javno povedal, da ga Komisija spominja, nekateri starejši Slovenci se bodo tega spomnili, tiskarno denarja v Topčiderju v Beogradu. V stari Jugoslaviji, takrat ko nismo imeli dovolj denarja je pač nekdo odločil in smo ga tiskali,” je bil kritičen Štefanec. Če ima predsednik vlade takšno mnenje in jih javno razgrinja, je po Štefanecovem mnenju borbe proti korupciji konec: “Če ima predsednik vlade ministre v vladi in se s tem strinja, ki so obremenjeni z odločbami Komisije, ki kažejo na negativno ravnanje, potem je borbe zoper korupcijo v tej državi konec!”

Alenka Bratušek dobro ve, kdo je njen šef (Foto: STA)

V oddaji je Štefanec spregovoril tudi o tistih, ki so v Sloveniji privilegirani in vnaprej vedo, da se jim ne more nič zgoditi: “Prav gotovo, to so tisti, ki so ‘naši’. To niso tisti, ki so so strokovni, ki so sposobni, ki so ozaveščeni, ki so pošteni, ampak so to tisti, ki so naši. V vseh štirih primerih, ki sem jih omenjal, pa še bi jih lahko našteval, morda samo enega, ki je zelo znan: problem madžarskega poslanca. Jaz seveda nimam nič proti, obratno, jaz izviram iz okolja, kjer je madžarska narodna skupnost zelo prisotna in jaz sem ponosen na to. Živim na Hodošu, ki je seveda okolje, ki v pretežni meri govori in diha z madžarskim jezikom in z madžarsko kulturo in tako je prav. Ampak, v nobenem primeru pa ni prav, da nekdo, četudi je to poslanec madžarske narodne skupnosti, kopiči funkcije, to ugotovimo, v parlamentu pravimo, to ni prav, zgodi pa se nič. In tu je seveda konec boja zoper korupcijo. Vse drugo je seveda figa v žepu!”

Foto: posnetek zaslona

Vlada sploh nima programa proti korupciji
“Zakonodajo sprejemamo že šest let od takrat, ko je Klemenčičev senat odstopil prav zaradi tega. Nič nismo naredili na tem področju. Še več, vlada je imela do sedaj vsaj svoj program boja proti korupciji, se je reklo, zdaj ima program uveljavitve ukrepov za večjo integriteto, torej pojem korupcije je črtan. Skratka, vlada in vsi, ki o tem odločajo, se borijo zoper korupcijo s figo v žepu,” meni Štefanec, ki je v nadaljevanju povedal tudi, da oblast ne upošteva odločb KPK, tako kot ne upošteva niti odločb Ustavnega sodišča ali komisij Državnega zbora. V nadaljevanju so spregovorili tudi o veliki sistemski korupciji, ki predstavlja največji problem v Sloveniji, še posebej na področju velikih infrastrukturnih projektov in zdravstva.

Marjan Šarec in Samo Fakin. (Foto: STA)

Minister Fakin ni odstopil iz zdravstvenih razlogov, pač pa ker je bil pravi borec zoper nepravilnosti v zdravstvu
Prav zdravstvo je eden od podsistemov, s katerim se je KPK pod vodstvom Štefaneca največ ukvarjala: “V tej sestavi vladne garniture je bil minister Samo Fakin, ki je bil prvi minister, ki se je sestal z mano. Povabil me je na razgovor, prvi, eden redkih. Drugi ministri so bili zelo redki. On me je povabil, ker je začutil potrebo skupnega sodelovanja in mislim, da sva se našla na skupnih idejah, kako zadeve spreminjati. Povedal bom, moje mnenje je to, a sem prepričan, da sem blizu resnici. Minister Fakin ni odstopil zaradi zdravstvenih razlogov, pač pa zato, ker je bil pravi borec zoper nepravilnosti v zdravstvu.” Te besede bi morale biti alarm za stanje našega zdravstvenega sistema!

