fbpx

Hanova hobotnica se širi z uničevanjem njegovih nasprotnikov: Tako je bila z mestom članice uprave papirnice Radeče nagrajena odvetnica, ki je preslepila lastnega klienta!

Matjaž Han, Mateja Kajzba in Tomaž Režun.

Ko preučujemo udeležbo članov Židanove stranke SD v državnih podjetjih, lahko uvidimo, da ti ne zasedajo le direktorskih stolčkov, ampak znajo dobro poskrbeti tudi za svoje širše sorodstvo. Med najbolj vplivnimi imeni je nedvomno najbogatejši poslanec iz stranke SD Matjaž Han. Znano je, da njegovo družinsko podjetje dobro posluje z največjim državnim podjetjem Petrol in s podjetjem Radeče papir nova. Javnosti pa je manj znano ime Mateja Kajzba iz kroga poslanca Hana, ki v podjetju Radeče papir nova zaseda mesto direktorice za kadrovske in pravne zadeve, poleg pa ima še svoje zasebno podjetje, ki neverjetno dobro služi.

Marsikdo še ni slišal za Matejo Kajzbo, ustanoviteljico in edino družbenica družbe PREMS, pravne in poslovne rešitve, d.o.o. s sedežem na Štekličevi ulici 2 v Ljubečni. Njeno podjetje je po podatkih Ebonitete leta 2016 zaslužilo 123.252 evrov, leta 2017 146.694 evrov, leta 2018 pa 145.463 evrov. Glede na to, da je edina družbenica v podjetju, ki je bilo ustanovljeno leta 2015, ob enem pa pogodbeno deluje kot ena izmed direktorjev oziroma zakonitih zastopnikov družbe Radeče papir nova, d.o.o. sicer odgovorna za pravno in kadrovsko področje, je več kot očitno, da ji dobro postlano.

Vir: Ebonitete.si

Kot odvetnica preslepila svojega klienta in se zavihtela v upravo podjetja Radeče papir nova
Toda njena pot do finančnih žil ni samoumevna, temveč je plod pravih vez in poznanstev ter še huje – očitkov o preslepitvah, saj je zanimiva njena pot do članice uprave papirnice Radeče papir nova. Zaradi njenih dejanj si je prislužila celo kazenske ovadbe. Kajzba je namreč kot zaposlena pravnica v odvetniški pisarni Boruta Sokliča v Celju septembra in oktobra leta 2015 sodelovala pri dogovorih in pogajanjih, ki so potekala med poslovnežem Igorjem Rakušo in Usmanom Shaikhom kot predstavnikom in pooblaščencem družbe EMKAAN HOLDINGS S.A. o lastniški strukturi družbe Radeče papir nova d.o.o. Zadolžena je bila za pripravo Pogodbe o prenosu poslovnega deleža v višini 25,1 odstotka v papirnici Radeče papir nova d.o.o., pri čemer je naročilo za pripravo Pogodbe o odsvojitvi poslovnega deleža prejela že avgusta 2015. S pripravo in posredovanjem pogodbe v podpis pri notarju je s prikrivanjem dejanskih okoliščin zavlačevala, vse dokler na dan termina za ureditev prenosa 25,1 odstotnega poslovnega deleža v družbi Radeče papir nova d.o.o. in Muflon d.o.o., ki je bil določen na dan 30.10.2015 pri notarju dr. Veble Andreju iz Maribora, do podpisa Pogodbe o prenosu 25,1 odstotnega poslovnega deleža zaradi preklica pooblastila na dan 30.10.2015, ki ga je Usman Shaikh posredoval v notarsko pisarno Vebleta, ni prišlo.

Z zgoraj opisanim ravnanjem pa je Mateja Kajzba, Igorja Rakušo spravila v zmoto ter mu z lažnim prikazovanjem dejanskih okoliščin prikrivala, zakaj podpisa Pogodbe o prenosu poslovnega deleža ni bilo mogoče urediti prej in je namerno in naklepno s pripravo in ureditvijo notarskega termina za podpis pogodbe v sodelovanju z Usmanom Shaikhom čakala, ter si na ta način zase in za družbo EMKAAN HOLDINGS S.A. pridobila veliko premoženjsko korist oziroma Igorju Rakuši povzročila veliko premoženjsko škodo.

