Ustavno sodišče padlo na najnižjo raven v zgodovini te pomembne institucije

Predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez. (Foto: STA)

Afera v zvezi z ustavnim sodnikom Matejem Accettom ne potihne, saj Accetto zavrača kakršnokoli krivdo, predsednik US Rajko Knez pa mu nudi vso podporo, čeprav gre za kristalno jasno zadevo, ki jim nerežimski pravniki in mediji ne nasedamo. Kot je pojasnil Boštjan M. Zupančič, bi bilo v nastalem primeru najbolj elegantno, če bi Accetto odstopil kar sam oziroma bi ga v nasprotnem primeru razrešil predsednik ustavnega sodišča, oglasiti pa bi se moral tudi predsednik republike. Podobno pričakuje tudi javnost, a to se ni zgodilo, ravno nasprotno, v sporočilu za javnost je predsednik US Rajko Knez zapisal, da gre za javno diskreditacijo in da pozivi k odstopu niso utemeljeni. Oglasil se je tudi Ernest Petrič, ki je povedal, da bi moralo biti ustavno sodišče čimbolj neodvisno in sestavljeno iz zrelih osebnosti, poudaril pa je, da bi moralo biti neomadeževano in da se je izločiti normalno in moralno ter da se je nekajkrat izločil tudi sam. A poleg Zupančiča in Petriča so kritični tudi drugi ustavni pravniki, med drugim profesor ustavnega prava Jurij Toplak, ki je bil do Accetta oster in je zoper njega v pismu ustavnemu sodišču napovedal kazenski pregon, v ločenem odklonilnem mnenju glede odločbe, ki odpravlja posamezne odstavke zakona o tujcih, pa je Accettovo delo komentiral tudi ustavni sodnik Klemen Jaklič, ki je ostro obsodil škandalozne pritiske in zavržne prakse svojih kolegov, ter poudaril, da je Accetto zavedel slovensko javnost!

Nova afera na Ustavnem sodišču Republike Slovenije se očitno še nekaj časa ne bo polegla. V njej je bilo razkrito, kako je Matej Accetto, ustavni sodnik od leta 2017, aktivno sodeloval pri programu Stranke modernega centra (SMC) v času pred parlamentarnimi volitvami 2014. Kljub temu pa je kot ustavni sodnik odločal v primerih, v katerih je bila aktivno udeležena SMC in bi se moral iz senata izločiti. Da gre za izjemno sporno delovanje Accetta, so med drugim razkrili dopisi elektronske pošte med takratnimi glavnimi akterji, med njimi je bil tudi Accetto. Pri tem gre za hudo afero, ki meče slabo luč na neodvisnost Ustavnega sodišča RS, ki mu predseduje Rajko Knez – ta bi moral prevzeti posledice za ravnanje ustavnega sodnika Accetta, če jih ne bo sprejel sam.

Najbolj elegantno bi bilo, če bi Accetto odstopil kar sam, v nasprotnem primeru bi moral ukrepati Knez
Pri voditeljici Marjanci Scheicher je v ponedeljek zvečer na to temo v oddaji Tema dneva spregovoril tudi nekdanji ustavni sodnik in dolgoletni sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice Boštjan M. Zupančič, ki je izrazil mnenje, da bi bilo najbolj elegantno, če bi Accetto odstopil kar sam, a zdaj je jasno da ta tega ne namerava storiti. “Če ne, je po ustavi predsednik sodišča, dikcija je po 19. členu takšna, da predsednik ustavnega sodišča predčasno razreši ustavnega sodnika v primerih, ki jih predvideva ustava. Tukaj je šlo po 166. členu za dejavnosti, ki po zakonu niso združljive s funkcijo ustavnega sodišča. O nastanku takega primera, kjer se razreši ustavnega sodnika, mora predsednik ustavnega sodišča, v tem primeru dr. Rajko Knez, obvestiti predsednika republike Slovenije,” je povedal Zupančič glede nadaljevanja. Prav tako je izrazil mnenje, da bi se moral oglasiti predsednik republike Borut Pahor, ki je Accetta predlagal za ustavnega sodnika državnemu zboru.

