Bolesten pohlep nenasitnega Jankovića na račun bolnih

Foto: STA

Sporni Jankovićevi posli se nadaljujejo, tokrat namerava s prodajo zemljišč za gradnjo luksuznih stanovanj onemogočiti nujno širitev Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Soča, ki že skoraj 60 let skrbi za bolnike, ki potrebujejo pomoč zaradi srčnega ali možganskega infarkta, kroničnih bolezni, prometnih nesreč ali drugih nezgod. Že nekaj let se namreč spopadajo s prostorsko stisko in aktivno iščejo rešitev. A Janković ima ambicioznejše in dobičkonosnejše načrte, kot je objekt za bolnike. Nenasitna družinska ekonomija kljub odpisanim milijonom potrebuje svež dotok denarja.

Očitno so v očeh Zorana Jankovića bolniki, med katerimi so tudi otroci, nepomembni, saj namerava prodati zemljišča, ki so bila predvidena za širitev Soče, in zgraditi luksuzna oskrbovana stanovanja. Najkrajšo bo seveda potegnil center Soča, v ozadju pa se skrivajo zasebni interesi in iskanje dodatnih prostorov za dejavnost enega od zavodov, ki ga vodi mestni svetnik Liste Zorana Jankovića. Tudi na račun Mestne otroške bolnišnice, poroča Siol.

Tik ob rehabilitacijskem centru Soča je namreč več zemljišč, ki si jih lasti občina in so namenjena centralni dejavnosti, pod katero spadajo tudi gradnja zdravstvenih ustanov, domov za ostarele in druge dejavnosti, ki niso moteče za okolje. Del zemljišč je občina centru Soča leta 2014 dala v brezplačno uporabo, a se je najemna pogodba iztekla. V Soči so namreč tam načrtovali gradnjo objekta za rehabilitacijo po kroničnih bolečinah, prizidka k objektu za nevrološko rehabilitacijo in rekreacijsko-športnega oddelka.

Namesto nevroloških oddelkov bogataši?
Generalni direktor centra Soča Robert Cugelj je namreč dejal, da je “predvidena novogradnja oziroma razširitev nevroloških oddelkov. Na tem mestu načrtujemo tudi postavitev centra modernih tehnologij, v katerem bodo pacientom na voljo najsodobnejše robotizirane rehabilitacijske naprave, ki so nujno potrebne za uspešno rehabilitacijo”. Toda ljubljanski župan Zoran Janković ima drugačne načrte. Prihodnji četrtek bo namreč MOL zemljišča, ki so bila predvidena za center Soča, prodajala na dražbi. 20.600 kvadratnih metrov zemljišč v neposredni bližini Soče ponuja po izklicni ceni 10,3 milijona evrov. Varščina za sodelovanje na dražbi znaša milijon evrov.

Na URI – Soča so prenovili dva oddelka. Minister Šabeder. (Foto: STA)

Jankovićev ultimat
Po dražbi bo znano, kdo bo novi lastnik zemljišč, a to zagotovo ne bo ministrstvo za zdravje, ki ga vodi Aleš Šabeder. Tam so namreč pojasnili, da “pod zdaj znanimi pogoji na dražbi ne morejo sodelovati”. Siol poroča, da se za zemljišča zanima nepremičninsko podjetje Mijaks, katerega direktor je Miha Jarc, ki v Ljubljani gradi luksuzna oskrbovana stanovanja. Pri tem je Zoran Janković državi ponudil dogovor: občina je ministrstvu pripravljena prepustiti del zemljišč v bližini Soče, a le pod pogojem, da se država v zameno odpove lastništvu nepremičnine, v kateri ima danes prostore Mestna otroška bolnišnica. Gre za zgradbo za zdravljenje otrok, ki je bila do zdaj v delni lasti občine, poroča Siol. MOL namreč že več let želi odkupiti preostanek otroške bolnišnice. Iz ministrstva so sporočili, da je župan predlagal menjavo nepremičnine na Ulici stare pravde, to je Mestne otroške bolnišnice, z zemljišči ob URI Soča. “MOL bi bila pripravljena izvesti menjavo takoj, drugače, kot je zapisano v zapisniku sestanka s 14. novembra, bo začela prodajo zemljišč ob URI Soča.”

URI Soča (Foto: STA)

Oderuška menjava Jankovića!
Del zemljišča pa želi z državo MOL zamenjati po ceni 500 evrov na kvadratni meter, kar pomeni, da bi moralo ministrstvo za le 8.300 kvadratnih metrov veliko zemljišče, na katerem so danes parkirišča, občini plačati kar 4,2 milijona evrov. Za primerjavo so v Siolu navedli: v centru Soča so za gradnjo dveh novih oddelkov, največje investicije v zadnjih 20 letih, ki so jo končali letos, porabili 6,7 milijona evrov.

