Lucujeve halucinacije dobivajo svoj pomen – se družinski člani obračajo proti Golobu?

Lenart Žavbi, njegov polbrat in urednik Mladine Repovž in njun oče Aleksander Lucu.

Tokrat levi novinar Aleksander Lucu v Nedeljskem dnevniku razpreda o političnem stanju v Sloveniji. Kdor si prebere njegov nedavni zapis lahko nemudoma vidi, da je s svojimi resnično “neverjetnimi” idejami nedvomno “presegel” samega sebe, saj je zašel v globoke vode pravljičarstva, kjer prodaja zgodbo, kako naj bi madžarski premier Viktor Orban, ki v njegovi pravljici nastopa kot zlobni lik, z našimi sosedi dogovoril, da si razdelijo našo državo. Toda za halucinacijami Lucuja stoji njegova “novinarska” pomoč Robertu Golobu in levici, saj naj bi njegov sin Lenart Žavbi iz Levice prestopil k Gibanju Svoboda.

Strašenje z orbanizacijo ni nekaj novega, ko gre za namene udrihanje čez aktualno oblast, še posebej čez premierja Janeza Janšo, ki je še posebej trn v peti tranzicijski levici. Kakorkoli, tokrat je Aleksander Lucu v rubriki Šepet Nedeljskega šel tako daleč, da je razkril nekakšen “načrta v ozadju”, katerega cilj naj bi bila razdelitev Slovenije. “Orban se je dogovoril z Avstrijci, Italijani in delno Hrvati, da če se bo sedanja oblast obdržala vsaj še en mandat, si bodo našo državo razdelili: sicer ozemeljsko v prvi fazi še ne, pač pa po interesnih področjih,” je med drugim zapisal. Ko marsikdo prebere omenjeni zapis, se povsem upravičeno vpraša ali se je avtor prevalil v pravljičarja ali se je morebiti pretirano posegel kakšnih substancah. Če pa si zamislimo, da se je njegov sin Lenart Žavbi pridružil Golobovi stranki Gibanje Svoboda, vse skupaj dobi svoj smisel.

Vir: Twitter

Spomnimo. Lenart Žavbi je politolog, ki se je kalil na ljubljanskem FDV-ju, kot sekretar stranke Levica v Ljubljani in kot nekdo, ki prihaja iz “novinarske dinastije” pa je nedvomno veljal za enega bodočih upov stranke, ki se bodo borili proti vsemu, kar ni levo. Prav tako je sin Alenke Žavbi in novinarja Nedeljskega dnevnika Lucuja ter polbrat urednika Mladine Grege Repovža, ki velja za sela globoke države. Njegov očim je Janko Lorenci, ki je tudi kolumnist Mladine in bivši urednik Sobotne priloge Dela.

Foto: Twitter Lenart Žavbi

Od Levice h Golobu
Lucujev sin pa očitno ne vidi več sam sebe znotraj Levice. Po burnih prepirih se je namreč odločil za izstop iz stranke in se pridružil novi misiji tranzicijske levice Robertu Golobu. Pri “čudežnem dečku energetike”, ki nikakor ni zmožen javnosti razkriti resnice glede svojih dohodkov, ker se očitno boji odziva ljudstva, naj bi Lenart postal desna roka nekdanjega župana Nove Gorice in generalnega tajnika Gibanja Svoboda Mateja Arčona. Kot lahko vidimo je to nazoren primer, kako se skleni krog politika-večinski mediji. Zapisi, ki si ga je privoščil Lucu namreč niso naključni, ampak nastajajo z namenom, da se postopoma ustvarja mržnja zoper desno-sredinsko oblast, še posebej pa zoper Janšo.

Lenart Žavbi (Foto: TW Lenart Žavbi)

V času pred volitvami je navada, da se ustvarjanju mnenja še dodajo javnomnenjske ankete, kjer se ljudi poskuša prepričati, kako priljubljen naj bi bil nek nov obraz brez političnega programa. Tudi v primeru Goloba ni bilo nič drugače, saj so ga povzdignili še preden je sploh omenjeni prevzel stranko. Načrt vzporednega mehanizma namreč je, da se prevzame oblast z nekoliko spremenjeno ekipo, ki bo igrala tako kot bo naročeno. A vendarle je tokratno torpediranje vlade izpod peresa Lucuja višek bizarnosti, ki ga človek z zdravo pametjo težko jemlje sploh resno. Nič čudnega, da je premier Janša v odzivu na pravljični spis komentiral naslednje: “Nedeljski bo pripadel Madžarski. Po interesu. Lucu bo moral pisati v madžarščini. 10 strani na dan.” S tem zapisom je dal vedeti, kaj si misli o vsem skupaj. Težko je namreč pravljični spis, ki je očitno nastal kot znak obupa komentirati s kakršno koli resnostjo. Morda bi morali rubriko pri Nedeljskem preimenovati iz Šepet v “Za sedmimi gorami”?

Sara Kovač