fbpx

To so dosežki vlade in “dosežki” anticepilcev

V večini držav po Evropi se zaostrujejo ukrepi, nekje pa se že sproščajo, saj so dosegli precepljenost in število novih okužb upada. Podjetja, lokali, banke, pošte se organizirajo in brez težav preverjajo pogoj PCT, ljudje pa ga tudi spoštujejo. Na Danskem so v prejšnjem tednu celo ukinili skoraj vse ukrepe in organizirali velik koncert, na katerem se je prvič po začetku epidemije zbralo 50.000 ljudi. Kako jim je to uspelo? Ljudje so se ukrepov držali, se cepili in nadaljujejo z “normalnim življenjem”. Pri nas pa … nasilni protesti, razbijanje stavbe državnega zbora, pozivanje k nespoštovanju ukrepov. A kljub temu vlada dela dobro. Poslanec Jure Ferjan je nanizal vrsto dosežkov vlade, ki dokazujejo njeno uspešnost. Pa tudi nekaj “dosežkov” skrajnežev.

Medtem ko zanikovalci virusa in anticepilci protestirajo – širijo covid-19, uničujejo javno lastnino in sejejo sovraštvo, o uspešnem delu vlade Janeza Janše pričajo rezultati, je na svojem Twitterju zapisal poslanec SDS Jure Ferjan.

Gospodarska rast
Prvi dosežek, ki ga je Ferjan nanizal, je ocena gospodarske rasti. V jesenski napovedi 2021 se je ocena gospodarske rasti za letošnje leto povišala na 6,1 odstotek. “Predvsem zaradi višjih napovedi v mednarodnem okolju, hitrejše rasti aktivnosti od pričakovane, zlasti v drugem četrtletju in tudi v poletnih mesecih, ter ob nadaljnjem prilagajanju podjetij in potrošnikov spremenjenim razmeram, je napoved višja, od predvidenih 4,6 odstotkov v pomladanski napovedi”, so sporočili iz Urada za makroekonomske analize in razvoj.

Image

Investicije v zdravstvo
Drugi pomemben dosežek vlade je, da bodo namenili 2 milijardi evrov za investicije v slovensko  zdravstvo. Ministrstvo za zdravje bo tako zagotovilo posodobitev funkcionalnih prostorov, pridobitev ustrezne opreme in izboljšanje standardov osnovnega zdravstva za prebivalce posameznih občin. Omogočili bodo tudi dostopnost do zdravstvenih storitev občanom na območjih, kjer se ta še ne izvaja. Sredstva bodo namenjena tudi za sofinanciranje prizidkov, novogradnje in medicinske ter ostale opreme za delovanje zdravstvenih domov ter hiter in učinkovit dostop do pacientov v primeru, ko je potrebna nujna medicinska pomoč, obiski zdravnikov in sester na domu pacienta, so navedli na ministrstvu za zdravje. Tretji dosežek se prav tako nanaša na zdravstvo, pravi Ferjan, in sicer da bodo povečali kapacitete v zdravstvu za 10-krat.

Foto: David Zupančič, UKC Ljubljana

Pomoč občinam
Četrti dosežek: Dvig povprečnine občinam, kar bo za vsako občino v teh časih več kot dobrodošlo. Ta ukrep so z velikim veseljem pozdravili tudi v Združenju občin Slovenije (ZOS) in v Združenju mestnih občin Slovenije (ZMOS), obenem pa si prizadevajo še za dodatne ukrepe, ki bi olajšali delo in poslovanje občin. Spomnimo, da je Šarec dvigu povprečnin, ki je omogočil občinam, da lažje zadihajo, nasprotoval in dejal, da je dvig povzročil težave.