Članica uprave papirnice Mateja Kajzba je kot zaposlenka pri odvetniku Borutu Sokliču sicer formalno nastopala kot pooblaščenka Igorja Rakuše, kasneje pa se je izkazalo, da njena ravnanja že v času uradnega zastopanja Igorja Rakuše niso bila le temu v korist. To še posebej izstopa ob dejstvu, da je Mateja Kajzba kasneje postala ena izmed zakonitih zastopnikov papirnice Radeče papir nova d.o.o., torej “nasprotne stranke”. Mateja Kajzba je tako že v času, ko je še bila zaposlena v odvetniški družbi Boruta Sokliča ravnala v škodo Igorja Rakuše in v korist papirnice Radeče papir nova d.o.o. Kot kažejo vse okoliščine je takšno njeno ravnanje bilo usklajeno z Usmanom Shaikhom in solastniki papirnice Radeče papir nova d.o.o., njihovo ravnanje pa več kot očitno usmerjeno k povzročitvi škode Igorju Rakuši, kar je Mateja Kajzba tudi dosegla na način, da je Igorja Rakušo naklepno zavajala in ga spravljala v zmoto.

Vir: Ebonitete.si

Na vidiku povezava Han-Režun
Konec lanskega leta smo razkrili, da družinsko podjetje Matjaža Hana M&M International d.o.o., ki ga vodi žena Ljudmila Han, med drugim posluje s podjetjem Radeče papir nova, ki jo vodita župan iz Radeč Tomaž Režun in Leopold Povše, oba člana stranke SD, ki se sooča s številnimi očitki o nepravilnostih in kršenju zakonodaje. Delavci družbe in vodstvo naj bi bili zaposleni kar na podjetju za zaposlovanje invalidov, da so varni pred plačevanjem prispevkov za socialno varnost, saj tako privarčujejo več deset tisoč evrov mesečno. Kot so pisali že ostali mediji in izhaja iz revizorskega poročila, podjetje M&M International posluje tudi z občino Radeče in ostalimi.

Vir: Erar

Župan Radeč je pred tem zasedal mesto direktorja komunale Radeče. Odkar je v vodstvu podjetja Radeče papir nova, se porajajo številni očitki o poslovnih goljufijah, korupciji in celo o kaznivih dejanjih. Nekdanji vodja pravne službe Matej Drašček je v poročilu lastnikom na več straneh opisal, da si je vodstvo pripravilo dvojne pogodbe, neobdavčena izplačila, očital je kršenje konkurenčne klavzule, primere nepotizma, zanemarjanje temeljnih obveznosti vodstva in številne druge nepravilnosti, ki predstavljajo številne kršitve zakonodaje, med drugim tudi Zakona o gospodarskih družbah (ZGD).

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, radeški župan Tomaž Režun in nekdanja infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek. (Foto: STA)

Drašček, ki podjetje zapustil zaradi vsega naštetega, mobinga ter diskreditacij, je pri tem razkril še eno pomembno osebo iz “Hanovega klana”. To je Alenka Vrhovnik Težak, ravno tako svetovalka v Radeče Papir nova in Muflon. Samo njeno ime v brskalniku razkrije, da je leta 2009 ona začasno prevzela vodenje Petrola, kar štiri leta je bila nadzornica Abanke, kamor jo je tudi spravil vplivni poslanec Han. Zanimivo pa je, da je izpis iz Ajpesa razkril, da ima tako Hanovo podjetje M&M International d.o.o. kot tudi Radeče papir nova in podjetje Muflon d.o.o. odprto posojilo pri tej banki. Naključje?

Alenka Vrhovnik Težak (Foto: STA)

Petrol postal pravo gojišče kadrov SD
Hanovo podjetje je v letu 2018 s Petrolom sklenilo za kar 275 tisoč evrov pogodb, kar je predstavlja skoraj polovico vseh prihodkov družinskega podjetja najbogatejšega poslanca državnega zbora. Bogastvo si je poleg Petrola kopičil še z donosnimi pogodbami s Pivovarno Laško, o čemer smo v preteklosti že poročali.

Zaposlitev Matjaža Šifkoviča (direktor Petrolove organizacije in upravljanja prodajnega mesta), Alena Mihelčiča (direktor Petrolove prodaje in upravljanja naftnih derivatov), Samera Khalila (komercialist v Petrolu) in družinskih članov, sorodstva Šifkoviča in župana Metlike Darka Zevnika kaže, da je Petrol pravo gojišče kadrov SD. Povezave vodje poslanske skupine SD z državnim Petrolom sicer predstavlja zgolj manjši del njegove močno razvejane poslovne hobotnice, saj si je ta spretno nastavil ključne ljudi v različnih državnih službah. V luči teh povezav pa je seveda veliko lažje razumeti, čemu stranka, ki se ima za socialno najbolj čutečo, obenem pa je kapitalsko močno povezana s podjetji v državnem lastništvu, tako nasprotuje osnutku predloga drugega protikoronskega zakona, s katerim želi vlada reševati likvidnostne težave podjetij. Strah pred izgubo poslov je neizmeren.

Hana Murn