Marjanca Scheicher in Boštjan M. Zupančič (Foto: posnetek zaslona)

Knez ne namerava ukrepati, tiho je tudi Pahor
A dogaja se ravno nasprotno; kot izhaja iz sporočila za javnost predsednika ustavnega sodišča Kneza, ta ne bo sprejel ukrepov proti Accettu: “Vloga sodnika dr. Accetta v času pred ustanovitvijo stranke SMC je bila na podlagi identičnih očitkov, kot se tokrat pojavljajo v nekaterih medijih, v preteklih letih že večkrat predmet presoje pred ustavnim sodiščem; prvič v zadevi U-I-191/17 (drugi tir), nazadnje pa v zadevi U-I-59/17 (presoja ZTuj-2, ločeno mnenje sodnika Jakliča). Sodniki so vselej večinsko presodili, da razlogov za izločitev ni. Sodnik dr. Accetto drugih sodnikov in sodnic ni zavajal; njegova pojasnila so bila jasna in izčrpna. Javna diskreditacija sodnika ni sprejemljiva; pozivi k odstopu niso utemeljeni.” Prav tako je tiho tudi predsednik republike Pahor.

Predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez (Foto: STA)

Petrič meni, da bi moralo biti ustavno sodišče čimbolj neodvisno in sestavljeno iz čim bolj zrelih osebnosti
Za Slovensko tiskovno agencijo se je na dogajanje odzval tudi nekdanji predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič, ki je poudaril, da mora biti to čim bolj neodvisno in sestavljeno iz čim bolj zrelih osebnosti, ki so se pripravljene tudi izpostaviti: “Ustavno sodišče je tisto, ki – ko vsi vpijejo eno – prižge rdečo luč in reče, da je nekaj kršitev ustave. To, da ustavno sodišče funkcijo lahko opravi na ustrezen način, zahteva trezen premislek, veliko pravno znanje, odlično razumevanje ustave in zelo zrele osebnosti.” Kritičen je bil tudi do načina izbiranja ustavnih sodnikov: “Preveč je iskanja sodnikov, ki bodo po možnosti naši, dogovarjanja, koliko bo naših in koliko vaših. Rezultat tega je daleč od uravnoteženosti ustavnega sodišča. To ni prava pot. Prava pot je iskati resnično najboljše.”

Ernest Petrič (Foto: STA)

Petrič poudaril izjemno vlogo ustavnega sodišča, ki mora biti neomadeževano, izločiti se je normalno in moralno
Petrič je poudaril tudi izjemno vlogo ustavnega sodišča, ki mora biti neomadeževano. Kot je dejal, ima sicer vsakdo za sabo svoje življenje. A ko posameznik postane ustavni sodnik, “je prav, da zaradi ugleda sodišča zahteva svojo izločitev, če obstaja tudi samo neka možnost, da se z nekimi tehtnimi argumenti oporeka njegovi neodvisnosti”. To je po prepričanju nekdanjega ustavnega sodnika tudi “stvar zrelosti” posameznika, zato je “boljše, da je ustavni sodnik človek v zrelih letih kot pa mladenič, ki ima še kdo ve kakšne ambicije”. Kot je pojasnil Petrič, se je tudi sam v času svojega mandata ustavnega sodnika nekajkrat izločil oziroma kolegom predlagal svojo izločitev, presojo pa prepustil njim. “Tako so ravnali tudi številni drugi kolegi ustavni sodniki. To je normalno in moralno,” je pojasnil.

Ustavno sodišče Republike Slovenije. (Foto: STA)

Profesor ustavnega prava Toplak zoper Accetta napovedal kazenski postopek
Na afero se je odzval tudi profesor ustavnega prava Jurij Toplak, ki je v pismu ustavnemu sodišču kot pisec več ustavnih pritožb in nosilec postopkov pred ustavnim sodiščem izrazil mnenje, da je oškodovan, oškodovani pa so tudi mnogi drugi: “Sodišče sodnika ni izločilo in ni se izločil sam, čeprav je močno povezan (sam si je rekel ‘tihi podpornik’) s subjektom, ki je bil stranka postopka ali predlagatelj kandidatur, referendumov in zakonov, ki so bili izpodbijani v postopkih pred ustavnim sodiščem.” Preden sproži kazenski postopek zaradi kaznivega dejanja po 288. členu KZ in k njemu povabi vse druge, ki se čutijo oškodovane, je ustavno sodišče prosil tudi za seznam vseh opravilnih številk v zadevah, kjer je bil poročevalec Accetto, in kopije prvih strani neobjavljenih sklepov, kjer je bil Accetto med sodniki. Po ZDIJZ so to javne informacije.