Vlaganje v vrtce in šole
Peti dosežek: Vlada namenja 114 milijonov evrov za investicije v vrtce in osnovne šole. Sredstva se zagotavljajo za sofinanciranje investicij v rekonstrukcije in/ali novogradnje objektov vrtcev in osnovnega šolstva z namenom zagotavljanja statične in potresne varnosti objektov in/ali z namenom zagotavljanja manjkajočih površin ali prostorov. Spomnimo, da je vlada uvedla tudi brezplačen vrtec za drugega otroka, ki je v vrtec vpisan sočasno s sorojencem. Prav tako je vrtec brezplačen za družine z več otroki.

Šarčevo vlado poimenoval otroški vrtec. Slika je simbolična.(Foto: iStock)

Foto: iStock

Ohranili preko 300.000 delovnih mest
Šesti pomemben dosežek vlade, ki ga omenja Ferjan, so rešitve za davčno razbremenitev vseh državljank in državljanov RS, debirokratizacijo in dolgotrajno oskrbo. Poleg tega je vlada s protikoronskimi paketi preusmerila milijarde evrov med slovensko prebivalstvo in gospodarstvo ter ohranila več kot 300.000 delovnih mest, kar je sedmi od dosežkov vlade, ki jih je nanizal Ferjan. Ob vsem naštetem je razveseljiv tudi padec števila brezposelnih, ki je avgusta padlo pod 70.000, kar je najmanj po decembru 2008, tako da imamo eno izmed najnižjih stopenj brezposelnosti (4-odstotno) v Evropski uniji.

Vlada poskrbela tudi za upokojence
V covidni krizi pa vlada ni pozabila na najranljivejše. Ferjan je spomnil, da je 300.000 upokojencev z najnižjimi pokojninami prejelo 260, 46o ali 600 evrov solidarnostnega dodatka. Uskladili so tudi pokojnine, izredno za 2 odstotka in redno za 3, 2 odstotka. Vsi so dobili turistične bone, z njimi so si mnogi privoščili dopust, ki si ga že dolgo niso mogli.

Foto: Pixabay

Slovenija uspešna in spoštovana tudi v tujini
“Imamo visoke bonitetne ocene in smo zaupanja vreden partner na mednarodnih finančnih trgih, uspešno predsedujemo Svetu EU in z aktivno diplomacijo vračamo Slovenijo na mednarodni zemljevid” je zapisal Ferjan. Kot zadnji uspeh vlade pa je Ferjan omenil, da se kljub nagajanju strank SD, Levice, Liste Marjana Šarca, Bratuškove pa tudi mainstream medijev, uspešno in odločno bori s covidno krizo, s katero se spopada ves svet. Z današnjim dnem je na primer Italija za vse zaposlene v javnem in zasebnem sektorju uvedla pogoj PCT, po lokalih, kulturnih ustanovah, trgovinah (razen živilskih) pa so ga preverjali že prej. Prav tako je bil v Avstriji PCT pogoj obvezen za vse  uporabnike storitev že v začetku avgusta. Ljudje so ukrepe sprejeli, se organizirali in pri tem ni težav. Pri nas pa … nasilni protesti, razbijanje stavbe državnega zbora, pozivanje k nespoštovanju ukrepov.

Kaj pa so dosežki skrajnežev in anticepilcev?
Poleg dosežkov vlade je Ferjan nanizal tudi nekaj “dosežkov” zanikovalcev virusa in anticepilcev, to so predvsem  širjenje virusa, sejanje sovraštva, razbijanje oken slovenskega parlamenta, uničenje glavnih vhodnih vrat državnega zbora in balkona velikega salona v državnem zboru. Kdo bo plačal nastalo škodo? Vsi davkoplačevalci. Pri tem je zapisal, da so protesti pomemben element ljudstva, ki ga morata oblast in opozicija jemati resno, a ko poosebljajo nasilje, ogrožanje javnega zdravja in vandalizem, to niso več protesti, ampak napad na demokracijo. “Čas je, da stvari poimenujemo takšne, kot so“, in vandale poimenoval skrajneže in leve fašiste.

Anita Gužvič