fbpx

Po Topolku Topolko? Sporni uradnik naj bi končno odšel, katero marioneto bo Bratuškova postavila na vrh DRSI namesto njega?

Foto: STA

Že ob izbruhu odmevne afere maketa, zaradi katere se je poslovil minister za okolje in prostor Jure Leben, ki je bil v preteklem mandatu državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo, se je napovedovalo, da bo odšel tudi direktor DRSI Damir Topolko. Ta naj bi bil med tistimi državnimi uradniki v Sloveniji z največ “masla na glavi”, vendar je ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek z njegovim odhodom odlašala precej dolgo. A zdaj naj bi se ta končno zgodil, in sicer s 1. septembrom. Kot najverjetnejša naslednica Topolka se omenja Monika Pintar Mesarič, ki pa je tudi najboljša opcija po okusu slovenske gradbene mafije!

Že ob izbruhu odmevne afere maketa, ko se je od svojega položaja moral posloviti minister za okolje in prostor Jure Leben, ki je bil v času vlade Mira Cerarja državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo, se je veliko omenjalo tudi direktorja Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo (DRSI) Damirja Topolka. Ta naj bi po navedbah Požareporta veljal za enega najkoruptivnejših uradnikov, na omenjenem portalu pa so poleg makete kot primere nerazumnega trošenja denarja davkoplačevalcev navajali tudi njegovo seksi svetlolaso svetovalko za odnose z javnostmi, ki naj bi na DRSI sprva delala le nekajkrat tedensko, potem, ko naj bi s Topolkom skupaj predčasno zapustila novoletno zabavo, pa naj bi začela delati že kar vsak dan. Urno postavko so ji pri tem povišali za strokovno delo na 30 evrov, za administrativno delo pa na 25 evrov.

Topolko naj bi se že znašel pod drobnogledom Nacionalnega preiskovalnega urada
Topolko se je sicer že znašel pod drobnogledom Nacionalnega preiskovalnega urada. Po doslej znanih informacijah naj bi šlo za kriminalistično preiskavo zaradi projekta glede digitalnega radijskega komunikacijskega sistema, ki je prišel v roke konzorcija slovenskih podjetij GH Holdinga in Iskratela ter avstrijskega Kapscha. Pri tem je smiselno omeniti, da je Požareport julija 2016 objavil fotografijo iz gostilne Javornik ob Reki, kjer so se dobili Topolko, ki je med drugim tudi predsednik nadzornega sveta državne družbe Dri, nekdanji nadzornik Slovenskih železnic Andrej Godec (velja za napol lobista z velikim vplivom) in direktor GH Holdinga Blaž Miklavčič.

Foto: STA/Facebook

Topolko naj bi se od položaja direktorja DRSI poslovil s 1. septembrom
Po odhodu Lebna so nekateri že ves čas zahtevali, da odide tudi Topolko, ki je na omenjenem položaju od 1. julija 2015. A do tega še ni prišlo, kot navaja Požareport, pa naj bi po napovedih ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek odšel s prvim septembrom. Pri tem, koga naj bi zdaj Bratuškova nastavila na direktorsko mesto pri DRSI, se govori o treh imenih, in sicer o nekdanji visoki uradnici ministrstva za finance Mirandi Groff Ferjančič, ki naj bi imela pri DRSI svoje direktne poslovne interese, naslednja je Gordana Pipan, ki je prav tako dolgoletna visoka državna uradnica, tesno pa naj bi bila povezana z Gregorjem Golobičem. Tretja je Nada Drobne Popovič, nekdanja članica Slovenskega državnega holdinga, ki pa naj bi jo želeli prihraniti za mesto morebitne nove predsednice uprave Darsa, imenovanje vsakega izmed teh treh imen na čelo DRSI pa bi predstavljalo svojevrsten škandal.

Alenka Bratušek (Foto: STA)

Po vsej verjetnosti naj bi Bratuškova na vrh DRSI nastavila Pintar Mesaričevo
A kasneje je na dan prišla še Monika Pintar Mesarič, ki naj bi bila najboljša opcija gradbene mafije. Pintar Mesaričeva je z Bratuškovo po navedbah Požareporta povezana prek JGZ Brdo, kjer je bila Bratuškova v vlogi predsednice sveta. Pintar Mesaričeva je bila tudi članica vladne komisije za izbor članov SDH, zraven pa je bila tudi pri nakupu Stožic, ob Izetu Rastoderju in Zoranu Jankoviću. Sicer gre za nekdanjo generalno direktorico direktorata za javno premoženje na ministrstvu za finance in predsednico nadzornega sveta SID banke. Kot kaže, gre trenutno vse v smeri tega, da bo gradbena mafija tudi v prihodnje izčrpavala davkoplačevalce.

Rok Krajnc