Pravnik Jurij Toplak (Vir: Twitter)

288. člen Kazenskega zakonika RS pravi:
(1) Sodnik, ki pri vodenju sodnega postopka ali izrekanju sodne odločbe zavestno krši zakon ali izkrivlja pravo, da bi stranki v postopku škodoval ali ji neupravičeno dal prednost, se kaznuje z zaporom do treh let.
(2) Enako se kaznuje sodnik, ki z namenom iz prejšnjega odstavka tega člena opre sodno odločbo na dejstva, za katera ve, da ne obstojijo ali se krivo podtikajo z lažnimi ali nedovoljenimi dokazi.

Ustavni sodnik Jaklič razkril škandalozne pritiske in zavržne prakse kolegov, kot je Accetto
Na Accettovo delo pa se je v svojem odklonilnem ločenem mnenju zoper odločbo ustavnega sodišča o odpravi posameznih stavkov drugega odstavka in tretjega odstavka 10.b člena zakona o tujcih odzval tudi ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič, ki je v dodatku k mnenju zapisal: “Že večkrat na tem sodišču sem namreč slišal zame nesprejemljive izjave, kot je npr: ‘to je pravi rezultat, ugotoviti je treba, kako do te odločitve najlažje priti’. Vsakič, tudi v tem primeru, sem se nanje kritično odzval. V teoriji in primerjalni ustavni stroki je namreč rezultatsko odločanje soglasno sprejeto kot nekaj najbolj zavržnega, saj gre za kršitev sodniške neodvisnosti in nepristranskosti.” Tam je še razkril, da se ustavni sodnik Matej Accetto ni izločil v politično nabitem primeru o referendumu o drugem tiru, ko je pritožnik to zahteval: “Toda pozor. Sodnik Accetto takrat ni govoril resnice. In vedel je, da je ni. Pri nastajanju programa stranke SMC je namreč še kako sodeloval.” V teoriji in primerjalni ustavni stroki je po njegovih besedah namreč rezultatsko odločanje soglasno sprejeto kot nekaj najbolj zavržnega, saj gre za kršitev sodniške neodvisnosti in nepristranskosti. Sodnik mora glede rezultata vselej biti odprt in slediti zgolj toku argumentacije, h kateremukoli rezultatu že ga ta naposled pripelje: “Rezultat izveš šele čisto na koncu, ko te tja pripelje, ali pa ne, zgolj in samo argumentacija. Zgolj to je uresničitev vloge neodvisnega in nepristranskega sodnika. Tej sestavi sodišča se je prevečkrat zgodilo obratno, kar so tu in tam posamezni sodniki oziroma sodnice, kot tudi v tem primeru, celo pospremili s povsem neprimernimi izrecnimi izjavami, ki so omenjeno rezultatskost kar eksplicitno obelodanile. Vse to je nezdružljivo s pojmovanjem neodvisnega in nepristranskega ustavnega sojenja, kot ga pojmuje svobodna demokratična tradicija Zahoda.”