Foto: Primorska24.si

Kljub strokovni praksi in pridobljenemu znanju Štefanec ne bo ponovil mandata na KPK
Kljub strokovni praksi in pridobljenemu znanju Štefanec ne bo ponovil mandata na KPK, saj ni bil uvrščen na seznam primernih kandidatov, kar sam komentira sledeče: “Sem javno povedal, da sem bil žalosten, ko sem slišal argumente, ki so vodili izbirno komisijo k, tako je bilo rečeno celo, soglasni ugotovitvi, da sem neprimeren. Sam morem reči, da seveda svojo kandidaturo utemeljujem na dejstvu, da je edini nadzorni organ, ampak poudarek je res, edini, nadzorni organ nad delom komisije, posledično seveda nad predsednikom, Državni zbor Republike Slovenije. In vsa poročila, pet jih je bilo do sedaj, pa še dve poročili prejšnjega predsednika Klemenčiča, sem predložil v Državni zbor, jih zagovarjal in uspel prepričati Državni zbor, da delamo dobro.”

Komisija za preprečevanje korupcije (Foto: STA)

Po mnenju izbirne komisije naj bi bil Štefanec neprimeren kandidat za vodjo KPK
To je bilo po njegovih besedah utemeljeno s tem, da je DZ vsa njihova poročila sprejel, kar je po njegovem prepričanju rezultat šestletnega dela: “Težko si dovolim od katerekoli komisije, predvsem pa tudi od te, da mi po polurnem razgovoru, ki je bil relativno korekten, moram povedati, na koncu da rezultat, da sem neprimeren!”

Rok Krajnc

 • JANEZ GUS

  Namesto domov za ostarele rdeča banda pospešeno gradi luxuzne zapore z kino dvoranami,luksuznimi celicami,takimi,kot je zgradila in opremila stanovanja za kamelotrajbarje.Banda se zaveda,če pride nova demokratična vlada,bodo v hipu zamenjali stalno prebivališče in naslov.Srpentinšek,,kar tako naprej.Zvsakim dnem bolje opravljaš svojo vlogo za katero si se izučil.

  • čopkovseved

   Da te Bog usliši. Se pa bojim, ker so levki sluzasti, da bodo rinili nazaj skozi vsako poro,

 • Boy

  Saj Rokec ne verjame kar piše, Fakin je velik korupt. Pravico je pa že pred leti vzel v svoje roke kar s pištoli. Podgani ni lahko pripeti repa.

  • Rožle

   Ooo Boy ..
   pa kam ti to kar naenkrat zgineš za nekaj časa .. ?

   • Boy

    Slovenci žal moramo s trebuhom za kruhom, pa saj to veš in razumeš.

    Hvala, da si me opazil; bodi v obilju!

 • karpelec

  O užaljeni striček z brki.V komisiji, ki je sama sebi namen ni težko pametovati. Naučil si se govoriti, sodelovati pri vsaki pasji maši, bil si nekako del ta glavnih pri orkestru kikirikanja in sedaj bi še pa malo drugi kikirikali, tako nam bo lažje izmerti njihovo delo, ker takih, ki nimajo kaj pokazat je dosti.

  • WISKY 1000

   Prej ni naredil nič,zdaj ko gre v penzijo pa pametuje

 • čopkovseved

  Zdaj bo začel pa čivkati o svinarijah. Ja, ko te levi odžagajo, pristaneš v greznicij. Sistem vse bolj spominja na jugo partijski sistem! Temu Šarcu pa tudi brca v rit ne bo pomagala, se bo vrnil skozi stranska vrata. Tako je z levaki, vedno skozi stranska vrata!!!!!!!!!!!!!

 • Ivan Ivanovič

  Kako konec boja proti korupciji? Kdaj se je pa začel? Ne more se končati nekaj, kar se nikoli ni začelo.
  Tudi protikorupcijska komisija je bila ustanovljena v času našega približevanja EU z namenom, da vržemo Bruslju malce peska v oči. KPK nikoli ni bila mišljena kot resničen organ za boj proti korupciji. To je organ za zapravljanje časa. KPK namreč nima nobenih dejanskih pristojnosti za ukrepanje zoper osumljence. Te imajo zgolj in samo organi pregona. Ko je preiskava pri KPK končana, lahko KPK da le prijavo na tožilstvo, ki začne vse postopke znova. KPK je brezzobi tiger. Ustanovljen je bil zato, da osumljencev korupcije ne preiskujejo organi pregona, ki so edini pooblaščeni za pregon korupcije. Dejansko je to organ v prid korumpirancev.

