Generalni sekretar vlade Tramte ponavlja prakse zapravljanja denarja? Po vrtoglavem letalskem izletu v Sarajevo se ponavlja sumljiva praksa pri obnovi hotela Brdo!

Predsednik vlade Marjan Šarec in generalni sekretar vlade Stojan Tramte (Foto: STA)

Slovenija bo v letu 2021 predsedovala Evropski uniji. S tem namenom so v Generalnem sekretariatu vlade Republike Slovenije objavili javni razpis v vrednosti 26 milijonov evrov za obnovo hotela Brdo. Razpis je pred nekaj dnevi padel v vodo, saj ni bil izbran noben izvajalec. Ali naj bi bilo to posledica dela Mirjam Ravnikar Šurk, s katero je generalni sekretariat vlade sklenil pogodbo, čeprav ima lastno pravno službo? Zadeva se sploh ne zdi čudna, če vemo, da je generalni sekretar GSV nihče drug kot Stojan Tramte, ki se je v preteklosti izkazal z najemom letala za dvodnevni obisk takratnega predsednika dr. Danila Türka v Bosni in Hercegovini, za kar je odštel vrtoglavih 89.100 evrov.

Slovenija bo v letu 2021 znova v soju žarometov, ko bo predsedovala Evropski uniji. Spomnimo, da je Slovenija v času prve Janševe vlade kot prva izmed takratnih novih članic dobila priložnost za predsedovanje EU in je to zahtevno nalogo v letu 2008 zelo uspešno opravila. Eden glavnih projektov pred prihajajočim predsedovanjem je obnova hotela Brdo, ki naj bi stala 26 milijonov evrov. V zadnjih dnevih je zaokrožila informacija, da je javni razpis propadel in bo razpisan ponovno. Pojavljajo se informacije, da je za propad javnega razpisa odgovorna Mirjam Ravnikar Šurk, s katero je generalni sekretar vlade sklenil pogodbo glede razpisa. Poraja se ključno vprašanje, zakaj je generalni sekretariat vlade (GSV) sklenil pogodbo z Mirjam Ravnikar Šurk, če ima lastno pravno službo?

Informacije o sumljivih poslih oziroma pretakanju javnega denarja pa hitro dobijo jasno sliko, ko vidimo, kdo je glavni šef generalnega sekretariata vlade. To je nihče drug kot Stojan Tramte, ki je znan po razsipnem zapravljanju davkoplačevalskega denarja. Pred leti je kot uslužbenec predsednika Danila Türka za dvodnevni obisk Bosne in Hergovine zapravil vrtoglavih 89.100 evrov. To je 100 slovenskih bruto minimalnih plač. Kot kaže, se igra ponavlja, saj tokrat v njej nastopa odvetnica Mirjam Ravnikar Šurk.

Mirjam Ravnikar Šurk je v letošnjem letu od aprila do septembra od GSV dobila nakazanih čudovitih 26.391,04 evra, za kar mora marsikateri Slovenec s povprečno službo garati dobri dve leti. Po podatkih Erarja je doslej prejela 235.574,61 evra iz državnih in občinskih sredstev, in sicer od leta 2013 pa do danes. Rekordni zaslužek je prejela v maju 2019, ko je prejela 52.071,82 evra, od tega od Okrožnega sodišča v Celju kar 43.932,47 evra.

Znesek, ki ga je v letošnjem letu od GSV dobila MIrjam Ravnikar Šurk. (vir ERAR)

Znesek, ki ga je v letošnjem letu od GSV dobila Mirjam Ravnikar Šurk. (Vir: Erar)

Prav ta oseba pa naj bi bila odgovorna za izvedbo javnega razpisa. Po informacijah, ki smo jih pridobili, je njihova pravna služba opozarjala vodstvo Generalnega sekretariata vlade Republike Slovenije na številne pomanjkljivosti in površnosti, ki so bile zapisane v razpisnih pogojih. Generalni sekretar Stojan Tramte je bil gluh za opozorila in naj bi vse zaupal Mirjam Ravnikar Šurk. Iz zaupnih virov smo izvedeli, da naj bi bila njena urna postavka postavljena do 100 evrov na uro, o čemer večina Slovencev lahko le sanja. To je le nekaj bonbončkov, ki jih je prejela odvetnica Mirjam Ravnikar Šurk.

Mirjam Ravnikar Šurk je od leta 2013 pa do danes prejela več kot 235 tisoč evrov. (vir ERAR)

Mirjam Ravnikar Šurk je od leta 2013 pa do danes prejela več kot 235 tisoč evrov. (Vir: ERAR)

Razpisa ni, sramota pa še vedno stoji
Svojih pet minut slave je doživela v letu 2012, ko je iz osebnih razlogov odstopila z mesta predsednice, takratna levičarska opozicija pa je zganjala cel cirkus o političnih pritiskih, ki naj bi jih izvajala takratna Janševa vlada. Pozneje je kot svetovalka svetovala pri različnih projektih črpanja evropskih sredstev.

Rekordni znenski v maju 2019, ko je prejela več kot 50 tisoč evrov. (vir ERAR)

Rekordni zneski v maju 2019, ko je prejela več kot 50 tisoč evrov. (Vir: Erar)

Čas predsedovanja se hitro približuje, obnova hotela pa še vedno stoji. Ali bomo pred vso evropsko javnostjo kazali načeto sramoto v podobi hotela Brdo, ki potrebuje korenito spremembo? Medtem se na sekretariatu sploh ne sekirajo, če bodo visoki gostje iz Evrope spali v dotrajanem, starem socialističnem hotelu, saj po njihovem mnenju kapaciteta hotela zadostuje za število gostov, ki se bodo nahajali v objektu Brdo.

Med drugim smo poslali tudi vprašanja na Generalni sekretariat vlade Republike Slovenije glede razpisa ter osebnih poznanstev med generalnim sekretarjem Stojanom Tramtetom in odvetnico Mirjam Ravnikar Šurk. Njihove odgovore še pričakujemo.

Objavljamo povzetek odgovora GSV:
GSV so priznali, da so v obsegu invensticij v obdobju 2019-2021 najeli pravno svetovanje odvetnice Mirjam Ravnikar Šurk pri projektu obnova hotela Brdo. “Po prejemu prispelih ponudbo je izbral cenovno ugodnejšo in pogodbo sklenil z odvetnico Mirjam Ravnikar Šurk. Predmet pogodbe je pravno svetovanje na področju javnega naročanja, kar med drugim obsega predvsem svetovanje in pregled razpisne dokumentacije za posamezno javno naročilo, svetovanje pri pripravi odgovorov na portalu, svetovanje v predrevizijskem postopku, itd. Glede na zahtevnost javnega naročila obnove hotela Brdo je izbrana ponudnica sodelovala tudi pri aktivnostih v postopku javnega naročila “GOI dela na objektu Hotel Brdo.” 

Luka Perš