Klemen Jaklič (Foto: Demokracija)

Jaklič: “Accetto je zavedel slovensko javnost”
Poleg tega je Jaklič še razkril, da se sodnik Accetto ni izločil v politično nabitem primeru o referendumu o drugem tiru, ko je pritožnik to zahteval in bi bilo to nujno potrebno za ohranitev videza nepristranskosti sodnika. Navedel je, da naj bi sodnik Accetto sodeloval s političnim vodstvom stranke SMC pri sestavljanju strankinega programa. “Sodnik Accetto je ob odločanju o njegovi morebitni izločitvi iz razloga videza nepristranskosti takrat te navedbe izrecno zavrnil, češ da ni sodeloval pri nastajanju programa stranke SMC in da torej ni razloga za njegovo izločitev. Kolegice in kolegi ustavni sodniki sodnika Accetta takrat zato niso izločili. Toda pozor. Sodnik Accetto takrat ni govoril resnice. In vedel je, da je ni. Pri nastajanju programa stranke SMC je namreč še kako sodeloval. Podajal je dokaj obširne in podrobne pisne vsebinske predloge in razmisleke v procesu nastajanja strankinega programa. Te je med drugim pošiljal neposredno dr. Milanu Brglezu in dr. Miru Cerarju, pri čemer je ob tem tudi pojasnil, da se formalno v stranko sicer ne bo včlanil, bo pa njen ‘tihi podpornik’ (citirani besedi sta njegovi lastni iz teh izmenjav),” je izpostavil Jaklič. Zapisal je tudi, da sodnik Accetto takrat ni govoril resnice, zavedel je slovensko javnost, eden od učinkov te neresnice pa je bil, da je sodeloval pri odločanju v politično nabiti zadevi na podlagi neresničnih pojasnil, ki jih je dal ob odločanju o njegovi (ne)izločitvi: “To je huda nepravilnost, ki je nezdružljiva z vlogo ustavnega sojenja v svobodni demokratični družbi. Razkrivam jo, ker se je podoben pojav sedaj ponovil.”

Zgožena je tudi javnost, ki pričakuje odstop Accetta oz. v nasprotnem primeru njegovo razrešitev
Nad dogajanjem v zvezi z ustavnim sodiščem je zgrožena tudi javnost, ki sodeč po aktivnosti na družbenem omrežju Twitter pričakuje odstop Accetta, v nasprotnem primeru pa njegovo razrešitev!

Rok Krajnc

 • piko8

  komunisti ne odstopajo, nih je potrebno z VILAMI poriniti čez prag!!

  • Miro Jereb

   Ratatatata…

 • šmentanamuha

  Tko to gre, toliko kot je etičen Miro, toliko je etična tudi njegova stranka in podporniki.

  • pupa

   SMC je pa nastala kar čez noč.Dva meseca prej jim se ni niti sanjalo karkoli o tej stranki. Čim je Alenka dobila OBISK PODZEMLJA se je točno vedelo kdo jo mora naslediti in na katere finte bodo padli volivci MORALNA, ETIČNA in PRAVNA DRŽAVA.

   In kaj so nam izvolili nam pove politbarometer in uvrstitev te stranke.
   PODZEMLJE DOSLEDNO IZVAJA PROPAGANDO NA VSEH KONCIH , DA JE VSAK CIGO BOLJŠI KOT JJ.

   • zokispoki

    Cigani !

 • Miro Jereb

  Za kozlat na ustavnem nivoju…

 • Fosa Stefan

  navodila so jasna; MI VSE POVEMO PO PRAVICI; EDINO KAR SE NE ZLAZEMO; ZAVAJAMO,….?????!!!!, resnica je nasa, je izjavil acceto ponavodilih kneza, cmerarja, sareca, jankovica,…

  LAZNIVEC JE NEKI KLEMEN; JANSA,….

 • Fosa Stefan

  sedaj pa ni dade, tuneka, sluzovca postenjaka jankovica,……njihovi leseni idoli zrejo sami sebe, barva ali omet odpada, vsebina je pa gnojna, crviva,..
  slovencki pa vecji od butalcev, samo, da ne bo jansa, ceprav so najvisji predstavniki ljudstva same barabe, LAZNIVCI DR KRIMINALA ACCETAT; DVAKRATNI DOKTOR GOLJUFIJ JANKOVIC; NESPOSOBNI DR CMERAR; …………..soltes, …………………………….ti so doktorate imeli ze napisane v vrtcu, ker so bili nasi. njihovo delo zivljenje je ena sama pravljica, sami vzponi, brez napak,… bolji, pametnejsi kakor robin hood realnost, hvaleznost, RESNICA;::::: teh POJMOV PA V MURGLAH NE POZNAJO

 • Amerikanc

  Jaklič je svoje povedal in to je prav. V redu je tudi to, da v svojem razmišljanju ni osamljen in da ga podpira tudi dr. Petrič, dr. Toplak in mlajši sodniki, ki ne polagajo računov udbomafiji.