Zakaj si Janković tako močno želi otroško bolnišnico?
Tudi zdravniki so se v zadnjih letih upirali prodaji Mestne otroške bolnišnice, saj naj bi to še povečalo prostorsko stisko v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. Danes sta v zgradbi pediatrična klinika za otroke z avtizmom in interna klinika za dializo. A vprašanje je, zakaj Janković na vsak način želi kupiti objekt in zakaj je pri tem pripravljen trgovati z usodo druge zdravstvene ustanove. V ozadju naj bi bil zasebni interes. MOL z Jankovićem na čelu naj bi začel uresničevati širitev Waldorfske šole v Ljubljani, ki domuje v soseščini. Gre za eno od šestih slovenskih zasebnih šol, ki bi dodatne prostore dobila v zgradbi zdajšnje otroške bolnišnice. Direktor Waldorfske šole je Iztok Kordiš, že tri mandate mestni svetnik Liste Zorana Jankovića v Ljubljani.

Lana Božič

 • Rožle

  Čisto na kratko ..

  Voluhar !!! ..

  • zokispoki

   Ta najnovejsa svinjarija, bi bila lahko tudi dober razlog, da se mu ze enkrat spolira ta ogabna fukfehtarska visaza, de ! Dedededede !

  • VERZIFIKATOR

   No, pa vseeno, naj mu bo, da ne božlosten.

   Janko Vičar

   SPET V LEKARNO

   Spet v lekarno bil se je zatekel,
   ko že mislil sem, da je poniknil,
   glej ga zlomka, da drugje je vzniknil,
   tiho, komaj je besedo rekel.

   Je prišel ponovno po zdravilo,
   pacient naš za nasvet sprašuje,
   kje naj invalidom odteguje,
   rad dobil bi že zagotovilo.

   Tam, kjer Soča teče, zdaj ga grabi,
   se vrti mu, na zaslužek misel
   spremeni nasmešek v ksiht mu kisel,
   nekaj zoper ta pojav zdaj rabi.

   Invalidi grejo mu v nosnice,
   vse preveč srbi ga okrog Soče,
   pravi, da mu je postalo vroče,
   ker otepa se zaman resnice.

   Prav nobena reč mu ne pomaga,
   ko hlepi za zrakom in zemljiščem
   tam pri Soči, za pokopališčem,
   vsa zdravila je preskusil draga.

   Spet zatekel tip se je v lekarno,
   a saj ve, edino zanj zdravilo,
   trdno jamstvo in zagotovilo
   je, da se olajša ga denarno.

   Saj denarno brž ko bo olajšan,
   po zdravilih več ne bo potrebe,
   naglo tam bo, kjer vse leto zebe,
   končno mir bo, svet bo zanj prikrajšan.

 • Novakec1

  Milošević je imel načrt; Pokupite mi to slolandijsko zemljo, sedaj se to uresničuje, v KP Mišić, vMB Arsenovič, v LJ Zoki&comp….

 • JANEZ GUS

  Treba ga je uštimat ,da bo rabil Sočo.

  • SIMON ROZIC

   …zgoraj in spodaj! To si zasluži!

  • Martin Majal

   kaj še čakate če bi biu na štajerskem bi se že po dravi proti srbiji pelau

 • Pepy

  Pač tak je, saj ste vedeli kdo in kak je … , zakaj pa ste ga izbrali … ne zdaj jamrat

  • SIMON ROZIC

   Volivci niso bili državljani Slovenije, ampak vsa pritepena drhal iz bivše Juge,
   ki ji je začasno omogočil stalno bivališče in ostala pridobitniška banda okoli
   župankovića ! …tisti, ki delajo že 30 let proti Sloveniji!

   • Minovak

    …pa še ne znajo slovensko ali pa nočejo. Tukaj je v igri tudi zelo nizek IQ.

    • JANEZ GUS

     Samo,ko ti kur,,gredo v Namčijo,se pa vsi naučijo njihove šprahe.

     • VERZIFIKATOR

      Na primer: Ich Jovica, er Hasan, du Hans Gusstav?

     • WISKY 1000

      Nemci ne j srbijanščine

    • Steiermark

     70, tako kot pri podsaharskih willkommerjih…..

     • JANEZ GUS

      Od kje ti 70

 • totex39

  Upajmo samo, da ga bo v tem primeru vlada utišala, kajti drugače vemo kdo nam vlada v tej državi in nam ni več pomoči.

  • JANEZ GUS

   Dvomim…..

  • mona lisa

   Vlada utišala? ta vlada ne. niti slučajno. Ta vlada dela za dobrobit takih.

  • bad brains

   Po mojem je ravno tu fora. Vlada ga bo ” utišala ” in Šarec bo izpadel velik heroj. Jankoviču pa se bo v zameno izbrisala kakšna obtožnica…

 • tomven

  Ko je bil cigan nazadnje izvoljen za žepana, mi je kolega, ki precej dobro pozna njegove ideje in pohlepne apetite, dejal: zdaj gre zadnjo rundo, zdaj bo polomastil in pokradel vse in povsod, kjer se bo dalo! Kako prav je imel!.

 • sloustava

  Berem, ponovno berem, in se enkrat, a se vedno ne verjamem, da sem prav prebrala. Jankovic, a si ti tako zleht ali tako nor? Bejz’ u Saraoce, ako te Srbi hoce! Zakaj mora Slovenec trpeti srpska posla? Volivec, idiot, ceprav vem, da vecina Ljubljancanov NI!!,!,! volila tega procentarja.