 • Ivan Ivanovič

  Vlada sploh nima programa proti korupciji
  ***
  Vlada ima en kup pro-koruptnih programov. Protikorupcijskega programa pa nima nihče: ne opozicija, ki spi spanje pravičnega, ne KPK, ne civilna družba … Nihče.

  • mona lisa

   Korupcijo podpira.

 • Slovenec

  Ha, ha, ha, noro, da ne moreš verjeti kaj se gredo.

 • JANEZ GUS

  Glumac je takoj ob nastopu mandata že začel lagat.To s Fakinom je bil začetek njegove lažnjive karjere.

 • Joc 52

  Koga so v EU ujeli pri podkupovanju? sd Kdo je glasoval proti ukinitvi praks z davčnimi oazami (poenostavljeno za korupcijo): sd, fajonova (https://nova24tv.si/slovenija/politika/video-v-stranki-sd-nagnjeni-h-korupciji-njihov-poslanec-ujet-pri-prejemanju-podkupnine-sodnica-ga-je-za-25-leti-poslala-v-zapor/). Vse razumljivo a ne? Zato so za ohranitev sedanjih goljufivih kleptomanskih praks.

  • JANEZ GUS

   Čudi me samo,kdo voli te koruptivne Lažgošle romarje.Očitno njihovi pajdaši v lopovščinah.

   • Simon Rožič

    Člani in potomci članov F21, ki živijo v priviligiranem, nezasluženem razkošju !

 • macon

  Levičarji so s korupcijo in kriminalom podjarmili Slovenijo.

 • WISKY 1000

  Res je,100%

 • WISKY 1000

  Nedvomno res

 • črnaovca

  Saj tudi s redsednikom kot je Štefanec KPK ni kaj dostiu vreden, če bi bil bi se ga moral Šarec bati

 • althar

  Na, pa bo Pirkovič ob službo.

 • Andrej

  Nekdo je že na začetku Štefanecu napovedal: če boš drezal tja, kamor CK ZKS ne mara da drezaš, te bodo zavrgli. CK ZKS ima diskrecijsko pravico.

  • Simon Rožič

   Tako je! G. Štefanec je opravljal svoje delo na visokem nivoju, ne glede na diktate iz CK ZKS,
   loteval se jih je kot vseh ostalih. To ni bil prodana baraba alla zapiti Klemenčič, ki je vsa leta
   tolkel samo po JJ in opoziciji, za ostale pa je bil slep in gluh. Jankovića je omenjal le za vzorec,
   da je opravičeval svojo “nevtralnost”. Vse kar je naredil je bila ena ogabna laž!
   G: Štefancu čestitam za njegovo dosedanje delo!

 • Simon Rožič

  Točno tako, Šarec s svojim narcisoidnim pristopom, kateremu je vzrok neznanje in
  neinteligenca in prirojen kompleks s težnjo po večvrednosti, nas na vsakem koraku
  potiska naravnost v prepad, samo da obdrži svojo naduto “faco” nad vodo.
  Je revež, potreben dobre psihoanalize v nadaljni opomin, da take idiote izločimo!

 • mona lisa

  Glavno da je denar za migrante in lopove ki se jim opisuje milijone.

 • Viktorh

  Dobro je opravil svojo nalogo.

 • JANEZ GUS

  Slika za v arhiv.Idrijski gangster iz F21,odzad šivilja,ki se ji za vedno izteka mandat.Vdemokratični državi bo sodišče imelo obilo dela za oba.Nasvidenje v naslednji vojni lopova.

 • JANEZ GUS

  Ta vlada je skupaj z F21 gnezdo korupcije.Vsi ti javni razpisi že v naprej zrežirani.vSE JE SAMO GLUMA ZA BEBAVI FOLK.Odzat pa ogromno smeha s strani gangsterjev.Vse to v domeni z dominantnimi mediji.Ena od teh je rdeča rtvs greznica.Kučanova miljenka.Tu se legalno krade in nosi v davčne oaze.Narodu pa vsak dan nabijajo višje davke.Tako je blesavi slepci.Se jih volite.Vsak dan ste večji loleki.

 • MEFISTO MODRI

  Zato pa Šarec sme greti premierski stolček.

 • xtc

  Kosovo je ena najbolj koruptivnih držav,od kot je že posvojeni Šipac?