 • Ivan Ivanovič

  Zlagana elita mafijskih hlapčkov nas pelje v črno luknjo. Bližamo se točki brez povratka.

 • Jan Kovalski

  Glede na to, …

  … da je Ustavno sodišče zavrnilo zakon o tujcih in to iz preprostega razloga, ker za 8 sodnikov Ustavnega sodišča nekaj kar se imenuje “izredne razmere” sploh ne obstajaja.

  Jih ni, niso možne, oni mogoče sploh ne vedo kaj je to, termin “Izredne razmere” za njih to ne obstaja.

  Zato ugotavljam, da ta država ne obstaja več, oz nima pogojev da bi se obdržala..

  Ne verjamete?

  Ker izrednih razmer ni, jih ne more biti je zadeva zelo preprosta za tuje okupatorje, npr.:
  Iz Italije pošljejo v Slovenijo 1-2 milijona civilistov, lahko tudi več.
  Obmejna policija jih ne more zavrniti in jih mora vzeti v postopek, ker vsi prosijo za azil.
  Ker bi postopki za 1-2 milijona ljudi, lahko jih je tudi manj, trajali zelo dolgo, saj bi na enega uradnika prišlo na desettisoče azilantov bi država v tem času bankrotirala, vse bi propadlo, zmanjkalo bi celo hrane. In potem bi v državo vstopila ena malo večja vojaška enota in prevzela popolno oblast. Končno bi lahko tudi ti vojaki, ki bi prišli z orožjem zaprosili za azil in se dodatno uvrstili v čakalni seznam, saj kot vemo v Sloveniji po mnenju Ustavnega sodišča ni stvari, ki bi se ji lahko reklo “izredne razmere”.
  Pa zakaj bi prišli samo Italijani, lahko pridejo tudi Hrvati, pa Madžari pa Avstrijci pa še kdo.

  Če ne prepoznamo več izrednih razmer tudi to kar je država ne moremo več razumeti!
  Če imamo na oblasti ideološke fanatike, beri norce, država ne more obstati.

 • Hanzi

  Ddr. Klemen Jaklič je dvojni doktor prava, ki je predaval na najprestižnejši univerzi na svetu. V Sloveniji boljšega ne premoremo. Matej Accetto pa je navaden partijski aparatčik in približno takšna zguba kot @MiroCerar

  Heheh, ko vojak Noriškega kraljestva, razpreda o poklicnih kvalifikacijah. Bolno, Žan Mahnič.

  • rrrrr

   Saj nihče ne pričakuje, da boš razumel sicer zelo jasno sporočilo Mahničevega tvita. Presenetljivo je le, da to objaviš.
   Pošteno!

   • Hanzi

    Spoštujem ddr. Jakliča, ne spoštujem pa partijskega aparatčika ddr. Mahniča.

    • rrrrr

     Prav vseeno mi je, kogar tisti ljudje spoštujejo ki zelo malo razumejo.
     Pa brez zamere.

     • Hanzi

      Zakaj, bi ti zameril. Imaš svoje mnenje in to je to.

     • montyamp

      Pazi se bolezni imenovane ljudomrzništvo .
      Kozorogi so prvaki .

     • Hanzi

      Očitno te bolezni še nisi premagal.

 • VERRZIFIKATOR

  Trajko Kneževič

  JE BILO GLOBOKO NA BALKANU

  Je bilo globoko na Balkanu
  in v preteklosti bilo je davni,
  torej v dobi stari predustavni,
  v nekem še plemenskem Kvazistanu.

  Skupščina plemenska, knezov polna,
  in zadeve silno vse pereče,
  Kvazistan je daleč bil od sreče,
  družba kvazistanska smrtno bolna.

  Knezi so takole modrovali:
  Ni da bi kateri se izločil,
  ni da hrbet bi pred kom usločil,
  smo zato se vendar tukaj zbrali.