 • Amerikanc

  Včeraj sem ga natančno opazoval, ko je odgovarjal na novinarska vprašanja glede “jemanja” podkupnin. Dečko se je tako vznemiril, da sem že mislil, da jih bo premikastil – a se je nekako zadržal. Očitno ima umazano dušo.

  • Minovak

   Duše ne more imeti umazane, ker jo nima…je pa umazano vse okoli njega.

  • mona lisa

   satansko dušo.

  • JANEZ GUS

   A ti tega nisi vedel.

  • Jožefa Benko

   to ne držalo,ker duše ta skupek po pribcu nima,nje

 • Andrej

  In kaj ste od Zokija drugega pričakovali? Treba mu je priznat, ima odličen nos za denar. Trupla ga pa nikdar niso zanimala. Pa finance tudi ne, ker mu nazadnje tako ali tako vse odpišejo.

 • xtc

  Mislim ,da mu država lahko takoj zveže roke ,če želi,gre za objekt državnega pomena,kjer lahko čefurja povozi takoj z razlastitvijo,zemljkišča.

  • mona lisa

   Samo ne ta država, ne ta vlada, ki takim celo pomaga.

   • Steiermark

    če so pa “njihovi”, saj je že Mahnič povedal, kako…..

    • WISKY 1000

     MAFIJA SE REČE

 • Minovak

  Težko mi je živeti med takimi podporniki kriminalca (ker sem prisiljen) ali drugače, med levimi meščani Ljubljane, ki so kot taki sami kriminalci, saj, če podpiraš kriminal, si tudi sam kriminalec. Sprašujem se, ali imajo kaj od tega ali pa so tako zelo podpovprečni, da je to mogoče. Slutim, pravzaprav vem, da je to zadnje…Ljubljančani ne zaslužijo mojega spoštovanja (samo levi) in zato jih smatram kot uvelo listje, ki bo zgnilo!

 • to_mi_delaj

  zadnji trzljaji tega mafijca

  • mona lisa

   Upam.

  • Steiermark

   Nekam predolgo trajajo….

 • JANEZ GUS

  Tamu ne rabi lekarna, samo—-v njegovem lengwicu–limena šipka od fi 20.

 • Steiermark

  Zakaj si janikovviććć tako zeo želi otroško bolnišnico? Zato, ker njemu in njegovim “tovarišem” gre vedno bolj na otročje in da postajajo zombiji (zaradi napredujoče demence, pri kateri, žal, bolniki postanejo še bolj hudobni in požrešni, kot so kdajkoli bili) ter upajo, da jim bodo lahko tam tudi pomagali. Sicer pa vsi vemo, da za njihovo hiba oz. bolezen, ni ozdravljiva, razen, 2 m pod zemljjo – zemlja pa potegne vse ven…..

 • črnaovca

  Imperij vrača udarec, kdo si je upal proti njemu vložiti obtožnico naj sedaj plača. Tak ti je to ene rešuje Ustavno sodišče druge denar a so vsi ista baža

 • mona lisa

  Kako dolgo bo ta čefur z svojo čefursko familijo še delal škodo Slovencem?

  • JANEZ GUS

   Dokler ne Z nogi naprej—–…..,,,….

  • Dostmamrecesijeinpičkarije

   Dokler ga narod ne bo ruknil dol.

 • Janez Mayer

  Zagotovo je v ozadju javni interes. Kajti, ne pozabite, tov Janković veliko naredi za Lublano, pa še kakšno rdečo zvezdo sem ter tja postavi kam.
  Ne dvomim, da se bo izkazalo, da gre za posle, v katerem bodo pridobili samo mešćani najlepšga mesta na svet, ki zato tako radi volijo svojega žepana, de.

 • Artur

  Ni ga čez sultana Zokija niti parlamant niti država niti bog ni več nad njim on sam se ima že za boga, kmalu molilnice njemu v čast za ljubljanske pohlevne Butalce.

 • WISKY 1000

  Močvirniki se bodo tresli za čisto vodo ob vsakem potresu,no saj jim privoščim,de,de….

 • Celcar Mojca

  Če se pa Janković do zdaj ni dovolj azsral Ljublajnčanom, potem pa se jim ne bo nikoli…

 • Jožefa Benko

  brajdič muko sprašuje kdaj bo dobrodelni koncert v veličastnih stožicah za KRISA, če že tega ne bo , pa ga naj naredi za svoj pogreb, da bo dovolj denarja za prevoz kup gnoja na tuje v rodno selo Saraoci

 • Miha

  Najprej bodo prodali privatniku – prijatelju od Jankoviča. Potem bodo pa mastno nazaj zaračunavali državi.

 • Artur

  “Molitev Butalca v Zokistanu :
  Mogočni Zoki da capo moj bodi vedno nad menoj, stoj mi dan in noč nad nami vsega moralnega nas brani, prav pohlevno prosim te varaj me in kradi me, amen”.

 • Ruzla Derpe

  Janković si bo v tem primeru sam zabil žebelj v trugo.