  Knez je Rajko, glavni kolovodja,
  knežjo branil njih oblast zadrto,
  tudi če z razumom vse je sprto,
  uporabil vsa je knez orodja.

  Knez je Rajko kvazistansko branil,
  v bran jemal sam knežiča Mateja,
  vedel, da je namreč trhla veja,
  na kateri rad bi se ohranil.

  Knez je Rajko v ljudski pesmi tisti,
  o katerem glas se je razširil,
  da se sam je sebi izneveril,
  nespodobnež v pesmi tej je čisti.

  Sodna je oblast povsem zlagana,
  pravi dalje ista ljudska viža
  razkrojila se za pest drobiža,
  tik pred koncem jadnim Kvazistana.

  Na Balkanu je bilo globoko,
  še v plemenski dobi, predustavni,
  Rajko knez v maniri protipravni
  scela je telebnil na široko.

 • montyamp

  Zadruga bavconovih infiltrirancev partijskega porekla ne more biti ustavno sodišče .
  To , da se gošarsko potomstvo etiketira in medsebojno deli medalje najvišjih rangov , je pač folklora rdeče ciganije , zaradi katere na leto zbeži iz države 10 000 Slovencev .
  GORJE NARODU , KO PRIDEJO VAJENCI NKVD HLAPČEVSTVA NA OBLAST

 • Janez Novak

  Človek ne more razumeti, kako je lahko samoohranitveni nagon nacije povsem zamrl. Nekateri mislijo, da je Slovenija zgolj teritorij. Vseeno jim je, kdo prihaja vanj. Pomembno je, da ima vse pravice kot tisti, ki živijo tukaj. Kaj so prispevali k tukjašnji skupnosti, za te useful idiote ni pomembno. Kakšen je odnos prišlekov do domorodcev, ni pomembno. Lahko nas sovražijo, lahko nam pretijo ukiniti našo civilizacijo, našo kulturo, sekularni politični sistem. Lahko nam pretijo tudi, da nas bodo pobili, kot se dogaja recimo na švedskem. Vse to ni važno. Spoštovati moramo človekove nadpravice ljudi, ki so nad našimi pravicami, ljudi, ki nas mislijo preprosto zavzeti in nas odpraviti kot narod, kot kulturo, kot civilizacijo. Izdajalci pa jih pri tem podpirajo. Očitno drži pregovor, da ni večjega bedaka od učenega bedaka. Samo spomnimo se na dr. Cerarja, pa dr. Brgleza in še kopico drugih doktorjev znanosti, ki jim človek ne bi zaupal niti vodstva kioska.

  • slosin

   šolani bedaki ( z diplomam), ne učeni…

 • xtc

  Mislim ,da je sedaj čas tudi za odhod US sodnika Kneza,kajti človek je povezan sporno z istim krogom kot Acceto zato bi morala odditi oba,sploh sporno pa je imenovanje Čeferinov na US,ki so jasni levi privrženci in tudi sam je izražal levofašistične misli o svobodi govora,taka drhal nima na sodiščih početi kaj.
  Zelo očitno je ,fda bo ta škandal le še rasel dokler ne bo prišlo do take ali drugačne čistke na US,Pahor pa bi po teh razkritjih moral pozvati k odstopu tako Kneza kot Acceta.

 • opazovalec

  Tale znameniti sin svojega še bolj znamenitega očeta Ludvika, večnega rektorja Univerze v Mariboru z doktoratom iz samoupravljanja in večino izvirnih člankov iz življenja nekega blaženega škofa, je pa res ustavni pravnik 1a kategorije. Zaposlen je na Almi Mater Europea, šoli, ki deli neuporabne diplome iz fizioterapije, dejaven je pa na zelo ustavnih področjih, vir https://www.almamater.si/dr-jurij-toplak–fs11:
  Sodeluje pri študijskih programih:
  Dodiplomski študij: Management poslovnih sistemov
  Magistrski študij: Evropske poslovne študije
  Doktorski študij: Strateški komunikacijski management, Socialna gerontologija

  Sami predmeti ustavnopravnih kategorij. Sicer pa šola nima nobenega pravnega programa, še najbližje je Socialna gerontologija, vsaj glede na starost ustavnih sodnikov. Sicer je pa šola znana po tem, da je prva informacija, ki jo nudi cenik študijev. Torej niti ni akreditirana visoka šola, ampak nakupovalnica diplom. Ubogi Italijani, ki jih je oguljofala, sj n morejo narediti strokovnega izpita. K pa taki ustavni pravniki, ki še zakonodaje ne poznajo v dveh sosednjih državah.

  • xtc

   Nehaj nabijat,bomo videli ko bo pisker poln kako bodo podobni izdajalci,kot so tile na USv EU krasili ulično pohištvo.

   • opazovalec

    sorry, jaz ne nabijam, samo navajam dokunete šole, na kateri predava vse drugo samo ne ustavnega prava. Razen če misliš, da ima Socialna gerontologija povezave s starostjo sodnikov.
    No se bom pa popravil, gospod predava Ustavno pravo na zelo priznani pravni fakulteti Univerze v Mariboru. Zakaj pa ustavni pravnik predava poleg redne zaposlitve še čredo predmetov na univerzi svojega očeta, ki nimajo zveze z ustavnim pravom si pa lahko razlaga vsak po svoje….

 • Novakec1

  Cela slolandija pada še nižje od dna, ustava in zakonodaja sta pa itak podn od podna.

 • Olga101

  Največja sramota pa je, da je predlagatelj teh tovarišev, predsednik “vseh” Slovencev, enostavno tiho! Mirno je gledal pranje miljarde terorističnega denarja, zdaj pa mirno gleda celo državni udar levicarjev na ustavnem sodišču! On raje organizira srečanja, kjer imata priliko Sorosova plačanka in anarhist predstavljati svoje mnenje o prihodnosti Slovenijel

  • lokec

   Pa kakšen predsednik “vseh” Slovencev.

 • lokec

  Nič ne pomaga. Stara in nova oblast je nastavila tudi ustavne sodnike. Ostaja še rešilna vejica Evropsko sodišče. Jezno komentiranje je neproduktivno.

 • Ježek Teka Teka

  Men se pa jebe, če je lagal … itaq lažejo k prasci več kot očitno tudi v US … najpomembneje je, da je 8 skorumpiranih sodnikov glasovalo po dogovoru PROTI lastnemu narodu.

  TO NISO SODNIKI … TO SO IZDAJALCI !!!

 • Skrajno Desni

  Jaz v tej pokvarjeni Sloveniji ne verjamem in zaupam niti eni instituciji.
  Je pa težko nekoga poklicat na odgovornost če si enak kot odgovorni zato tudi nihče v Sloveniji ne odstopi,
  vsi so enaki.

 • Stajerka

  ……mafijska družina se širi in širi……države ni več, zadnji ne rabi vgasnit luč – ker je ni, so jo že fkrali……mater, saj ni čudno, da cveti kriminal in organizirana mafija …… policija, NPU, Sova, tožilstvo, pravobranilstvo, sodišča, pa še ustavno za češnjo na torti – NIČ od NIČ kar se tiče podzemlja …..US zategne ročno edino pri zadevah, ki so tik pred predajo na ESČP – tam pa tak padamo kolko smo dolgo in široki……
  UKINIT trajen mandat, uvest kazensko-materialno odgovornost……BREZ debate…..sodstvo je 1. krivec za MAFIJAŠTVO v državi……to MORA bit osrednja in glavna problematika kratkoročne vizije naslednje vlade…..in to HITRO po NUJNEM postopku!!!

 • Boy

  Maja Menard, je, da je arbitražna razsodba že dokončna, pravnomočna in samoizvršljiva.
  Zal je s slovenskim pravom tako, kot trdi Maja: VSI CAKAJO, DA BO SAMOIZVRSLJIVO.

 • Unikatna

  Prav žalosti te, ko slediš, kaj se dogaja v SLO…Če je tokrat že US padlo na najnižjo raven, potem so ostale institucije padle na nizko raven že precej let nazaj!! Zaupanja v nikogar ni več in kdorkoli si išče pravico na sodišču, jo bo težko dobil…

 • Nepriviligiran

  Accetto je z Brglezov v navezi ne pa s Cerarjem. Tu komentatorji tolčete v meglo. Cerar je zakon izglasoval z Janšo, o izrednih razmerah.

 • montyamp

  GORJE NARODU KO PRIDEJO HLAPCI ZA SODNIKE

 • Antonius

  Mislim, da prihaja čas, ko bi moral nekdo iz vrst neodvisnih in pravno strokovnih javno predlagati oziroma zahtevati, da z Accettom vred s svojega položaja na Ustavnem sodišču odstopi tudi Rajko Knez.
  Predsednik Ustavnega sodišča brani in zagovarja lažnivega sodnika Ustavnega sodišča. Torej! Kdor zagovarja in brani lažnivca je tudi sam lažnivec.
  Sicer pa, zasedba na Ustavnem sodišču je točno taka, kot jo je napovedala že Jasna Murgl. Po pretečenem mandatu Jana Zobca je med *zglancanimi* sodniškimi barabami ostal pošten in vsega zaupanja vreden samo ddr.Klemen Jaklič.

  • Stajerka

   ….drugje je zaslediti, da ima enako svetovalno funkcijo SMC, tudi predsednik……torej ni več dvomov zakaj zagovor……včeraj sem ujela samo začetek intervjuja v Odmevih – pri predsedniku je blo vidno nelagodje……samo začetek zato, ker sem preklopila, teh lažnivcev enostavno NE prebavljam več……na TV NI več ene oddaje, ki bi bila gledljiva in novinarsko korektna…..

  • Nepriviligiran

   Za stranko SDS in vas bi bila zmaga, ko bi odstopil še Serpetinšek ter Pahorček.

   • Antonius

    Vi niste *Ne privilegiran*, ampak za silo *brihtni*.

    • Nepriviligiran

     Hahaha, Tonček. Ojeaaa!

 • Ježek Teka Teka

  “V razmerju do drugih državnih organov je Ustavno sodišče samostojen in neodvisen državni organ.” Jaaahahahahaaaaa … ma ne nooo … v kakšni drugi državi morda … banda skorumpirana komunajzerska …

 • Artur

  Nad komunističnimi “svetimi kravami” je samo še revolucija ki traja že od 41.

 • Andrej

  Ukradli so SOVO, ukradli so Ustavno sodišče, ne spoštujejo USTAVE, ne spoštujejo referendumov…. vse to dela Slovenska vlada. Od Slovenska je ostalo le še KOMUNISTIČNA.
  Če grem po vrsti členov ustave:
  1. Slovenija je demokratična republika. Ne drži!
  2. Slovenija je pravna in socialna država. Ne drži!
  3. Slovenija je država vseh svojih državljank in državljanov, ki temelji na trajni in neodtujljivi pravici slovenskega naroda do samoodločbe. Ne drži, ker postajajo slovenski državljani ljudje, ki s slovenskim narodom nimajo nobene zveze in ga samo zajedajo.
  V Sloveniji ima oblast ljudstvo. Državljanke in državljani jo izvršujejo neposredno in z volitvami, po načelu
  delitve oblasti na zakonodajno, izvršilno in sodno. Zlagane volitve, sodbe na račun ljudstva…
  Slovenije ni več. Je le še komunistični pašaluk.

 • Artur

  Prvi “med enakimi” ki bo še kako dotakljiv(lomljiv), ko se bo začelo haranje primitivne parazitske, lopovske, migrantske drhali, ki jo je iz dneva v dan vse več na naši grbi.Narod pamti.

 • Če Ustavno sodišče ne dela pošteno in pravično, ker krši temeljne človekove pravice in svoboščine, gredo zadeve v Strasbourg, tam zadeve odločijo pošteno in pritožniku pripada odškodnina in vse to MORA izropan slovenski davkoplačevalec oškodovancu PLAČAT.
  JE TO POŠTENO, DA MORAMO VSI MI, PLAČEVATI ZA NAPAKE POSAMEZNIH SODNIKOV ???
  NE NI POŠTENO.
  VSAK MORA ZA SVOJE NAPAKE ODGOVARJATI SAM !